«نگاه شما»: پايتخت، تا ثريا، يا طلا و مس!

کد خبر: ۲۲۲۱۵۳
|
۰۶ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۱:۰۰ 26 January 2012
|
10372 بازدید
|
مصطفی قجر در مطلب ارسالی برای «نگاه شما» نوشته است:

در خبرها آمده بود كه به ظاهر خود صدا و سيما نيز به سريال‌هاي شبانه خود (تا ثريا، شيدايي، و پنجره) انتقاد كرده و آن‌ها را باعث خط خطي كردن اعصاب مخاطبان دانسته است! البته برخي نيز به اين دليل كه اين گونه سريال‌ها واقعيات جامعه را بازگو مي‌كند، از آن‌ها طرفداري مي‌كنند؛ يا براي نمونه، پرداختن سريال تا ثريا به مسأله ربا را يكي از نكات مثبت آن برمي‌شمرند. در همين زمينه، گفتم شايد بد نباشد، میان اين گونه سريال‌ها و سريال پايتخت، مقايسه‌اي داشته باشيم، هر چند نزدیک يك سال از پخش پايتخت مي‌گذرد و كمي براي بحث و نقد درباره آن دير شده است.

با يك پرسش شروع مي‌كنم؛ فرض كنيد شما مدير يكي از شبكه‌هاي سيما هستيد و مي‌خواهيد، يكي از سريال‌هاي پايتخت، تاثريا، اغما (يا انواع سريال‌هاي مشابه آن) را براي پخش در ايام ماه مبارك رمضان برگزینید.

گزينه منتخب شما كدام است؟ من مي‌گويم پايتخت! مي‌دانيد چرا؟ چون هيچ يك از سريال‌هاي فوق به زيبايي پايتخت، نتوانسته يك مفهوم ديني را به مخاطب خود منتقل كند!‌ شايد در آغاز، ربط پايتخت به مضامين ديني كمي دور از ذهن باشد، اما نكته در همين جاست. مي‌گويند يك فيلم يك پيام آشكار دارد و يك پيام پنهان و اتفاقا پيام پنهان مدنظر نويسنده و كارگردان فيلم است.

در سريال پايتخت، ظاهر قضيه آن است كه فيلم مي‌خواهد به مشكلات مهاجرت نابجا از روستا به شهر بپردازد، اما آنچه در لايه‌هاي پنهان اين فيلم وجود دارد، مقاومت يك خانواده و پايداري بنيان آن در شرايط دشوار پيش آمده و تلاش زن و شوهر در كنار هم براي حل مشكل است. اين مورد در جاي جاي فيلم هست؛ يك نمونه از آن، گذشت همسر نقي از شوهرش است.

در كنار همه مشكلاتي كه اين خانواده با آن روبه‌رو مي‌شوند، همسر نقي متوجه مي‌شود، شوهرش قبلا به دختر ديگري (دختر محمود نقاش) علاقه داشته، ولي از او جواب رد شنيده است. او در ابتدا بسيار ناراحت مي‌شود، اما بعد به زيبايي از شوهر خود گذشت مي‌كند، شوهر او هم در اوج درماندگی (وقتي همسرش در خانه‌ محبوس شده بود)، به او مي‌گويد: من نوكرتم! يا مورد ديگر كه به نظر من، يكي از صحنه‌هاي كليدي در اين زمينه است، جايي است كه نقي پس از اينكه از همه جا رانده و آواره شدند، شب هنگام در كاميون چراغي براي خانواده خود روشن مي‌كند و تلويزيون و اجاق گاز را همانند يك خانه واقعي به راه مي‌اندازد، به اين ترتيب، شادي و صميميت را خانواده خود بازمي‌گرداند. در كنار همه اين موارد، زبان طنز داستان نيز به جذابيت آن مي‌افزايد، حاجت به بيان آن نيست.

اين موارد را مقايسه كنيد با سريال‌هاي كنوني شبانه سيما! خودم البته اين سريال‌ها را به دقت نمي‌بينم، چون اين كار را تلف كردن وقت بي ارزش خود مي‌دانم! اما اگر اشتباه مي‌گويم، نظر داده و مرا از گمراهي درآوريد: مي‌زني شبكه پنج، مي‌بيني پيشكار شركت ( كه نقش مدير آن‌را عبدالرضا اكبري بازي مي‌كند) با خانم مهندس داخل شركت، با منشي شركت، با شوهر خواهر معتاد خود دست به يقه است!

