ادعای نیویورک تایمز از جزئیات مذاکرات رم؛ ایران امکان مشارکت در اداره تأسیسات غنی‌سازی خود را مطرح کرده است!

نیویورک تایمز در گزارشی مدعی شد که ایران در مذاکره با آمریکا امکان مشارکت مشترک در اداره تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را مطرح کرده است.
کد خبر: ۱۳۰۰۴۷۰
|
۳۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۶:۲۵ 20 April 2025
|
57714 بازدید
|

موافقت با محدودسازی میزان اورانیوم قابل نگهداری توسط ایران و میزان غنی‌سازی قابل انجام، ترامپ را در معرض انتقاداتی قرار می‌دهد مبنی بر اینکه او صرفاً در حال تکرار عناصر کلیدی توافق هسته‌ای دوران اوباما در سال ۲۰۱۵ است؛ توافقی که آن را «فاجعه‌بار» خوانده و در نهایت در سال ۲۰۱۸ آن را لغو کرد.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی جزئیات دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا پرداخته و ادعا‌هایی در خصوص آن مطرح کرده است. این گزارش در ادامه آمده است:

ایران و ایالات متحده روز شنبه دومین دور مذاکرات دیپلماتیک خود را درباره فعالیت‌های هسته‌ای تهران به پایان رساندند و دستور کاری برای مذاکراتی با سرعت بالا تعیین کردند؛ مذاکراتی که به گفته مقامات ایرانی، نیازی به برچیدن زیرساخت‌های گسترده هسته‌ای کشور نخواهد داشت.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پس از دیدار با استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرد که گروهی از کارشناسان در روز‌های آینده برای بررسی جزئیات فنی، از جمله تعیین سطح حداکثری غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران، اندازه ذخایر هسته‌ای قابل نگهداری و چگونگی نظارت و راستی‌آزمایی پایبندی به هرگونه توافق، تشکیل جلسه خواهند داد.

اما در این توصیف از مذاکرات آتی، این فرض ضمنی وجود دارد که ترامپ حاضر خواهد بود از اصرار اولیه دولتش مبنی بر اینکه همه سایت‌های هسته‌ای اصلی ایران و زرادخانه‌های موشک‌های دوربرد باید به‌طور کامل برچیده شوند، عقب‌نشینی کند؛ موضعی که اخیراً مایکل والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، آن را «برچیدن کامل» نامیده بود.

مسئله اینکه آیا باید به ایران اجازه داد توانایی تولید سوخت هسته‌ای را حفظ کند — با این خطر که ممکن است از آن برای ساخت بمب استفاده کند — مشاوران ترامپ را به شدت دچار اختلاف کرده است

مسئله اینکه آیا باید به ایران اجازه داد توانایی تولید سوخت هسته‌ای را حفظ کند — با این خطر که ممکن است از آن برای ساخت بمب استفاده کند — مشاوران ترامپ را به شدت دچار اختلاف کرده است. این اختلافات در روز‌های اخیر به‌صورت علنی نیز آشکار شده‌اند، حتی زمانی که ویتکاف، که دوست رئیس‌جمهور است، خود را برای مذاکراتی که روز شنبه در اقامتگاه سفیر عمان در رم برگزار شد، آماده می‌کرد. عمان در این مذاکرات نقش میانجی را ایفا می‌کند.

مخالفان ایران در دولت آمریکا، به رهبری والتز و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، استدلال کرده‌اند که بسیار خطرناک است اگر به ایران اجازه داده شود توانایی تولید سوخت هسته‌ای را حفظ کند.

علاوه بر این، موافقت با محدودسازی میزان اورانیوم قابل نگهداری توسط ایران و میزان غنی‌سازی قابل انجام، ترامپ را در معرض انتقاداتی قرار می‌دهد مبنی بر اینکه او صرفاً در حال تکرار عناصر کلیدی توافق هسته‌ای دوران اوباما در سال ۲۰۱۵ است؛ توافقی که آن را «فاجعه‌بار» خوانده و در نهایت در سال ۲۰۱۸ آن را لغو کرد.

مقام‌های ایرانی اعلام کرده‌اند که زیرساخت‌های هسته‌ای خود را که میلیارد‌ها دلار در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند، نه برچیده و نه نابود خواهند کرد. ویتکاف به‌طور خصوصی به مقام‌های دولت آمریکا گفته که اگر بر برچیدن کامل پافشاری شود، احتمال دستیابی به توافق از مذاکرات پایین است

مقام‌های ایرانی اعلام کرده‌اند که زیرساخت‌های هسته‌ای خود را که میلیارد‌ها دلار در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند، نه برچیده و نه نابود خواهند کرد. ویتکاف به‌طور خصوصی به مقام‌های دولت آمریکا گفته که اگر بر برچیدن کامل پافشاری شود، احتمال دستیابی به توافق از مذاکرات پایین است — که بنا به گفته ترامپ، تنها راه جلوگیری از حمله نظامی به تأسیسات ایران خواهد بود. اسرائیل نیز فشار‌هایی برای اقدام نظامی علیه سایت‌های هسته‌ای ایران وارد کرده است، که احتمالاً ایالات متحده را هم درگیر خواهد کرد.

