بین الملل تابناک: تمدید معافیت تحریمی عراق برای خرید برق از ایران، زخمی شدن ۵۹ نیروی آمریکا توسط گروههای مقاومت، پیام تهدیدآمیز آمریکا به حزب الله لبنان، ادعای بلینکن درباره حمایتهای ایران از حماس و اعتراض بیش از ۴۰۰ مقام آمریکایی به حمایتهای بایدن از اسرائیل، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تمدید معافیت تحریمی عراق برای خرید برق از ایران
بامداد چهارشنبه، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا، از تمدید معافیتهای تحریمی عراق برای خرید برق از ایران به مدت ۱۲۰ روز خبر داد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از این مقام که نامش فاش نشد، نوشت: «این اقدام به عراق اجازه میدهد تا از منابع مالی خود برای پرداخت هزینه واردات برق ایران به حسابهای ایران در داخل عراق استفاده کند.»
بر اساس این گزارش، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا این معافیت تحریمی چهار ماهه را امضا و نامه رسمی آن را به کنگره ارسال کرده است.
هم اکنون حدود ۱۰ میلیارد دلار بدهی عراق برای برق ایران در حسابهای امانی در این کشور نگهداری میشود و این معافیت به بغداد اجازه میدهد تا واردات انرژی خود را بدون ترس از مجازات آمریکا برای نقض تحریمهای ایران حفظ کند.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز در این باره گزارش داد: «این معافیت همچنین مقرراتی را اعمال خواهد کرد که به موجب آن، میتوان بخشی از درآمدهای برق را به حسابهای عمان منتقل کرد و سپس به یورو یا سایر ارزهای رایج مبادلهشده برای ایران جهت خرید محصولات غیرتحریمی تبدیل کرد.»
طبق این گزارش، مقامات آمریکایی میگویند که بلینکن این معافیت را بیشتر به این دلیل امضا کرده که دولت واشنگتن نمیخواهد عراق را از یک منبع حیاتی انرژی جدا کند.
این منابع اما مدعی شدند که کاخ سفید مطمئن است ایران نمیتواند از هیچ یک از این پولها برای «اهداف نادرست» استفاده کند و یک فرآیند بررسی دقیق در حال انجام است تا اطمینان حاصل شود که پول نقد فقط برای غذا، دارو، تجهیزات پزشکی و کالاهای کشاورزی قابل استفاده باشد.
زخمی شدن ۵۹ نیروی آمریکا توسط گروه های مقاومت
«سابرینا سینگ» معاون سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت، از تاریخ هفدهم اکتبر تاکنون، پایگاههای این کشور در منطقه غرب آسیا، ۵۵ بار مورد حمله گروههای مقاومت قرار گرفتهاند.
سینگ شامگاه سه شنبه طی نشست خبری در پنتاگون توضیح داد که از این تعداد، ۲۷ حمله به پایگاههای آمریکا در عراق و ۲۸ حمله به پایگاهها در سوریه رخ داده است.
به نوشته وبگاه «فاکسنیوز»، وی همچنین افزود که در جریان این حملات، ۵۹ نظامی آمریکایی مجروح شدند که ۲۷ تن از آنها دچار آسیب مغزی هستند.
این مقام پنتاگون در پاسخ به سوالی درباره عدم واکنش آمریکا به سرنگونی پهپاد «امکیو-۹» ۳۰ میلیون دلاری توسط نیروهای مسلح یمن نیز اظهار داشت: «نمیگویم که عدم واکنش باعث تهاجمیتر شدن حوثیها میشود. ما قبلاً شاهد انجام این کار و سرنگونی یک امکیو-۹ دیگر بودهایم. من نمیگویم که قرار نیست پاسخ دهیم. ما همیشه این حق را برای خود محفوظ میداریم که در زمان و مکان دلخواه خود پاسخ دهیم.»
بنابراین، سینگ با ادعای اینکه هدف آمریکا محدود کردن درگیری بین رژیم صهیونیستی و حماس به نوار غزه است، افزود: «جایی که جنگ در آن مانده است. من فکر میکنم، ما در پیام خود در مورد بازدارندگی کاملاً واضح بودهایم و شاهد گسترش این درگیری نبودهایم.»
پیام تهدیدآمیز آمریکا به حزب الله لبنان
متیو (مت) میلر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا ایران در جلوگیری از آغاز جنگ کامل حزب الله علیه اسرائیل کمک کرده است، گفت: ما پیام های روشنی ارسال کرده ایم و معتقدیم هیچ طرف متخاصم با اسرائیل نباید وارد این درگیری شود.
میلر با بیان اینکه ایالات متحده آمریکا، پیام های عمومی و خصوصی در این زمینه به حزب الله لبنان ارسال کرده است، ابراز امیدواری نمود که آنها این پیام ها را دریافت کرده باشند و در عین حال تهدید کرد که در غیر اینصورت، ما آماده اقدام خواهیم بود.
پیش از این، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره سفر آموس هوخشتاین، یکی از مشاوران ارشد جو بایدن، در سفری از پیش اعلام نشده به بیروت گفت: نمی خواهیم درگیری ها میان حماس و اسرائیل به لبنان کشیده شود.
ادعای بلینکن درباره حمایت های ایران از حماس
روز سه شنبه به وقت محلی، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا در پی اعلام سومین دور تحریم های وزارت خزانه داری این کشور علیه رهبران حماس از زمان عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر، در بیانیه ای اعلام کرد: «ایران نیروهای جهاد اسلامی فلسطین را برای تولید و توسعه موشکها در غزه آموزش داده است و در عین حال گروههایی را نیز تامین مالی میکند که از نیروهای وابسته به جهاد اسلامی فلسطین حمایت مالی میکنند.»
وزیر خارجه دولت جو بایدن افزود: «آمریکا امروز سومین دور تحریم های خود را علیه افراد و نهادهای وابسته به حماس در ارتباط با حملات تروریستی ۷ اکتبر به اسرائیل اعلام می کند. وزارت امور خارجه، اکرم العجوری را به دلیل رهبری جهاد اسلامی فلسطین به عنوان یک تروریست جهانی ویژه معرفی می کند. او معاون دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین و رهبر شاخه نظامی آن یعنی تیپ القدس است. وزارت خزانه داری آمریکا همچنین هفت فرد و دو نهادی را که از حماس یا جهاد اسلامی فلسطین حمایت می کنند، تحریم کرده است.»
پیش از این، وزارت خزانهداری آمریکا در تداوم حمایت واشنگتن از رژیم اسرائیل اعلام کرد: دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا هماهنگ با انگلیس، سومین دور تحریم های خود را علیه افراد و نهادهای وابسته به حماس از زمان «حملات تروریستی» این گروه در ۷ اکتبر به اسرائیل اعمال کرد.
اعتراض بیش از ۴۰۰ مقام آمریکایی به حمایتهای بایدن از اسرائیل
بیش از ۴۰۰ تن از منصوبان سیاسی و کارکنان دولت آمریکا با ارسال نامهای به جو بایدن به حمایت او از رژیم اسرائیل در جنگ غزه اعتراض کردهاند.
روزنامه نیویورکتایمز گزارش داده این مقامها نماینده حدود ۴۰ سازمان دولتی در آمریکا هستند و نامه آنها بخشی از مخالفتهای رو به رشد از سیاستهای دولت بایدن در قبال جنگ غزه به شمار میرود.
نگارندگان نامه از بایدن خواستار آتشبس فوری در غزه شده و خواستند امکان ارسال کمکهای انساندوستانه به این منطقه را فراهم کند.
این نامه تنها یکی از چند نامه اعتراضی است که در روزهای گذشته در همین خصوص به مقامهای بلندپایه آمریکا ارسال شده است. رسانهها در روزهای گذشته از ارسال سه یادداشت داخلی اعتراضی به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا خبر دادهاند که به امضای دهها تن از کارکنان وزارت خارجه آن کشور رسیده بود.
چند روز قبلتر از آن هم بیش از ۱۰۰۰ تن از کارکنان آژانس آمریکا برای توسعه بینالمللی در نامهای سرگشاده از سیاستهای واشنگتن انتقاد کرده بودند.
امضاکنندگان نامهای که امروز سهشنبه تحویل بایدن شده نامشان را افشا نکردهاند. روزنامه نیویورکتایمز نوشته این افراد برای حفظ ایمنی و جلوگیری از خطر اخراج از شغل ترجیح دادهاند گمنام بمانند.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس در روز هفتم اکتبر (۱۵ مهرماه) در پاسخ به بیش از هفت دهه اشغال فلسطین و نزدیک به دو دهه محاصره غزه و زندان و شکنجه هزاران فلسطینی عملیات «طوفان الاقصی» را آغاز کرد.
این عملیات یکی از مرگبارترین حملات علیه این رژیم بود. مبارزان حماس در چند نقطه از حصارهای مرزی به داخل اراضی اشغالی نفوذ کردند، به روستاها یورش بردند و علاوه به هلاکت رساندن شمار زیادی از اسرائیلیها، شماری از آنها را به اسارت گرفتند.
رژیم صهیونیستی در پاسخ به این عملیات، حملات سنگینی را علیه غزه آغاز کرده و این منطقه را تحت محاصره کامل قرار داده است. حملات رژیم صهیونیستی به شهادت بیش از ۱۱ هزار تن منجر شده است.
جو بایدن به شدت از حملات رژیم صهیونیستی حمایت کرده و به رغم تظاهراتهای مردمی در حمایت از مردم غزه گفته که با آتشبس در جنگ مخالف است.
ناظران میگویند، اقدامات اسرائیل اعم از قطع برق، محدود کردن کمکرسانی به غزه و انجام حمله علیه آوارههای فلسطینی در غزه ذیل قوانین بینالمللی مصداق جنایتهای جنگی محسوب میشوند.
انتشار این نامهها تنها بخشی از مخالفتهای گستردهتر در جامعه آمریکا نسبت به سیاستهای واشنگتن در قبال رژیم صهیونیستی به شمار میروند. شهرهای مختلف آمریکا در روزهای گذشته بارها به صحنه تظاهرات علیه رژیم صهیونیستی تبدیل شدهاند.
در بخشی از نامه روز سهشنبه آمده است: «ما از رئیسجمهور بایدن میخواهیم فوراً خواستار آتشبس در غزه شده و با تضمین آزادی فوری گروگانهای اسرائیلی و فلسطینیهایی که خودسرانه بازداشت شدهاند راه را برای کاهش تنش در درگیریهای کنونی هموار کند.»
نگارندگان همچنین خواستار وصل دوباره آب، برق، سوخت و تأمین سایر نیازهای پایهای مردم غزه و فراهم کردن امکان ارسال کمکهای انساندوستانه به این منطقه شدهاند.
روزنامه نیویورکتایمز نوشته، دو تن از منصوبان سیاسی که در نگارش این نامه نقش داشتهاند میگویند بیشتر امضاکنندگان این نامه منصوبان سیاسی هستند که در سازمانهای مختلف دولت از شورای امنیت ملی گرفته تا افبیآی و وزارت دادگستری مشغول به کار هستند.
بعضی از امضاکنندگان نامه کسانی هستند، به جو بایدن برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ کمک کردهاند. آنها گفتهاند نگران تفاوت مواضع رأیدهندگان به حزب دموکرات با سیاستهای بایدن در قبال اسرائیل هستند.