رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه موضوع کد شهاب اتباع خارجی بیتدبیری بود، گفت: اینکه بانک مرکزی به دنبال افزایش نرخ ارز است به هیچ وجه صحیح نیست و تمام تلاش ما در بانک مرکزی تعدیل نرخ است.
به گزارش تابناک اقتصادی، عبدالناصر همتی در برنامه گفتگوی ویژه خبری سیما با اشاره به موضوع کد شهاب و تجمع برخی اتباع کشور افغانستان در دو بانک، با بیان اینکه در روز پنج شنبه متوجه خبر کد شهاب شدم و این بی تدبیری بود و چند سال بود که گفتیم کد وزارت کشور اتباع خارجی را بگیرند، گفت: همچنین از ۶ بهمن ماه اعلام کردیم و شروع کردیم که در ساتنا اگر هویتی نداشته باشید دیگر خدمت ارائه نمی شود، ولی یکدفعه دو بانک این کار را کردند و من همان شب تماس گرفتم و نهایتا یکماه مهلت تعیین شد.
رییس کل بانک مرکزی اظهارداشت: امیدوارم در این یکماه کسانی که ندارند بروند کد را بگیرند و مشکل حل بشود. وقتی کد ملی را به شعبه می دهیم این کد نشان هویت شما است و همه تراکنش های پولی با همان کد است و بیشتر این اقدام با هدف جلوگیری از پولشویی است و در راستای مبارزه با اقدامات تروریسم است، این کار را اجبار هستیم انجام دهیم و یک مقدار دوستان بانکی بی تدبیری کردند.
همتی درباره اجرای قانون چک بیان داشت: قانون چک را در مجلس به دوستان کمیسیون اصل ۹۰ هم گفتیم که پیچیدگی های زیادی دارد. در عین حال، این قانون را در شرایط کرونا اجرا کردیم و دادستان کشور نیز در ستاد کرونا این موضوع را مطرح کرد و ما خواستیم فرصت بیشتری بدهیم که مردم دچار مشکل نشوند. خیلی از افراد هستند که چک می دهند و ممکن بود برای آنها مشکل ایجاد شود و الان اختیاری شروع شده و از ابتدای سال ۱۴۰۰ اجباری است و در این مدت برنامه ریزی شده که مردم را نسبت به آن مطلع کنیم و از اول سال ۱۴۰۰ اجرا می شود.
وی درباره حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا، خاطرنشان کرد: ما چیزی حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان اختصاص دادیم و نزدیک ۳۰ هزار میلیارد تومان را وام یک میلیونی به سرپرستان خانوارهای یارانه بگیر دادیم و از این طریق کمک خوبی شد. نزدیک ۸ هزار میلیارد تومان را نیز ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار مشاغل کوچک استفاده کردند و برای ۱۹۰ هزار نفر هم حدود ۴ هزار میلیارد تومان ودیعه مسکن پرداخت شد و تا آخر سال هم بخش بزرگی از این مبلغ را کمک می کنیم.
رییس کل بانک مرکزی افزود: ما نگران رشد نقدینگی هستیم و رشد نقدینگی باید منطقی باشد و دچار رشدهای انفجاری نشود و تا حدی که توانستیم سعی کردیم کم کنیم و بسیاری از کشورهای اروپایی امروز رشد نقدینگی آنها تا ۴ برابر شده و ما در این زمینه تلاش کردیم رشد نقدینگی را کنترل کنیم، ولی عمده مشکلات تورم و نقدینگی یکی مربوط به بحث ساختار بودجه ای است و تحریم های سابقه ای که به کشور وارد شد نیز تاثیرگذار است.
وی درباره شرایط بازار ارز، گفت: جو روانی که در بازار ارز حاکم است و فضای بازار سرمایه و ارز متاثر از انتظارات سیاسی است و تحریم ها تاثیر دارد، ولی من فکر می کنم تصورات اشتباه است و انتظارات حتما تعدیل می شود و مثبت می شود و نرخ ارز ممکن است به زیر ۲۰ هزار تومان نیز برسد و من فکر می کنم حتما تعدیل خواهد شد.
