بین الملل تابناک: شروط پنج کشور عربی برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، بازداشت فرد مظنون به انتشار اسناد پنتاگون، تعلیق فعالیت جریان صدر عراق به مدت یک سال، آزمایش موشک بالستیک قاره پیما توسط کره شمالی و دیدار وزیر خارجه عربستان با مقام آمریکایی، از مهمترین خبرها و تحولات منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
شروط پنج کشور عربی برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در تحلیلی نوشت: تلاش رهبران عربستان برای بازگرداندن سوریه به دنیای اعراب با مقاومت برخی از متحدانش مواجه شده است. این مخالفت مانعی در مقابل تلاشهای عربستان برای رهبری یک تغییر ژئوپلیتیک گستردهتر در خاورمیانه است.
در بخش هایی از تحلیل این رسانه آمریکایی آمده است: مقامات عرب می گویند که حداقل پنج عضو اتحادیه عرب از جمله مراکش، کویت، قطر و یمن در مقابل پذیرش مجدد سوریه در این گروه ایستاده اند.
این مقامات ادامه دادند، حتی مصر که در ماه های اخیر روابط خود را با سوریه احیا کرده و متحد سرسخت عربستان است، با پذیرش دوباره دمشق مخالف است. این کشورها از بشار اسد رییس جمهور سوریه می خواهند که ابتدا با مخالفان سیاسی سوریه ارتباط برقرار کند و به همه مردم سوریه امکان نقش آفرینی در آینده این کشور را بدهد.
در حالی که وجود اکثریت برای پذیرش مجدد سوریه به اتحادیه عرب کافی است، تنها اجماع است که می تواند اعضا را ملزم و مشروعیت لازم برای گفتوگو با جامعه بینالمللی برای لغو تحریمها را فراهم کند.
مقامات عرب گفتند، برخی از کشورهای مخالف پذیرش مجدد سوریه، خواسته های بیشتری مطرح کرده اند. تعدادی از این کشورها خواستار ورود نیروهای عربی به سوریه برای حمایت از پناهندگان بازگشتی، توقف قاچاق مواد مخدر و درخواست از ایران برای کاهش نفوذ در سوریه شده اند.
برخی از کشورهای عربی نیز خواسته های دوجانبه مطرح کرده اند. برای مثال، مراکش از دولت اسد خواسته است به حمایت خود از جبهه جدایی طلب پولیساریو که خواهان استقلال صحرای غربی است، پایان دهد.
این مقامات افزودند که دولت برکنار شده یمن، علیرغم همسویی نزدیک با عربستان سعودی، به دلیل حمایت سوریه از حوثی های یمن (انصارالله) ، با عادی سازی فوری روابط با این کشور مخالف است.
اما اروپایی ها و امریکا در جلسات با کشورهای عربی، آنها را تحت فشار قرار داده اند تا موضعی هماهنگی در مورد دولت اسد در پیش گیرند.
کشورهای غربی در ارتباط با سوریه از قطعنامه سازمان ملل ـ که خواستار آتشبس سراسری در سوریه و عبور امن سوریهای آواره، همراه با آزادی زندانیان سیاسی و برگزاری انتخابات آزاد است ـ حمایت کردهاند.
آمریکا که از عادی سازی روابط دمشق با کشورهای منطقه و اعراب، خشمگین است، در پی سفر وزیر امور خارجه سوریه به عربستان پس از دوازده سال، هشدار داد تحریم هایش علیه حکومت بشار اسد پابرجاست و روابطش با این کشور را عادی سازی نمی کند.
فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه پس از دوازده سال قطعی روابط میان دمشق -ریاض، روز چهارشنبه به جده سفر و با فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان دیدار و گفتوگو کرد.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به این سفر، به خبرنگاران گفت: کشورها باید از این عادی سازی روابط با سوریه "نتایج ملموسی" دریافت کنند که وضعیت انسانی و امنیتی را برای مردم سوریه بهبود بخشد و در عین حال بر حکومت سوریه فشار وارد کند تا بر اساس قطعنامههای سازمان ملل، در روند سیاسی این کشور همکاری کند.
یک مقام شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز به رسانه ها گفت: موضع ما روشن است: ما روابط با حکومت اسد را بدون پیشرفت واقعی به سمت راه حل سیاسی مناقشه اصلی عادی سازی نمی کنیم.
این مقام شورای امنیت ملی دولت بایدن ادعا کرد که آمریکا به کشورهای عربی که با حکومت سوریه در ارتباط هستند تاکید کرده است که گامهای معتبر برای بهبود وضعیت انسانی و امنیتی سوریها باید در محوریت هر تعامل باشد.
این مقام کاخ سفید افزود: ما همچنین به صراحت اعلام کردهایم که ساختار اصلی تحریمهایمان علیه سوریه به قوت خود باقی است.
پیش از این، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گزارش داد که ویلیام برنز، رییس سازمان سیا در سفری اعلام نشده به عربستان، در دیدار خود با مقامات سعودی از نزدیک شدن ریاض به تهران و دمشق ابراز نارضایتی کرده است.
این روزنامه آمریکایی نوشت، رئیس سیا به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی گفته که آمریکا از آشتی جویی و احیای روابط حسنه ریاض با ایران و سوریه که همچنان تحت تحریم های شدید غرب هستند، غافلگیر و شوکه شده است.
بازداشت فرد مظنون به انتشار اسناد پنتاگون
پس از انتشار گزارشهایی مبنی بر شناسایی یکی از مظنونان دخیل در انتشار اسناد نظامی آمریکا، اداره تحقیقات فدرال روز پنجشنبه اعلام کرد که یکی از کارکنان نظامی این کشور را بازداشت کرده است.
به گزارش وبسایت روزنامه گاردین، پیش از انتشار این خبر، رسانهها گزارش داده بودند که یکی از مظنونهای انتشار اسناد نظامی آمریکا شناسایی شده است. او مردی جوان است که گفته میشود، این اسناد را در سال گذشته میلادی در فضای مجازی منتشر کرده است.
در ویدیویی که از بازداشت این مرد منتشر شده، دیده میشود که ماموران مسلح افبیآی به خانه او در ماساچوست رفته و او را دستگیر میکنند.
به گزارش نیویورک تایمز، این جوان ۲۱ ساله که «جک تکسیرا» نام دارد، در بخش اطلاعاتی گارد ملی هوایی ماساچوست شاغل است.
این مرد اسرار نظامی آمریکا را در یک گروه خصوصی در پیامرسان «دیسکورد/Discord» منتشر میکرده؛ گروهی که او شخصا مدیر آن بوده است.
در کمتر از یک ماه گذشته دو مجموعه از اسناد نظامی آمریکا به اینترنت درز پیدا کرده است؛ هرچند پنتاگون تمام تلاش خود را برای پاک کردن آنها میکند، هنوز هم دستیابی به آنها غیرممکن نیست.
در تازهترین مورد از این نشت اطلاعاتی، اسنادی منتشر شد که حاوی اطلاعاتی درباره مناقشه اوکراین، «گزارشهایی حساس درباره چین، صحنه نظامی هند-آرام، خاورمیانه و تروریسم» هستند. نیویورکتایمز گزارش داد که مقیاس اسناد لو رفته، کاخ سفید را غافلگیر کرده است.
تعلیق فعالیت جریان صدر عراق به مدت یک سال
رهبر جریان صدر امروز (جمعه) از تعلیق جریان صدر به مدت یک سال خبر داد.
به گزارش خبرگزاری عراقی واع، مقتدا صدر، رهبر جریان صدر عراق اعلام کرد که از امروز برای یک سال فعالیت جریان متبوعش به حالت تعلیق درمی آید.
وی دلیل این تصمیم خود را افراد "اهل قضیه" نامید.
مقتدا صدر در توییتی نوشت: اگر اصلاحگر عراق باشم اما نتوانم جریان صدر را اصلاح کنم، گناه است و اگر به رهبری جریان صدر ادامه بدهم اما اهل قضیه و برخی مفسدان در آن حضور داشته باشند و عیب هایی داشته باشد، قضیه بزرگی است.
صدر عنوان داشت: تعلیق تمام فعالیت های جریان صدر به جز نماز جمعه، سازمان میراث و دفتر سید شهید را برای مدتی که کمتر از یک سال نیست، مصلحت می دانم، تا اول در پیشگاه خداوند و دوم در برابر پدرم از همه این امور اعلام برائت کنم.
صدر همچنین اعلام کرد که مزار سید محمد صدر، پدرش در نجف اشرف تا بعد از عید سعید فطر بسته می شود.
رهبر جریان صدر ادامه داد: پروردگارا برای آنچه نادانانمان کردند، ما را مواخذه مکن؛ به خدا سوگند من از آنها به ستوه آمده ام.
وی سپس در پیام دیگری در حساب توییتری خود عنوان کرد که این حساب تا اطلاع ثانوی بسته می شود.
همچنین صالح محمد العراقی، از افراد نزدیک به رهبر جریان صدر، ساعاتی پیش در پیامی اعلام کرد که به دستور صدر، مراسم اعتکاف در مسجد کوفه به دلیل رفتارهای مفسدانی که «اهل قضیه» نامیده می شوند، لغو شده است.
آزمایش موشک بالستیک قاره پیما توسط کره شمالی
کره شمالی یک موشک بالستیک قاره پیمای سوخت جامد جدید با نام «Hwasong-۱۸» را با هدف تقویت قابلیت ضد حمله هستهای این کشور آزمایش کرده است.
کره شمالی بامداد پنجشنبه نیز یک موشک بالستیک را شلیک کرد که باعث ایجاد ترس در شمال ژاپن شد، به طوری که به ساکنان هوکایدو گفته شده بود از خود محافظت کنند و به مکانهای امن بروند؛ هرچند مشخص شد هیچ خطری وجود نداشته است.
توسعه موشک با سوخت جامد مدتها به عنوان یک هدف کلیدی برای کره شمالی تلقی میشود، زیرا میتواند به کره شمالی در استقرار سریعتر موشکهای خود در صورت وقوع جنگ کمک کند.
کره شمالی به رزمایشهای مشترک نظامی آمریکا و متحدانش در منطقه واکنش خشمگینی نشان داده و خبرگزاری کره شمالی هدف از این رزمایشها را آمادگی برای «یک جنگ تمام عیار» خوانده که پیونگ یانگ را وادار کرده است تا به دنبال «اقدام عملی قدرتمند» از جمله گزینههای نظامی باشد.
کره شمالی همچنین در هفتههای اخیر چندین اقدام نظامی انجام داده و از کلاهکهای هستهای جدید و کوچکتر رونمایی کرده است.
پیونگ یانگ همچنین یک پهپاد تهاجمی زیردریایی با قابلیت حمل کلاهک هستهای و موشک بالستیک قارهپیما آزمایش کرده است.
دیدار وزیر خارجه عربستان با مقام آمریکایی
وزیر خارجه عربستان در جده با هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری عربستانی واس، در دیدار فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان با برت مکگورک، هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا راههای تقویت هماهنگی مشترک در راستای خدمت به منافع دو کشور دوست و نیز تحولات منطقهای و بین المللی و تلاشهای صورت گرفته درخصوص این تحولات مورد بررسی قرار گرفت.
در این دیدار، ریما بنت بندر بن سلطان بن عبدالعزیز، سفیر عربستان در آمریکا و سعود الساطی، معاون وزیر در امور سیاسی حضور داشتند.