بین الملل تابناک: مذاکره ایران و بحرین برای ازسرگیری روابط، حمله راکتی به پایگاه نیروهای آمریکایی در سوریه، استقبال صدر اعظم آلمان از توافق ایران و عربستان، ادعای ترامپ درباره جلوگیری از جنگ جهانی سوم و برگزاری نشست کمیته مشترک حقوقی ایران و کویت، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مذاکره ایران و بحرین برای ازسرگیری روابط
«اسپوتنیک» به نقل از این منابع که به نامشان اشاره نکرده، اعلام کرد: رایزنیهایی که تاکنون بین دو کشور در حال انجام است، در سطح دو جانبه و بدون میانجیگری طرفهای دیگر بوده و پیشبینی میشود ،در صورت توافق بر سر همه موضوعات مورد اختلاف، نتایج به زودی اعلام شود.
"ممدوح الصالح" نماینده مجلس بحرین در گفت وگو با اسپوتنیک، پاسخی به پرسش این خبرگزاری در خصوص این که رایزنیهای تهران و منامه به کجا رسیده و نیز ماهیت کمیته چه بود، نداد؛ اما گفت: می توانم بگویم که تلاشهای خوبی برای بازگشت روابط وجود دارد، به زودی این مسأله نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت.
وی اظهار کرد: ایران و بحرین این توان را دارند که مذاکرات را مستقیم و بدون نیاز به طرف سوم رهبری کنند.
الصالح گفت: اولویت کشورش روابط با همسایگان مبتنی بر برادری و تعهد به عدم دخالت در امور داخلی آنهاست.
وی اضافه کرد: بحرین پس از بررسی همه موضوعات با ایران، توجه ویژهای به افتتاح سفارت خود در تهران و ازسرگیری پروازها بین دو کشور دارد.
این نماینده پارلمان بحرین اظهار کرد: اقدامات در آینده نزدیک، موضوعات باقی مانده میان ایران و بحرین را بررسی میکنند. بحرین همواره به دخالت نکردن در امور داخلی هیچ یک از کشورهای عربی تأکید دارد.
الصالح افزود: هیأت پارلمانی ایرانی روز دوشنبه به بحرین آمد و دو کشور برای گشایش بیشتر افق همکاری ابراز کرده اند.
اظهارات نماینده بحرینی در حالی بیان می شود که "ناصر کنعانی" سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز دوشنبه در پاسخ به سوالی درباره تاثیر توافق صورت گرفته بین ایران و عربستان بر روابط تهران و منامه گفت: ازسرگیری روابط سیاسی ایران و عربستان سعودی، نشان دهنده موثر و موفق بودن راهکار دیپلماتیک برای رفع سوء تفاهم ها و گام گذاشتن در مسیر جدید برای توسعه مناسبات بر مبنای منافع و مصالح مشترک است.
وی با بیان این که توافق صورت گرفته با بازخوردهای بسیار مثبتی همراه بود و تعداد قابل توجهی از کشورها در حوزه های مختلف جغرافیایی از جمله کشورهای منطقه ای از این موضوع استقبال کردند، تصریح نمود: روابط ایران و بحرین نیز از این قاعده مستثنی نیست. اراده سیاسی جمهوری اسلامی ایران تاکید بر همسایه محوری و گسترش مناسبات با کشورهای همسایه و کشورهای حوزه آسیاست. خوشبختانه با فضای مثبتی که ما در منطقه شاهدیم، این تحول مثبت میتواند در ارتباط با دیگر کشورهای منطقه از جمله بحرین هم اتفاق بیفتد؛ بنابراین، باید به مسیر دیپلماسی اعتماد بیشتری بکنیم و در این مسیر گام برداریم.
حمله راکتی به پایگاه نیروهای آمریکایی در سوریه
ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا مدعی شد، پایگاه نیروهایش در شرق دیرالزور در شمال شرق سوریه، هدف حمله راکتی قرار گرفته است.
به گزارش سومریه نیوز، ائتلاف بینالمللی که مدعی مقابله با داعش است، در بیانیهای اعلام کرد، دو راکت ۱۰۷ میلی متری نیروهای ائتلاف را در شرق دیرالزور هدف قرار دادند.
در این بیانیه بدون ارائه جزئیات بیشتر آمده است: این نوع حملات نیروهای ائتلاف و نیروهای همپیمان و ساکنان منطقه را در معرض خطر قرار میدهد و ثبات و امنیت را در دو بخش سوریه و منطقه از بین میبرد.
استقبال صدر اعظم آلمان از توافق ایران و عربستان
صدر اعظم آلمان دوشنبه شب به وقت تهران، از توافق ایران و عربستان سعودی در برقراری دوباره روابط دیپلماتیک استقبال کرد.
به گزارش «رویترز»، «اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان در نشست خبری با «لوتی تشرینگ»، نخست وزیر بوتان در شهر «برلین» گفت: «خوب است که عربستان سعودی و ایران میخواهند روابط خصمانه کمتری با یکدیگر داشته باشند.»
صدر اعظم آلمان در سخنان خود به نقش محوری چین در شکل گیری توافق ایران و عربستان هیچ اشارهای نکرد.
بر اساس این گزارش، ایران و عربستان سعودی پس از مذاکراتی چند روزه در پکن، جمعه گذشته در بیانیهای از ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور و بازگشایی سفارتخانهها طی چند ماه آینده خبر دادند که مورد استقبال کشورهای زیادی قرار گرفت. چین که میزبانی این مذاکرات را بر عهده داشت، تصمیم ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک را «پیروزی صلح» خواند.
به دنبال این تحول دیپلماتیک، نشریه «داون» در تحلیلی در این رابطه نوشت، از زمان انقلاب تاکنون روابط ایران و عربستان سعودی به تناوب گرم و خصومت آمیز بوده و تنشزدایی سعودی-ایران پتانسیل ایجاد ثبات در همه این کشورها به ویژه یمن را دارد.
ادعای ترامپ درباره جلوگیری از جنگ جهانی سوم
رئیسجمهوری آمریکا در سخنانی مدعی شد که او تنها نامزد انتخابات ۲۰۲۴ کشورش است که میتواند از جنگ جهانی سوم پیشگیری کند.
به گزارش وبسایت نیوزویک، «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری سابق آمریکا، دوشنبه در یک کمپین انتخاباتی در ایالت آیوا گفت که هیچگاه جهان تا این حد در معرض خطر نبوده است. او همچنین مدعی شد که جو بایدن، رئیسجمهوری دموکرات کنونی آمریکا، روسیه را درست در آغوش چین انداخته است.
او گفت: چنین چیزی غیر قابل قبول است. اگر کودکی باشید که تاریخ بخواند هم، اولین چیزی که متوجه میشوید، این است که شما هرگز نمیخواهید چین و روسیه در کنار هم باشند و تشکیل ائتلاف دهند. بایدن چنین کاری کرد. دولت بایدن روسیه را درست در آغوش چین انداخت. اکنون آنها اتحاد بزرگ قشنگی دارند. برای چین مثل آب خوردن و خیلی ساده بود.
دونالد ترامپ همچنین قول داد تا از وقوع یک جنگ جهانی جدید جلوگیری کند و بعد با تشویق هوادارانش مواجه شد.
ترامپ گفت: من اینجا در مقابل شما ایستادهام و تنها نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا هستم که میتوانم چنین قولی به شما بدهم؛ من از وقوع جنگ جهانی سوم جلوگیری میکنم. برای اینکه واقعا باور دارم، شما در حال حرکت به سمت جنگ جهانی سوم هستید.
رئیسجمهوری سابق آمریکا سپس گفت که فردی را در خارج از مراسم دیده که کلاهی بر سر داشت که روی آن نوشته بود: «در مورد همه چیز، حق با ترامپ بود.» او گفت که پیام روی آن کلاه «درست» است و ادعا کرد که نظرات قبلی او در مورد خط لوله نورد استریم ۲ تواناییهای پیشگویانه او را ثابت کرده است.
ترامپ پیشتر در این سخنرانی هم گفت که دولت بایدن نمیتواند «درست صحبت کند» و این کشور را به سمت یک جنگ هستهای سوق خواهد داد که «احتمالاً میتواند به جهان پایان دهد.»
دولت ترامپ گفت: با این دولت، ما در نهایت به جنگ جهانی سوم میرسیم، زیرا آنها درست صحبت نمیکنند. آنها وقتی باید خوب رفتار کنند، سخت رفتار میکنند، وقتی باید سختگیری کنند، خوب رفتار میکنند. راستش را بخواهید، آنها نمیدانند دارند چه غلطی میکنند. ما در نهایت بر سر این چیزها از یک جنگ جهانی سر درمیآوریم. این یک جنگ هستهای خواهد بود. بنابراین، این مانند یک جنگ جهانی دوم نیست، اینطور که ما تانک و تفنگ داشته باشیم و به دنبال یکدیگر برویم. این سطحی است که احتمالاً جهان را به پایان میرساند و ما مردمی داریم که نمیدانند در حال انجام چه کاری هستند.
ترامپ همچنین به هوادارانش گفت که پیروزی او در سال ۲۰۲۴ منجر به پایان ناگهانی جنگ روسیه و اوکراین خواهد شد؛ جنگی که بیش از یک سال طول کشیده و هیچ نشانهای مبنی بر احتمال مذاکره برای توافق صلح وجود ندارد.
رئیسجمهوری سابق آمریکا پیشتر هم گفت، رایزنی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه تنها چیزی است که برای پایان دادن سریع به این جنگ لازم است.
این نامزد حزب جمهوریخواه آمریکا افزود: اندکی پس از پیروزی در ریاست جمهوری، من این جنگ فاجعهبار میان روسیه و اوکراین را حل و فصل خواهم کرد. فقط ۲۴ ساعت طول خواهد کشید، البته ممکن است کمتر از آن هم تمام شود.
این رئیس پیشین کاخ سفید، همچنین دوشنبه مایک پنس، معاون سابق خودش را بابت خشونتهای مرتبط با حمله هوادارانش به کنگره در تاریخ شش ژانویه ۲۰۲۱ مقصر دانست و گفت: اگر پنس آرا را برای قانونگذاران نمیفرستاد، مشکل شش ژانویه پیش نمیآمد. شما میتوانید او را بابت شش ژانویه سرزنش کنید.
سخنان ترامپ در حالی مطرح میشود که پنس برای چندمین بار روز یکشنبه تکرار کرد که قدرت ابطال انتخابات را نداشته است. او همچنین گفت: تاریخ دونالد ترامپ را مقصر خواهد دانست.
برگزاری نشست کمیته مشترک حقوقی ایران و کویت
مذاکرات و رایزنیهای حقوقی جمهوری اسلامی ایران و کویت در تهران برگزار شد.
هیأتهای ایران و کویت به ریاست «رضا نجفی» معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه و «منصور عیاد العتیبی» قائم مقام وزیر امور خارجه کویت، روز (دوشنبه) ۲۲ اسفند ماه مذاکرات و رایزنیهای لازم را در راستای افزایش تعاملات حقوقی، سیاسی، امنیتی و توسعه همه جانبه همکاریهای مرزی بین جمهوری اسلامی ایران و دولت کویت و تقویت ایمنی و امنیت دریانوردی و ثبات در منطقه انجام دادند.
در نشست کمیته مشترک حقوقی دو کشور ـ که به میزبانی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه برگزار شد ـ آخرین وضعیت روابط حقوقی و مرزی در زمینه تحدید حدود دریایی و بهره برداری از مناطق مشترک مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
دو هیأت توافق کردند که رایزنیهای حقوقی را منظم ادامه داده و دور بعدی مذاکرات در کویت برگزار شود.