همتی درباره دسترسی کشور به منابع ارزی، خاطرنشان کرد: اگر این منابع وارد شود چرا باید اقتصاد آسیب ببینید؟ اگر به منابع دسترسی پیدا کنیم شرایط بهتر می شود و دخالت بانک مرکزی در بازار باید هدفمند باشد و من به سرکوب نرخ معتقد نیستم، ولی مفهوم این نیست که نرخ بالا بماند و حتما تعدیل می شود. متغیرهای کلان اقتصادی را نمی توان مختلط دید و شتاب تورم در دو ماه اخیر گرفته شد و رشد آن نزولی شد و من امیدوارم با تعدیل نرخ ارز و شرایط سیاسی در سال آینده بتوانیم به تورم هدف نزدیک شویم و در این شرایط بهتر می توان درباره نرخ ارز تصمیم گیری کرد.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه اقتصاد کشور ما خیلی تابع نرخ ارز است، گفت: زندگی روزمره مردم به نرخ ارز حساس است. به ما می گویند نرخ ارز بیاید پایین به فعالان اقتصادی لطمه می خورد. مردم باید قدرت خرید داشته باشند. مراقبت می کنیم که تولید ملی آسیب نبیند. در لوازم خانی الان ۳ شیفت کار می کنند و همه اینها تحول ایجاد می کند، نمی خواهیم اینها آسیب ببینند. من فکر می کنم شرایط سخت را گذراندیم و با مذاکراتی که می کنیم احساس می کنیم این شرایط دیگر نخواهد بود.
همتی گفت: شرایط ما در منسوجات و قطعهسازی خیلی خوب شده و در تمام اینها تحول ایجاد میشود، مطمئنا هدف بانک مرکزی این نیست که آسیب ببیند، تمام این موارد را در نظر میگیریم. اجازه دهید شرایط ثبات بیشتری پیدا کند. پیش از این هم در مصاحبهای مطرح کردم که دیگر شرایط گذشته اتفاق نخواهد افتاد.
رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که سختترین شرایط گذرانده شده است، پاسخ داد: به نظر من چنین است. بالاخره با توجه به مذاکراتی که میکنیم احساس میشود که آن شرایط نخواهد بود و حتما بهتر خواهد شد.
وی در خصوص روی دادن اتفاقاتی درباره تحریمها بیان کرد: ناچار هستند. همتی درباره خواست نقدینگی از سوی دولت و اثر آن بر قیمت ارز ابراز کرد: بسیاری میگویند که بانک مرکزی طرفدار این است که نرخ ارز بالا بماند و دولت طرفدار این است که نقدینگی را تامین کند. این از آن اظهارات ناصواب راجع به بانک مرکزی مطرح میشود. بانک مرکزی تلاش می کند که تعدیل شود. سال گذشته ۱۵ میلیارد دلار برای ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص دادیم و از این مقدار ۷ میلیارد دلار آن را بانک مرکزی از ذخایر خود تامین کرد، مفهوم دیگر مسئله فوق این است که اصلا از دولت ارز نگرفتیم.
همتی ادامه داد: ممکن است گفته شود که پتروشیمیها و شرکت نفت بخشی از فرآورده هایشان را در بازار نیما عرضه کردند. این عرضه انجام میشود ولی نسبت به مسئلهای که عنوان شد، اصلا قابل تعمیم دادن نیست. امسال هم باز بخشی از نیازهای دولت را از ذخایر بانک مرکزی تامین کردیم. خیلیها میگفتند شما بازار را با پول ریختن و ارز میتوانید تعدیل کنید، چنانچه دست به این کار میزدیم دیگر توانایی تهیه کالای اساسی و دارو نداشتیم. چرا بانک مرکزی طی پارسال و امسال توانست علیرغم بی سابقهترین فشارهای تحریم محکم بایستد و کالای مردم را تامین کرد؟
وی خاطرنشان کرد: البته کاری ندارم که در توزیع مشکلاتی پیش آمد و یک عده رانتخواری، تقلب و بیانصافی کردند، نرخ ها تعدیل شد و نرخ ۴۲۰۰ تومان به دست مردم نرسید، واقعا توانستیم این کار را بکنیم که وظیفه بانک مرکزی هم بود. به هر حال این ضریب اطمینان را به جامعه دادیم که در بانک مرکزی با توکل کار میکنیم و اجازه نمیدهیم کمبودی برای تامین کالا اساسی پیش آید، الان هم با روندی که صادرات نفت دارد، بدون برداشته شدن تحریمها صادرات نفت و فرآوردهها خیلی خوب است.
