بین الملل تابناک: پرواز بمبافکنهای چین بر فراز جزایر ژاپن، افزایش شمار کشتهها در سودان به ۴۲۵ تن، درخواست دمشق برای خروج فوری نیروهای آمریکایی از سوریه، ابراز نگرانی اسرائیل از گسترش روابط ایران و روسیه و خروج شهروندان و دیپلماتهای آمریکا و فرانسه از سودان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پرواز بمبافکنهای چین بر فراز جزایر ژاپن
شنبه وزارت دفاع ژاپن اعلام کرد که دو جت بمبافکن «شیان اچ-۶» چین بر فراز جزایر جنوبی «اوکیناوا» و «میاکو» ژاپن پرواز کردند؛ این جنگندهها نخستین بار روز پنجشنبه از دریای چین جنوبی به سمت اقیانوس آرام حرکت و در جریان آن از فراز اوکیناوا و میاکو پرواز کردند.
وزارت دفاع ژاپن گفت که روز جمعه نیز اقدام مشابهی را ردیابی و رصد کرد.
هواپیماهای جنگی چین، حریم هوایی ژاپن را نقض نکردند؛ اما جتهای ژاپنی برای مقابله با هر گونه وضع اضطراری به حالت آمادهباش درآمدند.
روابط چین و ژاپن به دلیل موضوعاتی از جمله تایوان، مناقشات ارضی و روابط نزدیک توکیو با آمریکا با تنش و اختلافات زیادی همراه است.
ژاپن اواسط دسامبر ۲۰۲۲ در یک سند نظامی جنجالی بر اهمیت «صلح و ثبات در تنگه تایوان» تاکید کرد و به کشورهای متخاطم درباره اقدامات تلافیجویانه هشدار داد.
جمعه گذشته، فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن، با بیان اینکه توکیو خواستار روابط «سازنده و باثبات» با چین است، از پکن خواست تا «مسئولانه» رفتار کند.
نخست وزیر ژاپن تاکید کرد که حفظ «صلح و ثبات در تنگه تایوان» نه تنها برای توکیو بلکه «ثبات جامعه بینالمللی» نیز با اهمیت است.
وی از پاسخ به پرسش درباره واکنش توکیو به حمله احتمالی چین به تایوان خودداری کرد و گفت: امیدوارم که مسائل مربوط به تایوان از طریق گفتوگو و مسالمتآمیز حل و فصل شود.
دو هفته پیش، «لی کیانگ» نخست وزیر چین از ژاپن خواست تا از مسائلی که روابط پکن و توکیو را مختل میکند، پرهیز کرده و به توسعه مناسبات دوجانبه ادامه دهد.
افزایش شمار کشته ها در سودان به ۴۲۵ تن
بامداد یکشنبه، وزارت بهداشت سودان از افزایش شمار جانباختگان حوادث خونین جاری در این کشور خبر داد و افزود، شمار کشته ها به ۴۲۵ تن رسیده است.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت سودان، شمار زخمیهای این درگیریها نیز به سه هزار و ۷۳۰ تن افزایش یافته است.
تازهترین آمار از شمار کشتههای حوادث سودان که از روز شنبه ۲۶ فروردین ماه آغاز شده است، ۴۱۳ تن اعلام شده بود.
سودان از شنبه هفته گذشته (۲۶ فروردین ماه) صحنه درگیری و خشونت سنگین میان نیروهای ارتش و نیروهای واکنش سریع این کشور است.
عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش و "محمد حمدان دقلو" (حمیدتی) روز شنبه همدیگر را متهم کردند که نیروهای دو طرف در جنوب خارطوم، پایتخت در نزدیکی شهرک ورزشی به دیگری حمله کرده است.
با وجود توافق آتش بس در تعطیلات عید فطر، صدای گلوله ها در خارطوم در جریان درگیری های متناوب شنیده می شود و دو طرف یکدیگر را به نقض آتش متهم می کنند.
در این پیوند، شبکه الجزیره روز شنبه نیز گزارش داد که انفجارهای پی در پی در «حله حمد» و «خوجلی» در شمال کاخ ریاست جمهوری در حال شنیده شدن است و جنگده ها در آسمان خارطوم به پرواز درآمده اند.
بر اساس این گزارش، دود غلیظ ناشی اصابت گلوها و انفجارها در منطقه «حله حمد» مقابل کاخ ریاست جمهوری سودان مشاهده می شود و نبردها بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در نزدیکی کاخ ریاست جمهوری و فرماندهی کل ارتش افزایش یافته است.
حملات متقابل ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع به یکدیگر به اموال عمومی خسارت وارد و تامین آب و برق را در برخی مناطق از خارطوم با مشکل روبه رو کرده است.
درخواست دمشق برای خروج فوری نیروهای آمریکایی از سوریه
وزارت خارجه سوریه در بیانیهای به تداوم سرقت نفت این کشور توسط اشغالگران آمریکایی واکنش نشان داد.
در بیانیه وزارت خارجه سوریه آمده است: «سوریه غارت نفت و ثروت ملی آن توسط نیروهای آمریکایی را محکوم و تأکید میکند که رفتارهای آمریکا و راهزنی آن با قوانین بشردوستانه بینالمللی در تضاد است.»
بنا بر گزارش خبرگزاری سوریه (سانا)، در این بیانیه از آمریکا خواسته شده است که حمایت از تروریسم و شبهنظامیان جداییطلب را متوقف کرده و فورا خاک سوریه را ترک کند.
در بیانیه مذکور همچنین با اشاره به تداوم غارت نفت و ثروت ملی سوریه طی چند هفته گذشته و قاچاق آن از طریق شمال عراق به ترکیه آمده است که سوریه این رفتارها را محکوم میکند و از دولت آمریکا میخواهد آن را متوقف کرده و به ملت سوریه غرامت پرداخت کند، چون آمریکا اجازه دزدی دریایی و راهزنی را ندارد.
پیشتر رسانههای سوریه گزارش دادند که نیروهای اشغالگر آمریکا در سوریه همچنان به سرقت و غارت منابع این کشور ادامه میدهند و طی چند ساعت گذشته نیز دهها تانکر حامل نفت سرقتی از منطقه الجزیره سوریه عازم خاک عراق شد.
ابراز نگرانی اسرائیل از گسترش روابط ایران و روسیه
«تزاچی هانگبی» رئیس شورای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی میگوید که روابط ایران و روسیه «بسیار نگرانکننده» است و تلآویو تبعات این رابطه را در چند مورد میبیند.
رئیس شورای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در گفتوگو با شبکه صهیونیستی «کان» گفت: «من معتقدم بهرغم همگرایی ایران و [عربستان سعودی]، شرایط برای روابط با عربستان بیش از پیش مهیاست.»
بنا بر گزارش شامگاه شنبه شبکه «المیادین» به نقل از کان، تزاچی هانگبی مدعی شد: «سعودیها تمایل دارند، مساله یمن را پایان دهند و بهای آن مشروعیتبخشی به ایران است و این به ضرر ما نیست.»
هانگی در ادامه با تکرار ادعای بیاساس همکاری تسلیحاتی ایران و روسیه در جنگ اوکراین افزود: «من نمیخواهم خیالپردازی کنم. روابط ایران و روسیه بسیار نگرانکننده است و ما ابعاد این رابطه را در چند مورد میبینیم.»
وی همچنین بیان کرد: «ایرانیها از روسها خواهند خواست که قدرتشان را تقویت کنند تا به اسرائیل آسیب برسانند. ما با روسها در این خصوص در حال گفتوگو هستیم.»
اظهارات تزاچی هانگبی درباره بیخطر بودن روابط ایران و عربستان سعودی در حالی مطرح شده که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی اخیرا در اظهاراتی گفت که توافق ریاض و تهران مملو از خطر «بدبختی» است.
او در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سیانبیسی» بیان کرد: «فکر میکنم عربستان سعودی، رهبری آن، هیچ توهمی درباره این که دشمنان آنها در خاورمیانه چه کسانی هستند و دوستانشان که هستند، ندارد. کسانی که با ایران شریک میشوند، با بدبختی شریک میشوند.»
خروج شهروندان و دیپلمات های آمریکا و فرانسه از سودان
شبکه العربیه انگلیسی درخبری فوری به نقل از وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد: فرانسه عملیات خروج شهروندان خود از سودان را آغاز کرد.
العربیه تا زمان مخابره این خبر به جزئیات بیشتری دراین زمینه اشاره نکرد.
در حالی فرانسه اکنون نسبت به خروج اتباع خود از خاک سودان خبر می دهد که آمریکا دیپلمات های خود را با کمک ارتش از سفارت خود واقع در خارطوم تخلیه کرد.
شبکه خبری سی ان ان که اقدام به انتشار این خبر کرده، افزود: دیپلمات های آمریکایی از سودان خارج و جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه (روز گذشته) اعلام کرد که کارکنان دولت آمریکا از سودان تخلیه شدند.
بنا بر این گزارش بایدن در بیانیه ای دراین باره گفت: امروز بر پایه فرمان من، ارتش آمریکا عملیاتی برای خارج کردن پرسنل دولت آمریکا از خارطوم انجام داد؛ این درحالی بود که آمریکا تا پیش از این اعلام کرده بود، قصد خروج دیپلمات های خود از خارطوم را ندارد.