مفاهیم پایه ای بانک-قسمت15

نحوه محاسبه سود پس از سررسید و جریمه دیر کرد

کد خبر: ۶۳۶۹۲۷
|
۱۱ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۳ 01 November 2016
|
114270 بازدید
|
میزان تسهیلات اعطایی و سود آن به صراحت در قرارداد تصریح می‌شود، اما تقویم میزان دقیق خسارت دیرکرد در قرارداد ممکن نیست و تابع ظرف زمانی تخلف وام‌گیرنده است، موضوع این نوشتار، رویه بانک‌ها در محاسبه تأخیر تأدیه ( جریمه دیر کرد ) در قراردادها است.

 
یکی از راه‌های کنترل بازپرداخت بدهی افراد به بانک‌ها ، تمدید مدت بدهی با نرخ بهره جدید یا گرفتن درصدی به صورت جریمه دیرکرد است.

چنانچه شخص بدهی خود را در سررسید نپردازد، بانک درصدی را به صورت جریمه دیرکرد اخذ می‌کند.

با پیروزی انقلاب و روند اسلامی‌شدن قوانین، از جمله اقدام‌های اساسی در نظام بانکداری ایران، نفی نظام بانکداری ربوی بود. حرمت ربا باعث شد تا کوشش‌هایی در جهت حذف ربا از بانک‌ها صورت گیرد. (مهرپور، 1371، ج3: 193 و 198) پس از آن بانک‌ها برای جلب مشارکت مردم و ترغیب مشتریان به بازپرداخت بدهی، خسارت تأخیر تأدیه را مطالبه نمی‌کردند و نرخ بهره را به صورت کارمزد تا 4 درصد کاهش دادند. اجرای شکل جدید بانکداری، به تدریج مشکلاتی را جلوه‌گر ساخت.

 

حذف ربا و جریمه تأخیر بدهی، باعث شد تا افراد بدحساب با استفاده از موقعیت به دست آمده، در پرداخت بدهی خود به بانک‌ها کوتاهی کنند و نظام بانکی را ناکارآمد سازند.

سوء‌استفاده برخی افراد در بازپرداخت بدهی و بروز مشکلات اجرایی و مالی در بانک‌ها، باعث شد شورای پول و اعتبار برای رفع مشکل، در پی قانونی‌کردن اخذ جریمه دیرکرد و تأیید شرعی آن برآید؛ از این رو طرحی را تهیه کرد که در آن بدهکار به صورت شرط می‌پذیرفت که اگر بدهی را در سررسید نپردازد، جریمه را بدهکار شود. شورای نگهبان نیز تصویب کرد که اگر وام گیرنده به صورت شرط بپذیرد که در صورت نپرداختن بدهی در سررسید، مبلغی معادل 12 درصد مانده بدهی برای هر سال را به بانک بپردازد؛ گرفتن آن مبلغ جایز است. از این رو با قرارگرفتن موضوع به صورت شرط ضمن عقد، مشکلات قراردادهای منعقد شده از سال تأیید این قانون (1362) به بعد رفع شد.

در قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، پرداخت خسارت تأخیر تأدیه اعاده شده و ماده 522 8 به این موضوع اختصاص یافت.

طبق این ماده، مطالبه خسارت تأخیر تأدیه از زمان سررسید تا هنگام تسویه، در صورتی ممکن است که شاخص قیمت‌ها تغییر فاحش پیدا کرده باشد. به عبارت دیگر، نرخ تورم از زمان سررسید تا زمان پرداخت به حدی باشد که عرفاً قابل مسامحه نباشد.

پس اگر نرخ تورم تغییر پیدا نکرده باشد یا این که تغییر منفی بوده یا به حدی کم باشد که عرفاً قابل مسامحه تلقی شود، بدهکار متعهد به پرداخت خسارت تأخیر تأدیه نخواهد بود.

 
سود پس از سررسید و خسارت تأخیر تأدیه چیست؟

 در دادخواست‌های ارائه شده از سوی بانک، اصل وام، سود و سود پس از سررسید و خسارت تأخیر تأدیه، مورد مطالبه بانک قرار می‌گیرد. که در قرارداد مضاربه، آن را «سهم مشارکت بانک» می‌نامند.

اصطلاح سود پس از سررسید  به سودی اطلاق می‌شود که به ماخذ توافق شده در قرارداد بابت ایام پس از سررسید وام و در صورت عدم پرداخت آن در سررسید توسط مشتری، بدان تعلق می‌گیرد. خسارات تأخیر تأدیه یا خسارت دیرکرد نیز گاه در قرارداد قید می‌شود که غالباً میزان آن شش درصد است یا آن که نسبت به آن سکوت می‌شود و در این صورت با تغییر فاحش در ارزش قیمت بر طبق شاخص سالانه بانک مرکزی محاسبه می‌شود.

مثال

فرض کنید شخصی براساس قرارداد فروش اقساطی، مبادرت به دریافت تسهیلات خرید وسایل و تأسیسات کشاورزی از بانک می‌کند. این قرارداد، یک ساله و از نوع مضاربه تضمینی با سود 12 درصد تنظیم می‌شود. چنانچه مبلغ تسهیلات 50 میلیون ریال باشد، سود یک ساله آن معادل مبلغ 6 میلیون ریال است.

اگر وام گیرنده ظرف 2 سال پس از سررسید از پرداخت وام خودداری کند و دادخواست مطالبه علیه وی اقامه شود، باید به ازای هر سال مبلغ 6 میلیون ریال و به ازای 2 سال دیرکرد مبلغ 12 میلیون ریال به عنوان سود پس از سررسید و مجموعاً با احتساب یک سال بازپرداخت وام، مبلغ 18 میلیون ریال به عنوان سود و سود پس از سررسید پرداخت کند. افزون بر آن، خسارت تأخیر تأدیه معادل 6 درصد اصل بدهی پرداخت نشده از تاریخ سررسید تا تسویه کامل (2 سال) که معادل مبلغ 6 میلیون ریال است برای وی لحاظ می‌شود.

اصل بدهی 50.000.000 ریال

سود یک ساله تسهیلات بانکی تا زمان سررسید 50.000.000×%12

ریال 6.000.000 =

 

سود پس از سررسید تا تاریخ تسویه


(در دو سال) =6.000.000×2

ریال 1.200.000

 خسارت تأخیر تأدیه مربوط به بدهی پرداخت نشده از سررسید تا تاریخ تسویه (دو سال) 2×50.000.000×6%

ریال 6.000.000=

مجموع کل بدهی و خسارات که شخص ملزم به پرداخت به بانک است 74.000.000 ریال
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۱۱
گودرزمیرزایی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
باتوجه به نرخ تورم وتبلیغات بانکها ومؤسسات دربالاتوضیح داده شده که شواری پول واعتبار تلاش کرده تا بانکها از ربا گرفتن دورباشنددرصورتی که اول انقلاب با رباخواران به سختی مبارزه میشد ولی کم کم بانکها شروع کردن به گرفتن دیرکرد وجریمه ان هم بانرخ بالا تا 30درصدچرا درکشورهای پیشرفته چرا نرخ بهره به 5درصد نرسیده .بانکها وقتی میخوای اقساط معوق را پرداخت کنی اول جریمه رامبرند بعد اگر از پولت که با هزار زحمت جمع کردی.اگر از جریمه ودیرکرد اضافه شد اونوقت اقساط کم میکنند.چرا اول اقساط را کم نمی کنند بعد درآخرسرجریمه ببرند .اگرهم با رئیس بانک صحبت میکنی درجواب میگوید دست من نیست سیستم خودش عمل میکند .سیستم راچه کسی راه اندازی کرده چراسیستم را که به دست همان انسان راه اندازی شده طوری به همان دکمه ها دستور بدهند که اول اصل بدهی را بردارد بعد جریمه ودیرکردهارا.چرا تورم بالاست علت خودبانکهاست شما را به وجدانتان کمی به فکر این مردم باشید
پاسخ ها
مریم
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
من از بانک ... ۷ میلیون تسهیلات خرید کالا گرفتم ماهی ۲۰۰هزار تومن قسطشه با سود ۱۵ درصد ولی الان هر ماه برام دیر کرد میزنن. گفتن عقب افتاده رو بده جای ۳تا قسط ۵تا قسط دادم یعنی یک میلیون ولی گفتن یکو ۴۰۰بدهی دارم اینم دادم دوباره گفتن ۶۰۰ بدهی داری بازم دادم الان میگن ۹۰۰مونده و بدهی دارین اگه ندم از حساب ضامن کسر میکنن میخوام بدونم اینا چطوری حساب میکنن که من توی سه ماه اخیر ۳میلیون باید دیرکرد ۳تا قسطو بدم؟؟؟؟؟ رئیس بانک هم میگه نمیدونم
مظاهرمحمدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۴:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
درسال.۹۱ مبلغ ۷میلیون.تومان.تهسیلات اعطائی.نزدبانک ...فروش.اقساطی.که تاسال ۹۳/۵/۲۰ مبلغ ۴۷/۰۰۰/۰۰.هزارتومان.پرداخت.نمودم.که.هم.اکنون.بانک.عامل.مبلغ حدود۱۱/۰۰۰/۰۰۰.میلیون.تومان.مطالبه.مینماید.چندین.بارجهت تسویه.مراجعه.نمودم.بامحاسبه.نمودن.بانک.وتاریخ.سررسید ۹۶/۳/۴.می.باشد.بیشترازدوبراراصل.وام.دریافت میکنند.راهنمائ بفرمائیدممنون
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۳
بانک اصول بانک داری اسلامی بدون ربا رعایت نمی کنند
نیلوفر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۳۰
ممنون میشم جواب سوالم رو ایمیل کنید
مانده بدهی مشتری گیرنده تسهیلاتی در تاریخ معینی بعد از اتمام قرارداد، به تفکیک، بالغ بر اصل ۱۱۰ واحد ،سود ۴۰ واحد ،و خسارت تاخیر تادیه ۲۰ واحد بوده است.مشتری بدهی خود را مجددا با یک تاخیر ۷۳ روزه ، تسویه کامل میکند. اگر نرخ سود ۱۴ درصد و نرخ توافق شده تاخیر تادیه ۶ درصد باشد ، مانده نهایی بدهی پرداخت شده وی ، چند واحد بوده است؟
ح ح
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۴
درسال 94 مبلغ 30 ملیون با 25 درصدی با بازبرداخت 36 ماهه از بانک دریافت نمودم مبلغ 7/5 ملیون سٻرده و22 ملیون وبانصد بمن دادن بدلیل عدم برداخت در برج 95/8 وٺیقه به تملک بانک در امده در سال 99/10 در خـواست اقاله را دادم خواهشا نحوه محاسبه وکل بدهی من چقدر شده ضمنا مبلغ 6 ملیون قصد دادم
سردار خانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
باسلام. سال 84خودرویی از لیزینگ با اقساط 36ماهه خریداری نمودم یعنی سه ساله و یکسال اقساطش را پرداخت کردم و ب علت برخی مشکلات وتصادف ک با خودرو خوابید در نمایندگی نتوانستم مابقی اقساط را بدهم وب علت سقف کم بیمه ک بعداز فروش ب بنده نگفته بودن متحمل پرداخت خسارت چندمیلیونی ب شخص ثالث شدم وهیچگونه فرانشیزی از کارت طلایی و خدماتی ک وعده داده بودن در طول این اتفاقات انجام ندادن. الان هم ک برای تسویه حساب و زدن سند رفتم لیزینگ بهم میگن اول اصل پول رو یعنی دوسال رو پرداخت کن تا سیستم جریمه و دیرکرد رو بعداحساب کنه. حالا ایا طبق قانون وحدت رویه بنده معاف از سود وجریمه میشوم؟ و چه اقدامی باید انجام دهم برای دریافت سند... باتشکر
emad
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۶
سلام، بنده یک وام راسی گرفتم و متاسفانه به مشکل خوردم. آیا راهی برای تمدید بازپرداخت آن حداقل به مدت شش ماه وجود داره ؟؟
آرین شهبازی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۲
اشتباه محاسبه کردین سود سال اول که همون شش میلیون ریتل میشه و دو سال بعدی به مبلغ پنجاه و شش میلیون ریال که کل بدهی مشتری هست جریمه تاخیر با نرخ هجده درصد تعلق میگیره که این جریمه میشهبیست میلیون یکصدو شصت هزار ریال جمع اصل و سود و تاخیر هم میشه هفتاد وشش میلیون و یکصدو شصت هزار ریال .
رییسی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۶:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
آقایون بانکها اینجا به شما ناهار هم دادن؟؟؟
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
لطفا به این سوال پاسخ بدید، ممنون، مانده بدهی مشتری گیرنده تسهیلاتی در تاریخ معینی بعد از اتمام قرارداد، به تفکیک، بالغ بر اصل ۱۱۰ واحد ،سود ۴۰ واحد ،و خسارت تاخیر تادیه ۲۰ واحد بوده است.مشتری بدهی خود را مجددا با یک تاخیر ۷۳ روزه ، تسویه کامل میکند. اگر نرخ سود ۱۴ درصد و نرخ توافق شده تاخیر تادیه ۶ درصد باشد ، مانده نهایی بدهی پرداخت شده وی ، چند واحد بوده است؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