پیش از حرکت به سمت تصویب این قانون سخت؛

یک زندان هفتاد و چند میلیونی در محدوده ایران بسازید!

تنها در یک برآیند بدیهی و نه عمیق، اگر قرار بر برخورد یا حتی نقد باشد، باید عادل فردوسی‌پور و دیگر مترجمان همچون قریب به اتفاق شهروندان کشورمان که از ویندوز غیراورجینال، نرم‌افزار‌ها کرک شده، کتب فاقد حقوق معنوی، آلبوم‌های موسیقی غیراورجینال، فیلم‌های کپی شده، بازی‌های کرک شده و... استفاده می‌کنند، برخورد می‌شد.‌
کد خبر: ۳۶۸۰۰۱
|
۰۹ دی ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۶ 30 December 2013
|
42508 بازدید
|
یکی از دغدغه‌های پیش روی حوزه علم و فرهنگ که با طرح برخی پرسش‌ها پیرامون قانون کپی‌رایت از معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد، دوباره به صدر اخبار آمده، تصویب قانون کپی‌رایت و پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی است که رعایت قانون کپی رایت ‌‌‌در ایران پیرامون محصولات خارجی را کاملا لازم‌الاجرا خواهد ساخت و البته محصولات علمی و فرهنگی کشورمان را نیز در لوای قوانین جهانی کپی رایت قرار خواهد داد؛ اما آیا اجرای این قانون حتی برای بیست سال آینده در ایران ‌تحقق یافتنی است؟

به گزارش «تابناک»، قانون کپی‌رایت در برخی کشورهای اروپای غربی نظیر بریتانیا و سوئیس، پیشینه‌ای تاریخی دارد و در بریتانیا در ۱۷۰۹ میلادی پیرامون کتب و در ۱۸۸۶ میلادی در سوئیس به عنوان قانونی فراگیر به تصویب رسیده که شکل کنوانسیون را به خود گرفت و چون در برن سوئیس تصویب شد، این کنوانسیون بین‌المللی، کنوانسیون برن لقب گرفت که برای حمایت از آثار ادبی و هنری و... بود. با این حال، هم اکنون آمریکا سختگیرانه‌ترین قوانین را در حوزه کپی‌رایت و رعایت حق مؤلف و ناشر یک اثر فرهنگی و یا علمی دارد.

اجرای این قانون نخستین بار در دوران رژیم پهلوی مطرح شد، ولی‌‌ همان زمان مسئولان وقت هشیاری به خرج دادند و با بررسی سود و ضرر این طرح و این جمع‌بندی که ایران بیش از آنکه تولیدکننده علم و فرهنگ و محصولات این حوزه باشد، مصرف کننده است، زیر بار تصویب این قانون نرفتند و این در حالی بود که اساساً در آن دوران، دانش‌های نوبنیان حجم محدودی را به خود اختصاص می‌دادند و چنین دورنمای سخت‌گیرانه‌ای نیز در خصوص قانون کپی‌رایت پیش روی متصور نبود.

در دوران پس از انقلاب اسلامی ایران نیز که دامنه رسانه‌ها و ابزارهای فرهنگی افزایش یافت و به طور خاص با ورود نرم‌‌افزار‌ها و اینترنت که حتی حوزه نشر و کتاب را نیز ‌‌دستخوش تغییرات جدی ساخت و سرقت علمی و فرهنگی معنای متفاوتی یافت، دولت‌ها روی خوشی به این قانون نشان ندادند و ترجیحشان عدم پیگیری این قانون بود اما عده‌ای همواره بر طبل تصویب این قانون کوبیده‌اند و حالا این مطالبه را از معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد داشته‌اند که او نیز این امر را در مسیر پیگیری تعبیر کرده است.

همین گفته‌ها نیز نگرانی‌هایی را در پی داشته که آیا قرار است ایران به کنوانسیون برن بپیوندد و‌‌ همان قوانین سخت گیرانه‌ای که در کشورمان اجرایی خواهد شد که کشورهای متمول اروپایی و آمریکایی اجرا می‌شود و با متخلفان نیز برخوردهای بسیار شدیدی صورت می‌پذیرد که اگر قرار بر اجرایش در ایران باشد؛ برای نمونه به یکی از این برخورد‌ها اشاره می‌شود که بازتاب آن در روزنامه تایمز آمده است.

این روزنامه خبر داده، چندی پیش، قانون سوئد برای دانلود غیرقانونی دامنگیر یک مرد ۲۸ ساله شد. این مرد سوئدی فیلم سینمایی «زنده به گور» محصول سال ۲۰۱۰ را از سایت فیلم هندی دانلود کرد که سه ساعت پس از دانلود فیلم مأموران به خانه وی آمدند و او را به جرم رعایت نکردن حق کپی‌رایت دستگیر کردند. پس از تشکیل دادگاه وکیل تسخیری وی نیز نتوانست برای او کاری کند. در نتیجه وی با جریمه نقدی ۴۰۳ هزار پوندی (۴.‌۳ میلیون کرون سوئد) و تحمل ۱۶۰ ساعت زندان مجازات شد.

استودیوی نوردیک فیلمز که مجری اکران این فیلم نیز بوده با طرح شکایتی از دادگاه خواسته دو برابر جریمه متداول را از این مرد دریافت کند، چرا که فیلم هنوز به اکران نرسیده وارد شبکه خانگی شده بود و در کشورهایی همچون آلمان نیز در دسترس قرار داشته است. مرکز مقابله با کپی‌رایت در سوئد این مرد را به واسطه ۵۱۷ فقره دانلود غیرمجاز به عنوانِ اتهام مطروحهٔ در حال رسیدگی، به عنوان بد‌ترین دزد اینترنتی معرفی کرده و او را ملزم به پرداخت این جریمه دانسته است. حال چنین فضایی را با فضای رعایت قانون کپی‌رایت در کشورمان مقایسه کنید.

یک زندان هفتاد و چند میلیونی در محدوده ایران بسازید!
تنها همین عکس 1.2 میلیون دلار روی دست خبرگزاری فرانسه و گتی ایمیج جریمه نقض کپی رایت گذاشت

اگر ضریب نفود رایانه در‌ ایران را ۳۰ درصد در نظر بگیریم ـ آمار‌ها معمولاً در این زمینه دقیق نیست و عمدتاً مبتنی بر خانوار تهیه شده و به سرعت در حال رشد است‌ ـ و از هر سه ایرانی به طور متوسط یک تن را صاحب یک دستگاه رایانه بدانیم، تنها برای تهیه ویندوز هشتِ اورجینال ۱۹۹ دلاری، بیش از پنج میلیارد و صد میلیون دلار هزینه لازم است. حال اگر این رقم را به مجموعه نرم‌افزارهای نصب شده بر ‌سیستم عامل‌های ویندوز ‌نیز در نظر گرفت، سالانه رقمی چند ده میلیاردی دلاری ‌در این بخش ‌خواهیم داشت که برای کشور‌ مصرف کننده‌ای چون ایران نیز پایانی نخواهد داشت و با هر آپدیت و نسخه تازه ویندوز و نرم افزار، هزینه‌های کلان تازه‌ای به مردم تحمیل می‌شود.

هم‌اکنون شرکت‌های بزرگ ‌سود اصلی را نه در فروش سخت افزار که در فروش همین نرم‌افزار‌ها می‌برند و اپل و ماکروسافت و... بدون فروش این نرم‌افزار‌ها، سود چندانی در حوزه سخت افزار نخواهند داشت و طبیعتاً با تصویب این قانون در ایران دفا‌تر حقوقی‌شان را در ایران ایجاد خواهند کرد و خواستار برخورد با تک تک متخلفان خواهند شد. با توجه به آنکه بخش اعظمی از مردم ایران توان خرید ویندوز ۶۰۰ هزار تومانی را ندارند، چه رسد به نرم‌افزارهای جانبی؛ بنابراین، عدد چند ده میلیون مجرمین مشخص خواهد بود و این قانون سخت و هزینه‌زا، غیرکارآمد‌تر از برخی از قوانین کنونی خواهد بود.

در  حوزه نشر کتاب نیز همین فضا حاکم است و با توسعه نشر الکترونیک در کشورهای اروپایی، اهمیت کپی‌رایت دوچندان شده و سخت‌گیری‌ها نیز افزایش یافته است. ناشران کشورمان نیز که برخی از مهم‌ترین کتب روز را با تیراژ حداکثر سه هزار نسخه منتشر می‌کنند، توان خرید امتیاز بسیار گرانقیمت ترجمه و چاپ فارسی چنین کتبی را ندارند و با توجه به عدم عضویت ایران در کنوانسیون برن، از فضای کنونی استفاده کرده و بدون ‌مجوز از صاحب اثر، کتابشان را منتشر می‌کنند. اتفاقی که در خصوص برخی کتب نظیر «فوتبال علیه دشمن / Football Against Enemy» ترجمه عادل فردوسی‌پور، در پی اعتراض سیمون کوپر نویسنده‌ کتاب با جنجال همراه شد.

در یک برآیند بدیهی و نه عمیق اگر قرار بر برخورد یا حتی نقد باشد، باید عادل فردوسی‌پور و دیگر مترجمین همچون قریب به اتفاق شهروندان کشورمان که از ویندوز غیراورجینال، نرم‌افزار‌ها کرک شده، کتب فاقد حقوق معنوی، آلبوم‌های موسیقی غیراورجینال، فیلم‌های کپی شده، بازیهای کرک شده و... استفاده می‌کنند، برخورد می‌شد. در همین حوزه کتاب، برخی کتب علمی فوق تخصصی با تیراژ جهانی بسیار محدود چند هزار یا حتی هزار نسخه‌ای اما با قیمت چندهزار دلاری منتشر شده که در سطح جهان نیز دسترسی به آن‌ها تنها از طریق کتابخانه‌های بزرگ شهر‌ها و برای متخصصان ممکن است؛ اما در ایران این کتاب‌ها با قیمت چند ده هزار تومان و تیراژ ده‌ها هزار نسخه ترجمه و چاپ و در اختیار گروه فوق تخصص قرار گرفته و دامنه دربرگیری این قانون فرا‌تر از ‌تصور است.

در همین حوزه مطبوعات بیشتر روزنامه‌ها، یک ریال بابت استفاده از تصاویر خبرگزاری‌های جهان نمی‌دهند، حال آنکه با تصویب این قانون، همه روزنامه‌های ایران برای تهیه بخشی از اخبار تصاویرشان باید با خبرگزاری‌های جهان قرارداد ببندند و مراقب باشند، تصاویر ناقض قانون کپی رایت را استفاده نکنند، چرا که بنا بر گزارش رویترز، به تازگی دادگاهی در آمریکا، خبرگزاری فرانسه و شرکت خدمات تصویری خبری «گتی ایمیج» (Getty Images) را به واسطه استفاده از تصویر توییتر یک شهروند درباره زلزله هائیتی، به پرداخت یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار جریمه ملزم کرد!

با این اوصاف، هرچند این ملاحظات مطرح می‌شود که کپی رایت دارای جنبه شرعی نیز بوده و باید در ‌تصمیم‌گیری این موضوع را نیز لحاظ کرد، تصویب این قوانین در ایران، علاوه بر آنکه سالیانه چندین میلیارد دلار ارزبری از جیب مردم ایران خواهد داشت، توسعه علمی و فرهنگی را نیز به شدت کند خواهد کرد و اساساً گروهی از مردم دسترسی‌شان به محصولات فرهنگی به صفر خواهد رسید. به عبارت ساده‌تر در کشوری چون ایران که میزان تولید علمی و فرهنگی قابل عرضه‌اش به عنوان محصول تجاری یک درصد میزان استفاده‌اش از محصولات مشابه جهان نیست، رفتن به سمت تصویب این قانون نیز رویکردی نابودکننده خواهد بود که پیش‌نیاز تصویبش، ساخت یک زندان هفتاد و چند میلیونی در محدوده کشورمان است.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱۳۵
انتشار یافته: ۱۱۱
آقازاده
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
پولشو شما میدین؟
هزینه ش 5 6 میلیون میشه!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
الان من مثل بیشتر مردم توان دیدن سریالهای سینمای خانگی را ندارم، چه برسد به چند میلیون بابت نرم افزار!
یک ایرانی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
به عقیده بنده، راهش فقط و فقط تصویب مرحله به مرحله و اجرای فازبندی شده یک قانون جامع است که با توجه به فرصت ها و تهدیدهای حال و آینده در صنایع و موضوعات مختلف، نسبت به تصویب و اجرای قانون اقدام نمود. تصویب و اجرای یکباره و همراه با سخت گیری، نه اجرایی است و نه به نفع ما.
صفا
|
-
|
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
قانونگذاران مواظب باشند . این قانون شوخی بردار نیست و خیلی خطرناک است ..
مثل NPT می ماند که امضا شده و ما مونیدیم و اسرائیلی که امضاء نکرده راحت و آسوده است . .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
به نکته خیلی خوبی اشاره کردی مسئولان توجه کنند که یک ابزار جدید برای تحریم خودمون دست این غربیها ندهند.
شایان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
من خودم گیمر هستم و هرچی که بازی میکنم کپی شدست نه اینکه نخوام اصل بخرم ندارم 60 دلار بدم بابت یه بازی. در این شرایط که مارو تحریم کردن و عملا از اقتصاد جهانی جدا هستیم همچین قانونی غیر قابل اجراست برای اجرای این قانون باید سطح درامد مردممون به سطح معمول دنیا برسه و ارزش پول ملیمون هم سطح دلار بشه که همونطور که گفتین تا 30 سال آینده غیر ممکنه.
پاسخ ها
مصلح
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
اولا پول نداری بازی نکن واجب که نیست
دوما بازی ایرانی بگیر هم ارزونه , هم باعث رشد صنعت نرم افزار ایران میشه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
منو که گمون کنم اعدام کنن!!! ۲ ترا بایت فیلم دانلود کردم!!!۱۰۰۰ تا فیلم حدودا و ۱۰ تا سریال!!!!
پاسخ ها
محسن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
ای نامرد، 2 ترا فیلم، لامصب آدرس بده بیاییم پیشت... به درک ما رو هم اعدام کنن. خیالی نیست... میدونی 2 ترا یعنی چی؟ چه حالی میده!
خخخخخخخخخخخخخخ
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
من یکی عمرا پول به این غربیها بابت حق کپی رایت بدهم. ما را در منگنه فشار اقتصادی قرار داده اند. تمامی اموال ما را بلوکه کرده اند. تحریم کرده اند. حال بیایم پول کپی رایت بدهم؟ کپی شده استفاده کنید، از شیر مادر حلال تر. مخصوصا نرم افزارهای آمریکایی را.
محمد جعفر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
پیوستن به کپی رایت و کنوانسیون برن با توجه به اینکه ما در حیطه نرم افزاری هنوز به صادر کننده بزرگی تبدیل نشده ایم و مثل خیلی از کشورها بیشتر مصرف کننده ایم تا تولید کننده، به صلاح نیست.
پاسخ ها
محسن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
شوخی نکن.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
حالا این همه آدم شما گیر دادی عادل فردوسی پور!؟ بد بخت باید چیکار کنه!
این مساله یک عزم ملی می طلبه و این عزم ملی فقط نیاز به اینم داره که ما با جهان تعامل درست داشته باشیم×!
محسن
|
Germany
|
۱۴:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
ببینید دوستان این کشورهای غربی در این دویست سال اخیر به گونه ای به ما ضربه زده اند. ما هم که پولی بابت نرم افزار اورجینال به اینها نمیدهیم به گونه ای داریم به شرکتهای غربی ضربه میزنیم با تصویت و اجرای این قانون موجب قدرتمند تر شدن این کشورهای غربی و شرکتهایشان میشویم.حالا اگه شرکتهای داخلی بخواهند نرم افزار بسازن چرا نرم افزارهایشان را کلا به زبان فارسی نمیسازند که خارجیها هم نتونن کپی کنن ازشون.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
بحث اون نیست
بحث اینه که با وجود نرم افزار رایگان کی پول میده برای نرم افزار ایرانی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
نویسنده گرامی
چرا به جنبه های مثبت این قانون نگاه می کنید. یک دلیل عدم پیشرفت نرم افزار نویسی در کشور ما همین نبود قانون کپی رایت می باشد. می دانید در این صورت چه اشتغالزایی عظیمی صورت می گیرد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
در شرایط تحریم فعلی که حتی پول فروش را نمیتوانی دریافت کنی و باید کلی پورسانت و حق حساب بدی تا اندکیش گیرت بیاد، هیچ جنبه مثبتی وجود نداره.
تازه اونطرف هم کسی محصولتو کپی بزنه، تمام زندگیتو باید بفروشی و دلار بخری تا بتونی تو دادگاه ثابت کنی که حق باتوست که اونم فقط از ما بهترون تواناییشو دارن.
کلا این قانون واسه از ما بهترونه
مهدی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
دوست من تو شرکت های زیادی هستند نرم افزار تولید می کنند و می فروشند کجای کارشون میلنگه این صدای شیپور بعضی هاست که توان تولید نرم افزار قوی ندارن با این استدلال می خوان عنوان کنند که نرم افزار ما خوب هستش
این مطالب نویسنده جز حقیقت چیز دیگه نداره
با تصویب این کار از خود دولت گرفته تا مردم باید هزینه ضررو زیان شرکت های بزرگی چون مایکروساف و اپل و دیگران رو بپردازنند
به شخصه از اینکه تو کشور می تونم راحت نرم افزار و لوازم کار و علمی رو با هزینه های جاری تامین کنم خیلی هم راضی هستم
این تصمیم ایجاد قانون کپی رایت باید در حیطه خود کشور ما باشه نه پیوستن به جامعه کپی رایت جهانی
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
کافي است اين قانون فقط براي محصولات داخلي تصويب شود در غير اين صورت در حالت تحريم چطور مي توان نرم افزار خريد ؟!!!
morteza
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
ما میتونیم این قانون رو به صورت داخلی و بومی استفاده کنیم، برای نرم افزار های ایرانی.
تا زمانی که وضع ارز و همینطور تحریم ها به این شکل باشه نمیشه به صورت بین المللی از این قانون استفاده کرد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
دوباره تو خوشحال شدی
محسن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
درسته، بریم اول آموزش ببینیم. مرد حسابی، بابت همون آموزش هم بایستی نرم افزارهای چندصددلاری بخریم... بیخیال بشیم فعلا بهتره.
کار فرهنگی بکنیم واسه این چند دهه اولش، بعدش خدا بزرگه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
من در شرکت دولتی کار می کنم . سرور های اینجا ویندوز کرک شده دارند . بعد چطور اجرای این قانون در سطح جامعه امکان پذیر است؟!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