پس از پایان مذاکرات، یکی از مقام‌های ارشد دولت آمریکا گفت که «پیشرفت بسیار خوبی در گفت‌و‌گو‌های مستقیم و غیرمستقیم» حاصل شده است، به این معنی که طرفین هم رو در رو و هم از طریق میزبان عمانی خود صحبت کرده‌اند.

در گفت‌و‌گو‌های خصوصی پیش از نشست، ایرانی‌ها به مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که حاضرند سطح غنی‌سازی را به میزانی که در توافق سال ۲۰۱۵ با دولت اوباما تعیین شده بود، یعنی ۳.۶۷ درصد، کاهش دهند — سطحی که برای تولید سوخت نیروگاه‌های هسته‌ای کافی است.
از زمانی که ترامپ از آن توافق خارج شد، ایران سطح غنی‌سازی را به حدود ۶۰ درصد رسانده که نزدیک به سطح لازم برای ساخت سلاح هسته‌ای است. این وضعیت دو گزینه پیش روی تهران قرار می‌دهد: یا به سمت تولید سوخت با غنای نظامی حرکت کند، یا با آمریکا مذاکره کرده و به سطح غنی‌سازی توافق ۲۰۱۵ بازگردد.

اما گزینه دوم ممکن است ترامپ را در معرض انتقاد قرار دهد، چراکه پس از آنکه توافق قدیمی را «فاجعه» خواند و کنار گذاشت، حالا چیزی بهتر از آن به دست نمی‌آورد.

«آرون دیوید میلر» از اندیشکده بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی گفت: «آنچه در رم و عمان در حال وقوع است، به طرز طنزآمیزی، احیای چیزی است که بسیار شبیه همان توافقی‌ست که اوباما آن را تصویب کرد و ترامپ آن را بی‌ارزش خواند.»

شاید این بهترین چیزی باشد که ترامپ بتواند به آن دست یابد.

ویتکاف زمینه را برای چنین توافقی فراهم کرد و در مصاحبه‌ای در روز سه‌شنبه، توافقی احتمالی را توصیف کرد که به ایران اجازه می‌دهد سوخت هسته‌ای را در سطوح پایین تولید کند، البته با بازرسی و نظارت دقیق. اما او ناچار شد عقب‌نشینی کند. سپس در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که موضع آمریکا این است که «ایران باید برنامه غنی‌سازی و تولید سلاح هسته‌ای خود را متوقف کرده و آن را از بین ببرد.» واژه کلیدی «از بین ببرد» بود.

ویتکاف پس از پایان مذاکرات — که دومین دور در دو هفته گذشته بود — در عصر شنبه در رم، سخنرانی نکرد. عمان اعلام کرد که مذاکرات فنی در روز‌های آینده در پایتخت این کشور، مسقط، برگزار خواهد شد.

وقتی این هفته از مقامات آمریکایی پرسیده شد که آیا ایالات متحده می‌تواند با داشتن قابلیت غنی‌سازی محدود هسته‌ای توسط ایران کنار بیاید، مقامات آمریکایی از پاسخ به این سوال طفره رفتند و تنها گفتند که ترامپ قول داده است که اجازه نخواهد داد ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد.

ویتکاف اکنون باید ترامپ و همکارانش در دولت را درباره آخرین دور مذاکرات مطلع کند. مقامات آگاه از بحث‌های داخلی می‌گویند که والتز و روبیو، که هر دو از منتقدان جدی توافق دوره اوباما در زمان خدمتشان در کنگره بودند، همچنان مخالف باقی گذاشتن هر گونه قابلیت تولید هسته‌ای برای ایران هستند.

روبیو روز جمعه گفت که هر توافقی باید مانع از آن شود که ایران هرگز سلاح هسته‌ای داشته باشد. او به خبرنگاران در سفر به پاریس گفت: «این باید چیزی باشد که نه تنها مانع از داشتن سلاح هسته‌ای توسط ایران در حال حاضر می‌شود، بلکه در آینده نیز باید مانع شود.»

ترامپ خود در مورد اهداف استراتژیک مذاکرات مبهم بوده است، به جز اینکه بار‌ها گفته است ایران هرگز نباید بمب هسته‌ای داشته باشد – اظهارنظری که از طرح سوال اساسی اینکه آیا ایالات متحده می‌تواند با یک ایران «کشور آستانه هسته‌ای» که قادر به تولید سلاح در مدت کوتاهی است، کنار بیاید، اجتناب می‌کند.