همتی درباره سوال آخرین وضعیت درآمدهای ارزی و سفر به عمان تاکید کرد: درآمدهای ارزی را در شرایط تحریم اعلام نمیکنیم. وضع خوب است. سفر به عمان هم خوب بود و با تمام مسئولان این کشور مذاکرات طولانی مفصل و مبسوطی داشتیم، در بین آنان اراده قوی دیدم، انشاالله شرایط خوب میشود، عمان هم به ما در شرایط تحریم کمک زیادی کرده واز منابع خود در این کشور بهره بردیم، از این پس هم شرایطی برقرار میشود که روابط مالی و تجاری دو کشور گسترش پیدا خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی درباره پول بلوکه شده در کشور کره نیز اضافه کرد: هنوز خبری نشده، ولی بالاخره باید پول را بدهند زیرا در غیر اینصورت ما مجبور به اقدام خواهیم شد. ما اقداماتی را شروع کردیم و حتما از آنها خسارت خواهیم گرفت زیرا معنا ندارد پول یک کشوری را به عنوان سپرده نگه دارند و آن را پس ندهند. کره براساس قانون یک کشور دیگر به صورت منفرد این کار را انجام داده است. اقدام قضایی در این زمینه در حال انجام است، اما نیاز به زمان دارد، ولی امیدواریم هر چه زودتر خودشان برای آزادی منابع ما راهکاری پیدا کنند.
همتی در اینباره که مسئله تحریم ما را به یک بلوغ فکری در مورد نحوه تخصیص ارز و نظام ارزی به بلوغ رسانده است، اظهار داشت: سه نکته را در اینباره مطرح میکنم که تجربه خوبی شد. اول اینکه ما بتوانیم تحریم ها را خنثی کنیم. خنثی سازی که مقام معظم رهبری هم در خصوص آن تاکید داشتند، واقعا اتفاق افتاد. به این معنا؛ تحریم در حداکثر خود قرار دارد و ما نفت، پتروشیمی، کالاهای غیر نفتی صادر میکنیم و ارز آن به نیما میآید. از ابتدا بهمن ماه تا حالا یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در نیما توسط صادرکنندگان عرضه شده است.
وی خاطرنشان کرد: این حرکت یعنی تحریم در حال از دست داددن خاصیت خود است. دومین راه افتادن نکته تولید ملی است. دیروز در بازدیدی که از یکی از خودروسازها داشتیم، بستهای را طراحی کردیم که بتوانند تولید را براساس نظر مقام معظم رهبری از طریق تامین مالی زنجیره تولید به ۵۰ درصد رشد برسانند، این مسئله تحقق پیدا خواهد کرد. خودروسازی کشور به سمت شرایط بهتری می رود و انشاالله بسته رعایت شود که حتما نظارت برآن اعمال خواهد شد. در لوازم خانگی، منسوجات، قطعهسازی، کشاورزی موثر واقع میشود.
رییس کل بانک مرکزی گفت: سومین بحث هم این است که بخشی از واردات بیرویه که سیاستهایی تجاری-ارزی درباره آن داشتیم و به معنای واقعی تمام ارز ما را میبلعید و در طول ۲۰ سال گذشته چند صد میلیارد دلار ارز کشور یا بدون انتقال ارز و یا براساس وارات کالاهایی که در داخل کشور به راحتی تولید میشد، را از بین برد. بعضا هم در کشورهای دیگر سرمایه گذاری کردند و ملک خریدند و ... این را نباید اجازه دهیم و اجازه هم نخواهیم داد. بنابراین سه نکته فوق نتیجه تحریم است و مطمئنا باید به طور جدی در سیاستگذاری در نظر گیریم.
وی در رابطه ارز ۴۲۰۰ و مخالفت با آن از سوی رئیکل بانک مرکزی تصریح کرد: از ابتدا با ارز ۴۲۰۰ مخالف بودم، ولی در زمانی ۴۲۰۰ بود و ارز نیمایی ۷ هزار تومان بود، فشار تحریم، کاهش منابع ارزی و اثر آن بر اقتصاد سبب شد تا ارز نیمایی به تدریج با فاصله بیشتر رشد کند. در مقاطعی یکسری را حذف کردیم، قبلا ۱۵ میلیارد تامین میکردیم، امسال به ۹ میلیارد رساندیم و ممکن است تا آخر سال به ۱۰ میلیارد برسد، ولی ۵ یا ۶ میلیارد آن را حذف کردیم. برخی گفتند که گوشت حذف شد، قیمت آن پایین آمد. کاهش قیمت به این دلیل نبود به خاطر این بود که ۹۵ درصد تولید داخل است. شکر هم بخش قابل توجهی تولید داخل دارد، برنج هم به همین شکل است.
