هدف از گزارش نیویورک تایمز پیش از شروع مذاکرات رم اگرچه از ممانعت آمریکا با طرح اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران سخن میگوید ولی در بطن خود به دنبال «معتبر نشان دادن تهدید نظامی» است تا این تصور تثبیت شود که در صورت عدم توافق، گزینه دیگر مقابل ایران، حمله نظامی خواهد بود.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، روز چهارشنبه ۲۷ فروردین و درست ۳ روز قبل از شروع دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم ایتالیا، نیویورک تایمز به نقل از منابعی گزارش داد اسرائیل قصد داشت احتمالا در ماه آینده میلادی تاسیسات هستهای ایران را با کمک آمریکا هدف قرار دهد، اما پس از بروز اختلافنظر در دولت ترامپ، او این برنامهریزی را متوقف کرد و ترجیج داد برای محدود کردن برنامه هستهای تهران وارد مذاکره شود.
نیویورک تایمز بر اساس گفته مقامات دولت آمریکا و دیگر منابع مطلع گفته، دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحده، پس از ماهها بحث داخلی در دولتش، این تصمیم را اتخاذ کرده است.
بر اساس این گزارش، بحث بر سر این بوده که در شرایطی که جمهوری اسلامی از نظر نظامی و اقتصادی تضعیف شده، واشنگتن باید مسیر دیپلماسی را در پیش گیرد یا از اقدام اسرائیل برای عقبانداختن توانایی تهران در ساخت بمب حمایت کند.
نیویورکتایمز نوشته اختلافنظرها، شکاف میان دو طیف از مقامات دولت ترامپ را نشان میدهد. طیفی که فکر میکنند باید با حمله نظامی برنامه هستهای ایران را از بین برد و مقامهای محتاطتری که تردید دارند حمله نظامی بتواند جاهطلبی هستهای حکومت ایران را بدون آنکه منجر به جنگی گستردهتر شود، از بین ببرد.
به گزارش نیویورکتایمز در نهایت، پس از اینکه جمهور اسلامی نشانههایی از آمادگی برای مذاکره بروز داد، نوعی اجماع در دولت آمریکا مبنی بر اجتناب از حمله نظامی شکل گرفت.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، در سفر اخیرش به اسرائیل، به مقامهای اسرائیلی گفت که کاخ سفید میخواهد تلآویو طرح حمله به تاسیسات هستهای را متوقف کند.
نتانیاهو، پس از این دیدار، ۳ آوریل با ترامپ تماس گرفت. اما ترامپ به او گفت که نمیخواهد تلفنی درباره ایران صحبت کند و او را به کاخ سفید دعوت کرد.
نتانیاهو ۷ آوریل وارد واشنگتن شد و اگرچه سفر او بهظاهر برای گفتوگو درباره تعرفههای تجاری بود، اما موضوع اصلی برای اسرائیل، برنامه حمله به ایران بود.
با این حال، در همان زمانی که نتانیاهو در کاخ سفید بود، ترامپ از آغاز مذاکرات با ایران خبر داد و در گفتوگوهای خصوصی، به نتانیاهو گفت تا زمان برگزاری مذاکرات، از حمله اسرائیل به ایران در ماه مه حمایت نخواهد کرد.
با اینحال، او روز بعد گفت: «اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، ما آن را انجام خواهیم داد. اما رهبری این کار با اسرائیل خواهد بود.»
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در واکنش به این گزارش گفته بود که نمیگوید که مانع این حمله است، اما عجلهای برای این کار ندارد و میخواهد از طریق مذاکره این موضوع حل و فصل شود.
از سوی دیگر در یکی از جلسات اخیر، تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی، ارزیابی جدیدی ارائه داد که هشدار میداد استقرار تجهیزات آمریکا ممکن است منجر به درگیری گستردهتری با ایران شود.
همچنین رییس دفتر کاخ سفید، وزیر دفاع، معاون رییسجمهور و حتی مشاور امنیت ملی همگی نگرانیهای مشابهی ابراز کردند و والتز نیز که موضع تندتری درباره ایران دارد، نسبت به موفقیت طرح اسرائیل بدون کمک گسترده آمریکا تردید داشت.
با این وجود پس از مذاکرات ایران و آمریکا در رم ایتالیا، این گزارش نیویورک تایمز اساسا توسط وزیر خارجه رژیم صهیونیستی تکذیب شد.
«گدعون ساعر» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در گفتوگو با تلگراف و پس از مذاکرات رم گفته است: اگر از طریق دیپلماسی بتوان مانع دسترسی ایران به سلاح هستهای شد این مسأله قابل قبول است.
وی با رد ادعاهای رسانهای مبنی بر اینکه ترامپ مانع حمله رژیم صهیونیستی به ایران شده افزود: من عضو کابینه امنیتی هستم و در تمام نشستهای خصوصی شرکت میکنم. به یاد ندارم چنین تصمیمی در خصوص ایران گرفته شده باشد.
این در حالی است که نشریه جروزالم پست روز پنجشنبه ۱۷ آوریل (۲۸ فروردین) به نقل از یکی از مقامات ارشد امنیتی اسرائیل اعلام کرده بود که افشای اطلاعات و گزارش منتشرشده در روزنامه نیویورک تایمز درباره برنامه اسرائیل برای حمله به تأسیسات هستهای ایران، «یکی از خطرناکترین نشتهای اطلاعاتی در تاریخ اسرائیل» بوده است.
همچنین شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی بعد از مذاکرات رم گزارش داده است که عقب نشینی آمریکا از درخواست برچیدن کامل برنامه هستهای ایران یا به صفر رساندن درصد غنی سازی در این کشور باعث شده تهران با دور سوم مذاکرات طی شنبه آتی موافقت کند.
این شبکه در ادامه افزود، ارزیابیهای غالب در اراضی اشغالی بعد از برگزاری دور دوم مذاکرات میان آمریکا و ایران این است که واشنگتن دیگر درخواست برچیدن کامل برنامه هستهای ایران را ندارد.
«یوآو لیمور» تحلیلگر روزنامه عبری «اسرائیل هیوم» نیز با تو خالی بودن تهدید نظامی علیه ایران نوشته است: با وجود تیترهای رسانههای آمریکایی که اواخر هفته این نوید را دادند که اسرائیل هنوز گزینه نظامی برای هدف قرار دادن زیرساختهای هستهای ایران را نگه داشته و این تصمیم در قدس گرفته خواهد شد، اما این تنها تهدیدی با تفنگ خالی است، زیرا تا زمانی که آمریکا در حال گفتوگو با ایران است، اسرائیل توان و قصد حمله به ایران را نخواهد داشت، تمامی نشانهها حاکی از این است که دولت ترامپ برای توافق با ایران مصمم است.
لیمور در ادامه نوشت: اسرائیل باید تلاش کند بر محتوای توافق در حال شکلگیری تاثیر بگذارد، یک دهه قبل که توافق هستهای سابق امضا شد، اسرائیل در این مورد شکست خورد، اما این بار باید موفق شود تا اطمینان پیدا کند که توافق آتی در صورتی که امضا شود، ایران را برای دهههای آتی از دسترسی به بمب منع خواهد کرد. این ماموریت بر دوش درمر بوده، اما مسؤولیت کامل آن با نتانیاهو است که خود را «آقای پرونده ایران» معرفی میکند، اما ممکن است ثابت شود که این تنها یک لفظ است.
در اینجا دو موضوع وجود دارد. یکی اینکه خواست حداکثری آمریکا مبنی بر برچیدن برنامه هستهای ایران با شکست مواجه شده است و تداوم مذاکرات و توافقات حاصل شده نیز نشان دهنده این موضوع است.
موضوع دیگر این است که به رغم تکذیب اسرائیل از محتوای گزارش نیویورک تایمز، انتشار آن قبل از مذاکرات با هدف معتبر نشان دادن «تهدید نظامی» است. حتی این موضوع توسط ترامپ نیز با وجود نتایج مثبت مذاکرات با ایران، رد نشده است.
آمریکا کماکان این دوگانه «توافق» یا «جنگ» را در سایه یک تهدید معتبر دنبال میکند. این خط با به قدرت رسیدن ترامپ از سوی اندیشکدههای آمریکایی و حتی کارشناسانی که به طیف دموکرات تعلق داشتند دنبال میشد.
برای نمونه، «ریچارد هاس» رئیس پیشین شورای روابط خارجی آمریکا و مدیر برنامه ریزی سیاسی وزارت امور خارجه دولت بوش در مقالهای در «فارن افیرز» (پیش از شروع مذاکرات ایران و آمریکا) نوشته بود: بهترین رویکرد (مقابل ایران)، رویکردی است که هدف تغییر خط مشی امنیتی ایران را از طریق دیپلماسی و در کنار توانایی و تمایل به استفاده از نیروی نظامی در صورت خودداری تهران از رسیدگی کافی به نگرانیهای آمریکا و غرب، پیگیری کند.
به گمان این دیپلمات پیشین، سه رفتار ایران موجب نگرانی مداوم است: نخست، حمایت از گروههای نیابتی. دوم، برنامه هستهای و سوم اوضاع داخلی. در حالت ایده آل، سیاست آمریکا به هر سه نگرانی با هدف محدود کردن پشتیبانی نظامی از گروههای نیابتی، تعیین محدودیت قابل راستی آزمایی برای برنامه هستهای و صدور هشدار لازم در صورت حرکت به سمت گریز هستهای و ایجاد فضای سیاسی و شخصی بیشتر برای شهروندان ایران خواهد پرداخت.
«ریچارد نفیو» که از او به عنوان طراح تحریمهای ایران یاد میشود در مقالهای در «فارن افیرز» اگرچه دیپلماسی را در مقابل ایران مرجح میداند ولی میگوید: احتیاط ایجاب میکند که واشنگتن اکنون طرحی برای اقدام نظامی ترسیم کرده و اطمینان حاصل کند که ایران این تهدید را واقعی تلقی میکند، حتی در حالی که یک بار دیگر مسیر دیپلماسی را امتحان میکند.
بر این اساس هدف از گزارش نیویورک تایمز پیش از شروع مذاکرات رم اگرچه از ممانعت آمریکا با طرح اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران سخن میگوید ولی در بطن خود به دنبال «معتبر نشان دادن تهدید نظامی» است تا این تصور تثبیت شود که در صورت عدم توافق، گزینه دیگر مقابل ایران، حمله نظامی خواهد بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.