بین الملل تابناک: پانصد و سی و نه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (جمعه) طی نشست خبری در کرملین، درباره مسائل مختلفی از جمله بریکس، مرگ رئیس واگنر، دیدار رؤسای جمهور روسیه و چین و همچنین حملات پهپادی به خاک این کشور صحبت کرد.
پسکوف درباره اجلاس سران کشورهای عضو بریکس و کشورهای دوست این گروه در آفریقای جنوبی گفت: «کرملین اجلاس بریکس را بسیار موفق ارزیابی میکند. بریکس علیه هیچ کسی موضعگیری نمیکند بلکه هدف این گروه همکاری است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی درباره احتمال حضور «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در اجلاس گروه-۲۰ نیز اعلام کرد که پوتین چنین برنامهای ندارد.
سخنگوی کرملین درباره دلایل مطرحشده برای سقوط هواپیمای حامل «یِوگنی پریگوژین» فرمانده گروه شبهنظامی واگنر اظهار داشت: «هنوز مدارک زیادی وجود ندارد که باید در جریان تحقیقات روشن شود. نتایج رسمی تحقیقات درباره سانحه هوایی که پریگوژین در آن کشته شد منتشر میشود».
طبق این گزارش، پسکوف در واکنش به اتهامزنی کشورهای غربی به روسیه مبنی بر دست داشتن در قتل پریگوژین، تصریح کرد: «تمام این گمانهزنیها دروغ محض است».
وی با بیان اینکه پوتین اخیراً پریگوژین را ملاقات نکرده بود، درباره اینکه آیا پوتین در مراسم تشییع جنازه او شرکت خواهد کرد یا خیر گفت: «ما هنوز نمی دانیم که مراحل تحقیقات چقدر طول میکشد. اما در هر حال، رئیس جمهور برنامه شلوغی دارد».
به نوشته اسپوتنیک، این مقام روس در مورد آینده شرکت پیمانکار نظامی خصوصی واگنر نیز اظهار داشت: «آنها یک ساختار قانونی [و دولتی] نیستند، بلکه یک گروه هستند و من نمیتوانم در مورد آینده آن چیزی بگویم».
پسکوف درباره برخی گزارشها مبنی بر خشونت کلامی و فیزیکی علیه نیروهای حاضر در جنگ اوکراین و خانوادههای آنها، تاکید کرد: «تفالههایی که اجازه رفتار نامناسب با شرکتکنندگان در عملیات ویژه نظامی را به خود میدهند، مستحق محکومیت مطلق و در صورت لزوم مجازات هستند».
وی در واکنش به تداوم حملات پهپادی اوکراین به خاک روسیه نیز گفت: «عملیات نظامی ویژه برای از بینبردن چنین تهدید تروریستی در آینده ادامه خواهد داشت. ما باید عملیات نظامی ویژه را ادامه دهیم تا سرزمینهای ما با چنین تهدیدی مواجه نشوند».
سخنگوی کرملین درباره دیدار پوتین با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز افزود: «این تفاهم وجود دارد که دیدار به زودی برگزار شود، در حال آمادهشدن برای آن هستیم و تاریخ دقیق آن را اعلام خواهیم کرد».
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین از دیدار و گفتوگو با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه خبر داد.
زلنسکی در رابطه با دیدار خود با فیدان گفت: مسائل مختلفی از جمله روند صلح، آمادهسازیها برای نشست جهانی صلح و تهدیدات روسیه از طریق انسداد کریدور غلات دریای سیاه مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
وی در ادامه گفت: من قدردان ترکیه برای حمایتهای مداوم از اوکراین هستم.
خبرگزاری رویترز از مبدا «امان» با انتشار این خبر افزود: ژنرال ارشد آمریکایی اعلام کرد که اوکراین احتمالا به زودی جت های جنگنده F-۱۶ را دریافت خواهد کرد و افزود ضد حملات این کشور علیه روسیه با وجود اینکه به کندی پیش میرود ولی موفقیت نسبی در بر داشته است.
مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا تصریح کرد: هنوز زود است تا بگوییم آیا ضد حمله شکست خورده یا خیر.
بنابراین گزارش مارک میلی در مصاحبه اختصاصی با شبکه تلویزیونی «الممکله» اردن دراین باره گفت: (تحویل)جنگنده های اف-۱۶ (به اوکراین) در واقع درجریان و رو به پیشرفت است، درهمین حال برنامه های آموزشی در حال انجام است و آنها(طرف اوکراینی) در آینده ای نه چندان دور اف-۱۶ ها را دریافت خواهند کرد.
درحالی که رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا از تحویل جنگنده های اف-۱۶ در آینده ای نزدیک به اوکراین خبر می دهد، شبکه خبری یورونیوز نیز از اهدا این جنگنده از سوی نروژ به کییف خبر می دهد.
تارنمای شبکه خبری یورونیوز در این خصوص نوشت: نروژ قصد دارد به مناسب روز استقلال اوکراین، جنگنده اف-۱۶ به آن کشور اهد کند.
یوروینوز افزود: شبکه های تلویوزیونی «ان آر کی» (NRK) و «تی وی ۲» (TV۲) نروژ بدون اشاره به منابع خبری خود گزارش دادن که اسول تصمیم دارد تا جنگنده اف-۱۶ به کی یف اهدا کند، این شبکه های تلویوزوینی به تعداد این جنگنده ها نیز اشاره ای نکردند.
وزارت دفاع فدراسیون روسیه امروز (جمعه) با صدور بیانیهای از دفع حملات تروریستی اوکراین با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین به خاک این کشور خبر داد.
این وزارتخانه گفت که از پنجشنبه شب تا بامداد جمعه، تلاش نیروهای رژیم کییف برای انجام حملات تروریستی پهپادی گسترده به خاک فدراسیون روسیه خنثی شد.
این حملات بامدادی، در ادامه سلسله حملات خرابکارانه و تروریستی نظامیان اوکراینی با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین به اهداف روسی انجام شده که طی هفتههای اخیر سعی دارند جنگ را به داخل خاک روسیه بکشانند.
به نوشته وبگاه «راشاتودی»، در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «سامانههای پدافند هوایی، ۴۲ پهپاد را شناسایی کردند. در نتیجه اقدامات نیروهای مسلح روسیه در آسمان شبهجزیره کریمه، ۹ فروند پهپاد منفجر شده و ۳۳ فروند نیز به وسیله جنگ الکترونیک خنثی و بدون رسیدن به هدف سقوط کردند».
وزارت دفاع روسیه همچنین خبر داد که نیروهای اوکراینی شب گذشته سعی داشتند با استفاده از سامانههای موشکی به خاک این کشور در منطقه «کالوگا» حمله کنند.
این وزارتخانه توضیح داد: «شب گذشته تلاش رژیم کییف برای انجام حملات تروریستی به تاسیسات غیرنظامی در خاک فدراسیون روسیه با استفاده از سامانه ارتقایافته اس-۲۰۰ سام خنثی شد. موشکهای شلیک شده توسط سامانههای پدافند هوایی بر فراز منطقه کالوگا شناسایی و منهدم شدند».
حملات هواپیماهای بدون سرنشین به خاک روسیه از جمله مسکو، شبهجزیره کریمه و کورسک، چند هفته پس از حمله متقابل اوکراین با هدف بازپسگیری قلمروهای آزادشده توسط روسیه از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه صورت میگیرد.
ورود ارتش اوکراین به شبه جزیره کریمه
سرویس اطلاعات ارتش اوکراین مدعی شد که نیروهای این کشور پنجشنبه در عملیاتی وارد کریمه شده و پرچم اوکراین را در این شبهجزیره به اهتزار درآوردند.
این نهاد افزود که نیروهای اوکراینی، وارد ساحل روستای «مایایک» در شمال غرب کریمه شده و با نیروهای روس درگیر شدند.
آندری یوسوف، سخنگوی سرویس اطلاعات ارتش اوکراین گفت که این عملیات «ویژگیهای یک حمله را داشت» اما نمیتواند جزئیات آن را بیان کند.
وی افزود که نیروهای اوکراینی پس از انجام عملیات از منطقه خارج شده و متحمل تلفات نشدهاند اما پرسنل روس تلفات دادهاند.
یک پایگاه راداری و یک پایگاه نیروهای مهندسی رادیویی هوافضای روسیه در نزدیکی روستای مایاک در کریمه قرار دارند.
برخی منابع رسانهای گزارش دادند که بامداد پنجشنبه در جریان عملیات نیروهای اوکراینی صدای انفجار شنیده شده است اما مقامهای منصوب روسیه در این شبهجزیره اعلام کردند که این صدا به دنبال انفجار برنامهریزیشده مهمات بوده است.
منطقه کریمه در مارس سال ۲۰۱۴ به دنبال برگزاری همهپرسی جدایی از اوکراین که اکثر ساکنان این منطقه به آن رای دادند، با امضای موافقتنامهای ضمیمه قلمرو روسیه شد.
خروج اعضای واگنر از بلاروس پس از مرگ پریگوژین
برخی منابع خبری مدعی شدهاند، پس از مرگ «یوگنی پریگوژین»، فرمانده ارتش خصوصی واگنر، اعضای این گروه نظامی، خروج از پایگاه بزرگشان در بلاروس را آغاز کردهاند.
هواپیمای پریگوژین روز چهارشنبه در منطقه «تور» روسیه در شمال غرب مسکو سقوط کرد و او به همراه ۹ تن دیگر از سرنشینهای هواپیما جانش را از دست داد.
