گره گشایی در غیاب آمریکا، توافق برای پاک سازی شام، افزایش سرقت با بالا رفتن قیمت طلا، چرایی شکایت ایران به لاهه، مرد نامرئی کاخ سفید، جنگ برای صلح، پرده برداری از جنگ رسانهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، پیامهای نشست تهران، محاکمه محتکر دو تن سکه، افزایش قدرتخرید با کوپن الکترونیکی، اقدامی وحشیانه و غیراخلاقی حمله به کنسولگری ایران و تشکیل «گروه مقاومت» علیه ترامپ در داخل کاخ سفید، از مواردی است که موضوع گزارشهای خبری و تحلیلی روزنامههای امروز شده است.
به گزارش «تابناک»، روزنامههای امروز شنبه هفدهم شهریور ماه در حالی چاپ و منتشر شدند که نشست سه جانبه روز گذشته ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه و نتایج آن با عناوین و تصاویری مرتبط صفحات نخست بیشتر آنها را تحت تأثیر خود قرار داده است. بیانات رهبر معظم انقلاب درباره در دیدار با اعضای خبرگان رهبری مبنی بر عدم ایجاد تشکیلات موازی با دولت و خالی نکردن پیشت دولت در برابر مشکلات و انتقادها و خبرهایی مبنی بر آغاز محاکمه دانه درشتهای متخلف اقتصادی از دیگر عناوینی است که در صفحات نخست روزنامهها برجسته شده اند.
روزنامه اعتماد که در نیم صفحه نخست امروز خود تصویری از رؤسای جمهور سه کشور حاضر در نشست سه جانبه سوریه در تهران قرار داده این جمله روحانی مبنی بر اینکه «ما برای صلح میجنگیم» را تیتر یک کرد. این روزنامه در بخشی از صفحه نخست خود گزارشی با عنوان اقدامی وحشیانه و غیراخلاقی منتشر کرد که به حمله معترضان عراقی به کنسولگری ایران در بصره پرداخته است.
روزنامه کیهان تأکید رهبر انقلاب در دیدار اعضای مجلس خبرگان با عنوان «جنگ رسانهای دشمن به موازات جنگ اقتصادی با هدف ایجاد یأس و احساس بنبست» را در مرکز صفحه نخست قرار داد و در گزارشی دیگر از تشکیل «گروه مقاومت» علیه ترامپ در داخل کاخ سفید خبر داده است.
روزنامه همدلی نیز نشست سه جانبه روز گذشته تهران را با تیتر چالش بر سر آتش بس در کنار تصویری از رؤسای سه کشور ایران، ترکیه و روسیه در صفحه نخست خود برجسته کرد. این روزنامه یادداشتی با قلم عادل جهانآرای و با عنوان بعضی نمایندهترند را نیز در شماره امروز خود منتشر کرده که طی آن از برخورد دوگانه در قبال نطق نمایندگان مجلس انتقاد شده است.
روزنامه شرق عنوان گره گشایی در غیاب آمریکا را برای نشست سه جانبه روز گذشته انتخاب کرده و در گزارشی دیگر خبر از محاکمه سلطان سکه با عنوان افساد فی الارض داده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشر شده در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
آنچه را روحانی نگفت رهبری تذکر داد
محمدعلی وکیلی، نماینده مجلس و مدیر مسئول روزنامه ابتکار در سرمقاله امروز این روزنامه نوشت: هفته گذشته رهبر انقلاب طی بیاناتی، خطاب به نهادهای حکومتی خارج از دولت توصیه و تاکید کردند که با دولت موازی کاری نکنند. تاکید معظمله بر کارکرد برخی نهادها و آسیبهایی که موازی کاری با دولت میتواند برای کشور داشته باشد، از نکات مهم و برجسته بیانات ایشان بود.
بدون تعارف باید گفت که اقدامات برخی از نهادها و بنیادها، به آشفتگی هم در خدمات و هم در پاسخگویی انجامیده است. آنارشیسم در خدمترسانی، بیش از این که به عدالت کمک کند، بهرهوری را میسوزاند و زمینه هدر رفت منابع را فراهم میآورد. در واقع نه تنها به تحقق عدالت کمکی نمیکند بلکه به میانجیِ بهمریختگیِ ساختاری که به وجود میآورد، زمینه حیف و میل را بیشتر میکند.
