بین الملل تابناک: بیانیه مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه، ادعای جدید وزیر جنگ اسرائیل درباره مواد هستهای ایران، نشست فوقالعاده وزرای خارجه عرب درباره سوریه و سودان، پرواز جنگندهها بر فراز خارطوم و تشدید درگیریها و واکنش چین به تصمیم ناتو برای افتتاح دفتر در ژاپن، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه در پایان سفر رسمی دو روزه آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی به این کشور که به دعوت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه انجام شد، بیانیه مشترکی منتشر کردند.
این بیانیه که روز جمعه منتشر شد، به این شرح است: در پاسخ به دعوت رسمی از سوی جناب آقای دکتر بشار اسد، رئیس جمهوری عربی سوریه، جناب آقای دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، دیداری رسمی از کشور جمهوری عربی سوریه طی دو روز چهارشنبه و پنجشنبه، ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ به عمل آورده و با مقامات عالی این کشور در خصوص راههای گسترش و تقویت روابط دوجانبه، آخرین تحولات منطقه و اوضاع در صحنه جهانی، بحث و تبادل نظر نمودند.
- دو رئیس جمهور گفتوگوهای عمیقی انجام دادند که تمرکز آن بر راههای توسعه و تقویت روابط دوجانبه براساس روابط برادرانه و استراتژیک میان دو کشور و همچنین آخرین تحولات در منطقه و شرایط جهانی بود.
- دو طرف بر ضرورت احترام به حاکمیت ملی، استقلال و حفظ تمامیت ارضی دو کشور، طبق اهداف و اصول منشور مللمتحد تأکید نمودند.
- دو طرف بر اهمیت تقویت روابط دوجانبه از طریق تداوم همکاریهای سیاسی، اقتصادی، کنسولی و سایر زمینههای همکاری و همچنین استمرار تبادل هیاتهای عالیرتبه میان دو کشور تأکید کردند.
- دو طرف آمادگی و تمایل خود را برای انجام هرگونه اقدام بهمنظور توسعه روابط تجاری ـ اقتصادی بین دو کشور از طریق سازوکارهای موجود از قبیل کمیسیون عالی مشترک ابراز و همچنین بر همکاریهای موجود فیمابین در زمینه بازسازی جمهوری عربی سوریه تأکید کردند.
- دو طرف با ابراز خوشنودی از همکاری مشترک در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطگرایی، بر تداوم همکاری مشترک جهت نابودی نهایی تمامی گروههای تروریستی تاکید نمودند.
- دو طرف، تجاوزات رژیم صهیونیستی به جمهوری عربی سوریه را بهشدت محکوم و آن را عاملی بیثبات کننده در منطقه تلقی کردند. دو طرف بر حق مشروع سوریه جهت پاسخ به این تجاوزات با روش مناسب تاکید نمودند.
- دو طرف، ادامه اشغال جولان سوریه توسط رژیم اشغالگر و همچنین اقدامات این رژیم اشغالگر از جمله تصمیم به الحاق جولان را محکوم کردند که در تناقض با اصول حقوق بینالملل بوده و وضعیت حقوقی جولان سوریه بهعنوان اراضی اشغالی شمرده میشود. آنها همچنین تصمیم دولت آمریکا را در بهرسمیت شناختن الحاق جولان که نقض آشکار اصول سازمان مللمتحد است، بهشدت محکوم کردند.
-دو طرف، هرگونه حضور غیرقانونی نیروهای نظامی در اراضی جمهوری عربی سوریه که اشغال شمرده میشود، را محکوم کرده و بر ضرورت پایان آن که ناقض حاکمیت ملی جمهوری عربی سوریه و تمامیت ارضی آن میباشد، تأکید مینمایند. آنها بر لزوم گسترش حاکمیت جمهوری عربی سوریه بر سرتاسر سرزمین خود تصریح نمودند. آنها اقدامات آمریکا در سرقت منابع طبیعی جمهوری عربی سوریه را قویاً محکوم کرده و خواستار واکنش قاطعانه جامعه بینالمللی جهت توقف این قبیل اقدامات شدند.
- دو طرف، اقدامات قهرآمیز، یکجانبه و غیرمشروع اعمال شده از سوی ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپائی علیه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه را بهشدت محکوم کردند؛ اقداماتی که نقض قوانین بینالمللی و حقوق بینالملل بشردوستانه بهشمار میرود. آنها همچنین نسبت به این رویکرد که سبب آسیب رسیدن به مردم بیگناه میشود، ابراز نگرانی نموده و بر ضرورت لغو فوری اینگونه اقدامات غیرانسانی تاکید کردند.
- همچنین طرف ایرانی بار دیگر، ایستادگی خود را در کنار دولت و ملت جمهوری عربی سوریه و همبستگی با آنان در قبال زلزله ویرانگر اخیر در این کشور، اعلام نمود. دو طرف همچنین ادامه محاصره ظالمانه و مجازات غیرقانونی از سوی دولتهای غربی علیه مردم سوریه در شرایط بعد از زلزله را محکوم و نیز بر ضرورت شکستن فوری این محاصره بهمنظور وصول کمکهای بینالمللی برای بازسازی مناطق آسیبدیده از زلزله تأکید نمودند.
- دو طرف از تحولات مثبت سیاسی در منطقه، بهویژه ارتباط سازنده میان جمهوری عربی سوریه و کشورهای عربی و توافق ایران و سعودی که زیر نظر چین انجام شد، استقبال نموده و این توافق را گام مهمی به سوی تحولات مثبت که در خدمت ثبات خاورمیانه میباشد، برشمردند. آنها همچنین بر ضرورت همبستگی و انسجام بین دولتهای منطقه برای مقابله با چالشها و تأمین امنیت، رفاه و آرامش در منطقه از طریق همکاری داخلی منطقهای تأکید ورزیدند.
- دو طرف خونهای شهیدان – همه شهدای ایران، سوریه و دوستان آن دو – که جان خود را برای پیروزی جمهوری عربی سوریه در جنگ علیه تروریسم نثار کردند، ارج نهادند.
- طرف ایرانی نسبت به تلاشهای انجام شده جهت آمادهسازی شرایط مناسب و تسهیل بازگشت آوارگان سوری به شهرها و روستاهای خود در جمهوری عربی سوریه، تقدیر کرد. دو طرف از جامعه بینالمللی خواستند تا در این زمینه، کمکهای لازم را ارائه نماید و جلوی سوء استفاده از رنج پناهجویان را از سوی برخی کشورها در راستای خدمت به برنامههای سیاسی خود بگیرد.
- دو طرف تأکید کردند که رژیم اشغالگر صهیونیستی، علت اصلی همه بحرانها و تهدید صلح و امنیت در منطقه بهشمار میرود. آنها هرگونه اقدامات خصمانه این رژیم را علیه مقدسات اسلامی در قدس شریف و تلاشهای آن جهت تغییر شرایط حقوقی و تاریخی بیت المقدس رد و ادامه عملیات شهرکسازیهای غیرقانونی و نیز اقدامات رژیم اشغالگر در فلسطین را محکوم کردند و همه آن موارد را نقض آشکار حقوق بینالملل و حقوقبشر بهشمار آوردند. دو طرف حمایت خود را از حق مشروع مردم فلسطین در مقاومت ضد اشغالگری و برپایی دولتی مستقل، یکپارچه و دارای حاکمیت به پایتختی قدس شریف ابراز داشتند.
- جناب آقای دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران از استقبال گرم و مهماننوازی کریمانه برادر خود، جناب آقای دکتر بشار اسد رئیس جمهوری عربی سوریه، مقامات و مردم سوریه، تشکر خالصانه و قدردانی نموده و از رئیس جمهوری عربی سوریه، دعوتی رسمی برای انجام سفری رسمی به جمهوری اسلامی ایران بهعمل آورد.
ادعای جدید وزیر جنگ اسرائیل درباره مواد هستهای ایران
«یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم موقت صهیونیستی در لفاظی ضد ایرانی جدید خود پنجشنبه (چهارم ما می) مدعی شد ایران مواد شکافتپذیر کافی برای پنج بمب اتمی را جمعآوری کرده است.
او در حین سفر خود به آتن، در گفتوگو با وزیر دفاع یونان مدعی شد: اشتباه نکنید؛ ایران با یک بمب راضی نخواهد شد. ایران تاکنون مواد غنیشده تا ۲۰ و ۶۰ درصد را برای پنج بمب به دست آورده است.
به گزارش تایمز اسرائیل، وی در ادامه این ادعاها گفت: پیشرفت ایران و غنیسازی تا ۹۰ درصد اشتباه بزرگی از سوی ایران خواهد بود که میتواند منطقه را شعلهور کند.
رژیم صهیونیستی دائم از هر فرصتی برای اتهامزنی و جوسازی علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران استفاده میکند، در حالی که خود از دارندگان زرادخانههای اتمی در منطقه غرب آسیاست و حاضر نشده به پیمان منع اشاعه تسلیحات هستهای (ان پی تی) بپیوندد.
در حالی که سفر رئیسجمهور ایران به سوریه باعث نگرانی در تلآویو و واشنگتن شده، گالانت در بخش دیگری از ادعاهایش گفت: اسرائیل به ایران اجازه نخواهد داد به تلاش برای ایجاد پایگاه نظامی در سوریه ادامه دهد.
وی مدعی شد: در شش ماه گذشته، ایران هفتگی هواپیما به سوریه فرستاده که سلاحهایی برای استفاده تروریستی تحویل میدهد. رژیم سوریه باید آگاه باشد که ارتش اسرائیل به هر حمله از خاک این کشور با قدرت پاسخ خواهد داد. اجازه نخواهیم داد ایران قدرت نظامی در سوریه ایجاد کند یا بزرگراهی برای تحویل تسلیحات پیشرفته به لبنان بسازد.
او همچنین حملات گروههای مقاومت فلسطین به شهرکهای صهیونیستنشین اطراف غزه که در پی شهادت «خضر عدنان» اسیر فلسطینی پس از ۸۶ روز اعتصاب غذا در زندان رژیم صهیونیستی آغاز شد را به «حملات اخیر دیگر از لبنان، سوریه و کرانه باختری» مرتبط کرد و به اتهامزنی علیه ایران پرداخت: همه آنها یک حامی مشترک دارند: ایران؛ ایران از گروههای تروریستی در سراسر خاورمیانه و سراسر جهان حمایت و آنها را تامین مالی و تجهیز میکند و آموزش میدهد.
نشست فوقالعاده وزرای خارجه عرب درباره سوریه و سودان
یک منبع دیپلماتیک اعلام کرد که اتحادیه عرب یکشنبه آینده میزبان دو نشست فوقالعاده در سطح وزرای خارجه خواهد بود.
این منبع گفت که این نشستها به ریاست «سامح شکری» وزیر خارجه مصر برگزار خواهد شد و در نشست نخست تحولات سوریه و بازگشت این کشور به کرسی خود در اتحادیه عرب و در نشست دوم نیز ناآرامی و درگیریها در سودان بررسی خواهد شد.
بنا بر گزارش شبکه الجزیره، در نشست ویژه سودان، اوضاع این کشور در ابعاد سیاسی، امنیتی، انسانی، اجتماعی و اقتصادی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
پیش از برگزاری این نشستها، وزرای خارجه یک نشست مشورتی در پشت درهای بسته برگزار خواهند کرد.
پرونده سوریه اخیرا به محور نشستهای کشورهای عربی تبدیل شده است و دوشنبه گذشته نیز نشستی با حضور وزرای خارجه اردن، سوریه، عربستان، عراق و مصر برگزار و طی آن راهکارهای بازگشت آوارگان سوری از کشورهای همسایه و گسترش سیطره سوریه بر اراضی خود بررسی شد.
از سوی دیگر، «احمد ابوالغیط» دبیر کل اتحادیه عرب گفت که بازگشت سوریه به این اتحادیه در جریان اجلاس آتی ریاض بسیار محتمل است و این امر باید در چند مرحله صورت پذیرد.
پرواز جنگندهها بر فراز خارطوم و تشدید درگیری ها
منابع خبری از پرواز جنگندهها بر فراز خارطوم و شنیده شدن صدای انفجارهایی در پایتخت این کشور خبر دادند.
موافقت نیروهای حمیدتی با تمدید آتش بس
از سوی دیگر نیروهای پشتیبانی سریع اعلام کرد: ما تمدید آتش بس برای ۷۲ ساعت دیگر به درخواست میانجی گری آمریکا و عربستان را اعلام میکنیم.
بایدن: درگیری در سودان باید پایان یابد
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا با صدور دستور اجرایی جدیدی، دامنه پاسخ به خشونتها در سودان را گسترش داده و تحریمهایی بر عاملان تهدید صلح در سودان اعمال میکند.
