آیا مطالعه قوانین و مقرراتی مانند آنچه در «چسب هل» اعمال میشود، برایتان یادآور قوانینی ویژه در محل کارتان بود؟ اگر این گونه است، با ما در میان بگذارید.
به گزارش «تابناک»، در پی انتشار قوانین عجیب و غریب یک کارخانه تولید چسب در حومه تبریز و حاشیه هایی که به دنبال داشت، برخی از کارگران و کارمندان مجموعههای مشابه این کارخانه هم مواردی مطرح کردهاند که تعجب برانگیز و تلخ به نظر میرسد.
از جمله این قوانین عجیب که در یکی از کارخانه های مشهور تولید شکلات در تبریز اعمال میشود، اجبار کارکنان به ساعت زدن برای مراجعه به دستشویی است که اگر از زمان خاصی تجاوز کند، به ثبت مرخصی برای فرد منجر شده و کسر حقوق را برای وی در پی دارد؛ قانونی عجیب که نشان میدهد آسمان بخش خصوصی در کشورمان به شدت تحت تاثیر روحیات مالک مجموعه است.
رویکردی که تنها در کارخانه های بخش خصوصی در تبریز دیده نمیشود و نمونه های مشابه آن را در دیگر نقاط کشور نیز میتوان یافت. مثل کارخانهای در جنوب شرقی کشورمان که در آن کارمندان مرد میبایست اسلوب خاصی را در پیرایش ریش خود رعایت نمایند و در غیر اینصورت عذرشان خواسته خواهد شد.
رفتارهایی که اگر در چارچوبهای دستورالعمل های بهداشتی، مقررات عمومی یا حتی مقررات انضباطی خاص باشد، عادی جلوه میکند و چه بسا محلی از اعراب نداشته باشد، اما این گونه نیست. مثل اجبار کارکنان مجموعه به اقامه نماز با رعایت موازین جانبی مانند وضو گرفتن در زمان مقرر، حضور در نماز جماعت در زمان مقرر و تهدید به اخراج در صورت سرپیچی از این قانون!
گزارهای که به باور بسیاری از مردم، بی شباهت به استثمار کارکنان و حتی نوعی برده داری نیست و هیچ همخوانیای با کرامت انسانی افراد ندارد اما ظاهرا برای ورود مسئولان به ماجرا کافی نبوده و نیست. این را میشود از سکوت تلخ مسئولان به انتشار خبر قوانین من درآوردی و گاه ظالمانه کارخانه یاد شده دریافت.
این در حالی است که بسیاری از هموطنانمان به دلایل فراوان (از جمله تامین معاش خودشان و خانواده هایشان) مجبورند به عجیب ترین قوانین و مقررات وضع شده در امثال این کارخانه تن در داده و این موضوع آنقدر جا افتاده و بدیهی ست که هیچ انگیزهای برای نشر این دست قوانین، حتی موارد مخالفت کرامت انسانی شان هم وجود نداشته است. وضوعی که موجب شده سالیان متمادی عده ای به قوانینی از این دست تن دهند و کسی از این موضوع مطلع نشود.
سکوتی که در سایه کوتاهی طولانی مدت مسئولان به نوعی نهادینه شده و چه بسا این باور را در امثال کارکنان آن شرکت تولید چسب یا دیگر کارگران پدید آورده باشد که وضع این قوانین عجیب، حق کارفرمایشان است، نه ظلم به ایشان و نتیجه قصور نهادهای نظارتی. باوری که بسیاری امیدوارند با افشای قوانین ظالمانه کارخانه تبریزی، شکسته شده باشد.
بر این اساس «تابناک» آمادگی دارد موارد مشابه را دریافت کرده و با حفظ اطلاعات مخاطبان و افشا کنندگان، قوانین عجیب و من درآوردی وضع شده در دیگر کارخانه ها و مجموعه ها را (فارغ از آنکه در زیر مجموعه نهادها و ارگان های دولتی و شبه دولتی فعالیت میکنند، یا بخش خصوصی محسوب میشوند) دریافت کرده و برای اطلاع نهادهای نظارتی و پیگیری ایشان، منتشر نماید.
با این امیدواری که در سایه همراهی شما و انتشار واقعیات، بساط جزیره های دایر شده در گوشه و کنار کشورمان برچیده شده و هم استثمار کارگران پایان یابد و هم نهادهای ناظر به خود آمده و به وظایف قانونی خود عمل نمایند. اتفاقی که اگر رخ دهد میتوان امید داشت دیگر هیچ مدیری جرات نکند تامین معاش عده ای را گلوگاه نادیده گرفتن حقوق و کرامت ایشان قرار داده و برای خود جزیره امپراتوری شکل دهد!