به گزارش تابناک به نقل از همشهری، گروسی اخیرا در جریان یک نشستخبری در ژاپن، در چارچوب رویکرد غیرفنی و مسبوق به سابقه خود، به تکرار ادعاهای ضدایرانی خود پرداخت و کوشید در ادامه خبرسازیهای گذشته درباره فعالیتهای هستهای ایران، ضمن ابهامآفرینی دراین باره، به «تهدیدنمایی» فعالیتهای صلحآمیز ایران در این بخش بپردازد.
گروسی در ادعاهای تازه خود، علاوهبر اینکه عنوان کرد «برجام به پوسته خالی تبدیل شده»، مدعی شد «باید چارچوب جدیدی برای نظارت بر برنامه هستهای ایران تدوین شود»؛ ادعاهایی که بهنظر میرسد بیش از هر چیز تکمیلکننده پازل آمریکا و رژیمصهیونیستی بهمنظور افزایش فشارها بر ایران بهمنظور امتیازگیری از تهران است.
این گونه فضاسازیها در شرایطی مطرح میشود که بررسیها نشان میدهد ایران نهتنها کمسابقهترین همکاریها را با آژانس داشتهاست، بلکه اتهامزنیها صرف در چارچوب رویکردهای «سیاسی» و «غیرفنی» و براساس منویات غربی انجام میشود.
ادعاهای گروسی چه بود؟
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژیاتمی روز پنجشنبه گذشته در جریان یک نشستخبری در ژاپن، ادعاهای اخیر خود را درباره برجام و فعالیتهای هستهای ایران، آنهم بدون اشاره به رویکردهای خصمانه طرفهای مقابل، تکرار کرد که مهمترین بخشهای آن را در ادامه میخوانید:
- پوسته خالی برجام: گروسی در نشستخبری خود بدون اشاره به عهدشکنیها و عدم اجرای تعهدهای برجامی ازسوی طرفهای غربی، ادعا کرد برجام در رابطه با برنامه هستهای ایران منسوخ شده و جستوجوی یک چارچوب جدید برای توافق با ایران ضروری است.
- برجام دیگر مناسب نیست: مدیرکل آژانس همچنین مدعی شده است که این توافق دیگر برای هدفی که در ابتدا طراحی شده بود، مناسب نیست.
- فرصت برای ایران رو به پایان است؟ : گروسی پیش از این در آخرین روزهای بهمنماه نیز با هشدار درباره ادعای «قصد ایران برای افزایش «هفت برابری» حجم تولید ماهانه اورانیوم ۶۰درصدی، مدعی شده بود که «زمان برای دستیابی به توافقی جهت مهار برنامه هستهای ایران رو به پایان است».
واکنش ایران
فضاسازیهای تازه گروسی اما با واکنش تهران مواجه شد و سازمان انرژیاتمی با صدور بیانیهای به این ادعاها پاسخ داد که مهمترین محورهای آن را در ادامه میخوانید:
- صحبتهای سیاسی و تکراری مدیرکل آژانس
- بیان مواضعی دور از شان و جایگاه مدیرکل آژانس
- اختصاص یکچهارم از کل بازرسیهای آژانس به تاسیسات اتمی ایران
- ضرورت موضعگیری بیطرفانه، حرفهای و به دور از جانبداری سیاسی ازسوی گروسی
- خروج از جاده بیطرفی و حرفهایگری، زمینهساز خدشهدار شدن اعتبار این نهاد بینالمللی
- تاکید مستمر ایران بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای اش
- اظهارات سیاسی و غیرحرفهای، دستاویزی برای فشارهای غربی بر ایران
چرا ادعاهای گروسی مردود است؟
ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران، موضوعی است که بارها مورد تاکید مقامهای ارشد جمهوریاسلامی قرار گرفته و تهران همواره پاسخهای شفافی به شبههافکنیهای آژانس داده است؛ رویکردی که در واکنش کاظم غریبآبادی به ادعاهای گروسی نیز نمایان بود.