مي‌زني شبكه سه مي‌بيني امير جعفري (‌به گمانم نامش در فيلم حميد است) با چند نفر درگير است، يا در حال هوار زدن است، يا افسرده به جايي خيره شده است. براي حسن ختام! آخر شب مي‌زني شبكه يك مي‌بيني ثريا بدبخت شده و به جايي زل زده است، يا طلبكار‌ها سر ديگري ريخته‌اند، دوربين هم كه انگار از پايه لق شده و در هوا معلق است ( كه البته روش جالبي در فيلمبرداري است!). در كنار همه اين صحنه‌هاي دلخراش نيز، (در فيلم تا ثريا)‌ به زور در كله‌ات مي‌كوبانند ـ منظورم اين است كه در همان لايه آشكار فيلم مي‌گويند ـ كه «اگر ربا بدهي يا بگيري نتيجه‌اش اين مي‌شود كه مي‌بيني»."

نمونه اين دست فيلم‌ها در سريال‌هاي ماه رمضان، يا سريال «شايد براي شما هم اتفاق افتاده باشد» كه از شبكه پنج پخش مي‌شود كم نيست. موضوع همه آن‌ها يكي است: يك نفر گناهي مرتكب مي‌شود و بلافاصله عقوبت آن را مي‌بيند. اين دست داستان‌ها دو اشكال عمده دارند؛ يكي آنكه اولا كارهاي خدا خيلي دقيق‌تر،‌ ظريف‌تر، و با حساب و كتاب‌تر از اين داستان‌هاي پيش پا افتاده است، وگرنه بايد تمام ممالك كفر بدبخت بودند و در خاك سياه غوطه مي‌خوردند، و ما و عراق و ديگر كشورهاي مسلمان ابرقدرت!

در واقع به جز در موارد خاص، برقرار كردن يك رابطه خطي و ساده بين عمل و نتيجه آن در اين دنيا، بسيار خنده‌دار و ساده انگارانه بوده و باعث ايجاد شبهه براي مخاطب نيز مي‌شود.
دومين اشكال آن است كه به قول كارگردان صاحب نامي: فيلم كلاس درس نيست كه يك مطلب را به زور در كله مخاطب خود بكند. در فيلم نويسنده و كارگردان در ظاهر يك داستاني را روايت مي‌كنند، اما در واقع تأثيرات جانبي آن بر مخاطب را قصد مي‌كنند، كه در مورد سريال پايتخت اين موضوع بررسي شد. اما فيلم‌هايي از قبيل "تا ثريا" به اصطلاح مي‌خواهند مطلبي را با مشت در پيشاني مخاطب خود جاي ‌دهند، كه البته مخاطب نيز به سرعت آن را فراموش كرده و اين مطالب با روح و جان او در آمیخته نمي‌شود.

البته هم پايتخت و هم تاثريا كار آقاي مقدم است كه توليد چنين سريا‌ل‌هايي با اين همه تفاوت در كيفيت فيلم‌نامه ظاهرا برمي‌گردد به اينكه ايشان فيلم‌هاي خود را نمي‌نويسند، بلكه فقط آ‌ن‌ها را كارگرداني مي‌كنند.

در اين ميان، شمار معدودي فيلم ديني هستند كه همانند كارهاي فوق نيستند، اما بيشتر محيط و جو مذهبي بر آن‌ها حاكم است، به همين خاطر جزء سينماي ديني محسوب مي‌شوند، همانند طلا و مس. درست است كه درون‌مايه آن‌ها نيز مذهبي است، گویا، بيشتر به خاطر ظاهر مذهبي آن‌ها در رديف سينماي مذهبي قرار مي‌گيرد.

براي دوري از اطناب، به سريال‌ها ماورايي ماه رمضان كه بيشتر به جاي آن كه با دين سر و كار داشته باشد، با جن و پري و فرشته و روح سر و كار دارد نيز نمي‌پردازم و قضاوت در مورد آن‌ها را به عنوان فيلم ديني به شما مي‌سپارم.


«تابناک» مطالب اختصاصی و گردآوری شده توسط خوانندگان محترم را در قالب جدیدی با عنوان « نگاه شما» منتشر خواهد کرد.

