واکنش تأمل برانگیز وزارت علوم برای رفع تخلفات دولت گذشته +اسناد

عجیب اینکه روند طراحی شده توسط طراحان آن دور زده می‌شد؛ کافی است به تصاویر نامه‌های پیوستی دقیق شوید تا دریابید‌ رئیس سابق مرکز جذب اعضای هیأت علمی، چگونه برخی را به هیأت‌های جذب دانشگاه‌ها‌ ‌معرفی می‌کرد و به کل روندی را که خود باید پاسدار رعایت آن باشد، ندید می‌گرفت!
کد خبر: ۳۷۴۵۲۵
|
۰۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۸ 28 January 2014
|
42979 بازدید
|
از رخدادهای شگفت‌انگیزی که در گزینش علمی دانشجویان دکترا روی می‌داد تا تبدیل‌ غیرقانونی بورس خارج برای برخی نورچشمی‌ها در سال‌های اخیر و عملکرد وزارت علوم در دولت دهم، آنقدر عجیب و غریب بود که رتق و فتق آن زمان زیادی می‌برد، ولی به نظر گاهی پاک کردن صورت مسأله آسان‌ترین راه است!

به گزارش «تابناک»، مسئولان وزارت علوم پس از آنکه پذیرش متقاضیان بورس خارج را منوط به شرکت در آزمون دکترا کرده و منع قانونی برای تبدیل آن قائل شدند و پس از آنکه به حاشیه‌هایی مانند واکنش‌ها متعدد به برکناری یکی دو تن از رؤسای دانشگاه‌ها و شکایت چند نماینده از وزیر بابت بازگشت دانشجویان ستاره‌دار به تحصیل برخوردند، در گام بعد به سراغ یکی دیگر از مشکلات بر جای مانده از قبل رفتند و البته این بار ساده‌ترین راه را برگزیدند.

متقاضیان ورود به جرگه هیأت علمی دانشگاه‌ها، به ویژه دانشجویان دکترایی که فراخوان بهمن ماه «مرکز جذب اعضای هیأت علمی» را دریافت کردند، با کمال ناباوری دریافتند، تقریبا خبری از بورس در میان نیست، زیرا از 3291 ردیف اعلام شده امسال (فایل فراخوان را از اینجا دریافت کنید)، تنها هشت ردیف به این مقوله اختصاص یافته که در قیاس با ۲۷۴۹ ردیف اختصاص یافته (از ۱۱۱۴۲ردیف) بورس در فراخوان سال گذشته (اینجا)، عددی بسیار کوچک و قابل صرف‌نظر است.

این تغییرات شدید که حتی می‌تواند به لغو بورس در جذب هیأت علمی تعبیر شود، از این روی جالب توجه است که روند جذب دانشجویان دکترا به صورت بورس در دولت گذشته، از جمله مواردی بود که هر بار اعتراضات بسیاری به دنبال داشت و با توجه به اقدامات اخیر وزارت علوم در اصلاح روند نادرست گذشته، بسیاری بر این باور بودند که این مشکل نیز به زودی مرتفع خواهد شد؛ اما گویا سرانجام ‌به جای حل مسأله، صورت مسأله پاک شده است!

واکنش تامل برانگیز وزارت علوم برای رفع تخلفات دولت گذشته +اسناد

از بنای یک شورا برای مبارزه با رانت‌خواری تا رانت‌خواری به کمک همان شورا!

ماجرا از آنجا آغاز شد که انبوه متقاضیان ورود به دکترا در چند سال گذشته، دولت دهم را به فکر طراحی راهکارهایی برای برون رفت از چالش انداخت که یکی از آنها، افزایش ظرفیت ورودی بود. همین افزایش ظرفیت بعد مشکل ساز شد و برای حل آن، آزمون نیمه متمرکز دکترا در دستور کار قرار گرفت و پیرو آن، میزان تأثیر آزمون و گزینش علمی در پذیرش ‌متقاضیان مطرح شد و ... .