علی واعظ: پیشرفت مذاکرات به مرحله فنی نشان‌دهنده نوعی عمل‌گرایی است و این نشان می‌دهد که بحث در مورد انهدام برنامه هسته‌ای ایران بیشتر جنبه نمایش عمومی داشته است. ایران امکان مشارکت مشترک در اداره تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را مطرح کرده است

علی واعظ، مدیر بخش ایران در گروه بحران بین‌المللی، گفت که پیشرفت مذاکرات به مرحله فنی نشان‌دهنده نوعی عمل‌گرایی است و این نشان می‌دهد که بحث در مورد انهدام برنامه هسته‌ای ایران بیشتر جنبه نمایش عمومی داشته است. ایران امکان مشارکت مشترک در اداره تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را مطرح کرده است، گزینه‌ای که به دولت ترامپ اجازه می‌دهد اعلام کند که توافقی متفاوت از توافق دوره اوباما به دست آورده است.

طبق گفته واعظ و یک مقام ارشد ایرانی آشنا با مذاکرات، مشخص نیست که آیا ایالات متحده یا یک کشور ثالث، که ترجیحاً یکی از همسایگان عرب ایران در خلیج فارس باشد، شریک این پروژه خواهد بود، تا لایه‌ای اضافی از اطمینان ایجاد کند که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است. این مقام ارشد به دلیل حساسیت مذاکرات از ذکر نام خود خودداری کرد.

مفهوم برنامه هسته‌ای ایران که یک مشارکت مشترک با کشور‌های عربی یا ایالات متحده باشد، به گفته واعظ، «لایه‌ای اضافی از چشم‌ها و گوش‌ها بر زمین ایجاد می‌کند تا ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای آن را حفظ کند.»

مقام ارشد ایرانی همچنین گفت که ایران آمادگی دارد ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را به روسیه یا کشوری دیگر منتقل کند، مشابه آنچه که در اوایل ۲۰۱۶ و زمانی که توافق دوره اوباما اجرایی شد، انجام داد. از آن زمان، ایران به طرز چشمگیری اندازه این ذخیره را افزایش داده و به اندازه کافی مواد غنی‌شده ۶۰ درصدی دارد تا اگر تصمیم به تسلیح آن بگیرد، بیش از شش بمب هسته‌ای بسازد. (برخلاف مذاکرات ۲۰۱۵، فرانسه، آلمان، بریتانیا، روسیه و چین از این مذاکرات کنار گذاشته شده‌اند.)

عراقچی به رسانه‌های ایرانی که در رم همراه او بودند گفت که آمریکایی‌ها هیچ موضوع دیگری خارج از برنامه هسته‌ای مطرح نکرده‌اند. او گفت: «ما به آنها گفته‌ایم که مذاکرات ما درباره موضوع هسته‌ای است و هیچ موضوع دیگری را بحث نخواهیم کرد.»

حمید ابوطالبی، دیپلمات سابق و مشاور سیاسی رئیس‌جمهور پیشین حسن روحانی، در مصاحبه‌ای از تهران گفت که پیشرفت مذاکرات نشانه مثبتی است، اما چالش‌های زیادی باقی مانده تا قبل از رسیدن به یک توافق.

ابوطالبی گفت: «چالش واقعی جزئیات فنی نیست؛ ما قبلاً این جزئیات را مذاکره کرده‌ایم.» او افزود: «مسئله اصلی پایداری است. بدون یک بنیان سیاسی و دیپلماتیک پایدار، حتی دقیق‌ترین توافق فنی هم پابرجا نخواهد ماند.»

رسانه‌های ایرانی و برخی از تحلیلگران محافظه‌کار عکسی از پرچم‌های مینیاتوری ایران و آمریکا را که کنار هم روی میزی قرار گرفته بودند منتشر کردند، که تفاوتی با سوختن و لگدمال کردن پرچم آمریکا ندارد، که معمولاً نماد تظاهرات حامیان دولت است.

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۸
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۶:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
دقت كنين تا عربستان نخواهد هيچ كاري انجام نخواهد شد. شك نكنين
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۰۰:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
چیکارست مگه
ناشناس
| Oman |
۱۴:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
فعلا عربها به برکت واگذاری حوزه های نفتی مشترک هر کاری برای تداوم وضع موجود انجام می دهند
ایران
| United States of America |
۰۷:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۲
به نظر می اید که مشکل تحریم ایران واقعا به عربستان و امارات وابسته است. عربستان برای فروش نفت بیشتر و ضعیف شدن ایران میلیارد ها دلار به غرب می دهد که ایران را تحریم شده نگه دارند.
امارات هم سالیانه گردش مالی 1000 میلیارد دلار درست کرده که 90 درصد ان از دنیا به امارات کالا صادر می شود بعد قیمتش حتی تا دو برابر شده بالا رفته و به ایران فروخته می شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
همون قرارداد ۲۰۱۵ نه کمتر و نه بیشتر امضا خواهد شد فقط این عمر ما است که تباه شده!
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۰۰:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
قرارداد 2015 رو ک ترامپ اصلا قبول نداره
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
چهار چوب همون خواهد شد فقط کمی رنگشو عوض خواهند کرد و ایرباس از بویینگ و بجای رنو و پژو از خودروهای امریکایی خرید خواهند کرد تا امریکا نفع اقتصادی خوبی ببره بلکه راضی شه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
اگر تندروهای افراطی جبهه ها و کاسبان تحریم اجازه داده