همتی در این خصوص که از چه مسئلهای دفاع میکند، اظهار داشت: اکنون ارزی که در بازار وجود دارد به قیمت ۲۳ هزار تومان است. به عنوان رییس بانک مرکزی میگویم که کنجاله، ذرت، روغن و سویا با ارز بین ۹ تا ۱۳ هزار تومانی در بازار وجود دارد که نسبت به ۴۲۰۰ سه برابر شده است، ولی ۵ برابر نشده، اما باید در نظر داشت چنانچه حذف شود این اتفاق خواهد افتاد. مرغی که اکنون ۲۰ یا ۲۲ هزار تومان است، با ارز ۲۳ هزار تومانی دیگر به این قیمت به فروش نمیرسد.
رییس کل بانک مرکزی در این خصوص توضیح داد: با ارز تک نرخی موافق هستم، ولی باید این کار را با تدبیر انجام دهیم و شوک قیمتی به جامعه وارد نکنیم. زمانی اختلاف قیمت کم بود، انجام این کار بهتر صورت میگرفت. انتقاد ما این بود که مجلس اعلام میکند از ابتدای سال آینده این کار انجام خواهد شد، پیغام آن هم کمیاب شدن روغن است. قصد نقد ندارم، ولی به عنوان مسئولی که باید قیمتها را کنترل کند، مطرح میکنم مرحلهای که ۴۲۰۰ است و هنوز در شرایط نیست، نرخ آزاد ۲۳ هزار تومانی شکل گرفته باشد.
وی گفت: ما نمی توانیم مسائل و زندگی روزمره مردم را در شرایط بازار آزاد قرار دهیم. در حقیقت اگر تحریم ادامه پیدا کند، ما باید کنترل هایی داشته باشیم. وی در خصوص موافقت یا مخالفت با ارز ۴۲۰۰ تومانی اظهار داشت: بنده در خصوص ارز ۴۲۰۰ مخالف نیستم، هرچه سیاست گذاران قانون و تصویب کنند، بنده تابع هستم. البته ما باید به این نکته توجه کنیم که در خصوص مسائل کشور نباید یک شبه آزمون کنیم و فردا ببینیم چه اتفاقی می افتد. نظر من این است که باید ابعاد مختلف موضوع را بررسی کنیم.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد: باید آثار تورمی دلار ۴۲۰۰ تومانی را در جامعه در نظر بگیریم، بعد ببینیم مبلغ جبرانی برای این مابه التفاوت، کافی است یا خیر. شما فکر می کنید مثلا نرخ دلار برای مرغ و تخم مرغ و روغن تغییر بکند، اثری القایی بر سایر کالاها ندارد؟، در حالی که این تغییر نرخ اثر خواهد داشت. در نتیجه نظر بنده این است که اگر قرار است با حذف ارز ۴۲۰۰، مبلغ ۴۰ هزار تومان به مردم بدهیم، به گونه ای نباشد که مجبور شویم، ۸۰ هزار تومان به هزینه آنها اضافه کنیم.
وی در خصوص عرضه ارز از سوی صادرکنندگان در سامانه نیما اظهار داشت: الان شرایط عرضه خوب است، البته بنده امروز هم بررسی کردم، معاملات مقداری پایین است، دلیل آن هم گفته شد که بعضی از بانک ها پوزیشن مثبت دارند، و گفته اند ارزهایی که قبلا گرفته ایم، الان نتوانستیم به واردکنندگان بفروشیم، یعنی واردکنندگان پیش بینی پایین آمدن نرخ ارز را دارند در نتیجه عرضه از تقاضا بیشتر است.
وی در خصوص کج سلیقگی برخی از بانک ها اظهار داشت: در این مورد شکی نیست و بنده هم قبول دارم. اما خب واقعیت هم این است که بعضی ها بدهیشان را به بانک ها نمی دهند. ما باید به هر حال این موضوع را در نظر بگیریم که ده ها هزار واحد تولیدی هستند و برای قانون اشتغال پایدار روستایی تا به الان ۱۲ هزار میلیارد تومان برای ایجاد ۲۶۱ هزار شغل جدید پرداخت شده است. الان تسهیلات مسکن روستایی داده می شود که در این مورد یک میلیون و ۸۰۰هزار منزل روستایی بازسازی و نوسازی شده است.
همتی افزود: برای واحدهای کوچک و متوسط ۸۵ هزار میلیارد فقط در این دو سال پرداخت کرده ایم. همتی خاطر نشان کرد: در ۹ ماه ابتدایی سال جاری، نزدیک به هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی پرداخت شده است. از این مبلغ، نزدیک ۶۰ درصد، سرمایه در گردش بوده است. پس برای تولید اختصاص داده ایم. یعنی نزدیک ۷۲۰ هزار میلیارد تومان به تولید پرداخت شده است. که نتیجه این روند، رشد اقتصادی بوده است. چرا در نیم سال اول، هم صنعت هم کشاورزی رشد پیدا کردند؟ به خاطر این که تسهیلات مورد اشاره کمک کرده است.
اخیرا با دادستان محترم کشور و معاونین ایشان و مدیران بانک ها در بانک مرکزی جلسه ای داشتیم و بنده کمیته ای را تعیین کردم و آقای منتظری هم قبول کردند که معاون ایشان و معاون بنده و نمایندگان بانک های خصوصی و دولتی با همدیگر هر دو هفته یکبار جلسات منظمی داشته باشند، تا در این جلسات مورد به مورد واحدهای تولیدی که مشکل دارند، بررسی شود.
البته باید در نظر داشت که واحدهای تولیدی عمدتا بعد از اینکه تعطیل می شوند، به تملیک بانک ها در می آیند، واحد زنده را معمولا بانک ها به تملیک در نمی آورند. ما باید هم خدماتی که بانک های می دهند را ببینیم و از سوی دیگر اشتباهاتی دارند که بنده هر روز چندین نامه اعتراضی به بانک ارسال می کنیم.
بالاخره ۲۰ هزار شعبه در سراسر کشور کار وام دهی انجام می دهند، و با تولیدکنندگان برخورد می کنند، خب ممکن است برخی هم برخورد درستی نداشته باشند. وی در خصوص وضعیت بنگاه داری بانک ها اظهار داشت: وضعیت بهتر شده است، البته الان بانک ها بعضی از شرکت ها را هم میخرند که به بورس کمک کنند.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ سود بین بانکی ارتباطی با رشد و افت شاخص بورس ندارد اظهار کرد: برخی می گویند با کاهش نرخ سود بین بانکی بورس رشد می کند و با پایین آمدن آن، شاهد ریزش شاخص بورس خواهیم بود، اما اینگونه نیست چرا که نرخ سود بین بانکی بین بانک ها و عمده فروشی بانک هاست.
همتی افزود: نرخ سود بانکےی که مرتبط با این بخش است تغییر نکرده و هنوز همان ۱۶ درصد است. نرخ گواهی سپرده هم همان ۱۸ درصد باقی مانده است. وی با اشاره به سیاست عملیات بازار باز گفت: مصمم هستیم نرخ بین بانکی را در میانگین کریدور خود بیاوریم که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار با کف ۱۴ درصد و سقف ۲۲ درصد است.
به گفته وی، عملیات بازار باز به خرید و فروش اوراق خزانه توسط بانک مرکزی اتلاق می شود و مواقعی که احساس کنیم نرخ سود بین بانکی از دالانی که تعیین کردیم خارج شده دخالت خواهیم کرد و در واقع اوراق بانک ها را می خریم و پول به آنها تزریق می کنیم.
نرخ سود غیر بانکی تا ۲۳ درصد رفته بود، اما آن را کاهش دادیم و در حال حاضر این نرخ ۲۰ درصد است. میانگین نرخ سود بین بانکی بر اساس کف و سقف تعیین شده حدود ۱۸ درصد است؛ بنابراین هدف گذاری ما این است که طی روزهای آینده نرخ سود بین بانکی را به ۱۸ تا ۱۸.۵ درصد برسانیم و در نتیجه می توان گفت عملیات بازار باز این قدرت را به ما داد و یک ریل گذاری بسیار مهمی در بانک مرکزی است که از سال گذشته آغاز کردیم.
وی ادامه داد: به کمک کارگزاری بانک مرکزی و اعتمادی ک در بانک ها و بازار سرمایه ایجاد شد توانستیم ۱۰۱ هزار ملیارد تومان اوراق دولت را بفروشیم که وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه همراهی خوبی در این زمینه با ما داشتند. اگر این اتفاق رخ نمیداد به پایه پولی ما اضافه میشد اما توانستیم نقدینگی را کنترل کنیم.
همتی تاکید کرد: ماه پیش ۱۸ درصد رشد پایه پولی داشتیم که در این شرایط اوج تحریم ها و فشار حداکثری ناشی از کاهش شدید درآمدهای دولت نمره خوبی بود. رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تسهیلات و وام ازدواج گفت: امسال ۷۷۰ هزار وام ازدواج اعطا کردیم که مبلغ آن ۲۷ هزار میلیارد تومان بود یعنی این مبلغ از مبلغی که تاکنون برای حوادث کرونا پرداخت کردیم بیشتر است.
وی با بیان اینکه نگرانی هایی درباره افزایش مبلغ وام ازدواج داریم تاکید کرد: اگر مبلغ وام ازدواج افزایش یابد قدرت پرداخت بانک ها کم میشود چرا که باید از منابع قرض الحسنه پرداخت کنند بنابراین این محدودیت ممکن است باعث ایحاد صف شود. نکته دوم اینکه در صورت افزایش مبلغ وام قسط های بازپرداخت آن زیاد می شود و ممکن است از توان زوج هایی که به تازگی ازدواج می کنند خارج باشد، ضمن اینکه تضمین های دریافتی بانک ها نیز تغییر خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی در واکنش به اینکه از مانده حساب جاری ها در این بخش استفاده کنیم گفت: همین منابع حساب جاری هم خرج شده و برای سازمان هایی مانند کمیته امداد و بهزیستی و ... پرداخت کردهایم که در واقع در مجموع مبالغ قابل توجهی وام قرض الحسنه توسط بانک ها پرداخت شده است.
همتی تصریح کرد: در نهایت اینکه تاکید داریم منابع و مصارف باهم هماهنگی داشته باشد، اما به هر حال هر آنچه که مجلس تصویب کند را سعی می کنیم که اجرا کنیم. رییس کل بانک مرکزی با اشاره به هدف گذاری نرخ تورم گفت: هدف گذاری ما نرخ ۲۰ تا ۲۲ درصد برای بهار ۱۴۰۰ است که این پیش بینی بر اساس پیش فرض نرخ ۱۷ هزار تومانی ارز نیمایی بود. اما به دلایلی از جمله فشار بر درآمدهای دولت و کاهش شدید قیمت نفت و کرونا شوکی در بازار ارز ایجاد شد که انتظارات را بالا برد و عملا باعث ایجاد افزایش تورم ناشی از فشار عرضه شد. اما ما برای اینکه بتوانیم نرخ تورم را تعدیل کنیم بسیار امیدوار هستیم.
وی گفت: وقتی می گوییم هدف گزذاری تورمی، یعنی بانک مرکزی به برخی مسائل پایبند باشد که یکی از آنها نرخ سود بین بانکی است که باید به حدود ۱۸ درصد برسانیم و به آن پایبند هستیم. ممکن است عواملی خارج از اراده بانک مرکزی نیز بر تورم اثرگذار باشد، اما ما تلاش خود را خواهیم کرد که به هدف گذاری تعیین شده برسیم.
رییس کل بانک مرکزی درباره پروژه ادغام بانکهای وابسته به نیروهای مسلح نیز گفت: عملیات ادغام به اتمام رسید و مسائل کوچکی مانند بررسی داراییها و املاک بانکها، برخی تعهدات نیروهای مسلح و مسائلی درباره حقوق سهامداران مانده است که باید بررسی شود.
وی تصریح کرد: پروژه ادغام پروژهای بسیار عظیم و از تدابیر خوب مقام معظم رهبری بود که دو سال و نیم بانک مرکزی و بانک سپه روی آن انرژی گذاشتند و اکنون تنها برخی مسائل مانند حق و حقوق سهامداران مانده که باید با تدبیر حل شود.
رییس شورای پول و اعتبار درباره نرخ سود بانکی نیز گفت: در این مورد دو گروه اقتصاددانان نظرات مختلف دارند، یک گروه میگویند نرخ سود افزایش پیدا کند تا سیاست انقباضی در پیش گرفته شود و گروه دیگری میگویند نرخ سود پایین بیاید تا به بازار سرمایه کمک شود.
همتی ادامه داد: اعتقاد من این است که در حال حاضر نمیتوانیم نرخ سود را افزایش دهیم، یک دلیل آن ناترازی سیستم بانکی است که افزایش نرخ سود باعث ناترازی بیشتر بانکها میشود، دلیل دیگر این است که تورم فعلی ناشی از عرضه و تقاضا نیست، بلکه ناشی از شوک ارز و انتظارات تورمی است که باید انتظارات تورمی را کنترل کنیم و بعد از آن برای نرخ سود بانکی تصمیم بگیریم اما نرخ سود بین بانکی را حتما پیگیری میکنیم تا به ۱۸ تا ۱۸ و نیم درصد برسد که خود به خود نرخ سود سپردهها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
منبع: ایبِنا