«مرکز مقاومت ملی اوکراین» که بعد از آغاز حمله روسیه توسط نیروهای مسلح اوکراین تشکیل شد، مدعی شده اعضای گروه واگنر بعد از انتشار خبر سقوط هواپیمای پریگوژین، ترک بلاروس را آغاز کردهاند و احتمالاً در حال حرکت به روسیه هستند.
این مرکز مدعی شده، مقامهای بلاروس تلاش میکنند جلوی حرکت خودروهای آنها و خروجشان از بلاروس را بگیرند.
منابع خبری دیگری مدعی شدهاند، تصاویر ماهوارهای نشان میدهند یک سوم ساکنان اردوگاه واگنر در بلاروس این منطقه را ترک کردهاند.
روز چهارشنبه منابع خبری از سقوط یک هواپیمای سبک متعلق به یوگنی پریگوژین در شمال غرب مسکو خبر داده و ساعاتی بعد اعلام کردند او نیز در این سانحه به همراه ۹ سرنشین دیگر هواپیما جانشان را از دست دادهاند.
پریگوژین ۶۲ ساله فرمانده شرکت نظامی خصوصی واگنر بود که تا چندی قبل تحت حمایت کرملین قرار داشت. به پریگوژین لقب «سر آشپز پوتین» داده شده بود زیرا مشهور بود که پوتین در رستورانهای او غذا میخورد و با بعضی از غذاخوریهای او قراردادهای دولتی امضا کرده بود.
نام گروه واگنر از چند ماه پیش که خبرهایی از عزیمت آنها به اوکراین برای کمک به نیروهای ارتش روسیه در جنگ منتشر شده بود بر سر زبانها افتاد؛ هنگامی که اختلافاتی میان پریگوژین با فرماندهان ارتش روسیه بروز کرد، گروه واگنر معروفتر از هر زمان دیگر شده بود.
اوج اختلافات پریگوژین با ارتش روسیه سوم تیرماه سال جاری به صحنه نمایش درآمد. او پس از متهم کردن نیروهای ارتش روسیه به حمله به مواضع این گروه، شورشی را علیه روسیه رهبری کرد که البته تنها ۲۴ ساعت دوام داشت و با وساطت بلاروس به پایان رسید.
با آنکه پریگوژین از حامیان حمله روسیه به اوکراین بود، علنی از «سرگئی شویگو»، وزیر دفاع روسیه و «والری گراسیموف»، رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه انتقاد میکرد و این دو مقام روسیه را عامل کمبودهای ارتش روسیه در جنگ میدانست.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در یک سخنرانی تلویزیونی در روز شورش اقدامات واگنر را خیانت و خنجر از پشت توصیف کرد.
نیروهای گروه واگنر در این شورش توانستند، کنترل شهر «روستوف-نا-دونو» در کشور روسیه را به دست بگیرند و در حال حرکت به سمت مسکو بودند که «الکساندر لوکاشنکو»، رئیسجمهور بلاروس اعلام کرد به توافقی با پریگوژین برای پایان دادن به این غائله دست پیدا کرده است.
شب ۲۴ ژوئیه عقبنشینی نیروهای واگنر آغاز شده و در این شرایطی بود که مفاد این توافق و شرایط اجرای آن از موضوعات مبهمی بود که به موضوعی برای گمانهزنیهای زیادی میان تحلیلگران تبدیل شد.
نگرانی سازمان ملل از حملات اوکراین به اهداف غیرنظامی روسیه
«رزماری دیکارلو»، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در جلسه شورای امنیت درباره حملات توپخانهای و پهپادی اوکراین به غیرنظامیان روسیه ابراز نگرانی کرد.
طبق نوشته راشاتودی، اوکراین در سه ماه گذشته، حملات توپخانهای به مناطق دونتسک، کارسک و بلگرود را تشدید کرده است. طبق این گزارش، اوکراین برای انجام این حملات از بمبهای خوشهای که آمریکا در اختیار این کشور قرار داده استفاده میکند.
کییف علاوه بر این، حمله به منطقه مالی مسکو با پهپاد را افزایش داده است؛ هواپیماهای بدون سرنشین که موفق به عبور از پدافند هوایی مسکو میشوند تا کنون خسارات اندکی به بعضی از ساختمانهای روسیه وارد کردهاند.
دیکارلو گفت: «ما درباره تأثیرات احتمالی که حملات توپخانهای به مناطق مرزی روسیه و حملات پهپادی در عمق روسیه از جمله مسکو روی غیرنظامیان دارد نگران هستیم.»
وی اضافه کرد: «حمله به غیرنظامیان و زیرساختهای شهری در هر کجا که اتفاق بیفتند غیرقابل دفاع و از لحاظ قوانین بینالمللی ممنوع هستند.»