- رفع شبهه از سطح غنیسازی ایران: براساس ان. پی. تی سطح و میزان غنیسازی هیچ محدودیتی ندارد و تنها تعهد کشورهای غیردارنده سلاح هستهای، «عدم انحراف به سمت تولید سلاح هستهای» است؛ خط قرمزی که ازسوی ایران رعایت شدهاست. براین اساس موضعگیریهای گروسی درباره غنیسازی ۶۰ درصدی ایران «غیرحقوقی» و «غیرفنی» و درچارچوب رویکردهای «سیاسی» قابل ارزیابی است.
- استانداردهای دوگانه: غریبآبادی، معاون وزیر امورخارجه در پاسخ به ادعاهای گروسی، به یک نمونه از استانداردهای دوگانه اژانس اشاره کردهاست: «بسیار ضروری است که مدیرکل آژانس نظر شفاف و صریح خود را درباره برنامه امنیتی AUKUS بین آمریکا، استرالیا و انگلیس که زیردریاییهای هستهای با سوخت غنای تسلیحاتی را در آقیانوس آرام مستقر می کند و ریسک کاملا اشاعه ای دارد، اعلام کند».
- همکاری ایران در چارچوب تعهدها: روند همکاریهای ایران با آژانس همواره در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان ادامه داشته و تاکنون نقضی در آن گزارش نشدهاست.
- همکاریهای فراپادمانی: ایران در گذشته براساس حسننیت خود، همکاریهای فراپادمانی با آژانس داشتهاست. اکنون چنانچه آژانس انتظار همکاریهای فراپادمانی با ایران را دارد، پیش از هر چیز باید طرفهای عهدشکن برجام را وادار به اجرای تعهدهای خود کند.
- ادعاهای بی اعتبار: در شرایطی که اخیرا گروسی از «ضرورت جلوگیری از احتمال توسعه سلاح هستهای توسط ایران» و «ضرورت اثبات عدم توسعه سلاح هستهای توسط ایران» سخن به میان آورده، اما نکته اینجاست که درباره چنین ادعاهایی هیچگونه سند و گواه معتبری ارائه نمیشود. در واقع گروسی با نادیده گرفتن گزارشهای بازرسان خود، براساس فضاسازیهای غربی موضعگیری میکند؛ رویکردی که خدشه اساسی به اعتبار آژانس وارد کردهاست.
ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران
طرح ادعاهای غیرمستند درباره برنامه هستهای ایران در شرایطی است که دلایل گوناگونی برای اثبات ماهیت صلحآمیز فعالیتهای ایران در این حوزه وجود دارد که برخی از مهمترین آنها در ادامه مورد بررسی قرار میگیرد.
- فتوای رهبرمعظمانقلاب: در فتوای هستهای رهبرمعظم انقلاب، که در پیام ایشان به نخستین کنفرانس بینالمللی خلع سلاح هستهای و عدم اشاعه در فروردینماه ۱۳۸۹ منتشر شد و پس از آن بهصورت رسمی در سازمان ملل هم ثبت شد، آمدهاست: «به اعتقاد ما افزون بر سلاح هستهای، دیگر انواع سلاحهای کشتارجمعی، نظیر سلاح شیمیایی و سلاح میکروبی نیز تهدیدی جدی علیه بشریت تلقی میشوند. ما کاربرد این سلاحها را حرام و تلاش برای مصونیت بخشیدن ابنای بشر از این بلای بزرگ را وظیفه همگان میدانیم».
- تاکید مقامهای ارشد نظام:
- ۲۶ شهریورماه ۱۳۹۲: ما سلاح هستهای را نه بهخاطر زید و عمرو، نه به خاطر آمریکا و غیرآمریکا، بهخاطر عقیدهمان قبول نداریم؛ هیچکس نباید داشته باشد.
- ۳۰ فروردینماه ۱۳۹۴: ما اگر گفتیم - که گفتهایم - از سلاح هستهای استفاده نمیکنیم، بهخاطر پایبندی به تعبد اسلامی و مقررات اسلامی و قوانین اسلامی است.
- ۲۰ فروردینماه ۱۳۹۴: ما بهدنبال دنبال سلاح هستهای نیستیم؛ نه بهخاطر اینکه آنها میگویند، بهخاطر خودمان، بهخاطر دین مان و بهخاطر عقلمان. هم فتوای شرعی ما این است، هم فتوای عقلی ما.
- ۲۱ خردادماه ۱۴۰۲: عقیده ما این است... سلاح هستهای برای کشتار دستهجمعی به کار میرود، ما با کشتار دستهجمعی مخالفیم؛ خلاف دین است، خلاف اسلام است؛ چه اتمیاش، چه شیمیاییاش، چه انواع و اقسام دیگری که ممکن است.
- گزارشهای آژانس:
- اعتراف آژانس: در میانههای اسفندماه ۱۳۹۹ رسانههای بینالمللی به نقل از مقامهای آژانس، تاکید کردند که تاسیسات هستهای ایران، که تحت نظارت این نهاد بینالمللی قرار دارند، ماهیت صلحآمیز دارند و همکاریهای ایران با آژانس مثبت بودهاست.
- یک گزارش مستند: گزارشی که ۳۰ بهمنماه ۱۳۹۳ ازسوی مدیرکل وقت آژانس منتشر شد، نشان داد فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز و تحت نظارت آژانس است. این گزارش به آخرین اطلاعات و تحولات درباره مکانها، تعداد سانتریفیوژها، انواع آنها، مقدار مواد هستهای اعم از غنی شده و غنینشده، تعداد صفحات سوخت تولید شده، بازدیدهای مکرر و نمونهبرداریها میپرداخت.
- یک اعتراف دیگر: ۱۱ اردیبهشتماه ۱۳۹۷ بود که مسئولان آژانس در واکنش به ادعاهای ضدایرانی تلآویو تاکید کردند که نشانهای از فعالیتهای هستهای مرتبط با جنبههای غیرصلحآمیز در ایران وجود ندارد. فردریک دال، از سخنگویان آژانس با اشاره به گزارش دسامبر ۲۰۱۵ آژانس تاکید کرد: «آژانس هیچ نشانه معتبری از فعالیت ایران در ارتباط با جنبههای غیر صلحآمیز هستهای پس از سال ۲۰۰۹ نداشته و ندارد».
- اعترافهای غربی:
- ۵ اسفندماه ۱۳۹۰: روزنامه آمریکایی «لسآنجلس تایمز» در گزارشی فاش کرد که ۱۶ آژانس اطلاعاتی – جاسوسی آمریکایی بار دیگر اعتراف کردهاند ایران بهدنبال ساخت سلاح هستهای نیست.
- ۸ اردیبهشتماه ۱۴۰۱: وزارت امورخارجه آمریکا در گزارش جدیدی اذعان کرد که ایران فعالیتی در زمینه ساخت سلاح هستهای انجام نمیدهد.
- ۲۳ فروردینماه ۱۴۰۲: ویلیام برنز، رئیس وقت سازمان سیا در اندیشکده «بیکر» گفت: ارزیابی ما در جامعه اطلاعاتی این است که مقامهای ایران هنوز تصمیمی برای از سرگیری برنامه تسلیحاتی که در پایان ۲۰۰۳ متوقف شد، نگرفتهاند.
- ۱۲ آبانماه ۱۴۰۳: یک سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا اذعان کرد: ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنان این است که ایران تصمیمی برای حرکت بهسوی برنامه ساخت تسلیحات هستهای نگرفته است.
- ۲۲ دیماه ۱۴۰۳: ویلیام برنز، رئیس وقت سازمان سیا در گفتوگویی به غیرنظامی بودن برنامه هستهای ایران اذعان و تاکید کرد که نشانهای مبنی بر تصمیم ایران برای ساخت سلاح هستهای وجود ندارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.