به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز یکشنبه یازدهم آبان ماه در حالی چاپ و منتشر شدند که گزارشهای ویژه از انتخابات آمریکا در ۴۸ ساعت پایانی تبلیغات، کنار کشیدن «جامعه مدرسین» از انتخابات ۱۴۰۰، عقب نشینی مکرون از مواضع خود درباره اسلام و تحلیلهایی درباره اقتصاد ایران پس از انتخابات آمریکا در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم:
سید علیرضا کریمی در سرمقاله امروز روزنامه آفتاب یزد با عنوان بساط این آقازادهها را جمع کنید نوشت: «ایران ما» دشمنان زیادی در خارج از مرزها دارد. در داخل نیز کم بدخواه نداریم. البته از حق نباید گذشت که عوارض سوء تدبیرها نیز کم از دشمنی ها نیست. به هر حال مسئولی که خروجی تصمیمات اش به مردم ضربه میزند، ندانسته آب به آسیاب دشمن میریزد و دقیقا در پازلی قرار میگیرد که بدخواهان میخواهند. قطعا چنین مسئولی در لسان علیه دشمنان است و در مخیله اش هم تصور نمیکند که چه خدمتی به آنان میکند، اما چه سود که در عمل دقیقا همین اتفاق رخ می دهد.
این چند خط نکته جدیدی نداشت و بارها و بارها در این باره گفته و نوشته شده. هرچند تغییری در رفتارها مشاهده نشده و کماکان مسئولانی هستند که نسنجیده سخن میگویند و بی فکر عمل میکنند و تصور هم میکنند که در حال خدمت هستند! لیکن در کنار این مباحث باید این روزها روی موضوع دیگری نیز فوکوس کرد و از تبعات آن گفت.
ماجرای آقازادگی قطعا اتفاق تازهای نیست، ولی به نظر میرسد این روزها بیشتر به چشم میآید. یعنی با قوت گرفتن شبکههای اجتماعی و ولع دیده شدن از سوی آقازادهها این افراد بیش از پیش زندگی لاکچری خود را در مقابل دیدگان مردم قرار میدهند.
نکته اینجاست که هدف این آقازادهها قطعا مردم نیستند، زیرا اینها نیک میدانند که جامعه خبر دارد افراد فوق چه میخورند، چه میپوشند، چه سوار میشوند، کجا میروند و بلکه مراد رقابتی است که میان این آقازادهها شکل گرفته!
به جرات میتوانم بگویم در شرایطی که رقابت شدیدی میان نان و مردم شکل گرفته میان آقازدهها نیز رقابتی در این باب که چه کسی لاکچریتر زندگی میکند مطرح است. کافیست سری به پیجهای اینستاگرام این آقایان و خانمها بزنید. گویی در ایران زندگی نمیکنند و در دنیای دیگری از رانتهای متنوع و گسترده سود میبرند و به ریش من و شما میخندند!
حال جوهر عرضم اینجاست:عقلای قوم در کنار مراقبت از تحرکات دشمن باید تحرکات این طیف را هم رصد کنند. همان قدر که دشمن به ما ضربه وارد میکند به همان نسبت اینها هم ضربه میزنند چه بسا بدتر وسهمگین تر! تکلیف بدخواهان مشخص ومبرهن است و رفتار آنان برای جامعه قابل درک است، ولی اینکه فرزندان یکسری مسئول در این شرایط اسفناک اقتصادی چنین زندگی میکنند یک مدل توهین است. مخاطبم اینجا همان عقلا هستند. به هرحال اگر واقعا دلسوز هستید هرچه زودتر این بساط را جمع کنید. اگر هم نمیتوانید جمع نمایید حداقل قدری حفظ ظاهر شود تا مردم حرفهای تان را باور کنند. باور بفرمایید تصاویر یک آقازاده به همراه یک پورشه طلایی با اظهارات پدر اصلا و ابدا همخوانی ندارد. به هرحال خود دانید؛ گفتنیها گفته شد.
محسن پاکآیین طی یادداشتی با عنوان جامعیت طرح ایران در قرهباغ در شماره امروز اعتماد نوشت: سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه میتوان تصریح کرد طرح ایران، طرحی متفاوت با طرحهای شکست خورده دیگر کشورها بوده و بر مبنای اصولی بنا شده که میتواند در نهایت به موفقیت این طرح منجر شود. علت متفاوت بودن طرح ایران، توجه به مطالبات هر دو کشور آذربایجان و ارمنستان و تاکید بر حقوق مردم آذربایجان و شهروندان منطقه قره باغ بوده است. در رابطه با موضوع آذربایجان، بهطور اصولی جمهوری اسلامی ایران با اشغال سرزمینها و نقض تمامیت ارضی ملل مستقل مخالف است و به همین دلیل در طرح پیشنهادی خود، تاکید کرده که از نگاه ایران هر راهحلی باید متضمن تمامیت ارضی آذربایجان باشد. ایران خواستار تخلیه ۷ شهر اشغال شده آذربایجان از سوی ارمنستان شده و بهرغم اینکه برخی شهرها از سوی آذربایجان آزاد شدهاند، بر این مساله تاکید شده تا در آینده نیز مناطق مورد مناقشه به محلی برای درگیری نظامی بدل نشود.
از سوی دیگر نگرانیهایی نیز درباره سرنوشت مردم منطقه قرهباغ وجود داشت که در طرح ایران تلاش شده به این موضوع پرداخته شود. اکثریت مردم قرهباغ از ارامنه هستند و خواستار برخورداری از حق تعیین سرنوشت شدهاند، از همینرو جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد کرده تا آذربایجان ضمن حفظ تمامیت ارضی خود، حق تعیین سرنوشت مردم این منطقه را محترم بشمارد و به مطالبات قومی آنها در حوزههایی نظیر زبان، فرهنگ و رسانه پاسخ دهد. به آن معنا که اختیارات یک جمهوری خودمختار ذیل حاکمیت ملی آذربایجان به مردم این منطقه واگذار شود. در این میان بحثی پیرامون ارمنستان وجود دارد که باید تاکید کرد از نگاه حقوقی دخالت دولت ارمنستان در مساله قرهباغ محلی از اعراب ندارد.
این مناقشهای داخلی در آذربایجان بوده که قرهباغ به عنوان بخشی از خاک این کشور خواستار استقلال شد و این امکان وجود داشت که طی گفتگوهایی داخلی این مساله حل و فصل شود، اما ارمنستان با دخالت خود مساله را پیچیده کرد و با اشغال ۷ شهر خواستار الحاق این منطقه به ارمنستان یا استقلال منطقه قرهباغ از آذربایجان شد. در طرح ایران تاکید زیادی بر رفع اشغال این مناطق وجود دارد و به همین دلیل پس از صحبتهای اولیهای که نخستوزیر و رییسجمهور ارمنستان پیرامون استقبال از طرح ایران مطرح کردند، شاهد بودیم که مقامات این کشور از حمایت ارمنستان از طرح گروه مینسک سخن گفتند. با این وجود با توجه به مفادی که در طرح گروه مینسک نیز وجود دارد، میشود گفت گام مثبتی برای حل مناقشه برداشته شده است.
موفقیت طرح ایران به نحوه عملکرد دو کشور آذربایجان و ارمنستان بستگی دارد؛ آذربایجان تاکنون واکنش مثبتی به طرح داشته، اما ارمنستان به سبب پرهیز همیشگی از تخلیه شهرهای اشغالی در قرهباغ هنوز موضع مشخصی اتخاذ نکرده و باید تلاشهایی جدی برای اقناع این کشور صورت گیرد. جمهوری اسلامی ایران با تجربه ۸ سال جنگ تحمیلی و مذاکراتی که در حین تقابل نظامی با عراق در جریان بود به خوبی میداند تا زمانی که خاک یک کشور در اشغال طرف دیگر باشد، حق دارد از تمامیت ارضی خود دفاع کند. تمامی طرحهای گروه مینسک، شورای امنیت، ایران و روسیه بر مبنای همین اصل بوده است، اما اینکه چرا تاکنون این طرحها به ثمر نرسیده به عدم وجود مکانیسم اجرایی در آن بازمیگردد. سازمان ملل متحد و شورای امنیت بهرغم دارا بودن توان اجرایی به سبب جانبداری برخی اعضا از ارمنستان از اجرای آن خودداری کرده و گروه مینسک نیز توجه کافی به تبیین مکانیسم اجرایی نداشته است. طرحهای ایران و روسیه نیز بهرغم منطقی بودن از حمایتهای کافی برخوردار نشدهاند. هر طرحی باید بر مبنای عدالت باشد و تنها طرحهای مبتنی بر عدالت میتواند در مسیر صلح موثر باشد. به همین دلیل عنوان میشود که طرح ایران پایدار است و میتواند موثر واقع شود.
سیفالرضا شهابی، کارشناس سیاسی طی یادداشتی با عنوان دخالت ایران در انتخابات آمریکا! در همدلی نوشت: بعد از جنگ جهانی دوم و همراه با افزایش قدرت نظامی و اقتصادی و سیاسی ایالات متحده در سطح جهانی و بر گزیدن استراتژی هژمونی بر جهان از سوی واشنگتن، یکی از ابزار برای نفوذ آمریکا در کشورهای مستقل یا وابسته به بلوک شرق، دخالت در انتخابات این کشورها بود تا وابستگان به واشنگتن به قدرت برسند و به این ترتیب منافع واشنگتن را حفظ کنند و نمونه بارز آن در انتخابات کشورهای استقلال یافته از شوروی است که به نام «انقلابهای مخملی» شهرت یافت. عکس آن یعنی دخالت کشورهای جهان سوم در انتخابات ریاست جمهوری و نمایندگان کنگره آمریکا سابقه نداشته و آمریکاییها برای ابرقدرتی نظیر آمریکا کسر شأن میدانستند که ادعا کنند فلان کشور جهان سوم در انتخاباتشان مداخله میکند.
آنچه تاکنون شاهدش نبودیم و شاید هم تصورش در بعد از جنگ جهانی دوم دور از ذهن و غیر ممکن به نظر میرسید در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ملاحظه میشود. ترامپ و اطرافیانش، ایران را در کنار قدرتهای بزرگی نظیر چین و روسیه به مداخله در انتخابات کشورشان معرفی و متهم میکنند؟! از چندی قبل، مقامات آمریکایی وابسته به ترامپ و حزب جمهوریخواه به صحیح و ناصحیح تهران را به دخالت در انتخابات پیش روی آمریکا متهم کردند و از این موضوع غافل شدند که نام بردن از ایران، بزرگ کردن این کشور و تحقیر قدرت ایالات متحده است. واقعا آمریکا این قدر ضعیف شده است که کشوری را که در دو سال اخیر تحت فشارهای اقتصادی حداکثری قرار داده، این حد توانمند شده که بر سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری تاثیر میگذارد؟ اگر از چین و روسیه نام برده میشود به هرحال این دو کشور صاحبان قدرت هستند، ولی ایران که قابل مقایسه با دو کشور مزبور نیست. از طرف دیگر، دونالد ترامپ در تمام سخنرانیهای تبلیغات انتخاباتی که در چند ماه اخیر ایراد کرده، بدون استثنا از ایران نام برده و بر دو نکته در ارتباط با ایران اشاره میکند؛
۱- خروج از برجام
۲- شهادت سردار قاسم سلیمانی
انگار ترامپ در سیاست خارجی و بینالمللی هیچ دستاوردی به اهمیت این دو موضوع نداشته که دائم بیان میکند. احتمالا برداشت ترامپ از تاکید بیش از اندازه روی ایران در سخنرانیهایش ناشی از این باور اوست که چهره ایران در نزد شهروندان آمریکا مخدوش و سیاه است و میخواهد با تمرکز بر ایران خودش را قهرمان مخالفت با دشمن آمریکا معرفی کند تا آرای شهروندان آمریکایی را کسب کند. ترامپ کاسبی است که در حال حاضر و در زمان انتخابات بهترین کاسبیاش بازی با کارت ایران است.