بین الملل تابناک: پانصد و چهل روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
همزمان با شروع انتقادهای پیدا و پنهان از ناموفق بودن عملیاتهای تهاجمی اوکراین علیه نیروهای روسیه که با عنوان «ضدحمله» توسط غرب معرفی میشود، کانادا بر تداوم حمایت از کییف تاکید کرد.
«جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا شامگاه شنبه طی مصاحبه با شبکه «بلومبرگ» در واکنش به سوالی درباره شکست ضدحملات اوکراین، گفت اُتاوا تا زمانی که لازم باشد از کییف حمایت نظامی میکند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، ترودو در اینباره توضیح داد: «ما همیشه میدانستیم که [ضدحمله اوکراین] یک روند طولانی خواهد بود. ما برای جنگی که هر چقدر طول بکشد آماده هستیم، زیرا نمیتوانیم و نباید اجازه دهیم روسیه پیروز شود».
«اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان روز شنبه تاکید کرد که این کشور تصمیمات عجولانه در مورد کمک نظامی به اوکراین نخواهد گرفت.
وی که این سخنان را در مصاحبه با یک نشریه آلمانی مطرح میکرد، گفت: «میخواهم به همه خوانندگان این اطمینان را بدهم که هر تصمیمی را با دقت بررسی میکنم و بدون توجه به درخواستهایی که از آلمان میشود هرگز کاری را عجولانه انجام نخواهم داد».
شولتز تاکید کرد که همواره تصمیمگیری درباره موضوعاتی نظیر انتقال موشکهای دوربرد به اوکراین سخت است.
این در حالی است که دولت «ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین، آلمان را برای ارسال موشکهای تاروس تحت فشار قرار داده ، اما آلمان در بحبوحه نگرانیها مبنی بر استفاده از این سلاح در اهدافی در خاک روسیه، تمایلی از خود نشان نداده است.
پیشتر «یئهور چرنیف» قانونگذار اوکراینی گفت که آلمان پس از توافق پارلمانی، موشکهای دوربرد تاروس را ارسال خواهد کرد. وی گفت: «دوستان من در پارلمان آلمان به من اطلاع دادند که فراکسیونهای کلیدی پارلمان درباره انتقال موشک های دوربرد تاروس به اوکراین به توافق رسیدهاند.»
کییف از زمان دریافت تعداد نامشخصی موشکهای «سایه طوفان» از انگلیس، به طور مداوم از این موشکها برای هدف قرار دادن تاسیسات غیرنظامی روسیه استفاده کرده است.
پیشتر، یک نماینده پارلمان اوکراین اظهار داشته بود که پارلمان آلمان با ارسال موشکهای دوربرد به کییف برای نبرد با روسیه موافقت کرده است.
«دیمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه هشدار داد که مخالفات فدراسیون روسیه در غرب به طور فعال در حال تلاش برای آغاز یک جنگ جهانی سوم هستند.
وبگاه «اینتل ریپابلیک» گزارش کرد، مدودف با هشدار به غرب در خصوص اقدامات تحریکآمیز آنها گفت: «قطعاً اگر آنها به حرف ما گوش میدادند، اوضاع بهتر بود. به هیچ وجه، جهان امروز با تهدید وقوع جنگ جهانی سوم مواجه نبود اما مخالفان ما در حقیقت همه را به این سو سوق میدهند.آنها به سیگنالهای ما گوش نمیدهند».
معاون رئیس شورای امنیت فدراسیون روسیه در مورد این فرضیه اظهارنظر کرد که واکنش تند روسیه به تجاوز گرجستان در سال ۲۰۰۸ سیگنال روشنی برای ایالات متحده و کشورهای ناتو در مورد لزوم توجه به نگرانیهای مسکو است.
نیویورکتایمز گزارش داد که اوکراین حملات پهپادی خود را علیه اهداف داخل خاک روسیه تشدید کرده تا توجهات را از شکست ضدحمله منحرف کرده و به مردم خود امید دهد.
روزنامه نیویورکتایمز به نقل از مقامهای آمریکایی گزارش داد که مخاطبان حملات اوکراین به خاک روسیه در واقع مردم و سربازان اوکراین هستند و هدف از این حملات این است که کییف توانایی خود در «حمله متقابل» را به نمایش بگذارد.
گرچه اوکراین مستقیماً مسئولیت حملات هوایی اخیر به مسکو و مناطق اطرافش را نپذیرفته، اما مقامات این کشور از جمله ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین اظهار کردهاند که این حملات پیامی به مردم روسیه است که آنها هم نمیتوانند از این مناقشه در امان باشند.
این تلاشها همزمان شده با ضد حملات اوکراین که از اوایل ژوئن آغاز شده است. با وجود تقویت اوکراین با تانکها و دیگر تجهیزات غربی، سربازان این کشور پیشرفت چشمگیری نداشتهاند و مقامات کییف استحکامات دفاعی روسیه و اخیر در تحویل تسلیحات غربی را عامل این مسئله میدانند. به گفته مسکو، اوکراین از آغاز ضد حمله بیش از ۴۳هزار سرباز و نزدیک به ۵۰۰۰ تجهیزات نظامی خود را از دست داده است.
مقامات ناشناسی در کییف به نیویورکتایمز گفتند که امید دارند حملات پهپادی در روسیه، مسکو را وادار به بازنگری در حمله موشکی و پهپادی به خاک اوکراین کند. روسیه در پی حمله سال گذشته اوکراین به پل کریمه، حملات خود به زیرساختهای انرژی و نظامی اوکراین را تشدید کرد.
اما تاتیانا استانوایا، عضو «بنیاد صلح بینالمللی کارنگی» گفت که حملات پهپادی اوکراین اثر عکس داشتهاند و با تشدید تمایلات ضداوکراینی، حمایت عمومی مردم روسیه را از دولت این کشور افزایش دادهاند.
در هفتههای اخیر اوکراین مکرراً سعی کرده به مسکو حمله کند. کییف در تازهترین قدام خود در روز چهارشنبه با سه پهپاد به مسکو حمله کرد که دو فروند از آنها در هوا سرنگون شدند و دیگری با استفاده از فناوریهای جنگ الکترونیک از مسیر خارج شده و به یک ساختمان در حال ساخت برخورد کرد.
در روز جمعه وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که اوکراین با ۴۲ پهپاد به شبهجزیره کریمه حمله کرده است که همه آنها یا سرنگون شدند یا با جنگافزارهای الکترونیکی از مسیر منحرف و منهدم شدند.
دو سناتور جمهوریخواه آمریکایی نامهای را برای ارسال به دفتر مدیریت و بودجه ارائه کرده و مخالفت خود را با درخواست بایدن برای تخصیص ۲۴ میلیارد دلار دیگر کمک به اوکراین در سال آتی میلادی عنوان کردهاند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، در پیشنویس این نامه که از سوی سناتور "جی.دی وانس" و "چیپ روی" از اعضای جمهوریخواه کنگره آمریکا ارائه شده، آمده است: استراتژی آمریکا و طرح خروج جو بایدن، رئیس جمهوری کشور چیست؟ اعطای این درخواست بدون دانستن پاسخ این سوالات، مسئولیت کنگره را بیهوده و بیاثر نشان میدهد.
در ادامه متن این نامه ذکر شده است: به خاطر همین، ما مخالف تخصیص کمکهای مالی بیشتر از سوی دولت واشنگتن به اوکراین هستیم و در این درخواست هم آن را آوردهایم.
این قانونگذاران همچنین به رئیس جمهوری آمریکا تاکید کردهاند که درباره استراتژی خود در قبال کییف و نحوه استفاده از بودجه ایالات متحده در اوکراین شفافیت بیشتری به خرج بدهد.
رئیسجمهوری بلاروس گفت، به رئیس واگنر دو بار بابت تهدید به مرگ هشدار داده بودم.
به گزارش شبکه خبری سی.ان.ان، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس گفت: اولین بار زمانی بود که با یوگنی پریگوژین، رئیس گروه واگنر تماس گرفتم و مذاکرات در حال انجام بود و آنها به سمت مسکو میرفتند. به او گفتم یوگنی، میدانی مردمت را عذاب میدهی و خودت را هم از بین میبری؟ و او که تازه از جبهه نبرد بازگشته بود، گفت: به هر حال من میمیرم!
لوکاشنکو افزود: بار دوم زمانی بود که پریگوژین و دیمیتری اوتکین، یکی از اعضای برجسته واگنر، برای دیدن من آمده بودند و من به آنها هشدار دادم که مراقب باشند؛ لوکاشنکو زمان برگزاری این دیدار را اعلام نکرد.
رئیسجمهوری بلاروس ادامه داد، به پریگوژین پیشنهاد دادم که میتواند با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه صحبت کند و اگر به دنبال امنیت خودش است، آن را در بلاروس کاملا تضمین کند.
سقوط هواپیمای حامل پریگوژین و دیگر اعضای گروه واگنر دو ماه پس از آن اتفاق افتاد که رئیس گروه مذکور یک شورش علیه مسکو به راه انداخت که به چالشی غیرمنتظره برای پوتین تبدیل شد.
دستور پوتین به واگنرها برای امضای سوگند وفاداری
بعد از سقوط هواپیمای «یِوگنی پریگوژین» رهبر گروه نظامی خصوصی واگنر، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه به نیروهای این گروه دستور داد سوگند وفاداری به دولت روسیه امضا کنند.
شامگاه چهارشنبه بود که منابع محلی از سقوط یک هواپیما در حومه منطقه مسکو خبر دادند که طبق گزارشها، پریگوژین هم مسافر آن بود. پوتین پنجشنبه در اولین واکنش به این خبر، درگذشت سرنشینهای هواپیما را به خانوادههای آنها تسلیت گفت.
رئیسجمهور روسیه فرمان مذکور برای اعمال فوری را جمعه بعد از آن امضا کرد که سخنگوی کرملین (کاخ ریاستجمهوری روسیه) گفت ادعاهای غرب مبنی بر این که پریگوژین به دستور مسکو کشته شده، دروغ محض است.
به تحلیل رویترز، سوگند اجباری برای کارکنان واگنر و سایر پیمانکاران نظامی خصوصی اقدامی آشکار برای کنترل شدیدتر دولت روسیه بر چنین گروههایی بود.
این فرمان که روی وبسایت کرملین قرار گرفت، هر کسی را که به نمایندگی از ارتش روسیه کاری انجام میدهد یا از عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین حمایت میکند، ملزم به سوگند رسمی وفاداری به روسیه میکند. متن سوگند شامل بندی است که در آن کسانی که این سوگند را میپذیرند، قول میدهند از دستورات فرماندهان و رهبران ارشد با جدیت پیروی کنند.
رئیس گروه واگنر در ماه ژوئن شورشی مسلحانه را علیه مسکو آغاز کرد که به سرعت با میانجیگری رئیسجمهور بلاروس پایان یافت. «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در آن زمان در تشریح دلیل شکست شورش گروه نظامی خصوصی واگنر در یک نشست خبری گفت دلیل شکست این توطئه برای بیثبات کردن روسیه این بود که نظامیان ارتش روسیه به سوگند و وظایف نظامیشان پایبند ماندند.
گروه واگنر تنها تشکیلات نظامی بود که از امضای قرارداد با وزارت دفاع روسیه کمی قبل از شورش سرباز زده بود. مسکو بعد از پایان شورش گفت اعضای این گروه در صورت تمایل به ادامه همکاری با وزارت دفاع روسیه باید با آن قرارداد امضا کنند یا به بلاروس بروند.
ساقط شدن پهپاد مهاجم اوکراینی بر فراز مسکو
وزارت دفاع روسیه بامداد شنبه اعلام کرد، پدافند هوایی این کشور یک پهپاد مهاجم را در حومه مسکو سرنگون کرده است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: تلاش رژیم کییف برای انجام یک حمله تروریستی با استفاده از پهپاد را در حدود ساعت ۳:۰۰ بامداد امروز شنبه (به وقت مسکو) خنثی کردیم.
وزارت دفاع روسیه افزوده است: این حمله مکانهایی را در شهر و منطقه مسکو هدف قرار میداد.
سرگئی سوبیانین شهردار مسکو نیز گفت: سامانههای پدافند هوایی روسیه موفق شدند یک پهپاد را در منطقه ایسترا که به سمت پایتخت روسیه در حرکت بود، منهدم کنند.
وی افزود: بر اساس اطلاعات اولیه این حادثه تلفات جانی و خسارتی نداشته و مراجع ذیصلاح برای بررسی موضوع در محل حادثه حضور یافتند.
