چرا احتمال ریزش قیمت ارز بالاست؟

کد خبر: ۸۷۸۷۰۸
|
۲۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۷ 16 February 2019
|
14977 بازدید
|

قیمت‌های فعلی واقعی نیست، منتظر کاهش نرخ‌ها در آینده نزدیک باشید.این فحوای کلام رییس کل بانک مرکزی و برخی دیگر از مسئولان اقتصادی کشور است.

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، قیمت ارز حالا یک سالی است که جهش انفجاری را تجربه کرده است. یک سال پیش، کم کم ارز پا را از محدوده تعیین شده برای خود فراتر نهاد و با رسیدن به قیمت چهار هزار تومان و ادامه پیشروی نشان داد میلی به ماندگاری در قیمت‌های پیشین ندارد. بدبینانه ترین سناریوها نیز قیمت دلار را بین ۵ تا هشت هزار تومان تصویر می کردند اما ارز، با خروج ترامپ از برجام و مانور عوامل داخلی و خارجی حمله به بازار ارز، روی بالاتر از ۱۶ هزار تومان را دید.

جهش ارزی این بار در سالیان پایانی دهه نود هم قربانی داد. رییس کل بانک مرکزی تغییر کرد و معاون ارزی وی نیز حالا موقعیتی چنان متفاوت دارد که سخنگوی قوه قضاییه هر از گاهی در پاسخ به سئوالات خبرنگاران درباره پرونده اش توضیحاتی را ارائه می کند.

همتی، رییس کل بانک مرکزی در بدو ورود به این نهاد، اقدامات ویژه ای را در دستور کار قرار داد. اختیاراتی را از سران سه قوه گرفت تا بتواند مدیریت بازار ارز را در اختیار گیرد. سلطان سکه اعدام شد و اتفاقا بازار ارز نیز طعم برخورد پلیسی را زیر زبان احساس کرد.

صفحه شخصی در قامت یک رسانه

حالا همتی جدا از نهاد تحت امرش و ساختار اداری چیده شده در آن، از طریق صفحه شخصی خود در شبکه فیلتر نشده اینستاگرام، رسانه‌ای را علم کرد. صفحه شخصی وی حالا به رسانه ای مهم برای مخاطبانش تبدیل شده است، برای آنها که تحولات بازار ارز را پیگیری می کنند.

همتی اتفاقا از طریق همین صفحه شخصی اش در هفته های اخیر چندین پیام پیاپی را منتشر کرد و تاکید داشت قیمت ارز در این محدوده باقی نمی ماند و باید منتظر ریزش‌های جدید بود. این بدان معنی است که اتفاقات تازه ای در راه است. همتی درباره قیمت ارز به تازگی پستی منتشر کرد و نوشت: قیمت ارز به زودی تعدیل می شود.

چرا قیمت ارز باید بریزد؟

رنجبرزاده، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی اتفاقا برای اعلام اینکه ارز تا هشت هزار تومان پایین می‌آید به سخنان همتی استناد می‌کند اما استناد همتی برای اعلام واقعی نبودن نرخ ارز در شرایط کنونی چیست؟

شاید برای بسیاری اعلام ارزان شدن دلار در ماه‌های پیش رو عادت مالوف مقامات ایران باشد کما اینکه ردگیری سخنان سیف، رییس کل پیشین بانک مرکزی نیز نشان می دهد وی تاکید داشت قیمت ها به زودی کاهش می یابد اما نه تنها کاهشی رخ نداد بلکه رکورد شکنی ها به حدی بود که اقتصاد شوکه از وضعیت رخ داده، قدرت نمایی ارز را تماشا می‌کرد.

حالا اما همتی که قول اولیه‌اش در مهار قیمت ها و ثابت نگه داشتن آن در محدوده ۱۱تا ۱۲ هزار توان محقق شده است، این بار خبر از کاهش قیمت ارز در اینده ای نزدیک می دهد.

به نظر می رسد استناد همتی به تصمیم تازه‌ای باشد که نهاد تحت تصدی اش اتخاذ کرده است. در این راستا بانک مرکزی با هدف تشویق صادرکنندگانی که نسبت به ایفای تعهدات ارزی خود اقدام کرده و عملکرد مثبتی در بازگردانی ارز حاصل از صادرات به چرخه تجاری کشور داشته اند، امتیازات و مشوق‌هایی را برای این فعالان اقتصادی در نظر گرفته است. رفع تعهد بازگشت ارز حاصل از صادرات منوط به ثبت تمام اطلاعات توسط بانک‌ و صرافی‌های مجاز در سامانه نیما و سنا حسب مورد خواهد بود.

بر این اساس مقرر است صادرکنندگانی که بیش از ۶۰ درصد ارز حاصل از صادرات خود را مطابق مصوبات پیشین به چرخه‌ی اقتصاد بازگردانده‌اند، علاوه بر موارد تصریح شده در جدول در صورت نیاز به تخصیص و تأمین ارز در اولویت بانک مرکزی قرار خواهند گرفت.

با این تصمیم به نظر می رسد طی روزهای آینده بازگشت ارز حاصل از صادرات غیر نفتی به کشور افزایش یافته و همین مساله تنگنای ایجاد شده را تا جدی برطرف نماید. از سوی دیگر تصمیم شورای پول و اعتبار در خصوص مکانیزم تخصیص ارز وارداتی خود مانعی بر سر راه سودجویی در این حوزه خواهد بود.

این دو اقدام در کنار اقدامات ویژه دیگری که مدتی است از اجرای آنها می گذرد و روند گردش نقدینگی را کند کرده، می‌تواند در روزهای آتی زمینه را برای کاهش نرخ ارز فراهم آورد.

و اما سیاست

باید در نظر داشت تصمیمات مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص پالرمو و سی اف تی نیز تاثیر خود را بر بازار ارز به جا خواهد گذاشت چرا که بازار ارز در شرایط کنونی، بیش از وضعیت عادی تحت تاثیر سیاسی قرار داشته و دارد. رییس کل بانک مرکزی حتی مستقیم این تاثیر را در پستی مورد اشاره قرار می دهد.

در عین حال همتی، به رغم تاکیداتش بر کاهش قیمت ارز در روزهای آتی بر این نکته تاکید دارد که به دلیل شرایط ویژه کشور و درگیری در جنگ اقتصادی بسیاری از آمارها قابل انتشار نیست اما نتیجه بی تردید ثباتی است که در راه است. مکانیزم تشویقی صادرکنندگان در جدول زیر به تفصیل تشریح شده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۱
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
چرا احتمال ریزش قیمت ارز بالاست؟
یه ساله که همین رو میگن.............. و همین طور قیمت ارز و در نتیجه قیمتها بالا میروند؟
مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
...قیمتها همه نجومی شده.....قیمت ارز پایین بیاد درآمد دولت کم بشه؟؟؟؟یک درصد فکر کن بزارن قیمتش کم بشه...حتی 1 درصد
کاوه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
دوستان عزیز. قیمت ارز تابع چیزی جز عرضه و تقاضا نیست و تنها در صورتی کاهش می یابد که عرضه از طرف دولت بیشتر شود. متاسفانه این نکته که عمده صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات را همین الان هم به کشور بر می گردانند نادیده گرفته شده و تصور بانک مرکزی این است که بخشی از ارز حاصل از صادرات به کشور بر نمی گردد. این که قیمت ارز تا سال گذشته در حدود 8 هزارتومان می توانست قرار بگیرد درست است اما چون بانک مرکزی ناتوانی در عرضه مداوم ارز را نشان داد تقاضای اضافی برای سرمایه گذاری هم به بازار اضافه شد. از آنجا که دامنه قیمت تا حدود 19 هزار تومان هم افزایش یافت اما با کنترل تقاضای واردات از طریق ممنوعیت واردات کالاهایی مانند خودرو قیمتها تا حدود 10 هزار تومان هم کاهش یافت اما روند بازار نشان می دهد که با کاهش قیمت به 10 هزارتومان تقاضا افزایش چشمگیری می یابد یعنی کشش پذیری عرضه به شدت کم و بر عکس کشش پذیری تقاضا زیاد می شود. در این شرایط اگر بانک مرکزی بخواهد کاهش بیشتری در قیمتها ایجاد کند تنها با حراج ذخایرش ممکن خواهد بود!! یعنی در قیمت زیر 10 هزارتومان باید بتواند تمام نیاز بازار شامل تقاضا برای سرمایه گذاری روی ارز را هم پاسخگو باشد. به نظر می رسد شرایط قیمت حدود 12 هزار تومان شرایطی است که از یک طرف به دلیل عرضه بخشی از ارز خانگی نیاز به تزریق بانک مرکزی را کمتر می کند و از طرف دیگر به دلیل ثبات نسبی علاقه مندی به سرمایه گذاری در بخش ارز را کمتر و کمتر کرده و با تبدیل ارز و عرضه آن در بازار سرمایه گذاران را به سمت بازارهای جذاب دیگری مثل بازار مسکن سوق می دهد. خلاصه این که کاهش قیمت ارز اکنون به صلاح نیست و مسوولان بانک مرکزی هم شاید در آستانه نوروز و افزایش تقاضا مایلند با این اظهارات دارندگان ارز را تشویق به عرضه ارزهایشان کنند تا قیمتها بیش از این بالا نرود و بانک هم ناچار به عرضه بیشتر ارز نشود.
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
به به. سیگنال خرید صادر شد!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
آره ارزون میشه. الان 12 تومن من بیام بانک 11 بهم میفروشی ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
زمانی قیمتها پایین میاد که صرافی ها مثل گأشته هرتعداد ارز که مردم نیاز دارن بدون محدودیت با قیمت ثابت قدیم دراختیار بزارن یعنی عرضه بی نهایت باشه اونوقت بازار تنظیم میشه.وقتی ارزی تو خزانه نیست چطور دلار پایین میاد؟
ناشناس
|
Turkey
|
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
خدا کنه!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
هیچ کاهشی در کار نیست. قیمت ارز تا کمتر از 6 ماه دیگه بالای 20هزار ثبیت میشه
ناشناس
|
Singapore
|
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
برخلاف نظر رئيس بانك مركزي ما در انتظار دلار 50 هزار توماني هستيم .
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۷
دلیل اصلی گرانی خود دولت بود و حالا داره کم کم عقب میکشه و مسلما قیمت دلار نه تنها به 8 هزار بلکه به 7 هزار تومان هم بعید نیست برگردد چون دولت فهمیده با این گرانی دلار باید هر چی هم خیر براش داشته رو به صورت سوبسید به مردم برگردونه و خب چه کاریه ...پس بهتره قیمت دلار برگرده به زیر 8 هزار تومان ...منتهی میخوان کم کم اینکارو بکنند تا به بازار شوک وارد نشه
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