اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان؛

تصویب پیمان سعدآباد و انتشار اوراق قرضه بانک ملی

انتشار اولین نشریه با محوریت زنان، صدور بخشنامه ای در خصوص اصلاح خشکبار صادراتی، تصویب پیمان سعدآباد و خرید فانتوم از آمریکا از مهمترن اتقاقات دوم اسنفند است. همچنین امروز مصادف است با زادروز آرتور شوپنهاور و درگذشت لامبورگینی.
کد خبر: ۶۶۹۴۳۰
|
۰۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۳ 20 February 2017
|
4977 بازدید
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی آخرین دوم اسفند ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است. 

انتشار اولین نشریه ویژه زنان
2 اسفند 1274: از آنجا که روزنامه به عنوان یک ابزار اطلاع رسانی، جایگاهی ویژه در افزایش سطح آگاهی افراد جامعه دارد، بانوانی چون خانم دکتر کحال برآن شدند تا با توجه به حضور زنان در عرصه سیاست کشور و نقش آن ها در دگرگونی های سیاسی ـ اجتماعی سطح آگاهی زنان را با چاپ و انتشار مجله ارتقا بخشند. مجله دانش، نخستین نشریه اختصاصی زنان به مدیریت خانم دکتر کحال و سردبیری ع. صفوت در تهران انتشار یافت. این مجله هفته ای یک نوبت در هشت صفحه با قطع رحلی و چاپ سربی منتشر می شد. دانش جز در تهران و دیگر شهرهای ایران، در کشورهای خارجی نیز منتشر می شد و دلیل این مدعا آن است که در سر صفحه مجله، قیمت اشتراک سالانه در شهرهای خارجی 7 فرانک اعلام شده بود. هدف اصلی گردانندگان این نشریه از چاپ آن، ایجاد تحرک و تحول در اندیشه زن ایرانی و آموزش و پرورش وی به عنوان رکن موثر خانواده که در نهایت سرنوشت جامعه به بینش و کارکرد اجتماعی او بستگی دارد عنوان شده بود. آگهی های تجاری و اعلان هایی که در صفحات میانی چاپ می شد و همچنین داستان هایی که بیشتر ترجمه رمان ها یا مطالب طنز خارجی بودند و برای تفریح و تفنن بانوان در پاورقی درج می گردید، از دیگر جنبه های جالب توجه این مجله به شمار می رود.

تشویق تجار به اصلاح خشکبار 
2 اسفند 1312: اداره کل تجارت با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد: «تجارتخانه بوداغیانس، 52 رقم نمونه از اقسام خشکباری که به طرز کالیفرنیا در نقاط مختلف آذربایجان تهیه می نماید و به خارجه صادر می کند را به اداره کل تجارت ارسال داشته است. پس از آنکه نمونه ها به نظر شاه رسید موجب مسرت خاطر ملوکانه گردید و دستور فرمودند اقداماتی صورت گیردکه اصلاح خشکبار مملکت مورد توجه کلیه صادرکنندگان واقع شود و اداره کل تجارت راهنمایی های لازم را بنماید که این اقدام مفید عمومیت پیدا کند. ضمنا مقرر گردید که نمونه جات مذکور از نظر نمایندگان مجلس شورای ملی بگذرد تا هر یک از نمایندگان در حوزه نمایندگی خود علاقه مندان را تشویق کنند، به علاوه عمارت مقابل باغ ملی در خیابان سپه برای نمایش کالای وطنی تخصیص یافته و به زودی بازگشایی می شود. نمونه جات مزبور ضمن سایر اقسام اجناس وطنی در محل مذکور به نمایش گذاشته شود.» لازم به ذکر است که شیوه ی اصلاح کالیفرنیا به روشی در فرآوری خشکبار اطلاق می شود.

تصویب پیمان سعدآباد
2 اسفند 1316: پیمان سعدآباد روز 17 تیر 1316 بین 4 کشور عراق، افغانستان، ترکیه و ایران در کاخ سعدآباد تهران به امضا رسید و در چنین روزی تصویب شد و رعایت آن از طرف امضاکنندگان به تصویب رسید و به پیمان «سعدآباد» شهرت یافت. پیمان سعدآباد وحدت این چهار کشور در منطقه و حمایت متقابل در صورت بروز خطر نسبت به یکی از اعضا را دنبال می کرد. دولت های امضا کننده متعهد شدند از مداخله در امور داخلی یکدیگر خودداری کنند، مرزهای مشترک را محترم بشمارند و از هرگونه تجاوز و دسته بندی هایی که هدف از آن اخلال در صلح میان کشورهای همجوار و هم پیمان باشد، جلوگیری کنند. پیمان سعدآباد از جمله قراردادهایی است که انعقاد آن به درخواست انگلستان بود. انگلستان و آمریکا از سال های 1310 شمسی به بعد با ادعای اوج گیری خطر نفوذ کمونیسم همواره در تلاش بودند تا برای حفظ مستعمرات خود، دولت های آسیایی خط مقدم جبهه شوروی را در یک خط کمربندی دفاعی قرار دهند. هدف این بود که علاوه بر به وجودآوردن قدرت های متمرکز در منطقه آنان را از طریق پیمان های سیاسی ـ نظامی به هم پیوند دهند. این روش هم نیرومندی این قدرت ها را در پی داشت و هم دیوار دفاعی محکمی در مقابل پیشروی احتمالی روس ها به وجود می آورد. پیمان بغداد و پیمان سنتو نتیجه همین القائات بود و با هدف شکل گیری پیمان های منطقه ای در برابر نفوذ کمونیسم منعقد می شد. پیمان سعد آباد تا ظهور هیتلر در اروپا، تامین کننده اهداف انگلستان در آسیا بود.

صدور بخشنامه تقسیم آگهی ها در بین جراید
2 اسفند 1323: در این بخشنامه وزیر دارایی، دادن آگهی به برخی جراید را ممنوع اعلام کرده است. این روزنامه ها عبارتند از: روزنامه هایی که صاحب امتیاز یا مدیر آن ها صاحب منصب یا کارمند دولت باشد، روزنامه هایی که وزارت دارایی مطالباتی از آن ها دارد و روزنامه هایی که مرتب منتشر نمی شوند. وزیر دارایی همچنین کوتاهی در تهیه و تسلیم اظهارنامه مالیاتی، کوتاهی در پرداخت مالیات و بدهی بابت اجناس و خدمات را از جمله موارد مطالبات وزارت دارایی از روزنامه ها برشمرده و همچنین امکان درج یک آگهی را حداکثر در سه روزنامه، مجاز اعلام کرده است.

خرید فانتوم از آمریکا
2 اسفند 1345: خبرگزاری آسوشیتدپرس در چنین روزی در سال 1345 به نقل از منابع موثق در خبری اعلام کرد که در بهار آینده (سال 46) ایران چندین جت جنگنده از نوع فانتوم ـ اف 4 که از بهترین نوع هواپیماهای موجود در زرادخانه آمریکا به شمار می رود، تحویل خواهد گرفت. بنابر این گزارش که در چنین روزی در صفحه اول اکثر روزنامه های کشور به چاپ رسیده است: دولت آمریکا در اواخر سال گذشته یک اسکادران جنگنده مافوق سرعت صوت به دولت ایران فروخته است. این اسکادران هوایی شامل حداقل 18 و حداکثر 25 هواپیما می شود.

انتشار اوراق قرضه بانک ملی
2 اسفند 1351: بانک ملی ایران در این روز در اطلاعیه ای اعلام کرد سه نوع اوراق قرضه این بانک آماده عرضه در شعب این بانک است. در این اطلاعیه آمده است: برای خدمت بیشتر به مشتریان و متقاضیان، اوراق قرضه در برگه های 5000 ریالی تا 10 میلیون ریالی همه روزه در شعب این بانک در تهران و شهرستان ها با مزایای زیر برای فروش عرضه می شود: 
1) اوراق قرضه هفت ساله بی نام با بهره 9 درصد در سال
2) اوراق قرضه پنج ساله بی نام با بهره 8/5 درصد در سال
3) اوراق قرضه سه ساله بی نام با بهره 8 درصد در سال
در ادامه این اطلاعیه آمده است که بهره ی این اوراق هر شش ماه یک بار توسط بانک ملی پرداخت می گردد.


زادروز آرتور شوپنهاور
20 فوریه 1788: آرتور شوپنهاور در شهر دانزیگ در پادشاهی پروس از پدری هلندی و مادری آلمانی متولد شد. پدرش بازرگان و با بضاعت بود اما او رغبتی به تجارت نداشت و به تحصیل علم بیشتر علاقه می ورزید. شوپنهاور 17 سال بیشتر نداشت که پدرش خودکشی کرد و بعد از آن مادرش به وایمار رفت. مادر وی نویسنده بود اما به او علاقه ای نداشت و به زودی مادر و پسر از هم جدا شدند. آرتور شوپنهاور در دانشگاه نخست به آموختن طب پرداخت و سپس به علوم طبیعی مشغول شد و آنگاه به فلسفه روی آورد. در سال 1813 میلادی با نوشتن رساله ای در فلسفه از دانشگاه ینا درجه دکترا گرفت. وی به تحصیل معاش احتیاج چندانی نداشت اما طالب نام و شهرت بود. خواست معلمی کند اما حوزه درسش رونق چندانی نیافت. در سی سالگی کتاب مهم خود را به نام «جهان همچون اراده و تصورم» منتشر کرد. اما این کتاب هم مورد توجه قرار نگرف و شوپنهاور از معاصران خود سخت رنجید. شانزده سال پس از انتشار کتاب به شوپنهاور اطلاع دادند قسمت اعظم نسخ چاپی کتاب را به جای کاغذ باطله فروخته اند. او طبیعتی بی آرام و متزلزل و پر از سوءظن داشت و تا آخر عمر ازدواج نکرد و زندگانی را به تنهایی به سر برد.

زمین لرزه شدید شیلی
20 فوریه 1835: در چنین روزی یک زمین لرزه شدید شهر کونسپسیون کشور شیلی را کاملا ویران کرد و تلفات سنگینی به بار آورد. این شهر که در سال 1550 میلادی به دست مهاجران اسپانیایی ساخته شده بود، پیش از این 5 بار دچار زلزله شده بود. در پی آخرین زلزله که باعث خرابی کامل این شهر شده بود باقی مانده جمعیت آن از آن جا منتقل شده و شهری به همان نام برایشان ساخته شد که اینک 220 هزار نفر جمعیت دارد و با حومه اش یک منطقه 900 هزار نفری است. پس از آن زلزله تا ده ها سال سکونت در شهر خراب شده ممنوع بود.


درگذشت فریکو لامبورگینی
20 فوریه 1993: شرکت لامبورگینی در سال 1963 توسط فریکو لامبورگینی تاسیس شد. فریکو لامبورگینی، بنیان گذار لامبورگینی، تحصیلاتش را در زمینه طراحی ماشین آلات کشاورزی و صنعتی به پایان رساند. سپس وارد ارتش ایتالیا شد و در جنگ  جهانی دوم به عنوان مکانیک در یک کارخانه مشغول به کار شد و پس از جنگ با استفاده از بقایای تجهیزات نظامی کارخانه مورد نظر به تولید تراکتور پرداخت. ولی او که همواره عاشق سرعت بود در سال 1947 با تقویت موتور یکی از مدل های فیات، یک اتومبیل مسابقه ای فراهم کرد و در سال 1948 با این اتومبیل در یک مسابقه محلی شرکت کرد. در سال 1949 وی کمپانی تولید تراکتور خود را با نام لامبورگینی تراتوری تاسیس کرد. این شرکت در اواسط دهه 1950 به بزرگترین تولید کننده ماشین آلات کشاورزی ایتالیا تبدیل شد. این شرکت همچنین در زمینه تولید سیستم های تهویه گرما زا و سرما زا نیز فعالیت می کرد.  پس از تاسیس شرکت خودروسازی لامبورگینی، خودروی marzal با موتور 6 سیلندر را در سال 1967 تولید کرد. هر چند این مدل در تعداد انبوه تولید نشد اما راه را برای تولید espada که یک اتومبیل 4 سرنشینه بود هموار کرد و این خودرو در سال 1968 به بازار عرضه شد و سال 1970 مدل jarama جایگزین این مدل شد. در سال 1972 فریکو لامبورگینی تصمیم گرفت خود را بازنشسته کند و هدایت شرکت را به هنری روزتی بسپارد. فریکو لامبورگینی موسس شرکت خودروسازی لامبورگینی سرانجام در بیستم فوریه 1993 در 77 سالگی درگذشت.

منابع: 
1-آرشیو دنیای اقتصاد
2-امروز آنلاین
3-تبیان
4-ویکی پدیا

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