بین الملل تابناک: سیصد و نود و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
روسیه به آمریکا اطلاع داده است که دیگر با این کشور اطلاعات مربوط به نیروهای هستهای راهبردی را مبادله نخواهد کرد.
به گزارش وال استریت ژورنال، آمریکا مدعی است که این تصمیم را به دلیل تصمیم مسکو برای تعلیق مشارکت در پیمان «نیو استارت» اتخاذ کرده است.
چند هفته قبل، «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که مسکو مشارکت خود در معاهده «استارت جدید» که تنها توافق باقیمانده با آمریکا در زمینه کنترل تسلیحاتی است را به حالت تعلیق درآورده است.
«ژانگ جون» نماینده چین در سازمان ملل نیز درباره این مسئله اظهار داشت که آمریکا باید اولین طرفی باشد که برای احیای این معاهده پیشقدم میشود.
نام رسمی پیمان نیواستارت، «معاهده بین ایالات متحده آمریکا و فدراسیون روسیه در خصوص تدابیر مربوط به کاهش و محدودسازی بیشتری سلاحهای استراتژیک تهاجمی» است.
این پیمان ۸ آوریل ۲۰۱۰ در شهر پراگ، پایتخت جمهوری چک میان دو طرف امضا شد و از ۵ فوریه ۲۰۱۱ به اجرا درآمد. این توافق در سال ۲۰۲۱ تمدید شد و قرار است تا ۵ فوریه ۲۰۲۶ ادامه داشته باشد. طبق این معاهده تعداد کلاهکهای هستهای استراتژیک دو طرف نبایستی از ۱۵۵۰ تجاوز کند.
روسیه ۱۷ مردادماه اعلام کرد بازرسیهایی که تحت این پیمان با ایالات متحده آمریکا از اماکنی در روسیه انجام میشدهاند را به حالت تعلیق درآورده است.
وزارت خارجه روسیه در آن زمان در توضیح درباره دلیل این تصمیم گفت: «مسکو به دلیل اصرار واشنگتن بر تلاش برای آغاز فعالیتهای بازرسی بر اساس شرطهایی که در آنها واقعیتهای فعلی در نظر گرفته نشدهاند مجبور به اتخاذ این تصمیم شده است.»
مسکو تأکید کرد شرایط مطرحشده از سوی واشنگتن «باعث ایجاد مزایای یکجانبه برای ایالات متحده شده و فدراسیون روسیه را از حق انجام بازرسی در خاک آمریکا محروم میکنند.»
لوید آستین وزیر دفاع دولت جو بایدن روز سه شنبه به وقت محلی در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا ادعا کرد: اوکراین اکنون در برابر روسیه دست برتر دارد.
وزیر دفاع آمریکا افزود: اوکراینی ها تلفات قابل توجهی به روس ها وارد کرده اند و آنها موجودی خودروهای زرهی روسیه را به گونه ای که هیچ کس تصورش را نمی کرد به اتمام رسانده اند.
رئیس پنتاگون ادامه داد: روسیه به دلیل کاهش توان نظامی به ایران و کره شمالی متوسل شده است.
پیش از این ، جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه را متهم کرد: درحالی که یک سال از جنگ اوکراین میگذرد، او مسیر خود را تغییر نداده و فقط به یافتن راههای جدید بیرحمانه و خشونتآمیز برای کشتن اوکراینیها، تخریب شهرهای اوکراین و محو کردن اوکراین از روی نقشه به عنوان یک حاکمیت مستقل فکر می کند.
این مقام ارشد کاخ سفید ادامه داد: سخت است که بگوییم پوتین شجاع است یا نه، اما مطمئناً روش خود را تغییر نداده است.
جمعی از اوکراینیها با امضا و ثبت طوماری در تارنمای ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور این کشور از وی خواستند تا استفاده نیروهای اوکراینی از مهماتِ حاوی «اورانیوم ضعیفشده» ممنوع شود.
نویسنده و تهیهکننده این عریضه به مخاطرات این مواد، آلودگی درازمدت محیط زیست، از بین رفتن زمینهای زراعی و مسمومیت مردم اشاره کرده است.
در بخشی از این سند آمده است: استفاده از چنین مهماتی جنایت علیه بشریت و سیاره زمین است. استفاده از آنها غیرقابل قبول و غیراخلاقی است. من خواستار رسیدگی به این عریضه و اتخاذ تصمیمی مساعد درباره آن هستم. همچنین میخواهم تا پیش از رسیدگی به این عریضه، تدابیر پیشگیرانه به منظور از بین رفتن احتمال استفاده نیروهای مسلح اوکراین از چنین مهماتی اتخاذ شود.
در بخش دیگری از این طومار میخوانیم: با توجه به مدت زمان تجزیه فلزات سنگین، چنین آلودگی به زمینهای زراعی سرایت کرده و آنها را کاملا بلااستفاده خواهد کرد.
تاکنون ۲۸ نفر این طومار را امضا کردهاند. برای آنکه زلنسکی این سند را مورد بررسی قرار دهد، به ۲۵ هزار امضا نیاز است. اوکراینیها میتوانند تا ۹۲ روز دیگر نسبت به امضای این طومار اقدام کنند.
آنابل گُلدی، معاون وزیر دفاع انگلیس در پاسخ به پرسش یکی از اعضای مجلس اعیان این کشور، گفت که لندن برای اوکراین توپهایی حاوی اورانیوم ضعیفشده ارسال خواهد کرد؛ این مهمات برای انهدام زرهپوشها موثرتر هستند. وزارت دفاع انگلیس اورانیوم ضعیفشده را جزوی استاندارد از مهمات قابل نفوذ به زرهپوشها توصیف کرده که سالها مورد استفاده قرار گرفته و واکنش مسکو به تحویل این مهمات به کییف، صرفا با هدف انحراف و گمراه کردن اذهان عمومی صورت گرفته است!
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در واکنش به این تصمیم مقامات انگلیس، گفته است که مسکو مجبور است تا به اقدام «غرب به عنوان آغازکننده استفاده از تسلیحاتی با اجزای هستهای، متقابلا پاسخ دهد.»
سفارت روسیه در انگلیس به لندن درباره انتقال توپهای حاوی اورانیوم ضعیفشده به کییف، هشدار داده است. سفارت روسیه تاکید کرده که این اقدام به تشدید جنگ منجر شده و استفاده از این مهمات در اوکراین، سلامت مردم را به خطر خواهد انداخت.
رئیس جمهوری اوکراین دوشنبه از مواضع خطوط مقدم نبرد در منطقه زاپروژیا در جنوب شرقی این کشور بازدید کرد.
به گزارش ایندیپندنت، رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دوشنبه، ۲۷ مارس (۷ فروردین)، همراه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، از منطقه زاپوریژیا در جنوب اوکراین بازدید کرد.
ولودیمیر زلنسکی، دوشنبه گفت که از مواضع ارتش اوکراین در منطقه زاپوریژیا در جنوب کشور که بخشی از آن همچنان در کنترل نیروهای روسیه است، بازدید کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رئیس جمهوری اوکراین با انتشار ویدیویی از خود و سربازان اوکراین در این منطقه در شبکههای اجتماعی، گفت: «مفتخرم که امروز اینجا در کنار ارتش کشورمان حضور مییابم. از تکتک رزمندگانمان برای دفاع از اوکراین، حاکمیتمان، شهرها و فرزندانمان سپاسگزارم. قطعا پیروز خواهیم شد.»
رافائل گروسی نیز با انتشار توییتی، درباره این بازدید نوشت: «امروز در شهر زاپوریژیا با زلنسکی ملاقات کردم و در مورد حفاظت از نیروگاه هستهای زاپوریژیا و کارکنان آن تبادلنظر خوبی داشتم.»
او همچنین نوشت که بر حمایت کامل آژانس از تاسیسات هستهای اوکراین تاکید کرده است.
گروسی بر لزوم برپایی یک منطقه امنیتی در اطراف نیروگاه زاپروژیا، بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا که دارای شش رآکتور است، تاکید دارد.
دفتر ریاست جمهوری اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که زلنسکی در این سفر از یک پست فرماندهی محلی در این منطقه بازدید، و از نیروهای پلیس و نظامیان تجلیل کرد.
سفر زلنسکی به زاپوریژیا، در پی بازدید هفته گذشته او از منطقه جنوبی خرسون و نیز مواضع نظامیان اوکراین در منطقه دونتسک شرقی، صورت میگیرد.
درگیریهای نظامی در شرق اوکراین همچنان ادامه دارد و به گفته مقامهای اوکراینی، اوایل روز گذشته، گلولهباران شهر اسلوویانسک در شرق اوکراین به دست نیروهای روسیه، دستکم دو کشته و بیش از دهها زخمی بر جا گذاشت.
نیروگاه اتمی زاپوریژیا که روسیه یک سال پیش آن را تصرف کرد، در جنوب اوکراین و در کنار رودخانه «دنیپر» واقع است. این نیروگاه در ۱۹۸۵ میلادی افتتاح شد و با شش رآکتور، بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا بهشمار میرود.
در پی تداوم درگیریها و موشکباران منطقه مدیرکل آژانس انرژی اتمی چندین بار هشدار داده و خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از فاجعه اتمی در نیروگاه زاپوریژیا شده است.
رئیس جمهوری اوکراین طی روزهای گذشته از نیروهای کشورش در خطوط تماس در باخموت و خرسون بازدید کرد.
شایان ذکر است که نبردهای جاری در زاپروژیا به دلیل نزدیکی مناطق درگیری با بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا، از اهمیت و حساسیت بیشتری برخوردار است.
خبرگزاری رویترز امروز به نقل ازاین بیانیه نوشت: جمهوری بلاروس طی دو سال و نیم گذشته تحت فشار بی سابقه سیاسی، اقتصادی و اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و متحدانشان در ناتو و همچنین کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار گرفته است.
با توجه به این شرایط و نگرانیها و مخاطرات مشروع ناشی از آن در حوزه امنیت ملی، بلاروس مجبور است از طریق تقویت توانمندی های امنیتی و دفاعی خود واکنش نشان دهد.
وزارتخانه مذکور افزود که برنامه های هسته ای روسیه با توافق نامه های بینالمللی منع گسترش سلاح های هستهای مغایرت نداشته و بلاروس نیز کنترلی بر این تسلیحات نخواهد داشت.
خبرگزاری تاس از قول مقامات جمهوری دونتسک از تسلط کامل نیروهای روسیه بر منطقه صنعتی شهر راهبردی باخموت در این استان خبر داد.
نیروی هوایی ارتش اوکراین نیز از حملات شبانه روسیه در منطقه خرسون با استفاده از موشکهای هدایت شونده جنگندههای سوخو-25 خبر داده است.
درحالیکه ارتش اوکراین کنترل بخشهای زیادی از باخموت را از دست داده است اصرار «ولودیمیر زلنسکی» برای مقاومت با تلفات بالا انتقادات زیادی را درباره عملکرد وی برانگیخته است.
یک سرهنگ بازنشسته لوهانسک و کارشناس نظامی روزگذشته در گفتوگو با خبرگزاری روسی «ریانووستی» در خصوص خسارات سهمگین ارتش اوکراین در باخموت گفت که تنها در هفته گذشته، نیروهای امنیتی کییف در مجموع چهار هزار و ۵۰۰ کشته و زخمی را در نبرد منطقه آرتموفسک (باخموت) متحمل شدند.
طبق این گزارش، در جریان ۹ ماه نبرد نظامیان اوکراینی با نظامیان روس در باخموت، تقریباً این شهر از بین رفته است و ۹۰ درصد از جمعیت این شهر یا همان حدود ۷۰ هزار نفر از این شهر فرار کرده اند و ارتش اوکراین روزانه بین ۱۰۰تا ۲۰۰ نظامی را در نبرد با روسیه از دست میدهد.
اوکراین از ماهها پیش برای مقاومت و عقبراندن نیروهای روسی خواستار دریافت تسلیحات سنگین، از جمله تانکهای پیشرفته تهاجمی و هواپیماهای جنگنده شده است.
«نیکلای شولگینوف» وزیر انرژی روسیه امروز (سهشنبه) گفت حملات احتمالی پهپادی علیه زیرساختهای انرژی کلیدی این کشور، تهدیدی جدی برای امنیت انرژی روسیه است.
شولگینوف طی سخنرانی در همایش امنیت تأسیسات انرژی روسیه، بدون اشاره به نام اوکراین اظهار داشت که در ماههای اخیر تعدادی از حملات پهپادی به اینگونه زیرساختها را خنثی کرده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، وی در اینباره توضیح داد: «اصلیترین تهدید فعلی، اقدامات مداخلهآمیز غیرقانونی از طریق استفاده از هواگردهای بدون سرنشین (پهپاد) است. در این زمینه با وزارت دفاع روسیه و سرویس امنیتی کشور همکاری میکنیم».
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (سهشنبه) از انفعال سازمان ملل درخصوص خرابکاری برخی کشورها در خط لوله انتقال گاز «نورد استریم ۱» انتقاد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «روسیه از تصمیم شورای امنیت سازمان ملل در حمایت نکردن از قطعنامه برای تحقیقات بینالمللی در مورد خرابکاری در نورد استریم متاسف است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با بیان اینکه همگان باید خواستار شناسایی و افشای عاملان خرابکاری در نورد استریم باشند، تاکید کرد: «روسیه به تلاش خود برای شناسایی عاملان آن ادامه خواهد داد».
سخنگوی کرملین ضمن هشدار به کشورهای غربی درباره حمایت نظامی از اوکراین، اظهار داشت: «آلمان نقش فعالی در تامین تسلیحات به اوکراین و افزایش مستقیم و غیرمستقیم سطح مشارکت خود در جنگ دارد».
طبق این گزارش، پسکوف با بیان اینکه روابط بین روسیه و آلمان میتواند بهتر از وضعیت کنونی باشد، تصریح کرد: «اما عرضه تسلیحات از سوی برلین به کییف، نویدبخش [بهبود روابط] نیست».
تانک های پیشرفته آلمان و انگلیس به اوکراین رسیدند
وزارت دفاع آلمان اعلام کرد، نخستین محموله تانکهای لئوپارد ۲ تحویل اوکراین شده است؛ تحویل هجده تانک جنگی پیشرفته پس از آموزش خدمه اوکراینی انجام شد.
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان گفت که مطمئن است این تانکها میتوانند نقش تعیینکنندهای در خط مقدم جنگ داشته باشند.
بر اساس گزارشها از اوکراین، تانکهای چلنجر ۲ از انگلیس هم اکنون وارد اوکراین شده است.
به نقل از بی بی سی، اوکراین چندین ماه است که خواستار دریافت وسایل نقلیه مدرن و سیستمهای تسلیحاتی برای کمک به مقابله با حمله روسیه است.
دولت اوکراین هنوز در مورد ورود تانکهای لئوپارد ۲ اظهار نظری نکرده؛ اما ورود اولین تانک چلنجر ۲ ساخت بریتانیا را تایید کرده است.
حدود دو هزار لئوپارد ۲، یکی از بهترین تانکهای میدان نبرد که در کشورهای ناتو ساخته شده شناخته میشود، مورد استفاده کشورهای اروپایی است.
آلمان که ابتدا تمایلی به ارسال این تانکها یا حتی دادن اجازه به کشورهای دیگر برای ارسال آنها به اوکراین را نداشت، در ماه ژانویه موافقت کرد که اینها را به اوکراین تحویل دهد.
بر اساس قوانین آلمان، اگر هر کشور دیگری بخواهد این تانکها را صادر کند، ابتدا برلین باید مجوز صادرات مجدد آن را بدهد.
بریس پیستوریوس گفت: تانکها «همانطور که وعده داده بودیم بموقع به دست دوستان اوکراینی ما رسید.»
ارتش آلمان در هفتههای گذشته نظامیان اوکراینی را برای استفاده از نوع پیشرفته «اِی۶» لئوپارد ۲ آموزش داده است.
آنها به طور خاص برای رقابت با تانک جنگی تی-۹۰ روسیه طراحی شدهاند و نگهداری آنها راحتتر و کممصرفتر از دیگر تانکهای غربی است.
آلمان علاوه بر لئوپارد ۲، دو خودروی تخصصی بازیابی تانک و ۴۰ خودروی رزمی پیاده نظام «ماردِر» را به اوکراین فرستاده است.
همزمان ایرینا زولوتار، سخنگوی وزارت دفاع اوکراین، به خبرگزاری فرانسه گفت، تانکهای چلنجر ۲ بریتانیا وارد اوکراین شدهاند.
اُلِکسی رِزنیکوف، وزیر دفاع این کشور هم با انتشار تصویری از یک چلنجر ۲ در کنار دیگر خودروهای نظامی ساخت غرب در صفحه فیس بوک خود، خودروی بریتانیایی را یک اثر هنری نظامی توصیف کرد.
وزارت دفاع انگلیس از اظهار نظر در این باره خودداری کرده؛ اما پیشتر تایید نمود نظامیان اوکراینی که در بریتانیا آموزش میدیدند، پس از تکمیل دوره آموزشی با تانکها، به کشورشان بازگشتهاند.
ادعای جدید اوکراین درباره انهدام پهپادهای ایرانی
اوکراین بار دیگر ادعاهای بی اساس خود را درباره حضور پهپادی ایران در جنگ این کشور با روسیه تکرار کرد.
بر اساس این گزارش، مقامات نظامی کی یف پایتخت اوکراین مدعی شدند که سامانههای پدافند هوایی ارتش این کشور دوشنبه شب ۱۲ پهپاد نوع «شاهد» ساخت ایران را که به سوی این شهر به پرواز درآمده بودند، منهدم کردهاند.
این خبر در حالی است که نیروی هوایی اوکراین بامداد دوشنبه اعلام کرد که ۱۳ پهپاد انفجاری را که به مناطقی در شمال و جنوب شرق این کشور حمله کرده بودند، سرنگون کرده است. شهردار کی یف نیز از شنیده شدن صدای انفجارهای مهیب در این شهر خبر داده بود.
گفتنی است، ایران همیشه و با قاطعیت هر گونه حضور در جنگ اوکراین را اعلام و بر آمادگی تهران برای کمک به حل و فصل دیپلماتیک این بحران تأکید کرده است.
در خبری دیگر، نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد، جنگندههای سوخو ۲۵ روسیه دوشنبه شب استان «خرسون» را با بمبهای هدایت شونده هدف قرار دادند.
مقامات محلی منطقه دونستک هم اعلام کردند که نیروهای روسیه، کنترل منطقه صنعتی شهر راهبردی «باخموت» را کامل به دست گرفتهاند.
این تحولات در حالی است که وزیر انرژی روسیه گفت که حملات پهپادی احتمالی اوکراین به مراکز انرژی حیاتی روسیه، خطری جدی است.
روسیه موشک مافوق صوت شلیک کرد