مخاطبان محترم می توانند مطالب دلخواه خود را در موضوعات مختلف، به آدرس negaheshoma@tabnak.ir ارسال نمایند.

مخاطبان محترم برای ارسال مطالب خود باید چند نکته  را در نظر داشته باشند:

1. این قالب جدید برای ارائه و معرفی «نگاه بییندگان به تمام موضوعات» می باشد.

2.مطالب اختصاصی یا گردآوری شده می تواند در قالب: ایده ، فیلم، عکس، گزارش تحلیلی، گزارش خبری، کاریکاتور و... باشد.

3. مطالب ارسال شده حتی الامکان با ذکر نام و نام خانوادگی فرستنده باشد.

4. موارد ارسالی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین جاری نداشته باشد.

5. مطالب ارسالی به زبان و فونت فارسی باشد.

6.مطالب ارسال شده حتی الامکان حاوی اطلاعات دقیق باشد.

مشخصات فنی

1. از ارسال تصاویر در متن فایلهای word خودداری شود.

2. حجم فایل تصویری ارسالی( به صورت gif یا jpg ) بیشتر از 5 مگابایت نباشد.

3. حداکثر حجم فایل صوتی یا ویدیو پنجاه مگابایت باشد. (نوع فایل: wmv,  flv, wav, mp3, wma)

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۶
همشون بي خود بودن ! وگرنه اين همه مردم پاي ماهواره نبودن
پاسخ ها
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۶
جمله سنگینی میگم و مطمئنم به خیلی ها بر میخوره ولی لطفاً بعد از اینکه آروم گرفتید دربارش فکر کنید.
بنظرم ایرانیها اینقدر حرکاتشون منطقی نیست که بخاطر اینکه همه یه کاری رو میکنند ، اون کار رو مبنا و پایه قضاوت قرار بدیم. مگه توی شبکه های ماهواره ای که میبینیم چندتا سریال درست حسابی پیدا میشه؟ باور کنید نسبتشون 10 به 1 هم نیست. کاری به جنبه سرگرمیشون ندارم ولی کدوم از این سریال ها یا اون سریالها واقعاً درست حسابی و با مضمون هستند؟
هموطن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۶
مشابه تحلیل این مقاله در خصوص سریال ساخت کشور همسایه (کلید اسرار) صادق است. برقراری ارتباط کاملاً خطی و ملموس دنیوی به این صراحت بین اعمال انسان و عکس العمل های این جهانی به این سادگی نبوده و فهم بشر امروزه بالاتر از این نحوه نصیحت پذیری است وچه بسا تاثیر معکوس آن و لوث کردن مطلب از آن مستفاد شود.
پاسخ ها
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۶
کار بدتری که این سریال (کلید اسرار) میکنه این هست که ایجاد نوعی نگرش در جامعه میکنه که من اسمش رو "برنامه ریزی روی معجره" مذارم یعنی مردم با دیدن این سریال در اعمالشون روی معجره حساب باز میکنند!!! در صورتی که اینطور باید باشه که مردم در کارهابشون از تمام قدرت منطقی و عقلیشون استفاده کنند و بقیه کارها رو بخدا بسپارند نه اینکه معجزه رو جزئی از روند عادی امور قلمداد کنند و روی آن برنامه ریزی کنند و به قول معروف تو دو دو تا کردنشون قسمتی رو به معجزه اختصاص بدن. معجزه اتفاق خواهد افتاد چه ما بخوایم یا که نخوایم ولی این قسمت از امور مربوط به ما نیست که ما اون رو جز برنامه ریزی خودمون قرار بدیم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۶
دهها نفر نزول خور میشناسم که گردنشون روز به روز کلفت تر میشه
تازه تو این سریال به جای نزول خوره نزول دهنده بدبخت شد
پاسخ ها
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۶
الان حرف شما کجاش پارادوکس داشت که از واژه "تازه" استفاده کردید؟؟؟
خوب همونطور که شما گفتید "دهها نفر نزول خور میشناسم که گردنشون روز به روز کلفت تر میشه" و توی سریال هم خوب "نزول دهنده بدبخت شد" دیگه. این دوتا که هم دیگر رو نقض نمیکنند، تازه تائید هم میکنند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۶
ما سی دی سریال پایتخت را همخریدیم و بارها دیدیم و خندیدیم
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