اگرچه اسرائیل و آمریکا بر توافقی فراتر از قطعنامه ۱۷۰۱ میاندیشند که حاکمیت لبنان را زیر سوال خواهد برد وی حزب الله اعلام کرده تحت هیچ شرایطی اجازه تغییر بندهای قطعنامه ۱۷۰۱ و ساز و کار اجرایی آن را نخواهد داد.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه مدعی شده است که آمریکا در حال میانجیگری بین لبنان و رژیم صهیونیستی است تا قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را در جنوب لبنان اجرا شود.
در این طرح بهمنظور کاهش خصومتها میان ارتش اسرائیل و لبنان آتشبسی ۶۰ روزه ایجاد خواهد شد.
کاخ سفید در تلاش است که در فرصت اندک باقی مانده تا انتخابات پنجم نوامبر ایالات متّحده، توافق آتشبسی را به نفع رژیم اسرائیل تحمیل کند.
در همین راستا «عاموس هوخشتاین»، نماینده ویژه بایدن در امور لبنان، چند روز پیش برای گفتگو درباره راه حل به اصطلاح دیپلماتیک منازعات لبنان و رژیم اسرائیل، به بیروت سفر کرد و با نبیه بری رئیس پارلمان لبنان دیدار کرد.
هوخشتاین در سفر گفته بود «اگرچه قطعنامهی ۱۷۰۱ توانست به جنگ ۲۰۰۶ میان لبنان و رژیم اسرائیل پایان دهد، اما امروز کارکرد خودش را از دست داده است». هوخشتاین صراحتاً به نبیه بری گفته است که قطعنامهی ۱۷۰۱ نقاط ضعفی دارد که برای دستیابی به یک صلح پایدار که مدّ نظر آمریکاست، التزام به آن از هردو سوی منازعه کفایت نمیکند و لاجرم باید تغییراتی در آن صورت بگیرد.
این درحالی بود که نبیه بری پیشتر طی مصاحبهای تأکید کرده بود که در لبنان حول اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ اجماع وجود دارد و تصریح کرده بود که اصلاح این قطعنامه به هر نحو، به هیچوجه ممکن نیست. پیش از سفر هوخشتاین، نبیه بری که متحد حزبالله است، به العربیه گفته بود سفر هوخشتاین «آخرین فرصت پیش از انتخابات ایالات متحده» برای رسیدن به آتشبس است و او هرگونه تغییر در قطعنامه ۱۷۰۱ را رد خواهد کرد.
«بری» همچنین در یک موضع گیری دیگر گفته بود: ما همواره تاکید کردهایم که خواستار اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ با همه مفاد آن هستیم، اما شرط ما توقف جامع و کامل تجاوزات اسرائیل و برقراری آتش بس جامع است و بدون آتش بس، هیچ گونه راهکار سیاسی وجود ندارد.
نکته جالب توجه این است که نماینده فرانسه در شورای امنیت سازمان ملل نیز تأکید کرده بود که قطعنامه ۱۷۰۱ همچنان یک چارچوب بوده و مشکل در اجرای آن بوده و کسی در تغییر آن یا مذاکره درباره آن فکر نمیکند.
وی گفته بود: «باید از اجرای تمامی بندهای قطعنامه ۱۷۰۱ از جمله تأمین امنیت جنوب لبنان و استقرار ارتش لبنان اطمینان حاصل شود».
در واقع آنچه فرستاده کاخ سفید به عنوان «راه حل دیپلماتیک» پیشنهاد میکند، چارچوب معیّنی دارد که پیشاپیش از سوی تلآویو به واشنگتن ارائه شده است.
ران درمر وزیر استراتژی رژیم اسرائیل و از وزرای معتمد نتانیاهو، چند روز پیش از سفر هوخشتاین به کاخ سفید، سند پیشنهادی رژیم اسرائیل را به آمریکا ارائه کرده بود.
رژیم اسرائیل گفته است که بازگشت غیرنظامیان آواره از دو سوی مرز به خانههای خود منوط به اجرای شروط تکمیلی قطعنامهی ۱۷۰۱ است.