نهادهای متورم و همعرضِ دولت، عملاً بیش از اینکه باری از دوش دولت بردارند، اقتصاد کشور را بینظم کردهاند. سالهای آغازین انقلاب، راهبردها و استراتژیهای حکومت تغییر کرده بود. کشتیبانِ جدیدِ کشور، سیاستش بر این افتاده بود که عمده همتش را مصروف محرومان کند. این سیاست جدید با ساختارهای کهنهی حکومت پهلوی نمیساخت. دیوان جدیدی برای ساختن ایران بر مدارِ اهدافِ انقلاب، لازم بود. در آن میان به جهت تسریع در خدمترسانی، نهادهای انقلابی متولد شدند که موازی با ساختارِ سنتیِ دولت، بخشی از بارِ دولتِ انقلابی را به دوش بکشند.
نظامِ برآمده از انقلاب، تثبیت شد و شخصیتِ جدیدِ خود را در قوایِ خود بازیافت و دورانِ استقرار سپری میشد و اقتضائات فضای انقلابی از بامِ اعتنا فرو نشست، اما این سنتِ نهادسازی و بنیادسازی پایدار ماند. اکنون به پارهای از بنیادها که اهداف مقدسی دارند (مانند آستان قدس رضوی، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان و ...) چندان وسیع شدهاند که عملاً به رقیبِ دولت تبدیل شدهاند. حجم منابع و نقدینگی که دارند خود برابر با یک دولت است. اقتصادِ این دولتِ موازی، به قدری بزرگ است که گاه تهدیدی برای اراده دولتِ اصلی نظام محسوب میشود. این حجم از اقتصاد که موردِ حسابرسی دولت قرار نمیگیرد، اساساً حاکمیتِ دولت در اقتصاد را با چالشِ اقتدار مواجه ساخته است. موازی کاریِ آنها با دولت عملاً مانند «دوستیِ خاله خرسه» شده است. شلختگی که تولید میکند به خدماتی که میدهد نمیارزد؛ لذا به ضدِ کارکرد تبدیل شده است. به نظر میرسد همه این نهادها و بنیادها، باید این توصیه مقام معظم رهبری را جدی بگیرند و تکفلِ رفاه و عدالت را به دولت بسپارند. این چنین هم میتوان برنامههای دقیقتری برای کشور ریخت و هم منابع در مسیری که پاسخگویی وجود دارد مصرف میشود.
نوبت محاکمه دانه درشتها
روزنامه خراسان در گزارشی با اشاره به این که سلطان سکه امروز پای میز محاکمه حاضر میشود، نوشت: کیفرخواست تعدادی از مرتبطین اخلال در نظام اقتصادی کشور از جمله «وحید مظلومین» معروف به سلطان سکه صادر و در دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی تعیین وقت شد. به گزارش خبرگزاری میزان، وحید مظلومین، محمد اسماعیل قاسمی، مجید عطریان، رامین تاجیک، حسین مظلومین، محمدرضا مظلومین، نصراله دارایی، رضا مرد میدان حاجی آقای، حسن وزیری، شاهرخ نجفی، اقدس مهرافزا، سروش امیری، پویا نوبخت، احسان فرزام نیا و وحید دهاقین، به ترتیب متهمان ردیف اول تا پانزدهم این پرونده هستند. بر اساس این گزارش، در شبکه وحید مظلومین، ۱۷۰ هزار تراکنش مالی در قالب ۲۱۹ فقره حساب انجام شده که رقم این تراکنشها حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان بوده است. اولین جلسه محاکمه این متهمان ساعت ۱۰ صبح امروز شنبه ۱۷ شهریور ۱۳۹۷ به ریاست قاضی سید احمد زرگر، برگزار خواهد شد.
نام «مظلومین» در ماههای اخیر، در جریان کشف خرید و فروش دو تن سکه شنیده شد. به گفته اژهای سخنگوی قوه قضاییه، وحید مظلومین در جریان ارزی چند سال قبل نیز دادگاهی و عنوان اتهام افساد فی الارض برای وی صادر شده بود. با این حال، این فرد به خاطر اظهار نظرهای حراست بانک مرکزی و اطلاعات آزاد شد. به گزارش فارس، نماینده بانک مرکزی در دادگاه اعلام کرده بود که این افراد با ما هستند. سوابق این فرد نشان میدهد که وی به همراه پسرش، اقدام به فعالیت در بازار ارز و سکه کرده بود. به رغم اظهارات اژهای درباره سابقه این افراد، فارس به نقل از منبع آگاه، مطلبی را منتشر کرد که به نوعی نحوه فعالیت این فرد را در هالهای از ابهام فرو برد.
وی گفت: در زمان تحقیقات در سالهای ۹۰ و ۹۱ از این متهمان که در همان بحران ارزی به همراه جمشید بسم ا... دستگیر شده بودند، هیچ گونه صحبتی از هماهنگی بانک مرکزی با اقدامات این افراد نبوده است و حتی لحظه دستگیری، «مظلومین» در حال فرار از طریق یکی از مرزهای غربی بوده و اگر ارتباطی بین وی و بانک مرکزی بوده است، نیازی به فرار نداشت. این منبع مطلع با ذکر نام حمید (و نه وحید) ادامه داد: حمید مظلومین در دهه ۷۰ نیز از عوامل بحران ارزی بوده و در همان سالها دستگیر و مجوز صرافی وی باطل شده بود، اما پس از آن از نام و حسابهای بانکی افراد دیگری استفاده میکرده است. وی ادامه داد: حمید مظلومین از حساب فرد دیگری برای اقدامات تبهکارانه خود استفاده میکرده است.
بلوک بندی روحانی، پوتین و اردوغان در برابر ترامپ
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل بینالملل طی یادداشتی در روزنامه آرمان امروز با موضوع قرار دادن نشست روز گذشته رؤسای سه کشور ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه نوشت: نشست روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه در تهران و همچنین خروجی این نشست نشان خواهد داد که منطقه در آستانه یک تحول بسیار مهمی قرار دارد. مهمترین موضوعی که مورد بحث روسای جمهور سه کشور قرار خواهد گرفت؛ مساله آینده سوریه و احتمال حمله قریبالوقوع ارتش سوریه به شهر ادلب (آخرین پایگاه تروریستهای تکفیری) است که اگر در نهایت ادلب آزاد شود، سوریه وارد فضای جدیدی از امنیت و استقرار ثبات، خواهد شد و به جایگاه خود در محور مقاومت بازخواهد گشت. موضوع سوریه یکی از مسائل مهم و دغدغه اصلی ایران، روسیه و ترکیه است. اما وجود اختلاف دیدگاه سه کشور پیرامون آزادسازی «ادلب»، موجب شده است که سران سه کشور، برای رایزنی رودررو و ایجاد سازوکار کم هزینهتر، نشستی را در تهران برگزار کنند؛ بنابراین این نشست میتواند در آینده سوریه تاثیرگذار باشد. موضوع دیگری که در مدار توجه آقایان روحانی، پوتین و اردوغان قرار دارد، مساله تشکیل یک بلوک اقتصادی برای مقابله با تحریمهای آمریکا و زیاده خواهیهای دونالد ترامپ رئیسجمهوری این کشور است.
به نظر میرسد که اراده سران سه کشور بر این است که بهجای استفاده از دلار که ابزار فشار آمریکا در برابر کشورهای مستقل است، یک ارز جایگزین وجود داشته باشد که بهنظر میرسد توافقات اولیه برای جایگزینی ارزی دیگر بهجای دلار در تعاملات منطقهای و بینالمللی، میتواند از فشارهای آمریکا علیه سه کشور ایران، روسیه و ترکیه بکاهد. در واقع دغدغههای مشترکی بین روسای سه کشور درباره سیاستهای تهاجمی ترامپ علیه این سه دولت وجود دارد و تصمیمات لازم در این نشست برای مقابله با هژمونی آمریکا و ترامپ اتخاذ خواهد شد.
به نظر میرسد که سازوکارهای این موضوعات کاملا تعریف شده است و خروجی این نشست میتواند در حقیقت یک بلوک بندی اقتصادی در برابر آمریکا باشد؛ لذا مجموعه این حوادث و گفتگوها و از سویی حوادثی هم که در منطقه روی داد و تهدیدات آمریکا برای حمله به سوریه؛ در صورت حمله ارتش بشاراسد به ادلب، همه اینها مسائلی است که بهصورت کاملا دقیق و شفاف، مورد توجه روسای جمهور سه کشور قرار گرفته است و به زودی با سازوکارهایی که در نظر گرفته شدهاست، ادلب با هزینه بسیار کمی آزاد خواهد شد و سوریه تا پایان سال میلادی جاری، جشن پیروزی نهایی بر گروهکهای تروریستی را آغاز خواهد کرد. باید در نظر داشت که در هر حال سوریه عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران در منطقه تلقی میشود. همچنان که سوریه ایران را عمق استراتژیک خود میداند. این امر در حقیقت مربوط به یکسری منافع مشترک امنیتی و سیاسی بین دو کشور است. اگر سوریه از گروهکهای تروریستی پاکسازی شود قطعا محور مقاومت در منطقه تقویت خواهد شد. به اعتبار اینکه بحران ۷ ساله سوریه، برآیند مواضع انقلابی و ضدصهیونیستی دولت بشار اسد بوده است و این هزینهای است که دولت و ملت سوریه بهخاطر مقابله با رژیم صهیونیستی پرداخت کردهاند که اکنون با شکست گروهکهای تروریستی، سوریه جایگاه خود را در محور مقاومت و در برابر زیاده خواهیها و تهاجمات اسرائیلیها و سعودیها بازخواهد گشت.
تفکیک منتقدین دولت به روایت کیهان
سعدالله زارعی در بخشی از بادداشت روز روزنامه کیهان با عنوان نقش سه گانه در بدبین کردن مردم نوشت: تلاش دشمن برای «بدبینسازی مفرط مردم نسبت به نظام جمهوری اسلامی»، همه ارکان نظام و اجزاء موثرتر آن را شامل میشود که در سخنان رهبری هم به آنها اشاره شد، ولی از آن جا که در این معرکه، دشمن روی ناکارآمد نشان دادن نظام در «حل مسایل اقتصادی جامعه» متمرکز شده است، بدون تردید «بدبینی نسبت به دولت جمهوری اسلامی» در اولویت دشمن میباشد و از این روست که تمرکز رهبری هم در مقابله با توطئه دشمن و سدکردن حرکت ویروس بدبینی، روی دولت بیشتر از سایر نهادها است.
دولت یک کل است که علاوه بر رئیسجمهور، معاونین، وزرا و معاونین وزرا، طیف وسیعی شامل دهها هزار نفر مدیران میانی که نقش آنان به هیچوجه کمتر از مسئولین اجرایی دسته اول نیست و شاید بیشتر هم باشد را دربر میگیرد و بدون کمترین تردید اکثر آنان و اکثر مسئولین دسته اول از خدومترین عناصر جامعه به حساب میآیند. با یک نگاه منصفانه اکثریت اعضای کابینه از مسئولان دلسوز و افراد و شخصیتهای خدمتگزار ملت و نظام هستند در عین حال این قلم به خاطر پرهیز از سوءتفاهم از ذکر نام آنان خودداری میکند آنان در بخشهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و زیربنایی کشور مشغول فعالیت میباشند.
در این میان منتقدین دولت به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند. یک دسته جناحها و افرادی هستندکه با هدف کاملا سیاسی و قدرتطلبانه به دولت و اجزاء آن میتازند و در حین تاختن، هیچ نقطه روشنی را در دولت نمیبینند. حزب کارگزاران، باز تولیدشدههای حزب مشارکت و نیز سازمان مجاهدین انقلاب که دارای ابزارهای فراوان رسانهای و فضای مجازی و انواعی از تریبونها و جایگاههای دیگر میباشند، در این دسته قرار میگیرند. آنان که تا دیروز مدعی پیروز شدن در انتخاباتهای ریاست جمهوری ۹۲ و ۹۶ و پیروزی در انتخابات اخیر مجلس بودند با این برداشت که مردم این دولت و مجلس را ناکارآمد دانسته و از آن رویگردان شدهاند، به نفی افراطگونه همه اجزاء دولت و همه کارکردهای آن - حتی اعتراض به وزارتخارجه که تا پیش از این، آن را قله افتخار خود و دولت معرفی میکردند- روی آوردهاند، اما دسته دوم، منتقد ضعفها و بعضی سوءمدیریتهای دولت هستند و از اول به این دولت رویکرد انتقادی داشتهاند. اکثر آنان و انتقاداتشان در اکثر موارد، نشانهای از سودای قدرت مشاهده نمیشود، اما در عین حال این دسته نیز در پارهای از موارد بهگونهای برخورد میکنند که گویی تمام دولت را نقد میکنند و در برخی از موارد ناخواسته به بدبینی مطلق نسبت به دولت دامن زده میشود.
جامعه ما ـ بر اساس تجربه ۲۰۰ ساله خود ـ به غرب بدبین است و آن را دشمن خود میداند و بر این اساس در برابر قضاوتهای سیاسی و تبلیغات زهرآگین آنان مقاومت میکند. اما زمانی که همان داعیهها را از درون جامعه خود میشنود، سرگردان شده و در نهایت تحت تاثیر تبلیغات دشمنان خود قرار میگیرد. پس در این میان افراد و دستههای سیاسی هرچه به نظام مقدس جمهوری اسلامی نزدیکترند باید نسبت به این موضوع حساس توجه بیشتری نشان دهند باید این نکته که همین دولت هم علیرغم اشکالاتی که دارد میتواند برای اداره کشور کاملا کارآمد باشد، مدنظر و عمل قرار گیرد.