وقتی استاد نیز حق نقد ندارد؛

حملات بی‌سابقه به شوالیه آواز ایران به جرم بیان یک واقعیت تلخ

شوالیه آواز ایران درباره نگاه خود به نسل جوان و همکاری با آنان افزود: من عاشق نسل جوان هستم و معتقدم این نسل، با وجود تمام سختی‌ها و مشکلات عدیده‌ای که بر سر راه آن هاست و پشت درهای بسته از خود همت نشان داده و برای دفاع از موسیقی ملی ایران، تا به امروز ایستادگی کرده است. این عملکرد نسل جوان را با ارزش و قابل ستایش می‌دانم.
کد خبر: ۴۱۶۹۹۰
|
۲۵ تير ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۶ 16 July 2014
|
44449 بازدید
|
گفته‌های اخیر شهرام ناظری درباره برخی از موزیسین‌ها، نوازندگان و خوانندگان نسل جوان، منجر به شکل‌گیری موجی با محوریت همین تیپ خوانندگان برای مقابله با گفتار او شد تا با تکیه بر بخش کم‌اهمیت‌تر این گفتار، نسل جوان را ‌کامل مقابل این استاد برجسته موسیقی ایران قرار دهند؛ اما آیا آنچه این استاد گفت، دور از واقعیت بود؟ 

به گزارش «تابناک»، «این روزها جوانانی را می‌بینیم که کاملا در خدمت تقلید هستند و البته که گناهی هم ندارند چون چیزی را به آنها یاد ندادند که بخواهیم از آنها توقع داشته باشیم... متأسفانه نسل امروز وقیح است و آثار دیگران را سرقت می‌کند. من این موضوع را به وضوح دیده‌ام هر فردی چهار جلسه ردیف موسیقی یاد گرفته است و احساس می کند صدایی دارد طوری خود را در جامعه معرفی می کند که گویی از علی اکبر شهنازی بالاتر و برتر است».

این بخشی از سخنان استاد شهرام ناظری در نخستین سالگرد زنده‌یاد احمد ابراهیمی، خواننده صاحب‌نام موسیقی اصیل ایرانی بود که طبیعتاً همه نسل جوان موسیقی را‌ خطاب قرار نداده بود و تمرکزش بر برخی بود، زیرا برخی از همین نسل جوان نزدیکان ناظری همچون پسرش حافظ ناظری هستند که اتفاقاً در این عرصه حرف‌های تازه‌ای برای گفتن دارند و تازه‌ترین حرف‌هایشان در «بعد یازدهم» ابعادی جهانی به خود گرفته است.

با گذشت اندک زمانی از انتشار این سخنان، موجی بلند علیه این خواننده صاحب سبک به راه افتاد که حاصل واکنش همین خوانندگان جوانی بود که در معرض اتهامند. لینک این خبر با چند کلمه کنایه‌آمیز و ارتباط دادن این سخنان به توهین به کل نسل جوان، در همین راستا توسط گروهی از همین کپی‌کارها رخ داد.

واکنش‌ها قابل تشخیص بود و طبیعتاً مخاطبان این گروه در حمایت از خواننده یا آهنگساز محبوبشان که از قضا آثارشان محصول کپی آثار غریی و معرفی به عنوان دستاوردهای نبوغش است، واکنش‌هایی نشان می‌دهند که بخشی از اینها در شأن یک انسان نیز نبود، چه رسد به یکی از مفاخر زنده موسیقی ایران، همچون شهرام ناظری که یکی از ستون‌های موسیقی سنتی ایران در دوران معاصر بوده و آثار ماندگاری با امضایش در گنجینه موسیقی کشور ثبت و ضبط شده است.

حملات بی‌سابقه به شوالیه آواز ایران به جرم بیان یک واقعیت تلخ

پس از این واکنش‌ها، ناظری با ابراز تأسف از این گونه بازی‌های رسانه‌ای عنوان کرد: «متأسفانه موضوع این است که در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که وقتی سخنی گفته می‌شود یا حرکتی صورت می‌پذیرد، همیشه افرادی سودجو یافت می‌شوند که از آب گل آلود ماهی بگیرند و مسیر و سرانجام این سخن‌ها و حرکت هارا تغییر دهند، به گونه‌ای که پیام و هدف آن حرکت به کلی تخریب شده و مخاطب را از اصل موضوع دور می‌سازند… در هر قوم و قبیله، هر نژادی، هر سن و سال و نسلی، افراد خوب و بد دیده می‌شوند. در میان این گفت و شنود‌ها، مخاطب باید قدرت تجزیه و تحلیل داشته باشد و سریعاٌ به برداشت منفی روی نیاورد».

شوالیه آواز ایران در ارتباط با نگاه خود به نسل جوان و همکاری با آن افزود: «من عاشق نسل جوان هستم و معتقدم این نسل، با وجود تمام سختی‌ها و مشکلات عدیده‌ای که بر سر راه آن هاست و پشت درهای بسته از خود همت نشان داده و برای دفاع از موسیقی ملی ایران، تا به امروز ایستادگی کرده است. این عملکرد نسل جوان را با ارزش و قابل ستایش می‌دانم. با مرور مختصری بر فعالیت‌های هنری بنده، نه بصورت حرف و کلام بلکه بصورت عملی، متوجه خواهید شد که از ۲۰ سال پیش تا کنون همکاری‌ام را با نسل جوان و با هدف تشویق دیگر گروه‌های این نسل، آغاز کرده‌ام. بوجود آمدن گروه «مولوی» و «فردوسی» از جمله این اهداف بوده است. همچنین ارتباط دائمی من با دانشجویان، من جمله دانشجویان دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه تهران و صنعتی شریف، خود نشانه علاقه‌ام به جوانان است».

ناظری خاطرنشان کرد: «با این حال از‌‌ همان ابتدای پرداختن به این موضوع و از‌‌ همان سال‌ها، این اتهام‌ها، انتقاد‌ها و متأسفانه نگرش‌های سطحی و غیر صحیح بر من وارد بوده، که چرا با نسل جوان همکاری می‌کنم؟ اما من به راه خود ادامه داده‌ام و تا به امروز این حرکت من و نتیجه زحماتم پابرجاست و بر همگان مبرهن. فرزند خودم و بستگانم نیز جز نسل جوان هستند. مگر می‌شود من قصد توهین به این نسل یا اتهام به آن را داشته باشم؟ من اگر اشاره به تقلید و کپی برداری در آثار هنرمندان جوان کرده‌ام طبعاٌ قصدم همه آن‌ها نیست. هرکسی می‌تواند با کمی تأمل متوجه شود که منظور صحبت، عده‌ای خاص بوده که از تعداد انگشتان دست تجاوز نمی‌کند».

این اتفاق تلخ در حالی رخ داد که این استاد برجسته موسیقی کشورمان یک واقعیت تلخ را پیش روی اهالی موسیقی بیان کرد و باید بپذیریم بخشی از نسل جوان موزیسین‌ها به شکل فجیعی در حال سرقت آثار موسیقیایی هستند و متأسفانه نسل جوان که آشنایی با بخش محدودی از موسیقی دارد، درنمی‌یابد یا خیلی دیر در‌می‌یابد که این سرقت‌ها در حال وقوع است و به یک تک آهنگ در یک آلبوم نیز خلاصه نمی‌شود و دیده شده که ملودی شمار چشمگیری از آهنگ‌های برخی آلبوم‌ها که اساس جلب توجه عمومی نیز همین قطعات بوده‌اند، کاملاً محصول یک سرقت آشکار است.

چندی پیش از سخنان استاد ناظری، «تابناک» در گزارشی با نام «خلاقیت گروه‌های موسیقی‌ جوان ایران مدیون سرقت ملودی‌ها» به این موضوع پرداخت و بدون ذکر نام یکی از ملودی‌های دزدی که اتفاقاً حتی طرح و فضای ویدئو کلیپش نیز مورد سرقت قرار گرفته بود، به عنوان مصداق مورد اشاره قرار گرفت و یادآور شد ‌اگر این روند ادامه داشته باشد، چاره‌ای جز اشاره صریح و با ذکر نام به آهنگ‌ها و موزیسن‌ها نمی‌ماند تا تمام موسیقی ایران، بازتولید و تکرار موسیقی دیگر کشورها نشود و در نهایت نیز برچسب تولیدی برای آنها زده نشود و بی‌جهت برخی به دروغ خلاقیت موزیسن‌های دیگر کشورها را حاصل تفکر خویش معرفی نکنند. با این اوصاف، آیا در روزهای اخیر در حق این استاد موسیقی ظلم نشد؟

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۷۳
انتشار یافته: ۳۱
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
البته علیرضا افتخاری از نسل خودشون هست.
پاسخ ها
بیکاره
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
البته افتخاری هم کپی کرده ناظری هم همینطر و شجریان هم . ولی تفاوت اینه که این بزرگان با نام بازخوانی آثار گذشته این کار را انجام داده اند و ادعایی در مورد نبوغ خود نکرده اند. هرچند بعضی بازخوانی ها مثل آثار شجریان ،باعث ارائه اجرای زیباتر و ماندگارتری برای فارسی زبانان شده است .
کرمانشاه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
درود بر خواننده عرفانی، حماسی، سنتی، ملی، میهنی و محلی ایران.
...
در کردی ضربالمثلی است که وقتی چوب را برمیداری...
استاد اسم کسی را نبرده است فقط از وضعیت موسیقی دردی انتقاد کرده است قطعاً همه هنرمندان واقعی طرفدار موضعگیریش هستند.
به هر الفی الف قدی برآید.
الف (هزار) سال دیگر باید بگذرد تا الف قدانی همچون ناظری و شجریان برآیند. اصلاً هنرشناس می دانند اینها کی هستند و قابل مقایسه با مطربان کوچه و بازاری نیستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
برادر، این ضرب المثل متعلق به همه ملت ایران است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
درود بر استادناظري
طلبه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
اگراستادشهرام ناظری رابخواهیم تعریف کنیم اینگونه بایدبگوئیم (شخصیت اصیل فرهنگی دارای عمق وریشه دینی ملی وهنری ناب که تداعی کننده ایران بالنده ومتمدن است)
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
سخن این بزرگ موسیقی ایران را گرامی میداریم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
راست گفته بنده خدا! لابد این بچه فزطی های دماغ عمل کرده و زیر ابرو برداشته خودشونو خواننده صاحب سبک میدونن!!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
درود بر استاد شهرام ناظری و ننگ بر افراد معلوم الحالی که فقط ادای موسیقی دان ها را درمی آورند. بهتر است اینان به جای این تخریبها کمی یاد بگیرند. ولی چه میشود کرد که درد بی سوادی و بی هنری درمان ندارد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
وقتي پايان نامه ها، كتابها و مقالات سرقتي اند بايد انتظار داشت بخشي از آثار موسيقايي چنين نباشند
با سپاس از استاد
ناشناس
|
United Kingdom
|
۲۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
یادش بخیر در سالهای دهه 60 که دانشجو بودیم . همدم شبهای ما یکی برنامه راه شب بود و دیگری ترانه های شهرام ناظری مثل گل صد برگ لاله بهار یادگار دوست در گلستانه و یادش بخیر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
آینه چون نقش تو بنمود راست خودشکن آیینه شکستن خطاست .
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