بین الملل تابناک: واکنش آمریکا به رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه، سفر تیم فنی آژانس به ایران در روزهای آینده، تعیین سفیر جدید آمریکا در عربستان، شلیک موشک بالستیک کره شمالی همزمان با نشست رهبران کره جنوبی و ژاپن و اعلام خسارت ۱۵۰ میلیارد دلاری زلزله ترکیه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش آمریکا به رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه
روز چهارشنبه، کاخ سفید در ارتباط با رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین در دریای عمان اعلام کرد: آمریکا نگران رزمایش مشترک روسیه، چین و ایران در دریای عمان نیست؛ البته این رزمایش را زیر نظر خواهد داشت.
«جان کربی» هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا در مصاحبه با شبکه سی ان ان در پاسخ به سوالی درباره رزمایش دریایی مشترک مذکور که از امروز آغاز می شود، گفت: آنها رزمایش نظامی انجام می دهند و این نخستین باری نیست که چین و روسیه با هم رزمایش انجام داده اند.
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا در این باره افزود: ما قطعاً این موضوع را رصد میکنیم تا مطمئن شویم هیچ تهدیدی ناشی از این رزمایش برای امنیت ملی ما یا متحدانمان در منطقه وجود ندارد. با دقت آن را رصد خواهیم کرد.
وزارت دفاع چین امروز چهارشنبه با صدور بیانیهای از رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین در دریای عمان از ۱۵ تا ۱۹ مارس (۲۴ تا ۲۸ اسفند) خبر داد؛ این اطلاعیه در وبسایت رسمی وزارت دفاع چین منتشر شده است.
در این اطلاعیه آمده: «طبق پیماننامه نظامی میان نیروهای مسلح سه کشور ایران، چین، روسیه و سایر کشورها، این رزمایش با نام «کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۳» در خلیج دریای عمان از امروز ۱۵ مارس، چهار روز ادامه خواهد داشت؛ این نخستین بار نیست که ارتش ایران رزمایش مشترک برگزار میکند. آخرین رزمایش دریایی ایران با مشارکت چین و روسیه در اوایل بهمن ماه پارسال در شمال اقیانوس هند با عنوان «رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۲» برگزار شد.
نخستین رزمایش دریایی مشترک سه کشور، چهار سال پیش، چهار روز در دریای عمان و اقیانوس هند برگزار شد.
سفر تیم فنی آژانس به ایران در روزهای آینده
خبرنگار نشریه والاستریت ژورنال از احتمال سفر تیم فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران در روزهای آینده، در چارچوب توافق اخیر ایران و آژانس خبر داد.
لارنس نورمن، روز چهارشنبه با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: من دریافتهام که تیم فنی آژانس آخر هفته راهی تهران خواهد شد. هفته آینده تصویر روشنتری درباره روند اجرای توافقات با ایران حاصل خواهد شد.
در همین پیوند «اشتفنی لیختناشتاین» خبرنگار اتریشی نیز که در حوزه مسائل هستهای و سیاست خارجی فعالیت میکند، با انتشار پیامی در توئیتر، این خبر را تایید کرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران هفته پیش، در پی سفر دو روزه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران توافقاتی را در خصوص حلوفصل مسائل پادمانی صورت دادند که بر اساس آن، ایران داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانچه مقتضی باشد، فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن قرار شد در جلسات فنی بین دو طرف مورد توافق قرار گیرد.
گروسی هفته پیش در حاشیه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خبرنگاران گفته بود که تیم فنی این سازمان به زودی برای شرکت در جلسات با ایران در خصوص حل وفصل مسائل پادمانی، راهی تهران میشود.
تعیین سفیر جدید آمریکا در عربستان
مجلس سنای آمریکا، مایکل آلن راتنی را به عنوان سفیر جدید این کشور در عربستان سعودی تأیید کرد. راتنی که از سوی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا بعنوان سفیر این کشور در عربستان معرفی شده بود، هم اکنون در موسسه خدمات خارجی وزارت امور خارجه آمریکا فعالیت میکند.
وی پیش از این به عنوان معاون وزیر امور خارجه در امور اسرائیل و فلسطین فعالیت کرده و در نقش فرستاده ویژه آمریکا برای سوریه نیز شناخته شده است. راتنی همچنین به عنوان کنسول آمریکا در اورشلیم نیز فعالیت کرده است.
در زمان معرفی به عنوان سفیر جدید آمریکا در عربستان، راتنی گفته بود، متعهد به همکاری قوی و پایدار آمریکا و عربستان برای پیشبرد منافع هر دو کشور است.
وی همچنین اعلام کرده بود که میخواهد از طریق همکاری و آموزش امنیتی، به تقویت توانایی دفاعهای عربستان کمک کند تا تعهد مداوم آمریکا به شرکا و متحدین خود را نشان دهد.
شلیک موشک بالستیک کره شمالی همزمان با نشست رهبران کره جنوبی و ژاپن
گارد ساحلی ژاپن امروز (پنجشنبه) اعلام نمود، کرهشمالی احتمالا یک موشک بالستیک به سمت دریای ژاپن پرتاب کرده است. در همین رابطه، توکیو مراتب اعتراض خود را از طریق پکن به پیونگیانگ اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری تاس، این سازمان از شناورهای مستقر در این منطقه خواست، در صورت مشاهده قطعات موشک به آنها نزدیک نشوند. ارتش کرهجنوبی همچنین گزارشهای مربوط به پرتاب موشکی کرهشمالی را تایید کرده است. یک ستاد اضطراری هم زیر نظر دفتر فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن برای جمعآوری اطلاعات در مورد این پرتاب موشکی تشکیل شده است.
این هشتمین آزمایش موشکی کرهشمالی از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون بود. انتظار میرود پرتابهای موشکی کرهشمالی در دستور کار سفر یون سوک یول، رئیسجمهوری کرهجنوبی به ژاپن باشد، این نخستین سفر رئیسجمهوری کرهجنوبی به ژاپن در دوازده سال گذشته است که از امروز پنجشنبه آغاز میشود.
در همین حال هیروکازو ماتسونو، دبیر ارشد کابینه ژاپن امروز در کنفرانس خبری خود در توکیو گفت که دولت ژاپن به دنبال این پرتاب موشک بالستیک به کرهشمالی اعتراض کرده است. او گفت: ما امروز از طریق سفارت ژاپن در پکن به کرهشمالی اعتراض کردیم. چنین اقداماتی امنیت کشور ما و کل منطقه را تهدید میکند.
همچنین امروز وزارت دفاع ژاپن اعلام کرد که موشک بالستیک پرتاب شده توسط کرهشمالی از نوع قارهپیما بوده است.
به گفته این وزارتخانه، این موشک در مسیری شیبدار پرتاب شد و در ارتفاع بیش از ۶۰۰۰ کیلومتری حدود ۷۰ دقیقه پرواز کرد. این هواپیما در دریای ژاپن در حدود ۲۰۰ کیلومتری هوکایدو خارج از منطقه اقتصادی انحصاری ژاپن سقوط کرد و مسافت ۱۰۰۰ کیلومتری را پیمود. این وزارتخانه گفت که پرتاب موشکی مذکور بر ناوبری و خدمات هوایی در این منطقه تأثیری نداشته و به تجزیه و تحلیل دادههای مرتبط با این شلیک موشکی ادامه میدهد.
اعلام خسارت ۱۵۰ میلیارد دلاری زلزله ترکیه
بنیاد تحقیقات سیاست اقتصادی ترکیه (TEPAV) با انتشار گزارشی جامع درباره زلزله مهیب ۴۰ روز پیش اعلام کرد که زمین لرزه اخیر در مناطق جنوبی این کشور، علاوه بر تلفات جانی سنگین، بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار خسارت بر جای گذاشته است.
به گزارش تارنمای خبر.۷ ترکیه، این موسسه طی پژوهشی برآورد کرد که هزینه ساخت و ساز، بازسازی و تعمیر تاسیسات زیربنایی حدود ۸۸ میلیارد دلار خواهد بود که پیشبینی میشود، نیمی از این هزینه از منابع عمومی تامین شود.
بر اساس گزارش بنیاد تحقیقات سیاست اقتصادی ترکیه، دومین بخش خسارت و زیان ناشی از زلزله، مربوط به وسایل نقلیه، واحدهای تجاری، ملزومات منزل و کالاهای مصرفی مردم بوده که رقم آن حدود ۳۵ میلیارد دلار برآورد شده است.
بنا به پیشبینی این موسسه، خسارت مربوط به حمایت از ساخت مسکن، مراقبت و آموزش زلزله زدگان و اشتغال جمعیت زلزله زده نیز حدود ۱۷ میلیارد دلار و هزینه سالانه احداث و مدیریت سرپناه موقت نیز چهار میلیارد دلار برآورد شده است.
بر اساس این گزارش، پژوهشهای انجام شده نشان میدهد که تقریبا ۴۰ درصد از بناها و ساختمانهای موجود در یازده استان زلزله زده ترکیه، دچار خسارت جدی و ویرانی ناشی از زلزله شده است.
این موسسه تحقیقاتی همچنین، آثار اقتصادی زلزله اخیر ترکیه را سنگین ارزیابی و اعلام کرد که این حادثه رشد اقتصادی کشور ترکیه در سال جاری میلادی را ۱.۲ درصد کاهش خواهد داد.
بنیاد تحقیقات سیاست اقتصادی ترکیه در گزارش خود، جبران خسارت، صدمات و خرابی زلزله اخیر این کشور را سخت عنوان کرد و ادامه داد: این کار نیازمند انجام اقدامات عمرانی وسیع در مدت پنج سال است.