شهردار مسکو اعلام کرد بامداد چهارشنبه اول شهریور نیز اعلام کرد که یک پهپاد در خارج از پایتخت روسیه سرنگون شد و یک پهپاد دیگر به ساختمانی در حال تاسیس در بخش مالی این شهر برخورد کرد.
اوکراین در هفتههای اخیر حملات پهپادی متعددی را در مسکو انجام داده است که شماری از این پهپادها توسط سامانههای پدافند هوایی روسیه منهدم شدند.
جمعه ۲۷ مردادماه یک پهپاد در آسمان مسکو توسط نیروهای پدافند هوایی پایتخت روسیه سرنگون شد.
بیستم مردادماه ۱۴۰۲ نیز وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که یک پهپاد مهاجم بر فراز مسکو هدف قرار گرفته و سرنگون شده است.
در واکنش به این حملات پهپادی، معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل گفت: سازمان ملل مخالف حملات پهپادی به مسکو است و باید متوقف شوند.
فرحان حق در جمع خبرنگاران در نیویورک، افزود: ما هیچ اطلاعات دست اولی در مورد حملات پهپادی به مسکو نداریم، اما واضح است که با همه حملات به تاسیسات غیرنظامی در هر کجا مخالف هستیم.
روسیه به مولداوی درباره حمایت از اوکراین هشدار داد
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه، گفت: مسکو به مولداوی هشدار میدهد که بیش از حد در روند حمایت از کییف دخالت نکند زیرا چنین اقداماتی امنیت منطقه را به خطر میاندازد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه اظهار کرد: من میخواهم به مقامات کیشیناو هشدار بدهم که بیش از حد در روند حمایت از اوکراین دخالت نکنند زیرا این موضوع نه تنها ثبات و امنیت در منطقه را به خطر میاندازد بلکه در واقع مولداوی را به شریک جرم جنایات جنگی رژیم کییف تبدیل میکند.
زاخارووا با اشاره به اینکه علیرغم وضعیت بیطرف مندرج در قانون اساسی مولداوی، غرب همچنان فعالانه این کشور را به درگیری اوکراین میکشاند، خاطرنشان کرد: ما بارها به طور رسمی به کیشیناو درباره عواقب فاجعهبار چنین اقداماتی هشدار دادهایم.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه، گفت: همه سیاستمداران معقول مولداوی که به آینده کشور خود اهمیت میدهند به معنای واقعی کلمه زنگ خطر را در این زمینه به صدا در میآورند اما با این حال، مقامات مولداوی همچنان این کشور را به ورطهای میکشانند که کشور همسایه آنها (اوکراین) پیش از این خود را به آن ورطه کشانده است.
زاخارووا با اشاره به اینکه مولداوی به تدریج به ضمیمه لجستیکی رژیم کییف تبدیل شده است، یادآور شد: بلافاصله پس از آغاز عملیات ویژه نظامی، کیشیناو تحویل گسترده کالاهای مختلف مانند سوخت، روغن، دارو و مواد غذایی به اوکراین را آغاز کرد اما در همان زمان، اطلاعاتی در مورد ورود محمولههای نظامی از طریق قلمرو مولداوی به اوکراین به دست مسکو میرسید.
وی افزود: تصادفی نیست که در حال حاضر تحت نظارت ایالات متحده و اتحادیه اروپا و با هزینه آنها، فعالیت گستردهای برای بهبود زیرساختهای خطوط ریلی و جادههای مولداوی انجام میشود و بازرسان آمریکایی در حال ارزیابی امکان فرود هواپیماهای با تناژ بالا در فرودگاه کیشیناو هستند.
زاخارووا با تاکید بر اینکه در موضوع از بین بردن آزادی بیان، مولداوی با اوکراین برابر است، خاطرنشان کرد: مقامات مولداوی در نقض آشکار کلیه تعهدات بینالمللی خود در زمینه تضمین آزادی رسانهها، پیشتر فعالیت رسانههای روسی و محلی خارج از کنترل خود را کاملا از فضای رسانهای این کشور حذف کردهاند در حالی که فعالیت رسانههای طرفدار غرب و اوکراین در مولداوی که آزادانه افکار عمومی را دستکاری و بدون هیچ محدودیتی روایات آشکار ضد روسی را تحمیل میکنند، به هیچ وجه محدود نشده است.