به موازات این روند تغییرات قانونی، روند تغییرات فراقانونی هم در جریان بود؛ به این صورت که گاه برخی دانشگاه‌ها به کمک روسای با نفوذ خود، مانع از اجرای قانون شده و سلیقه مدیران خود را اعمال می‌کردند و گاه طرح‌های شگفت‌آوری به کار بسته می‌شد که شاهکار ورود سه هزار دانشجوی دکترا به دانشگاه بدون آزمون ورودی را رقم می‌زد.

از جمله تغییر و تحولاتی که رقم خورد، چگونگی جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها بود؛ به این صورت که از سال 90  به بعد، روند جذب هیأت علمی به کل متحول شد و «شورای عالی جذب» سربرآورد تا این بار نیز چیزی شبیه کنکور طراحی شود!

بدین ترتیب روند جذب عضو هیأت علمی که تا آن سال از گروه‌های آموزشی آغاز شده و با تأیید ایشان به دانشکده و مسئولان دانشگاه رسیده و از آنجا به اطلاع وزارت علوم می‌رسید، به ‌نام‌نویسی سراسری و اعلام واجدین شرایط به دانشگاه و گزینش نهایی ایشان در هیأت جذب دانشگاه تبدیل شده و به شکلی عجیب، راه عضویت در هیأت علمی یک گروه آموزشی بدون حضور در آن گروه هم قابل طی کردن باشد!

این روند که در دولت یازدهم هم برجا مانده، از این رو به کار بسته شد که مسئولان پیشین وزارت علوم بر این باور بودند که روند قبلی (جذب هیأت علمی توسط دانشکده‌ها) نوعی رانت در اختیار گروه‌ها قرار داده بود که شرایط را برای متقاضیان ناعادلانه می‌کرد؛ اما در پایان اتفاقی که رقم خورد، سپردن حق جذب به دست هیأت عالی جذب در دانشگاه‌ها، کمرنگ شدن نقش بار علمی در انتخاب‌ها و سرانجام سپردن همه چیز به سلیقه هیأت بود.

ماجرا هنگامی دردناک می‌شود که بدانیم همین روند ناقص نیز دور زده می‌شد؛ آن هم به کمک رانتی که از طریق بالاترین مرجع تصمیم‌گیری در این زمینه در اختیار برخی دانشجویان قرار می‌گرفت. کافی است به تصاویر نامه‌های پیوست شده دقیق شوید تا دریابید که مردانی، رئیس سابق مرکز جذب اعضای هیأت علمی، چگونه برخی را به هیأت‌های جذب دانشگاه‌ها‌ معرفی می‌کرد و به کل روندی را که خود باید پاسدار رعایت آن باشد، ندید می‌گرفت!


یعنی آن کاج سنگ دل را نیز‌ با تبر تکه تکه بشکستند

آنچه از عملکرد وزارت علوم دولت جدید در این زمینه می‌توان دریافت، بسته شدن راه تکرار خطر است؛ بستن به شیوه همان شعر معروف دو کاج که سیم بانان درخت سالمی را به دلیل مجاورت با خطوط انتقال برق با تبر از جا کندند نه اصلاح عملکرد.

می‌شد جذب دانشجویان دکترا به صورت بورس اصلاح شود؛ می‌شد روند جذب علمی تر شده و از سلیقه افراد خارج شود؛ می‌شد مانع رانت‌خواری در شیوه کنونی شده و یا با اصلاح شیوه قبلی همراه شود؛ می‌شد به سراغ شیوه‌های جواب پس داده در دیگر کشورها رفت و خلاصه بسیاری کارهای دیگر می‌شد انجام داد، ولی این بار ظاهرا متولیان امر راه راحت‌تر را برگزیدند و به کل بورس هیأت علمی را از جا کندند!

تکمیلی

در پی درج این خبر، روابط عمومی وزارت علوم در توضیحاتی که در اختیار تابناک گذارد (اینجا) و ضمن رد لغو بورس جذب هیأت علمی، اعلام کرد که متقاضیان این بورس می‌توانند در فراخوانی جدا ـ که اردیبهشت ماه سال بعد صورت خواهد گرفت ـ شرکت کنند.