بودند تا آمریکایی ها هم مثل اروپا و چین و روسیه در ایران

کار کنند و سرمایه گذاری کنند ، قطعا برجام پاره نمیشد

و ده سال عمر و انرژی و سرمایه و زندگی مردم و کشور نابود

و بخطر نمی افتاد و الان هم تندروها و کاسبان تحریم بیکار

نیستند و دارند سنگ اندازی میکنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
هیچ ایرادی هم ندارد . مشارکت بهتر از دعوا است
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
اصلا هم خوب نیست خواب ورود کالای ام ریکایی ببینید. این همه شهید ندادیم که با آمریکا وارد رابطه بشیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
علی آقا شما نخر
حسن
| United States of America |
۰۱:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
ژاپن که ۱.۵ ملیون و ویتنام که نزدیک یک ملیون کشته توسط آمریکا داده اند دارند با آمریکا معامله می کنند خیلی هم خوشحالند.
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
مگر امریکا یا ایران هر دو عضو آژانس اتمی نیستن پس ایران می‌تواند طبق همان اختیاراتی که به اعضا می‌دهد. استفاده بکنه. وباید آژانس هم به اعضای خودش کاملاا کمک بکنه. چرا بجای رفتن به هر طرف روی همین موضوع قفل نکنیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
افرین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
خب مگر چه ایرادی داره. قطعا تاسیسات آمریکایی از روسی و چینی بهتره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
آخه تا دیروز می گفتند آمریکا شیطان بزرگ است
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
ایران خودش فقط امسال دوازده قلم جنس کالا را به آمریکا صادر کرده که هفتاد درصد بیشتر نسبت به سال گذشته بوده است. بعد شما میگی کالای آمریکا ؟!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
آمریکایی ها غیر از خباثت چیزی برای نداشته قابل اعتماد نیست
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
آن کسی که باید اجازه برای غنی سازی دهد آمریکا نیست بلکه آژانس هست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
آی کیو، مگه تا حالا آژانس اجازه داده بود که ما غنی سازی 60% انجام میدادیم؟ الان هم غرش ترامپ بود که ایران را به پای میز مذاکره کشاند
ناشناس
| Poland |
۰۷:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
غرش ترامپ نیست طمع به ترامپ است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
ی جای کار میلنگه...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
اگر داخل خاک ایران و با سرپرستی ایران باشه چه اشکالی داره؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
اشکالش اینکه ممکنه حسن عباسی دوباره به سرش بزنه که بمب اتم بسازیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
ایران قوی هرگز ب هیچ قدرتی باج نخواهد داد، ،،،و هیچ قدرتی در دنیا وجود ندارد ک بخواهد چپ ب این خاک نگاه کند ،،،،،ایران ابرقدرت غرب آسیاست، ،،،باید ب ملت قهرمان ایران بزرگ ک در برابر شیطان بزرگ ایستاده است ،،،،تشکر کرد درود بر ایران وایرانی ،،،،
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
این شعارها دیگه خیلی وقته که پوچ شده و خریدار نداره،، فعلا آماده پذیرایی محترمانه از جناب استیو میتکاف در ایران باشید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
! اقتصادش ک خیلی قویه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
احسنت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
بسازیم خوب چرا دیگران داشته باشن ما نداشته باشیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
اگر اورانیوم غنی شده قبل از مملکت خارج نمی‌شد هیچ وقتی امکان پاره کردن توافقنامه بوجود نمی آمد یک گرم اروانیم را از مملکت خارج ننمایید ودر داخل مملکت زیر نظر آژانس در داخل محفوظ بماند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
کاش اینو به گروسی می گفتی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
دفعه قبل هم روسیه آب سنگین اراک و اورانیوم غنی شده را

مفت و مجانی صاحب شد و این منتظر خوردن این نوبت است
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۳۱
آره عراقچی درست میگه ، اول تاسیسات هسته ای را از بین می‌بریم ، بعد هم آمریکا به ایران حمله می‌کنه و ایران را از سر راهش برمیداره . این هم نتیجه مذاکره .
پاسخ ها
شاهین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
بزرگترین دشمن ایران روسیه است نه امریکا کنار اومدن به نفع همه است
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت