دو هزار و هشتاد و یکمین بسته ویژه خبری «تابناک»
سوال معنادار عباس عبدی از رفیق دوست درباره احمدینژاد / گاف محاسباتیِ نماینده تهران خبرساز شد / انتقاد صریح فاضل میبدی از امام جمعه شیراز / پیشنهاد محمود صادقی برای تغییر شیوه برگزاری انتخابات ۱۴۰۰
رصدخانه «تابناک» خبرهایی از اخبار روز برای مخاطبان آماده میکند که غیررسمی هستند، یا اینکه کمتر از اهمیت خود، مورد توجه قرار میگیرند. تیترهایی مانند: پیشنهاد زیباکلام به اصلاحطلبان / واکنش وکیل معروف به ادعای رائفیپور درباره حجاریان / واکنش رئیس انجمن روزنامهنگاران به جنجال بقایی / و ... رصدخانه امروز تابناک را تشکیل میدهند.
تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
۶ دهک جامعه زیر خط فقر قرار گرفته اند
خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران: با فقری که هر روز بیشتر میشود و اکنون ۶ دهک جامعه زیر خط فقر قرار گرفته اند، نیاز به سرمایه گذاری خارجی داریم، ما در بخش بهره برداری از معادن، نفت و گاز و فولاد، امکان جذب داریم.طبق اعلام بانک جهانی رشد اقتصادی در سال جاری منفی ۵.۳ است و در پایان سال ۹۹ به منفی ۱۷ درصد میرسد؛ بنابراین، اقتصاد کشور کوچکتر میشود.اکنون شاخص بورس ۳۶۹، سکه ۷ برابر، دلار ۵.۲ برابر، مسکن ۳.۳ برابر افزایش قیمت داشتهاند و با توجه به حباب موجود در بازار هر لحظه امکان جابجایی این ارقام وجود دارد، بنابراین ضرورت دارد که به حجم نقدینگی و کسری بودجه توجه شود، در غیر این صورت با ابر تورم مواجه میشویم. وقتی ۱۵ سال پیش قرارداد کرسنت منعقد شد، علیه آن هیاهو شد و اکنون ۱۵ سال است که گاز میسوزد، بدون اینکه یک سنت دریافت کنیم. قبول کنیم درآوردن ارز به کشور دچار مشکل هستیم. زمانی که دولت نمیتواند پول نفت را برگرداند آیا صادرکننده این امکان را دارد؟/ایلنا
مردم دنبال فرد کمحرف و پرکارند
احمد حکیمیپور، فعال سیاسی اصلاحطلب: جامعه کش و قوسها و درگیریهایی که بین قوا و مسئولین هست را پس میزند. مجلس یازدهم یکدست است و نمایندگان نمیتوانند به بهانه اختلاف نظر بگویند به هدفمان نرسیدیم. مجلس هیچ بهانهای برای کمکاری و فرصتسوزی ندارد.مردم شاهد عملکرد مجلس هستند. مردم از شعار دادن و فقط حرف زدن خسته شدهاند. آنها کسی را میخواهند که کمحرف و پرکار باشد.توصیه من این است که مجلس از حجم حواشی بکاهد و بگوید برای چهار سال چه برنامه عملی دارد که به حل مشکلات کشور کمک کند. مردم و جامعه از دعوای سیاسی خسته هستند./برنا
نقش جامعه روحانیت مبارز در اردوگاه اصولگرایان کمرنگ شده است
محمدتقی رهبر، عضو جامعه روحانیت مبارز: در سالهای اخیر نقش جامعه روحانیت مبارز کمرنگ شده است و مثل گذشته در مسائل نقشآفرینی ندارد. در واقع خود اعضای جامعه باید برای اثرآفرینی تلاش کنند؛ یعنی چنین نیست که دیگران بیایند و جامعه روحانیت را به تشکلی تاثیرگذار تبدیل کنند.همین کمرنگ شدن باعث شد در انتخابات اسفندماه گذشته در مناسبات انتخاباتی اصولگرایان فقط نقشی مشاورهای داشته باشیم و دیگر به مانند انتخاباتهای پیش نتوانیم نقشی موثر ایفا کنیم.روحانیت در نظام اسلامی جایگاهی فاخر و تاثیرگذار دارد. به همین دلیل باید به طور جدی به فکر بازسازی جامعه روحانیت باشیم و منتظر نمانیم دیگران برای ما کاری انجام دهند./اعتمادآنلاین
تعداد نماینده های کرونایی مجلس به عدد ۱۶ رسید
فاطمه رحمانی، نماینده مردم مشهد و کلات هم به ویروس کرونا مبتلا شد.نماینده مردم مشهد و کلات شانزدهمین نماینده مجلس یازدهم است که به کرونا مبتلا شده است و پیش از این نیز فاطمه رهبر منتخب تهران و عیسی جعفری نماینده کبودرآهنگ به دلیل مبتلا شدن به این ویروس جان خود را از دست داده بودند./تسنیم
پیشنهاد محمود صادقی برای انتخابات ۱۴۰۰محمود صادقی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه کرونا پدیده ای خیلی ویژه و بی سابقه است که همه دنیا را تحت تاثیر قرار داده است، اظهار کرد: این پدیده در کنار تهدید هایش، فرصت هایی هم فراهم کرده است از جمله اینکه بسیاری از مشاغل از فضای مجازی استفاده می کنند.دانشگاه ها نیز در فضای مجازی فعالیت می کنند و دانشجویان از منزل خود در امتحانات شرکت می کنند هرچند فرصت حضور در کلاس ها را از دست می دهند.تشکل های سیاسی هم از فضای مجازی برای برگزاری جلسات خود می توانند بهره گرفته و جلسات خود را منظم برگزار کنند.وی درباره تهدیدهای کرونا در حوزه اقتصادی تصریح کرد: بخاطر تحریم ها، مشکلات اقتصادی زیادی ایجاد شده است که کرونا بر این مشکلات افزوده و برخی کسب و کارها تعطیل شده است. این وضعیت آثار روحی و روانی منفی، اضطراب،استرس عدم اطمینان به آینده برای مردم ایجاد کرده است.این فعال سیاسی با بیان اینکه کرونا موجب محدودیت برای حضور در اجتماعات رسمی و غیر رسمی شده است، خاطرنشان کرد: اگرچه ممکن است تصور شود که حضور کمتر مردم در عرصه های سیاسی یک فرصت است، این مسأله در طولانی مدت آسیب زا خواهد بود و به واگرایی منجر شود.وی ادامه داد: بخش زیادی از فعالیت سیاسی،مستلزم ارتباط و تعامل است، اما وقتی تعاملات قطع شود، افراد دچار انزوا و واگرایی می شوند. در حال حاضر به خاطر شرایط موجود فعالیت همه طیف های سیاسی دچار اختلال شده است.صادقی در پایان گفت: اگر وضعیت همین گونه ادامه یابد، انتخابات ۱۴۰۰تحت تاثیر قرار می گیرد و مشارکت کاهش می یابد، مگر اینکه انتخابات الکترونیک برگزار شود .اگر شدت بیماری کاهش نیابد،حتما باید فکری برای انتخابات کرد.
انتقاد صریح فاضل میبدی از امام جمعه شیراز
«محمدتقی فاضل میبدی»، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، درباره اظهارات امام جمعه شیراز مبنی بر اینکه «اساس ارتباط ایران و چین منطبق با دستورات قرآن است» گفت: روش امام جمعه شیراز بسیار غلط و بر خلاف قرآن است. هیچوقت قرآن مجید در این مسائل وارد نمیشود. اگر بخواهیم هرگونه مسئله سیاسی را به قرآن و دین وصل کنیم ممکن است که طرف مقابل ما هم چنین کاری بکند. مثلا فردی درباره رابطه ایران و روسیه به قرآن استناد کند.
این مدرس حوزه با بیان اینکه مسائل سیاسی باید عقلایی و کارشناسی شده باشد، اظهار کرد: به تعبیر قانون اساسی ما، این مسائل را یا باید قانون حل کند یا رفراندوم. اگر بخواهیم هر اتفاقی را به دین ربط دهیم روش نادرستی است. در صدر اسلام هم وقتی ابن عباس میخواست با خوارج صحبت کند حضرت علی (ع) فرمودند هیچوقت از طریق قرآن با خوارج صحبت نکن چراکه آنها هم از طریق قرآن صحبت خواهند کرد بالاخره معاویه و خوارج هم برای خودشان آیه قرآن دارند. این افراد تاریخ نمیخوانند و برای اینکه عدهای را خوشحال کنند به قرآن استناد میکنند.میبدی افزود: هیچوقت آیه سوره ممتحنه در بیان این حرف نیست که بخواهد، ارتباط ما با چین را توجیه کند. هر جا که بتوانیم به نفع کشور و ملت رابطه سیاسی برقرار کنیم، قاعده عقلاییاش این است که رابطه برقرار کنیم. قاعده عقلایی را اسلام و قرآن تائید میکند. اما چه کسی باید تشخیص دهد که برقراری ارتباط به نفع ما هست یا نیست؟ این مساله از قرآن استخراج نمیشود؛ این مساله نیاز به بررسی کارشناسان و عقلا دارد.
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم درباره استفاده ابزاری از قرآن عنوان کرد: استفادهای که با عقل و تفسیر جور دربیاید مسالهای نیست. به هر حال هر کسی از قرآن استفاده میبرد اما باید با عقل، جور در بیاید. استفاده ابزاری از قرآن اشتباه است. طرح این مسائل مردم را از دین بیزار میکند و به کشور زیان میرساند.
واکنش رئیس انجمن روزنامهنگاران به جنجال بقایی
رئیس انجمن صنفی روزنامهنگاران گفت: اقدامی که بقایی در روزنامه شرق انجام داد نه تنها تعرض به رسانه بود بلکه مهمتر از آن، تعرض به قانون و دستگاه قضایی و پلیس، بود.«عباس عبدی»، رئیس انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران، در پاسخ به این سوال که آیا اقدام بقایی در توهین و تخریبِ روزنامه شرق، مصداق تعرض به حریم یک رسانه محسوب نمیشود؟ به برنا گفت: اقدامی که بقایی در روزنامه شرق انجام داد نه تنها تعرض به رسانه بود بلکه مهمتر از آن، تعرض به قانون و دستگاه قضایی و پلیس بود. وظایف این دو نهاد، این است که از اینگونه اقدامات جلوگیری کنند. به بیانی دیگر دستگاه قضایی و پلیس به نوعی حافظِ امنیت و حقوق مردم هستند مبنی بر اینکه اگر کسی به حقوق و حریمِ امنیت افراد تجاوز کرد، باید به آنها مراجعه کند در غیر این صورت، اگر بخواهد مستقل پاسخ دهد قانونِ جنگل حاکم می شود.
او با بیان اینکه تفاوتِ نظامهای داخلی و نظامهای بینالمللی نیز در همین است، افزود: در نظامهای بینالمللی، حکومتها با یکدیگر برخورد میکنند و کمتر به یک مرجع حقوقی بینالمللی متوسل میشوند؛ گرچه در نظام بینالملل هم تلاش میشود که این مراجع بینالمللی تا اندازهای، بتواند از اعتباری برخوردار شود اما در حال حاضر این شرایط حاکم است. ولی در نظام داخل کشورها، مراجع معتبر برای رسیدگی به شکایات وجود دارد. رئیس انجمن صنفی روزنامهنگاران ادامه داد: در نظامهای داخلی، این دستگاه قضایی و پلیس هستند که باید با محکوم و برخورد کردن با عاملان چنین رفتارهایی از حیثیت و اعتبار خود دفاع کنند. حال این خبر و تیتر چه بوده است مسیر و روند خاص خود را دارد که باید مورد پیگیری قرار گیرد.
او در پاسخ به این که آیا هیچ راه قانونی دیگری وجود نداشت که بقایی انجام دهد، تاکید کرد: به نظرم وی به هیچ عنوان به دنبال احترام به شیوههای قانونی نیست، همانند زمانی که در دولت احمدینژاد حضور داشت. این افراد اساسا به دنبال ترویجِ شیوه های شخصیِ حل اختلاف هستند که نتیجه آن خشونت است. فرض کنیم روزنامه صددرصد هم خطا کرده باشد باید از آن شکایت کرد نه اینکه با رفتارهای غیر قانونی با آن برخورد کرد؛ بنابراین، چنین افرادی به دنبال این هستند که شیوههای غیرقانونی را رواج دهند.
واکنش وکیل معروف به ادعای رائفیپور درباره حجاریان
یک وکیل دادگستری به ادعای علیاکبر رائفیپور نسبت به سعید حجاریان واکنش نشان داد.سیدمحمود علیزاده طباطبایی، وکیل دادگستری با اشاره به یهودی خواندن سعید حجاریان از سوی یکی از فعالین سیاسی اصولگرا گفت: نسبت دروغ دادن نشر اکاذیب است و تا دو سال حبس دارد.وی با بیان اینکه آقای رائفی پور باید به روانپزشک مراجعه کند، ایشان مشکل روانی دارد، ادامه داد: قطعا چنین چیزی نیست. آقای حجاریان اصالتا کاشانی هستند و ما در کاشان یهودی نداریم. آقای حجاریان هیچ نسبتی با یهودیان ندارد.گفتی است علیاکبر رائفیپور، تئوریسین اصولگرا در توئیتر خود ادعایی را درباره سعید حجاریان، فعال سیاسی اصلاحطلب مطرح کرد.
پیشنهاد زیباکلام به اصلاحطلبان
صادق زیباکلام گفت: اصولگرایان تندرو با کارهایی که در این سه سال کردند عملاً به ۲۴ میلیون نفری که در ۲۹ اردیبهشت ۹۶ رأی دادند، این پیام را رساندند که حضورتان در پای صندوق رأی بیفایده است.انتخابات ۱۴۰۰ در حالی کمتر از یک سال دیگر برگزار میشود که این سوال از همین حالا در حال تکرار است که «تکلیف جریان اصلاحات با انتخابات ۱۴۰۰ چیست؟» این سوال از همان ساعات اول برگزاری انتخابات دوم اسفند مطرح شد؛ یعنی با مشخص شدن اینکه اصلاحطلبان برخلاف انتخابات ۹۲ تا ۹۶ هیچ سهمی از رأیهای ریختهشده ندارند، شائبه حاشیهنشینی جبهه اصلاحات به نوعی به حقیقت پیوست. حالا در شرایطی که یک سال به سیزدهمین دوره انتخابات در خرداد ۱۴۰۰ مانده است، اصلاحطلبان باید موانع و البته نارضایتیها را به نوعی مدیریت کنند تا بتوانند بخت خود را برای دولتداری در بوته آزمایش انتخابات ۱۴۰۰ بگذارند.
صادق زیباکلام، تحلیلگر مسائل سیاسی، در گفتوگو با اعتمادآنلاین در اینباره اظهار داشت: اصلاحطلبان اصلاً و ابداً نمیتوانند به فکر انتخابات ۱۴۰۰ باشند زیرا مردم دیگر به اصلاحطلبان رأی نمیدهند و به همین دلیل آنها هیچ شانسی نخواهند داشت. در واقع مردم در دوم اسفند ۹۸ نشان دادند به هیچ وجه با رویکرد فعلی جریان اصلاحات موافق نیستند.او در ادامه سخنانش گفت: به نظر من جبهه اصلاحات باید برای خروج از این شرایط چارهاندیشی کند؛ یعنی اصلاحطلبان باید این را بپذیرند که چارهای جز انتقاد از خود ندارند تا از این طریق دریابند چرا مردم از آنها روی برگرداندند و اصلاحطلبان چرا دیگر چهرههای محبوبی نیستند. در واقع برای این طیف یک راه مانده و آن چیزی جز این نیست که به سمت مردم برگردند.زیباکلام توضیح داد: تنها راه بازگشت به جامعه و جلب مجدد رأی و توجه مردم این است که اصلاحطلبان پرچم آزادیخواهی را بلند کنند. چون این مهم در ایران به زمین افتاده و دشمنستیزی جایش را گرفته است. البته شاید عدهای چنین بگویند که موانعی پیش روی اصلاحطلبان قرار دارد که اجازه دموکراسیطلبی را از آنها سلب میکند. با این حال، باید اذعان داشت چارهای غیر از این ندارند و به همین دلیل باید این مهم را به طور جدی دنبال کنند.
گاف محاسباتیِ نماینده تهران خبرساز شد
اشتباه محاسباتی نماینده مردم تهران در مجلس خبرساز شد.مجتبی رضاخواه در اقدامی عجیب در محاسبه درصد دچار اشتباه شد و در اظهاراتی که در حساب کاربری این نماینده در توئیتر منتشر شده بود وی ۲درصدِ ۲۹۰۰میلیارد تومان را به اشتباه ۶میلیارد دلار محاسبه کرد!
واکنش وزارت اطلاعات به تذکر نماینده مجلس
روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت اطلاعات در بیانیهای درباره تذکر نماینده لامرد و مهر در مجلس شورای اسلامی به وزیر اطلاعات توضیحاتی ارائه کرد.متن این بیانیه به شرح زیر است:« اگر چه این وزارتخانه، تذکر به وزرا از جمله وزیر اطلاعات را حق نمایندگان محترم دانسته و پاسخگویی و رفع ابهام بر این اساس را وظیفه خود می داند، لکن با توجه به انتشار متن تذکر نماینده فوق الذکر در فضای مجازی- قبل از وصول رسمی آن به این وزارتخانه- بدین وسیله اعلام میدارد: مطالب منتسب مبنی بر فشار آوردن و اصرار بر انتصاب افراد خاص در مناصب اداری دو شهرستان لامرد و مهر، مقرون به صحت نبوده و ضمن تاکید بر استقلال وزارت اطلاعات از جریانات سیاسی و جناحی و افتخار به قانون گرایی و تبعیت محض از فرمایشات مقام معظم رهبری(حفظه الله) مطالب موصوف قویاً تکذیب می گردد.بدیهی است این وزارتخانه ضمن پاسخگویی رسمی به تذکر فوق الذکر حق خود را برای پیگیری حقوقی محفوظ میداند.»
سوال معنادار عباس عبدی از رفیق دوست درباره احمدینژاد
عباس عبدی به خاطره رفیق دوست درباره انتخابات ۸۴ و رئیس جمهور شدن احمدی نژاد واکنش نشان داد.عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: این روزها بازار تاریخ داغ است. برای دیده شدن بهتر است که یک داستان تاریخی را سرهم کرد و گفت: فرقی هم نمیکند که علیه چه کسی و له چه کسی باشد. کافی است جذاب باشد. حتی توجهی هم به تبعات و الزامات گفتار هم نمیشود. آقای محسن رفیقدوست که سالها در مقامات بالای نظامی و اقتصادی کشور بوده و مدت زیادی را وزیر سپاه و در آخرین مراحل نیز رییس بنیاد مستضعفان بوده، خاطرهای را به این شرح در کتاب خود نوشته است؛ کتابی که بنده ندیدهام ولی این بخش از خاطرات او خیلی بازنشر شده و تاکنون نیز تکذیب نشده است. او نوشته است: «سفیر فلسطین... با من رفیق است. آمد پیش من... گفت فلانی، دیشب جلسه همه سفرا(ی خارجی مقیم ایران) بود و بحث انتخابات (۱۳۸۴) ایران شد، هر کس چیزی میگفت. یکی میگفت آقای هاشمی میشود، یکی میگفت قالیباف، یکی هم میگفت آقای لاریجانی... سفیر انگلیس سرش پایین بود چیزی نمیگفت. از سفیر انگلیس سوال کردیم شما چرا حرف نمیزنید؟ سرش را بلند کرد گفت «همهتان اشتباه میکنید، رییسجمهور ایران، شهردار تهران است.» گفتیم او که ثبتنام نکرده؟ گفت «خب ثبتنام میکند.» خواستم این خبر را به تو بدهم... چند روز بعد قبل از اینکه مرحله دوم انجام شود، زواوی[سفیر فلسطین] آمد، گفت: دیشب جلسه تشکیل شد، قبل از اینکه وارد بحث شویم، به سفیر انگلیس گفتیم احمدینژاد ثبتنام کرد و جزو دو نفر دور دوم شد، اما رای آقای هاشمی بیشتر است... گفت «همان که اول گفتم، رییسجمهور ایران، شهردار تهران است.»این خاطره چه میخواهد بگوید؟ گرچه مستقیم به این نکته اشارهای نشده است، ولی بهطور ضمنی استنباط میشود که احمدینژاد را انگلیسیها سر کار آوردهاند؟ برای تخطئه او نیازی به این خاطرهبازیها نیست. عملکرد سیاه دوران 1384 تا 1392 بهترین دلیل برای تخطئه دوره او است، ولی این دلیل نمیشود که خاطره مزبور را بپذیریم یا به آن استناد کنیم.
داماد نعمتزاده از دادگاه متواری شد
علی اشرف ریاحی که داماد محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت دولت یازدهم و یکی از متهمان پرونده فساد ۶.۶ میلیارد یورویی پتروشیمی است، متواری شده است. روز دوشنبه، دهمین دادگاه رسیدگی به اتهام مدیرعامل سابق شرکت بازرگانی پتروشیمی و ۱۴ متهم دیگر در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی مسعودی مقام برگزار شد. در ابتدای این جلسه قاضی مسعودی مقام از فرار ۵ متهم این پرونده خبر داد و بیان کرد: پرونده ۱۵ متهم دارد که ۵ متهم آن به نامهای مرجان شیخالاسلامی، محمدحسین شیرعلی، مهدی شریفی نیکنفس، سید امین قریشی سروستانی و اشرف ریاحی متواری هستند. متهم ریاحی وارد ایران شده و در داخل کشور است، اما متواری شده و در دادگاه حاضر نشده است. اقدامات لازم برای ضبط وثیقه در حال انجام است. علی اشرف ریاحی که یکی از فراریان دادگاه فساد پتروشیمی است، داماد محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت دولت یازدهم و رئیس ستاد انتخاباتی آقای روحانی در سال ۱۳۹۲ است.