بین الملل تابناک: پانصد و چهل و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه بعد از ظهر یکشنبه به وقت تهران از حمله موفق هوایی به یک سایت راداری مهم اوکراین خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «تاس» ژنرال «ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه در نشست خبری گفت: «نیروهای روس به یک تاسیسات راداری در شهر "زاپوروژیه" مجهز به رادار "پی-۳۷" حمله کردند.
به گفته سخنگوی وزارت دفاع روسیه، این سایت راداری برای شناسایی اهداف هوایی، هدف قرار دادن هواپیماهای جنگنده و موشک استفاده میشد.
کونشاکوف همچنین از حملات جنگندهها و توپخانه روسیه در ۲۴ ساعت گذشته به ۱۴۴ منطقه نظامی اوکراین اشاره کرد.
وزارت دفاع روسیه امروز (یکشنبه) در خلاصهای از گزارش عملیات نظامی ویژه ارتش روسیه تصریح کرد که مسکو فرودگاه نظامی در منطقه اوکراین را مورد حمله قرار داده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «ریانووستی»، وزارت دفاع روسیه در خصوص عملیات نظامی ارتش این کشور در 24 ساعت گذشته اعلام کرد: « امشب، نیروهای مسلح فدراسیون روسیه حملهای را با سلاح دوربرد نقطهزن هوا به سطح به فرودگاهی در نزدیکی روستای پینچوکی در منطقه کییف انجام دادند. هدف حمله محقق شد». وزارت دفاع روسیه گفته است که تمامی اهداف مورد اصابت قرار گرفت.
در حالی که به نوشته رسانههای غربی، واشنگتن و کییف بر سر تغییر تمرکز نظامیان ارتش اوکراین در خط مقدم جنگ در جنوب این کشور اختلافاتی پیدا کردهاند، فرمانده ارشد ارتش اوکراین در شرق خواستار اختصاص نیروهای تقویتی بیشتر به حوزه شمال شرق به دلیل وجود تهدید فتوحات بیشتر روسیه شد.
روزنامه نیویورک تایمز نوشت، نیروهای ارتش روسیه توانستهاند در هفتههای اخیر در حوزه شهر کوپیانسک در شمال شرق اوکراین پیشروی داشته باشند، در حالی که نظامیان اوکراینی در هفتههای اخیر پیشرفتهای کمی را در ضدحمله خود در سمت جنوب و شرق رقم زدند.
در پی کسب این فتوحات از سوی روسیه، نیروهای اوکراینی مجبور به اختصاص دادن سربازانشان به دفاع از بخشهای دیگری از خط مقدم گسترده چند کیلومتری جنگ بهرغم نیازهایشان به نیرو در نقاطی دیگر شدهاند.
ژنرال اولکساندر سیرسکی، فرمانده نیروهای اوکراینی در سمت شرق این کشور در پستی که در کانال خود در پیامرسان تلگرام در روز جمعه منتشر کرد، نوشت: "واحدهای دشمن به وارد کردن خسارت با توپخانه، خمپاره و جنگنده ادامه میدهند. تحت چنین شرایطی ما باید سریعا تمامی تدابیر را برای تقویت مواضع دفاعی خود در خطوطی که تهدید میشوند، اتخاذ کرده و در هر جا که ممکن باشد پیشروی حاصل کنیم."
در روزهای اخیر بحث و اختلافنظر غرب با اوکراین بر سر استراتژی نظامیان اوکراینی در رسانهها علنی شده است، از جمله این که نیویورک تایمز در مطلبی نوشت، مقامهای آمریکایی مقصر کندی پیشرفت ضد حمله اوکراین را استراتژیهای ارتش این کشور میدانند.
طبق استدلال پنتاگون، کییف باید حجم قابل توجهی از سربازانش را روی یک بخش از خط مقدم جنگ متمرکز کرده تا تحولی را رقم بزند. فرماندهان ارتش اوکراین اما به جایش تلاش کردهاند سربازان و قدرت آتش خود را به شکلی برابر بین جنوب و شرق تقسیم کنند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین چند روز پیش در پاسخ به انتقادات آمریکاییها از عملکرد ارتش اوکراین گفت، دور کردن نظامیان اوکراینی از حوزههایی همچون کوپیانسک در منطقه خارکیف، همان کاری است که روسیه به دنبال محقق کردنش است.
زلنسکی روز چهارشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی اظهار کرد: "ما از خارکیف، دونباس، پاولوراد یا دنیپرو چشمپوشی نخواهیم کرد. بگذارید همه تحلیلگران دنیا حسابی روی آن نکنند."
همچنین به نوشته نیویورک تایمز صحبتهای روز جمعه ژنرال سیرسکی نشان میدهد که بهرغم تمرکز علنی ضد حمله اوکراینیها بر سمت جنوب، دیگر بخشهای خط مقدم جنگ در این کشور نیز وضعیتی بیثبات دارد.
سیرسکی گفت: "دشمن اکنون در حال بسیج دوباره نیروها و تدابیرش است و همزمان لشگرها و یگانهای نوپا را از خاک روسیه به آنجا منتقل میکند. هدف کلیدی روسیه افزایش دادن سطح پتانسیل رزمی و از سر گرفتن اقدامات تهاجمی فعال است."
نیروی هوایی ارتش اوکراین اعلام کرد، در جریان برخورد بین دو هواپیمای جنگی آموزشی بر فراز منطقهای در غرب شهر کییف، سه خلبان از جمله خلبانی با اسم مستعار "جوس" (Juice) که سابقا کارزاری در حمایت از عرضه جنگنده اف-۱۶ به کشورش به راه انداخته بود، کشته شدند.
بر اساس اعلام نیروی هوایی اوکراین، دو جنگنده آموزشی از مدل L-۳۹ اوکراین روز جمعه در غرب شهر کییف با یکدیگر برخورد کردند که در این حادثه سه خلبان شامل آندری پیلشچیکوف، ملقب به "جوس" که حامی ارسال جنگندههای اف-۱۶ از سوی متحدان غربی برای ارتش اوکراین بود، کشته شدند.
سیانان گزارش کرده "جوس" یکی از اعضای اسکادران "شبح کییف" بود که وظیفه آن دفاع از مرکز و شمال اوکراین در طول جنگ است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در سخنرانی شبانهاش با اعلام خبر کشته شدن این سه خلبان درباره پیلشچیکوف با لقب معرف نظامی "جوس" گفت: "او از جمله افسران اوکراینی است که کمک زیادی به کشور ما کرد."
یوری ایهنات، سخنگوی نیروی هوایی اوکراین از پیلشچیکوف، کسی که به نوشته رویترز در زمان مصاحبه این خبرگزاری با او در دسامبر گذشته ۲۹ سال داشت و مسلط به زبان انگلیسی بود، با عنوان کسی که یک "اَبَر استعداد" بود، یاد کرد.
او با انتشار پستی در فضای مجازی نوشت: "شما نمیتوانید تصور کنید او تا چه میزان دوست داشت که با جنگنده اف-۱۶ پرواز کند. اما حالا که این جنگندههای آمریکایی در مسیر ارسال هستند او نخواهد توانست با آنها پرواز کند."
این خلبان اوکراینی در ماههای اولیه شروع جنگ در اوکراین از عرضه جنگندههای آمریکایی به کشورش حمایت کرد.
او در مصاحبهای که دو ماه قبل با شبکه سی.ان.ان انجام داد گفت، خلبانهای اوکراینی از قبل در حال فراگرفتن اساس کار با جنگندههای اف-۱۶ با استفاده از شبیه سازهای غیررسمی پرواز و هر دستورالعمل غیرمحرمانه موجود مربوط به این جنگندهها هستند.
او در سال ۲۰۲۲ به همراه یک خلبان اوکراینی دیگر با نام معرف نظامی "مونفیش" (Moonfish) در راستای حمایت از کارزار عرضه جنگندهها و تجهیزات غربی به اوکراین با خبرنگاران در شهر واشنگتن دیدار کرد. به نوشته روزنامه گاردین، این خلبانهای آمریکایی بودند که در زمان اجرای آموزشهای مشترک به او لقب "جوس" را دادند.
پایگاه "رادیو سووبودا" ویدیویی از لاشههای جنگندههای آموزشی برخورد کرده در محلی دور از خط مقدم در روستای "سینهوری" در فاصله حدودا ۱۵۰ کیلومتری غرب شهر کییف منتشر کرد.
رابرت اف کندی جونیور نامزد دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری گفت آمریکا به بهانه نجات اوکراین با ارسال گلوله های حاوی اورانیوم، این کشور را نابود می کند.
رابرت کندی در صفحه کاربری اش در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: آمریکا به بهانه نجات اوکراین با کمک های نظامی و تسلیحاتی خطرناک خود این کشور را نابود می کند .
کندی در این توئیت به مقاله ای از ماریا زاخاروا سخنگوی وزارت خارجه روسیه تحت عنوان «سرزمین مُرده: گلوله های حاوی اورانیوم ضعیف شده غرب، اوکراین را به سرزمینی غیرقابل سکونت تبدیل می کند»، اشاره داشت.
کندی که پیشتر نیز با انتقاد از سیاست آمریکا در ارسال جنگنده های اف- ۱۶ آن را تهدیدی برای بشریت عنوان کرده بود، در ادامه این توئیت، ضمن تایید ارسال گلوله های حاوی اورانیوم از سوی آمریکا و غرب به اوکراین نوشت: نیازی به گفتن نیست، اگر رئیس جمهور شوم به این سیاست غیرمحتاطانه و غیرانسانی پایان می دهم.
در مقاله ماریا زاخاروا در این زمینه آمده است: متاسفانه تهدیدی که روسیه بارها درباره آن هشدار داده در خاک اوکراین تایید می شود. به دلیل تحویل مهمات حاوی اورانیوم از سوی آمریکا و انگلیس، اوکراین اکنون به یک سرزمین غیر قابل سکونت تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، زاخاروا در این مقاله نوشت اوکراینی ها باید خواستار پاکسازی هر چه سریع تر خاک این کشور از مهمات حاوی مواد رادیواکتیو شوند.
وی افزود، تحویل مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین توسط کشورهای غربی منجر به آلودگی خاک در این کشور شده و آن را غیرقابل سکونت می کند.
زاخاروا در مقاله ای که در تارنمای kp.ru منتشر شد، نوشت: آلودگی تشعشعی خاک در حال حاضر اتفاق افتاده و به طور عینی ثبت می شود.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزود: پیامدهای استفاده از چنین مهماتی می تواند بر لهستان، کشور همسایه نیز تأثیر بگذارد. در این کشور در ماه مه امسال، مانند منطقه خملنیتسکی (Khmelnitsky) اوکراین، افزایش قابل توجهی در تابش های زمینی وجود داشت.
به گفته کمیته تحقیقات روسیه، هویت ۱۰ سرنشین کشته شده سانحه سقوط هواپیمایی که نام رئیس گروه واگنر جزو مسافران آن بود، از جمله هویت خود وی شناسایی و تایید شده است.
این کمیته تحقیقاتی اعلام کرد: به عنوان بخشی از تحقیقات سقوط هواپیما در منطقه Tver، بررسیهای ژنتیکی مولکولی تکمیل شده... هویت هر ده کشته مشخص شده است. (افراد شناسایی شده) با فهرست پرواز مطابقت دارد.
پریگوژین و «دیمتیری اوتکین» معاون او به همراه پنج مسافر دیگر و سه خدمه شامگاه چهارشنبه در سانحه سقوط هواپیما جان باختند. جمعه بازرسان تایید کردند بقایای اجساد همه ۱۰ سرنشین این هواپیما و جعبه سیاه آن پیدا شده است.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در اولین واکنش به مرگ رئیس گروه واگنر که در ماه ژوئن علیه حاکمیت نظامی روسیه شورش کرده بود، او را فردی با اشتباهات جدی توصیف کرد اما از او به دلیلی نقشش در راستای هدف مشترک مبارزه با رژیم نئونازی در اوکراین تمجید کرد.
در پی این سانحه، برخی رسانهها و رهبران غربی با اتهامزنی، پوتین را مسؤول مرگ پریگوژین دانستند. کرملین و رئیسجمهور بلاروس که در پایان دادن به شورش مسلحانه واگنرها نقش مهمی ایفا کرد، این ادعاها را شدیداً رد کردند.
پریگوژین بارها از جمله در وقایع ژوئن تاکید کرده بود به پوتین به عنوان فرمانده کل روسیه وفادار مانده و با ریاست وزارت دفاع این کشور اختلاف دارد.
گروه واگنر تنها تشکیلات نظامی بود که از امضای قرارداد با وزارت دفاع روسیه کمی قبل از شورش سرباز زده بود. مسکو بعد از پایان شورش گفت اعضای این گروه در صورت تمایل به ادامه همکاری با وزارت دفاع روسیه باید با آن قرارداد امضا کنند یا به بلاروس بروند. بعد از سقوط هواپیمای پریگوژین رئیس گروه نظامی خصوصی واگنر هم رئیسجمهور روسیه به نیروهای این گروه دستور داد سوگند وفاداری به دولت امضا کنند.
آغاز حملات گسترده هوایی روسیه به شهرهای مختلف اوکراین
ارتش اوکراین امروز (یکشنبه) از حمله هوایی شبانه روسیه به کییف و بخشهای دیگر کشور خبر داد و مدعی شد، سامانههای پدافند هوایی، موشکهای روسی که به سمت پایتخت در حرکت بودند، منهدم کرده است.
به گزارش رویترز، بر اساس اطلاعات نیروی هوایی اوکراین، هشدار حمله هوایی برای حدود سه ساعت اوایل امروز در سراسر اوکراین به صدا درآمده بود.
سرهی پوپکو، رئیس اداره نظامی کییف، با انتشار پیامی در پیامرسان تلگرام مدعی شد: پدافند هوایی اوکراین، اهداف دشمن را که به سمت کییف بود، نابود کرد. در این حمله از موشکهای کروز استفاده شده بود.
بر اساس این گزارش، هنوز اطلاعاتی درباره ابعاد این حمله، خسارات یا تلفات احتمالی منتشر نشده است.
وزارت دفاع روسیه نیز بامداد شنبه اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور، یک پهپاد مهاجم را در حومه مسکو سرنگون کرده است.
اوکراین در هفتههای اخیر حملات پهپادی متعددی را در مسکو صورت داده است که شماری از این پهپادها توسط سامانههای پدافند هوایی روسیه منهدم شدند؛ در واکنش به این حملات پهپادی، معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل گفته که سازمان ملل مخالف حملات پهپادی به مسکو است و باید متوقف شود.
اروپاییها میترسند بایدن اوکراین را پای میز مذاکره بکشاند
«بلومبرگ» به نقل از مقامهای ناشناس گزارش داده، مقامهای اروپایی نگران هستند جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا سال آینده اوکراین را به سوی مذاکرات صلح سوق دهد. بلومبرگ همچنین دومین رسانه بزرگ آمریکایی است که این هفته هشدار داده، کمک نظامی آمریکا به کییف ممکن است به زودی تمام شود.
طبق این گزارش، رهبران اروپایی نگرانند فقدان پیشرفت قابل توجه در میدان نبرد، به همراه فشار جناح ضدمداخله حزب جمهوریخواه میتواند به فشار بایدن به کییف برای حضور بر سر میز مذاکره منتهی شود.
به گزارش «راشاتودی»، آمریکا از زمان آغاز درگیریها در اوکراین، بیش از ۴۳ میلیارد دلار تسلیحات به اوکراین ارسال کرده اما دولت بایدن برای بستههای کمکی بیشتر بودجه ندارد. بایدن از کنگره خواسته لایحه هزینه اضطراری ۴۰ میلیارد دلاری را تصویب کند که نیمی از آن به اوکراین اختصاص خواهد یافت؛ اما این لایحه احتمالاً با مخالف شدید شمار فزاینده جمهوریخواهان مواجه خواهد شد که مخالف سیاست چک سفید بایدن هستند.
به علاوه، گزارشهای رسانهای اوایل تابستان امسال، حاکی از امیدواری غرب مبنی بر این بود که کمک نظامی متداوم به اوکراین به دستاوردهای ارضی قابل توجه علیه نیروهای روسیه منتهی خواهد شد؛ اما با گذشت حدود سه ماه از ضدحملات اوکراین، ارتش این کشور نتوانسته به خطوط دفاعی روسیه نفوذ کند و بر اساس جدیدترین آمار وزارت دفاع روسیه، بیش از ۴۳ هزار نیروی خود را از دست داده است.
همزمان با کاهش احتمال موفقیت اوکراین، بایدن همچنین وارد سال انتخاباتی آمریکا میشود و باید احتمالاً مقابل «دونالد ترامپ» که قول داده اوکراین را به توافق صلح وادار کند، رقابت کند.
به گزارش روزنامه «وال استریت ژورنال»، مقامهای آمریکایی بر این باورند که ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ حتی نزدیک به میزان امسال کمک نظامی دریافت نخواهد کرد. به گفته منابع این رسانه، واشنگتن نمیتواند همان مقدار تسلیحات و مهمات را در اختیار کییف قرار دهد و برنامهریزان نظامی آمریکایی به همتایان اوکراینی خود توصیه میکنند از آنچه دارند موثرتر استفاده کنند.
اما بایدن در اظهارات عمومی اصرار دارد که جریان تسلیحات به اوکراین ادامه خواهد یافت. وبگاه «آکسیوس» چهارشنبه گزارش داد مقامهای ارشد آمریکایی با رهبران اروپایی در تماس بودهاند تا اطمینان دهند کمکها ادامه خواهد یافت؛ در حالی که «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید سهشنبه به خبرنگاران گفت جمهوریخواهان کلیدی همچنان از سیاست دولت در تسلیح اوکراین تا زمانی که طول بکشد حمایت میکنند.