برای دریافت و دیدن آخرین اخبار تابناک، از هر نقطه ای در اینترنت Toolbar اختصاصی تابناک را از لینک زیر دریافت و بر روی مرورگر خود نصب کنید:

لینک دریافت Toolbar تابناک
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۱۶۹
انتشار یافته: ۶۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
به نظر من دولت جديد كار خوبي كرده است. شما فكرش را بكنيد كه يك ليوان آب براي نوشيدن داريد كه ناگهان شخصي مي آيد و داخل آن خاك مي ريزد. ديگر اين ليوان آب گل آلوده شده است و قابل برگشت نيست تنها راه اين است كه كل آب گل آلوده دور ريخته شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
این چه حرفیه؟ یعنی تصفیه آب تا الان به گوشت نخورده؟!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
تابناک تا کی دروغ
فقط دو رییس دانشگاه برکنار شد؟
در زمان خاتمی چن هزار نفر نور چشمی بورس شدند؟
ودر زمان احمدی نژاد چن صد نفر؟
نکنه میترسین .....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
فکری به حال افرادی که بدون کنکور در دوره دکتری پذیرفته و فارغ التحصیل نیز شده و هم اکنون در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی مشغولند و حقوقهای انچنانی گرفته و به ریش افراد درستکار میخندند نیز بکنید .هر چند باتوجه به تجربه ای که داریم به بهانه اصلاح امور چند نفر نیروهای سطح پائین را قربانی کرده و خانمها و اقایان هیات علمی در ناز و نعمت و عافیت خواهند بود .
سما
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
ناشناس جان، گیریم در دوره ای خطایی شد، آیا دلیل مناسبی ست برای تکرار آن در دوره های بعدی؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
بسیار اقدام مثبتی است. من ده سال است که دارم فریاد می زنم بورس داخل و خارج کشور اتلاف بیت المال است. بورس بدرد دوره قاجار می خورد که آدم واجد شرایط وجود نداشت. با این همه فارغ التحصیل بورس بی معنی است.
پاسخ ها
ناشناس
| Austria |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
چقدر راحت به تعداد زیادی از دانشجویان بورس کشور که نخبگان هم در میان آنهاست بی احترامی کردید!
اگر چه من هم به عنوان یک دانشجوی بورسیه معتقدم متاسفانه تخلفاتی بوده و احتمالا خواهد بود! نظیر همین اسناد و اگر چه بنده هم که پس از 18 ماه از همین جناب دکتر مردانی بالاخره تایید صلاحیت گرفتم ولی به عملکرد (اصطلاحا) ارزشی ایشان شاکی هستم منتهی این بدین معنی نیست که همه بورسیه شدگان تخطی کرده اند.
بهترین کار این هست افرادیکه با رانت وارد هر مقوله ای اعم از بورس خارج یا داخل یا هیات علمی شده اند را از سمت هایشان برکنار کنیم منتهی امیدوارم جرات این کار را دولت داشته باشد که بعید می دانم.
دوست شما
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
دانشگاه .... از آن دانشگاه هایی است که همه کارکنان و اعضای هیات علمی اش با رانت جذب و مشغول شده اند و محیط و عوامل آن کاملا وابسته به جناحی خاص و وحشت ناک سیاست زده اند . در یک کلمه می توان گفت اصلا به دانشگاه نمی ماند . بروید بازرسی بفرمایید تا معلومتان شود چه خبر است ...
حسام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
به هر حال بیچاره اون هایی که نمی خوان خلاف کند و کسی را ندارند (خدایا توکل ما فقط به خودته).
بدبخت ورودی های 89 که این داستان از اون سال شروع شد.
پاسخ ها
دانشجو
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
رييس محترم دانشگاه .... هم يكي از همون آدم هايي ه كه كلي از اساتيد جذب شده جديد رو با پارتي داشتن وآشنا بودن باهاشون استخدام كرده. اين همه فارغ التحصيل دكتري داريم ايشون دو نفر فوق ليسانس كه دانشجوي دكترا نبودن رو بورس كرد و الان اين دو تازه ترم اول دكتري پولي هستن و....
خواهش مي كنم انتشار بديد
مثلا دکتر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
منم ورودی 89 ام و متاسفانه با دانشگاه ها اعلام نیاز میکنن ولی خبری از بورس نیست... رانت خواری بیداد میکنه
مصاحبه علمی قبول میشم توو عقیدتی رد میکنن...
جالب اینجاست توو یه دانشگاهی کسی توو هیات جذب هست که خودش دانشجوی دکتری هست و بخاطر اینکه موقعیتش به خطر نیفته اجازه اعلام نیاز نمیده با اینکه شدیدا نیرو نیاز دارن....
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
یعنی نمیدونم واقعا چقدر فکر کردی تا این مثال رو بزنی. مشخصه که نخبه هستی. آخه چه ربطی داشت
محمد دانشجوی دکتری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
به نظر من کار بسیار خوبی کردند.
بورس برای زمانی بود که قحطی دانش جوی دکتری بود و برای آنکه معدود دانشجوی توانمند نیز از دست دانشگاه هها نرود از همان ابتدا آنها را بورس می کردند. الان که عرضه صدها برابر تقاضاست بهتر است بدون بورس آنهایی را که با شرایط علمی بهتری فارغ التحصیل می شوند جذب هیات علمی کنند. هزینه اضافه یعنی رانت برای نور چشمی هایی مثل نیرویهای ......
خدا فرجی دانا را توفیق دهد تا جلوی رانتخواران بیاستد
پاسخ ها
amin
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
عزیز آیا تو تمام رشته ها دانشجو دکتری ریخته؟مگه چندتا دکترا فیزیک هسته ای یا کامپیوتر ریخته شما بیاد جمعشون کنید. نخیر هنوز تو بعضی رشته ها نیاز به بورس احساس میشه
ضمنا بدبخت دانشجو دکتری گذران زندگیش رو از کجا بیاره؟ لااقل اندک مقرری بورس برا زنده موندن کفایت میکنه
nashenas
| Russian Federation |
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
آقایی که بورس هستی ماهیانه این همه خرجتون می کنن ( برای زنده موندن )‌واقعا که ....
همین بورسیه ها دارن با این مقرری که می گیرن تو ایران خونه میخرن بهتر چشمای مبارکت رو باز کنی و واقعیت رو ببنی نه چیزی که میشنوی رو ...
ناشناس
| Austria |
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
البته به شما قصوری نیست چون تا زمانیکه بنده هم در ایران بودم فکر می کردم نخبه هستم و با داشتن مقالات کذا و کذا بعله!!
ولی وقتی بورس شدم و اومدم خارج تازه فهمیدم ما تو ایران با رویه پژوهش اصلا غریبه ایم! من رو ببخشید ولی وقتی مقاله ای نوشته میشه برای کسب پول (تشویقی) یا ارتقاء، دیگه شما حسابش رو بکن!!
اینجا پژوهش می کنن برای رفع یک مشکل بعد اگر براشون جذاب بود یک گزارشی هم تحت عنوان مقاله می نویسن که دیگران بدونند چیکارهایی صورت گرفته بنابراین بدیهی است در علوم پیشرفته و خیلی حساس به این سادگی ها اطلاعاتشون رو درز نمیدهند در حالیکه وقتی تو سیستم شون باشی دریافت این علوم اجتناب ناپذیر است.
بنابراین پیشنهاد می کنم کمی بیشتر از جلوی پایتان را ببینید!!!
بنده خدا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
آقایی که گفتی با پول بورس خونه می خرن و ... . اولا خود شما از اون دسته دانشجوهای دکترای 15000 نفری هستی که بالا اومدی حالا که میبینی نمیتونید بورس شید میگید واسه هه بده. دوما خود من 4 سال پیش وارد دانشگاه شدم یک سال بورس شدم. یعنی واسه کل 4 سال 8 میلیون تومن. من همین پولو بهت میدم اگه تونستی باهاش یک زاغه تو یه دهکده واسه خودت بخری! الان تو شهرستان کوچک فقط زمین 50 متری 50 میلیونه بی انصافی هم حدی داره. سوما: صد در صد تقصیر مسئولاست که بجای ایجاد اشتغال که بودجه مملکت رو میبرن .... چهارما: خیلی از بورسی ها نور چشمی نیستن تابی جون. من خودم بچه روستام بابام هم کشاورزه. لطفا به مسئله بورس که محل امرار معاش چند هزار جوون مجرد زحمت کش رو با بورس چندصدتا نورچشمی قاطی نکن. یا حق
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
اقای بنده خدا اگر واقعا با استعدادی و با تلاش خودت و بدون پارتی بازی بورس شدی جای نگرانی نداره دوباره امتحان میدی و اگر واقعا استعدادداشتی دوباره بورس میشی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
تابناک هم فکر کنم کسی از بچه هاش تو این روند ناکام بوده که هربار سر این موضوع را باز می کنه .بابا برید ببینید قبل از دولت سابق ....همه بصورت بورس دکتری گرفتن چرا فقط به دولت سابق گیر میدید؟
من اطلاع دقیق دارم در دولت اصلاحات چقدر بورس شدن و به چه شیوه هایی
برید تحقیق کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
تبدیل بورس خارج به داخل با جذب هیات علمی از طریق بورس دو مقوله متفاوت هست. در تبدیل فرد به عنوان متقاضی بورس برای تحصیل در خارج تقاضا داده و بدون آزمون پذیرفته شده و معمولا به داخل تبدیل می شد که فرد باید پذیرش از یکی از دانشگاهها را دریافت می کرد. یعنی فرد ضمن هیات علمی شدن از طریق بورسیه موفق به ورود به دانشگاه نیز می شد. اما جذب هیات علمی از طریق بورس فرد از طریق آزمون وارد دانشگاههای داخل شده و در حال تحصیل می باشد. بعضا سال دوم تا چهارم دوره دکترا می باشد که تقاضای بورس داده و در صورت موافقت جذب می گردد. این نوع جذب معمولا در جذب شهریور صورت می گیرد و در جذب بهمن فقط فارغ التحصیلان دکترا جذب می شوند. همانطور که وزارت علوم اعلان کرده که جذب از طریق بورس در اردیبهشت 93 صورت می گیرذ.
اختلاط این دو موضوع در این مقاله ایجاد ابهام می کند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
سلام
من در سال 86 دكتراي خود را از دانشگاه تهران دريافت كردم. در مقاطع كارشناسي و كارشناسي ارشد شاگرد اول بودم كه تائيديه آنها را هم دارم. در فراخوان جذب بهمن ماه 89 شركت كردم. در بين شركت كنندگان حائز رتبه برتر شدم كه تمام مدارك آنها را الان دارم. اين در حالي بود كه دانشگاه تهران در دو گرايش نيرو مي‌گرفت و من در يك گرايش و بقيه شركت كننده ها در گرايش ديگر بودند. اما در نهايت دو نفر را كه هم امتياز كمتري داشتند و هم هر دو در يك گرايش بودند جذب كردند و بنده با پيگيري هاي متعدد به نتيجه نرسيدم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
احتمالا از اون نامه های صلواتی دستشون بوده!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
چهار سال داریم دور ایران می گردیم و می ریم مصاحبه.

حداقل هفت جا رفتم مصاحبه
1- هیچ خبری نشد اصلاً دعوت به مصاحبه نکردند.
2- اصلاً دعوت به مصااحبه نکردن. اونهای را هم که دعوت کردند اخرش هیچ کدوم را نگرفتند. گفت ما هیأت علمی زن می خواستیم.
3- اصلا دعوت به مصاحبه نکردند.
4- رفتیم مصاحبه دو سه ساله رفتن خبر بدن.
5- دعوت کردن مصاحبه. دو نفر دیگه را فرستادن مرحله بعد اخرش هم هیچ کس را نگرفتن. ضاهراً رئیس دانشکده یا دانشگاه گفته بود گروه شمت اصلا نیاز نداره.
6- دعوت کردن مصاحبه، اخرش نفهمیدم دقیق چی شد.
7 - دوباره شماره 5: این بار برا مرحله دوم ( گزینش عمومی گفتند مدرک بفرستید، البته 16 نفر احتمالا که یکی را بگیرند).
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات