بین الملل تابناک: تیراندازی در مقابل کنسولگری آمریکا در جده عربستان با ۲ کشته، هشدار وزیر دفاع یمن خطاب به ائتلاف سعودی، شرط چین برای ازسرگیری مذاکرات نظامی با آمریکا، درخواست پارلمان اروپا برای محکوم کردن اسرائیل به جنایت جنگی و تهدید اروپا به حفظ تحریم های موشکی ایران از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تیراندازی در مقابل کنسولگری آمریکا در جده عربستان با ۲ کشته
در جریان تیراندازی در مقابل کنسولگری آمریکا در جده، دو نفر از جمله یک مرد مسلح کشته شدند.
سخنگوی پلیس نیز وقوع تیراندازی را تائید کرده و براساس گزارشها، نیروهای امنیتی مستقر در محل با این فرد درگیر شدهاند و در نتیجه فرد مسلح کشته شده است.
علاوه بر فرد مهاجم، همچنین یکی از نگهبانان امنیتی کنسولگری که تابعیت نپالی داشته پس از مجروح شدن در این درگیری جان باخته است.
جزئیات بیشتری از این حادثه تیراندازی و اهداف و انگیزه فرد مهاجمان اعلام نشده است.
هنوز از هویت فرد مهاجم خبری منتشر نشده، اما وقوع این حادثه روبروی سفارت آمریکا در عربستان باردیگر ماهیت روابط این دو کشور را مورد سوال قرار داده است.
روابط آمریکا و عربستان طی سالهای گذشته دارای فراز و فرودهای متعددی بوده است. سال گذشته نیز منابع آمریکایی اعلام کردند دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در نظر دارد تا برای مجازات عربستان بهعنوان رهبر غیررسمی گروه اوپکپلاس مه اتخاذ تصمیم کاهش تولید نفت، کمک نظامی به ریاض را محدود کرده و کاهش دهد. با این حال اکنون یکسال پس از این تهدیدات، آمریکا نتوانسته به تهدیدات خود علیه عربستان عمل کند.
گزینه دیگر تنبیهی، حذف عربستان از رزمایشهای مشترک نظامی و کنفرانسهای منطقهای است که از جمله مهمترین آن میتوان به اجلاسهایی اشاره کرد که آمریکا و متحدانش با هدف ایجاد یک سامانه پدافند هوایی مشترک در منطقه، در صدد برگزاری آن هستند.
با این حال، دو مقام آمریکایی و یک منبع موثق به این موضوع اشاره کردهاند که هنوز هیچ تصمیمی در واشنگتن گرفته نشده و تصمیم نهایی تا اندازه زیادی به اجلاس سازمان کشورهای صادرکننده نفت در ماه دسامبر بستگی دارد و این منابع گفتهاند که اگر این اجلاس به افزایش تولیدات نفت منجر شود، سعودیها از اقدامات تلافیجویانه آمریکا خواهند گریخت.
بنا به اعلام انبیسی، برخی از مقامات نظامی در آمریکا مخالف کاهش همکاری نظامی با عربستان هستند. به باور آنها، رها کردن ریاض به عنوان عمده متحد واشنگتن در منطقه و عدم تأمین موشکهای پاتریوت و تجهیزات آمریکایی برای آنها، میتواند نیروها و غیرنظامیان آمریکایی ساکن عربستان به خطر انداخته و ثبات کلی منطقه را تحتالشعاع قرار دهد.
آمریکا ماههاست که عربستان را به افزایش تولید نفت ترغیب و اعلام کرده که کاهش قیمت ناشی از افزایش تولید به روسیه ضربه وارد کرده است و شرایط این کشور برای تداوم عملیات نظامی در اوکراین را دشوارتر خواهد کرد.
با این وجود، اوپکپلاس که روسیه نیز عضو آن محسوب میشود، سال گذشته با اعلام کاهش روزانه ۲ میلیون بشکه نفت، واشنگتن را خشمگین کرد.
بایدن پس از این اقدام، با هشدار به عربستان مدعی شد که «عواقبی» در انتظار ریاض خواهد بود. سعودیها همواره تاکید کردهاند که تصمیم کاهش تولیدات با اجماع اعضای اوپکپلاس اتخاذ شده و صرفاً دلایل اقتصادی داشته و هیچ انگیزه سیاسی در پس آن وجود ندارد.
هشدار وزیر دفاع یمن خطاب به ائتلاف سعودی
«محمد ناصر العاطفی» وزیر دفاع دولت نجات ملی یمن از نیروهای این کشور مستقر در محور تعز بازدید کرد.
بیش از یک سال است که در کشور یمن آتشبس برقرار است. عربستان سعودی در رأس یک ائتلاف عربی و تحت حمایت آمریکا، از ششم فروردین ۱۳۹۴ با ادعای تلاش برای بازگرداندن رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، هوایی و دریایی این کشور کرد.
ائتلاف سعودی هنوز تمام شروط دولت نجات ملی یمن را محقق نکرده، از اینرو آتشبس با وساطت سازمان ملل و عمان به صورت موقت در یمن تمدید میشود.
العاطفی تأکید کرد: «هر گونه راهپیمایی، رژه نظامی یا رزمایش تنها مصرف رسانهای ندارد بلکه ما مبارزانی حرفهای تربیت میکنیم که قادرند هر گونه مأموریت رزمی را در دشوارترین شرایط انجام دهند».
وی خطاب به ائتلاف سعودی گفت: «اگر آنها به دنبال صلح باشند، اینها (نیروهای یمن) نیز اهل صلح هستند اما اگر ائتلاف به دنبال تشدید حملات باشد در آن صورت خواهد دانست که این نیروها (در میدان نبرد) بهتر از آنها هستند».
وی تصریح کرد: «ما برای آزادسازی یمن و مقابله با تجاوزگران و کسانی که اراضی یمن را اشغال کردهاند، خواه اماراتیها، سعودیها یا کسانی که پشت سر آنها هستند و یا در کنار آنها میجنگند، آماده میشویم».
وی افزود: «ما هرگز از آزادسازی یمن دست برنمیداریم و هرگز حضور هیچ مهاجمی را در سرزمین یمن نمیپذیریم».
بنابر گزارش وبگاه «المسیرة»، وزیر دفاع یمن همچنین گفت: «ائتلاف متجاوز یا در برابر مردم صلح را بر اساس شروطی که رهبران انقلابی و شورای عالی سیاسی یمن تعیین کردهاند، اعلام میکند یا اینکه در میدان نبرد با آنها خواهیم بود».
وی همچنین گفت که ادامه وضعیت کنونی قابل قبول نیست چرا که این وضعیت تنها به نفع دشمنان است.
شرط چین برای ازسرگیری مذاکرات نظامی با آمریکا
یک مقام سفارت چین از ایالات متحده خواست تا تحریمها علیه پکن را لغو کند تا مذاکرات نظامی در سطح عالی میان این دو ابرقدرت از سر گرفته شود.
به گزارش وبسایت بلومبرگ، لیو پنگیو، سخنگوی این نهاد در یک نشست خبری گفت: «طرف آمریکایی دلیل مشکلات در روابط نظامی - نظامی خود با چین را میداند. این کشور در واقع تحریمهای یکجانبهای را علیه چین اعمال کرده است.»
لیو افزود: «قبل از انجام هرگونه تبادل و همکاری میان دو کشور، چنین موانعی باید برداشته شود.»
در اوایل ماه جاری، شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین پیشنهاد آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا که به پکن سفر کرده بود، برای ایجاد یک خط ارتباطی برای مواقع بحران میان دو کشور را رد کرد. در ماه مه، چین همچنین از برگزاری نشست میان روسای دفاع این دو کشور خودداری کرد.
در حالی که مشخص نیست که لیو پنکیو در نشست روز چهارشنبه به کدام تحریمها اشاره میکرد، مقامات چین قبلا به تحریمهایی علیه لی شانگفو، وزیر دفاع ملی چین به دلیل امتناع آنها از تعامل با لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا اشاره کردهاند.
لی شانگفو از سال ۲۰۱۸ به دلیل خرید هواپیماهای جنگی و تجهیزات از یک شرکت دفاعی روسی، هدف تحریمهای آمریکا قرار گرفته است.
ایالات متحده بارها برای «خطوط باز ارتباط نظامی – نظامی»، در بحبوحه تنش روابط فزاینده با چین بر سر مسائلی مانند تجارت، استقلال تایوان و ورود یک بالن «جاسوسی» چینی که در اوایل سال جاری میلادی وارد حریم هوایی آمریکا شد، فشار آورده است.
درخواست پارلمان اروپا برای محکوم کردن اسرائیل به جنایت جنگی
کمیته امور خارجی پارلمان اروپا از اتحادیه اروپا درخواست کرده تا این اتحادیه به دیوان کیفری بینالمللی برای متهم کردن رژیم صهیونیستی به ارتکاب جنایات جنگی کمک کند.
این کمیته در بیانیهای تاکید کرد که پیشرفت محدود تحقیقات دیوان کیفری بینالمللی در مورد جنایات جنگی و ضد انسانی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در اراضی اشغالی مایه تأسف است.
پارلمان اروپا برای کمک به دیوان کیفری بینالمللی و دادستان کل آن جهت پیشبرد این تحقیقات و بازخواست و مجازات سران رژیم صهیونیستی اعلام آمادگی کرد.
در این بیانیه آمده است که شهرکهای صهیونیستنشین غیرقانونی در اراضی اشغالی مانعی اساسی پیش روی راه حل دو کشور و تحقق صلح و امنیت در منطقه است.
کمیته امور خارجی پارلمان اروپا همچنین خواستار تلاش برای توقف خشونت و حملات شهرکنشینان اشغالگر یهودی علیه فلسطینیان و ارائه راه حلی جهت توقف توسعهطلبی رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینی شد.
پیش از این نیز، وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیهای اعلام کرده بود که ریاض المالکی وزیر خارجه فلسطین در دیدار با «کریم خان» دادستان کل دیوان کیفری بین المللی موضوع جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه کودکان فلسطینی را مطرح کرده است. در این بیانیه بر اهمیت نقش دیوان کیفری بین المللی در تحقق عدالت برای ملت فلسطین و محاکمه جنایتکاران جنگی تاکید شده است. وزارت خارجه تشیکلات خودگردان فلسطین اعلام کرد: دولت فلسطین آماده همکاری با دیوان کیفری بین المللی برای ارائه مستندات مربوط به جنایتهای خطرناک و بی وقفه مسئولان نظامی و غیر نظامی صهیونیست علیه ملت فلسطین است.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین، دادستان دیوان کیفری بین المللی نیز تاکید کرد که موضوع فلسطین در اولویت قرار خواهد گرفت و دفتر او فعالانه تمام موارد را بررسی خواهد کرد و او در تلاش است، ابتدای سال جاری میلادی به فلسطین سفر کند.
پیش از این کمیته امور اسرا و آزادگان فلسطین در گزارشی به مناسبت روز جهانی کودک اعلام کرده بود که رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۷ تاکنون بیش از ۵۰ هزار کودک فلسطینی را بازداشت کرده است که که از این تعداد، حدود ۲۰ هزار کودک از زمان شعلهور شدن انتفاضه الاقصی در ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۰ بازداشت شدهاند.
گفتنی است، هم اکنون ۱۶۰ کودک فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی عوفر، مجدو و دامون در بند اسارت هستند که ۳ نفر از آنان دختربچه هستند و در زندان دامون نگهداری میشوند.
چند روز پیش نیز، روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در گزارشی اذعان کرد که سلاحهای جدید آمریکا که ارتش رژیم صهیونیستی در حملات خود به مناطق فلسطینی از آنها استفاده کرده، موجب شده تا این کشور هم در منازعه فلسطین دست داشته باشد و شریک جنایات این رژیم باشد.
شیرا روبن خبرنگار واشنگتن پست در این گزارش آورده است که ارتش رژیم صهیونیستی هفته گذشته با بالگردهای آمریکایی شهر جنین را هدف حمله قرار داد و از طرفی هم شهرکنشینان صهیونیست شهرک ترمسعیا را که چندین شهروند آمریکایی هم در آنجا سکونت دارند، مورد حمله قرار دادند که این مسائل موجب خواهد شد تا دولت بایدن عملاً در نزاع بیپایان در فلسطین دست داشته باشد.
روبن در گزارش خود به حوادث اخیر در کرانه باختری از جمله حمله هوایی ارتش رژیم صهیونیستی به جنین و درگیری مسلحانه با مقاومت به مدت ۸ ساعت، عملیات تیراندازی دو مبارز فلسطینی در کرانه باختری و هلاکت ۴ صهیونیست و حمله صدها شهرکنشین اشغالگر یهودی به شهرک ترمسعیا پرداخته و گفته طبق اعلام شهردار ترمسعیا، ۸۵ درصد از ساکنان این منطقه دارای تابعیت فلسطینی آمریکایی هستند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پی حوادث اخیر و احتمال استفاده از سلاحهای آمریکایی برای کشتار فلسطینیان گفته بود که آمریکا با شرکای صهیونیستی خود و تشکیلات خودگردان برای کاهش تنش در ارتباط خواهد بود. در همین حال، تام نایدز سفیر آمریکا در اراضی اشغالی نیز مدعی شده بود که کشورش در برابر خشونت و تجاوزات شهرکنشینان صهیونیست ساکت نمینشیند.
تهدید اروپا به حفظ تحریم های موشکی ایران
یک خبرگزاری انگلیسی شامگاه چهارشنبه به نقل از منابع آگاه مدعی شده اتحادیه اروپا قصد دارد تحریمهای موشکهای بالیستیک علیه ایران را که طبق مفاد توافق هستهای برجام بایستی در ماه اکتبر منقضی شود، حفظ کند.
خبرگزاری رویترز به نقل از چهار دیپلمات اروپایی این ادعا را مطرح کرده و افزوده دیپلماتهای اروپایی به اطلاع ایران رساندهاند قصد دارند این تحریمها را حفظ کنند.
مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود ۸ سال پیش برای تأیید برجام صادر شد محدودیتهای اعمالشده این سازمان در خصوص فعالیتهای مربوط به موشکهالی بالیستیک ایران اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهند شد.