اعلام شده یکی از خواستههای رژیم اسرائیل طبق سند مذکور این است که ارتش رژیم باید بتواند در «اجرای فعال» مفاد قطعنامه ۱۷۰۱ شرکت کند تا مطمئن شود که حزبالله مجدّداً اقدام به بازسازی و تسلیح نیروهای خود نمیکند و زیرساختهای نظامی خود را در جنوب لبنان و در نزدیکی مرز فلسطین اشغالی بازسازی نمیکند.
خواسته دیگر رژیم اسرائیل این است که نیروی هوایی این رژیم در حریم هوایی لبنان آزادی عملیات داشته باشند و جنگندههای رژیم آزادانه در فضای هوایی لبنان تردّد کنند.
در این زمینه آکسیوس در گزارشی اعلام کرده بود که دولت اسرائیل شروط خود برای راهحلی دیپلماتیک و پایان عملیات و جنگ در لبنان را به ایالات متحده ارائه کرده است.
بنا بر این گزارش، یکی از شروط این است که ارتش اسرائیل از «حق استفاده از اعمال قهر» به منظور جلوگیری از «تقویت تسلیحاتی حزبالله در جنوب لبنان و در مرز این کشور با اسرائیل و همچنین جلوگیری از بازسازی زیرساختای نظامی این سازمان» را داشته باشد.
به گزارش اکسیوس اسرائیل همچنین خواستار آن شده است که نیروی هوایی ارتش این کشور در حریم هوایی لبنان از «آزادی عمل» برخوردار باشد.
در واقع آزادی عمل به رژیم صهیونیستی در لبنان به بهانه ممانعت از تسلیح مجدد حزب الله لبنان، شرط جدیدی است که کاملا در مغایرت با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل است. بر اساس این قطعنامه «نیروهای مسلّح لبنان (LAF) و نیروهای موقّت سازمان ملل در لبنان (یونیفل) آتشبس مابین رژیم اسرائیل و حزبالله را اجرا میکنند.»
آمریکا مدعی است در سالهای اخیر ارتش لبنان نیروهای محدودی در منطقه جنوبی رودخانه لیطانی داشته و این محدوده عملاً تحت کنترل حزب الله بوده است؛ لذا هوخشتاین میخواهد حداقل ۸ هزار سرباز لبنانی در جنوب لبنان مستقر کرده و مأموریت یونیفل را برای کمک به ارتش لبنان ارتقاء دهد تا از استقرار افراد یا گروههای مسلحی که تحت کنترل دولت لبنان نیستند در نزدیکی مرزهای فلسطین اشغالی جلوگیری کند.
بر این اساس اسرائیل در تلاش است تا جنوب لبنان به منطقهای تبدیل شود که حزب الله در آن حضور نداشته باشد و به عنوان یک منطقه حائل درآید. همچنین حزب الله نیز به لحاظ نظامی کاملا تضعیف شود. در کنار این موضوع، تلاش برای تغییر ساختار سیاسی به ضرر حزب الله نیز در یک پروژه امریکایی-فرانسوی در حال رقم خوردن است.
ایالات متحده قصد دارد از فرصت روزهاى پس از سید حسن نصرالله برای کاهش نفوذ حزب الله در نظام سیاسی لبنان استفاده کند. حتی برخی ناظران معتقد هستند موضوع انتخاب رئیس جمهور ممکن است قبل از آتش بس رخ دهد و جه بسا یکی از شرایط آتش بس باشد.
بر این اساس اگرچه اسرائیل و آمریکا بر توافقی فراتر از قطعنامه ۱۷۰۱ میاندیشند که حاکمیت لبنان را زیر سوال خواهد برد وی حزب الله اعلام کرده تحت هیچ شرایطی اجازه تغییر بندهای قطعنامه ۱۷۰۱ و ساز و کار اجرایی آن را نخواهد داد.
بر این اساس، حزب الله با افزایش تعداد نیروهای بینالمللی و ارتش لبنان در جنوب مخالف نیست، اما اضافه شدن هر کشور جدیدی به نیروهای بین المللی در لبنان را رد میکند و از آلمان میخواهد که بعد از تبدیل شدن به شریک جنگ رژیم صهیونیستی علیه لبنان، برای همیشه از نیروهای بینالمللی در این کشور کنارهگیری کند.