رئیس جمهور آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، خشونت در سودان یک فاجعه و خیانتی در حق خواستههای مشخص مردم سودان برای داشتن یک نظام مدنی و گذار به سمت دموکراسی است. من به مردم سودان که دوستدار صلح هستند و رهبران اقصی نقاط جهان برای دعوت به آتشبس دائمی میان طرفها میپیوندم. این خشونت که عملاً جان صدها غیرنظامی را گرفته و در ماه مبارک رمضان شروع شد، غیر منطقی بوده و باید پایان یابد.
وی افزود: ایالات متحده در کنار مردم سودان ایستاده است و ما همواره برای حمایت از پایبندی آنها نسبت به آینده همراه با صلح تلاش میکنیم.
پل هوایی کویت به خارطوم
فهد الظفیری، سفیر کویت در سودان از تکمیل مقدمات پل هوایی به خارطوم خبر داد و اعلام کرد که در مرحله اول از طریق این پل هوایی، ۷۵ تن کمکهای پزشکی و بشردوستانه منتقل خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: اولین هواپیمای پل هوایی کویت بعدازظهر پنجشنبه وارد فرودگاه پورسودان شده، و پروازها تا دوشنبه هفته آینده برای انتقال کمکهای پزشکی و بشردوستانه با پنج هواپیما به صورت روزانه ادامه دارد. این پل هوایی با دستور مقامات کویت و برای کاهش درد و رنج مردم سودان و در پاسخ به نیاز فوری آنها به نیازهای اساسی زندگی، به ویژه دارو و غذاست.
نگرانی عمیق مصر از تداوم درگیری در سودان
سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر شامگاه پنجشنبه به عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیت سودان و محمد حمدان دقلو (حمیدتی) فرمانده نیروهای واکنش سریع نیاز فوری به آتش بس در کشور را ابلاغ کرد.
طبق بیانیه وزارت خارجه مصر، شکری در دو تماس تلفنی با طرفین خواست تا آتش بس فوری در سودان برقرار کنند.
شکری در تماسهای خود بر نگرانی عمیق مصر در نتیجه تداوم درگیریهای نظامی و قربانیان بی گناه ناشی از آن و قرار دادن امنیت و ثبات سودان در معرض خطرات جدی تأکید کرد.
وی تاکید کرد رنجی که مردم سودان در نتیجه نبردهای مداوم تجربه میکنند، ایجاب میکند که همه طرفها به آتش بس پایبند باشند تا امکان عملیات امدادی و ارائه کمکهای بشردوستانه و پزشکی به کسانی که مستحق آن هستند، پیدا شود.
لازم به ذکر است از ۱۵ آوریل گذشته، سودان شاهد درگیریهای گستردهای بین ارتش به فرماندهی عبدالفتاح البرهان و نیروهای واکنش سریع به فرماندهی محمد حمدان دقلو است.
واکنش چین به تصمیم ناتو برای افتتاح دفتر در ژاپن
سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به افتتاح دفتر «ناتو» در ژاپن اعلام کرد پیشروی ناتو در منطقه آسیا و اقیانوسیه بدون شک صلح و ثبات را تضعیف خواهد کرد.
وبگاه خبری «البوابه نیوز» پنجشنبه شب گزارش داد که ادامه گسترش ناتو به سمت شرق در منطقه آسیا و اقیانوسیه و مداخله این ائتلاف در امور منطقهای به طور اجتناب ناپذیری صلح و ثبات را تضعیف خواهد کرد.
این سخنگو تاکید کرد: «آسیا نباید به عرصه رقابت ژئوپلیتیکی تبدیل شود.»
مائو نینگ افزود: «پیشروی ناتو در آسیا باعث ایجاد بلوکهای مختلف خواهد شد. این موضوع باید بویژه کشورهای منطقه را نگران کند.»
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) قرار است دفتر رابط در ژاپن برای تسهیل مشاوره در منطقه هند-اقیانوسیه بازگشایی کند.
دفتر پیشنهاد شده در توکیو قرار است سال آینده بازگشایی شود، اما هنوز جزئیات دقیقی درباره آن منتشر نشده است.
ناتو دفترهای رابط مشابهی در نیویورک، وین، اوکراین و سایر شهرها دارد.