«تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی از حوزههای مهم خبری به خصوص سیاسی و اقتصادی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی و اوضاع اقتصادی کشور انداخته میشود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافتهای مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.
حسین راغفر: خودِ دولت عامل گرانی افزایش نرخ دلار بوده، چون با کسری بودجه مواجه است
حسین راغفر درباره التهابات بازار ارز و دلایل افزایش نرخ دلار اظهار داشت: قطعا دولت عامل گرانی نرخ ارز است و دولت هر صبح به بانکها و صرافیها اعلام میکند که امروز نرخ دلار و نرخ ارز چقدر باشد و چقدر بفروشند. وی در گفتوگو با ایلنا با بیان اینکه دولت به دلیل کسری بودجه نسبت به افزایش نرخ ارز اقدام کرده است، ادامه داد: به نظر میرسد، دولت توان اداره امور را ندارد و اعضای آن ناکارآمد هستند. از سوی دیگر، منافع عدهای سودجو و غارتگر در این میان بوده و منافع آنها در این وضعیت و گرانی ارز است. این کارشناس اقتصادی درباره افزایش نرخ ارز در حالی که دولت مدعی است، برنامههای ضد تورمی را به اجرا میرساند، گفت: رییس دولت سیزدهم خط قرمز دولت را دو موضوع مطرح و اعلام کرده، یکی از آنها موضوع تورم و مهار افزایش نرخ تورم و دیگری کاهش ارزش پول ملی است و تیم اقتصادی این دولت عنوان کردند که این دو موضوع خط قرمز دولت بوده، اما میبینیم که نرخ دلار در ۶ الی ۷ ماه گذشته ۱۱ هزار تومان افزایش یافته است. به معنای دیگر، تنها در این مدت بیش از ۴۰ درصد بر قیمت دلار اضافه شد و خودِ دولت هم عامل گرانی افزایش نرخ دلار بوده، چون با کسری بودجه مواجه است.
رییس مرکز ملی فضای مجازی: اگر «متا» نامه ما را جواب ندهد، مقدمهای برای مجوز قانونی انسداد اینستاگرام است
ابوالحسن فیروزآبادی رییس مرکز ملی فضای مجازی گفت: بستن اینستاگرام فعلا به خاطر شرایط امنیتی بوده، ولی ادامه آن نیاز به مجوز قانونی دارد. مجوز قانونی یا باید طبق روال در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه صادر شود یا یک قاضی یا یک مرجع عالی ماننده شورای عالی فضای مجازی یا شورای عالی امنیت ملی درخواست آن را بدهد. تا الان چنین مجوزی در هیچ جا به تصویب نرسیده است. آن چیزی که منجر به محدودسازی دسترسی به پیام رسان های متا شده، درخواست شورای امنیت کشور بوده و به شرایط خاص امنیتی کشور برمی گردد.
سردار جلالی: امروز در پایان حوادث اخیر قرار داریم
سردار جلالی با بیان اینکه امروز در پایان حوادث اخیر قرار داریم، افزود: باید دشمنان را به درستی شناخت. امروز آمریکا دشمن اول ماست. نادیده گرفتن راهبردهای دشمن در شکلگیری اغتشاشات اخیر ساده انگارانه است. وی با اشاره با حوادث اخیر کشور، نادیده گرفتن راهبردهای دشمن در شکلگیری اغتشاشات را ساده انگارانه توصیف کرد و گفت: منکر ضعفها و کاستیها نیستیم، اما ستون اصلی حل این مسائل، راهبردهای دشمن علیه ملت ایران است. وی ادامه داد: دشمن در کشور ما با بهره گیری از رسانههای مدرن و شبکههای اجتماعی به دنبال تغییر در ارزشهای ملی و خانوادگی است و با این راهبرد، یک فرایند تغییر را دنبال میکند.
نماینده سابق مجلس: به زنان شُل حجاب احسنت میگویم
محسن کوهکن: زنانی که حجاب از سر برداشته اند دو دسته میشوند: یک دسته شالی روی گردنشان انداختهاند که خب این افراد که کشف حجاب کردهاند پس باید پرسید این شال یا روسری که دور گردنشان است، برای چیست؟ حتی شما دیدهاید همین خانمهای «شلحجاب» وقتی خارج از کشور کاملا حجاب ندارند، زمانی که به زیارت میروند، حجابشان کامل است. اینها پالسهای مثبتی است و نشان میدهد اعتقاداتی دارند. اگر قبلا از کنار این زنان که موهایشان پیداست، رد میشدیم و به ذهنمان خطور میکرد که او را ارشاد کنیم، اما اکنون وقتی از کنارشان رد میشویم به آنها احسنت میگوییم که با وجود اینکه برخی کشف حجاب کردهاند، اما شما همین روسری را هم دارید و این نشان از اعتقاد شما به حجاب است.
افشاگری نماینده مجلس درباره «دسترسی بدون محدودیت مسئولان و نمایندگان به اینترنت»
معینالدین سعیدی، نماینده مردم چابهار در مجلس با بیان اینکه مسئولان بدون هیچ محدودیتی به فضای مجازی دسترسی دارند، گفت: متاسفانه هیچ قرینه ای مبنی بر اینکه بخواهند محدودیت ها را بردارند دیده نمی شود. وی در مورد فیلترینگ فضای مجازی گفت: در شرایط خاص به لحاظ امنیتی وقتی دسترسی مردم را محدود می کنیم، مردم شاید برای مدت کوتاهی بپذیرند ولی وقتی آن شرایط مرتفع می شود علی القاعده باید این فضا برای مردم ایجاد شود تا بتوانند از ظرفیت های فضای مجازی استفاده کنند. وی خاطرنشان کرد: یک سوال واضح که هیچ کس جواب نمی دهد این است" اگر بناست استفاده مردم به هر دلیل محدود شود علی القاعده نمایندگان مردم باید بر این موضوع اولی باشند. ما می بینیم مسئولان و نمایندگان دسترسی دارند و هیچ محدودیتی ندارند و برای مردم این دسترسی نیست و این بی عدالتی است که مردم را ناراحت کرده است.
عباس عبدی: از انتخابات ۹۸ روشن بود ماجرا تمام شده است
عباس عبدی نوشت: از همان میزان مشارکت در انتخابات مجلس در سال ۹۸ میشد حدس زد که دچار بحران نمایندگی سیاسی شدیم، اما کسانی که باید میشنیدند، گوش نکردند. در نهایت اعتراضات اخیر نشان داد که واقعیت متصلبتر از آن است که بتوان آن را نادیده گرفت. نادیده گرفتن واقعیت بیش از آنکه موجب تغییری مطلوب در واقعیت شود، نوعی خودفریبی است. از همان انتخابات مجلس در سال ۱۳۹۸ به خوبی روشن بود که ماجرا تمام شده است، مگر آنکه تدبیری اندیشیده شود. اینکه در تهران آرای خالص مشارکتکنندگان در انتخابات به حدود ۱۸درصد برسد، یعنی که پایتخت کشور پاسخ منفی و روشنی را به این دعوت داده است.
روزنامه فرهیختگان: آقای میرسلیم! چرا ایده «۵ تا ۱۰ روز» را برای آقازاده مطرح نکردید؟
روزنامه فرهیختگان نوشت: اظهاراتی که اخیرا از مصطفی میرسلیم درباره اعدام زودهنگام دستگیرشدگان ناآرامیها منتشر شد، مجددا باعث یادآوری ماجراهای اخیر درباره پسرش و اتفاقات بعد از دستگیری او شد. خود میرسلیم ماجرای فرزندش را اینطور روایت کرده: «مهدی (پسر میرسلیم) را ظاهرا پس از دو سال مراقبت، در تیرماه ١٣٩٨ بازداشت و در بهمن ۱۳۹۸ به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال حبس محکوم کردند که پس از درخواست تجدیدنظر و قطعی شدن حکم در بهمن ١٣٩٩ به زندان اوین برده شد. هنگام دستگیری او، با اطلاعاتی که مأموران امنیتی به من دادند متوجه مسائلی که او را گرفتار کرده بود شدم و فکر میکنم که اگر زودتر متوجه این مسائل شده بودم، با تنبیه مختصری میتوانستم او را از این وضعیت نجات دهم.»
میرسلیم همچنین میگوید برای جلوگیری از هرگونه شائبه و شبهه، در هیچ یک از مراحل بازداشت و بازجویی و محاکمه و تجدیدنظر دخالتی نکرده است. او درمورد فرآیند فریب خوردن پسرش گفته: «منافقین با شناسایی و سوءاستفاده از نقطهضعف مهدی او را شکار کرده و به دام انداخته و سعی کردند از او اطلاعاتی بهدست بیاورند که البته چون او فاقد هرگونه اطلاعات طبقهبندی شده بوده، موفقیتی جز به دام انداختن او به دست نیاوردند. نقطهضعف مهدی از بدو تولد با او بوده و این مساله هم جسمی است و هم روحی. من و مادرش هم بسیار تلاش کردیم تا این نقاط ضعف بر شخصیت او تاثیر نگذارد و او بتواند بهتدریج که رشد میکند، بدون احساس ضعف و عادی به تحصیل و زندگی اجتماعی بپردازد و تا حدود زیادی هم موفق بودیم. فرزندم بسیار عاطفی و سادهلوح و سستاراده است. این ضعف موجب ناتوانی در تامین وضعیت معیشتی او شده و منافقین نیز با استفاده از همین موارد توانستند او را جذب کنند و به انحراف بکشانند و مأموران امنیتی نیز گمان کرده بودند که او عنصر اثرگذاری است.
من بهعنوان پدرش، حتی بعد از پنجاه سال ابا دارم که بگویم او ضعیف است تا مبادا به شخصیت او اهانت شود، ولی واقعیت همین است و اکنون اغلب کسانی که با این پرونده سروکار داشتهاند، این نقاط ضعف را بهخوبی میدانند. همچنین برخی از همبندیهای او در هنگام مرخصی به من گفتند که دیگران، مهدی را وادار به بیگاری کرده و از او اخاذی میکنند و بدتر از همه به مناسبت شرکت در رأیگیری و انتخابات ریاستجمهوری به او اهانت میکردند. اینها نمونههایی بود از آنچه در زندان رخ میداد و وقتی یقین به صحت گزارشها پیدا کردم و برایم محرز شد که از طرف همبندیهایش ظلمی رخ داده، در نامهای از رئیس قوه قضائیه سوال کردم که آیا منظور از پنج سال حبس، زندان توأم با تحقیر و توهین و اخاذی است؟ ایشان هم بزرگواری کردند و جواب دادند.»
میرسلیم همچنین اینطور ادامه میدهد که بهنظر او «دستگاه قضا باید این نکته را درنظر بگیرد که زندان، مجازات مناسبی برای فردی با این شرایط ضعیف نیست؛ آن هم زندانی که در شرایط کنونی امکان طبقهبندی زندانیان در آن به نحو شایسته وجود ندارد.» بعد میگوید این سخنانش نه برای مبرا کردن فرزند و نه برای اعمال نفوذ در دستگاه قضایی است، چون از مشکلات کار آنها بهخوبی آگاه و امیدوار است بتوانند هرچه زودتر و بهتر اصلاحات بنیادین را در قوه قضائیه به ثمر برسانند. همانطور که در سخنان میرسلیم دیده میشود و در جایی میگوید فکر میکنم که اگر زودتر متوجه این مسائل[جرم پسر] شده بودم، با تنبیه مختصری میتوانستم او را از این وضعیت نجات دهم. این درحالی مطرح میشود که میرسلیم این تنبیه مختصر را در سخنان اخیری که از او منتشر شد، برای دیگر دستگیرشدگان جایز ندانسته و خواستار اعدام در فاصله زمانی پنج تا ده روز شده است. اینچنین تفاوت عمل و گفتار در سخنان مصطفی میرسلیم، جز تشویش افکار عمومی چیزی به همراه نخواهد داشت. او حتی پیش از اظهارنظر درباره اعدام اخیر باید این را درن ظر میگرفت که در موضوعی که خود به آن مبتلا بوده (محرز شدن ارتباط فرزند با منافقین) حداقل نظری خلاف عملکرد خود ندهد تا این چنین با آرامش افکار عمومی بازی نکند.
مخبر: میتوانیم به مردم زمین دهیم تا خودشان مسکن بسازند
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور درباره اقدامات دولت برای تامین مالی ساخت مسکن، گفت: اینکه مسکن ساخته شود یا بسازیم با یکدیگر تفاوت دارد؛ دولت باید بخشی را بسازد و بخشی دیگر نیز باید ساخته شود، ما میتوانیم به مردم زمین دهیم تا خودشان مسکن بسازند زیرا در قشری از مردم این ظرفیت وجود دارد. عضو کابینه سیزدهم ادامه داد: تامین مالی مناسب برای همه روشهای ساخت مسکن در بانک مرکزی تدوین شده و امیدواریم آثار آن سریعتر مشخص شود. معاون اول رئیس جمهور در پاسخ به این پرسش که آیا الزامی برای تامین مالی ساخت مسکن وجود دارد، گفت: بله؛ زیرا مصوبه دولت است.
بسیاری از بانک ها ضمانت بازنشسته ها را قبول ندارند
سیدناصر موسوی لارگانی، نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی در خصوص مسیر سخت دریافت تسهیلات خرد بانکی از سیستم بانکی، گفت: وزیر امور اقتصاد و دارایی می گوید که دریافت تسهیلات تا صد میلیون تومان هیچ گونه ضامنی نیاز ندارد اما بانک ها از متقاضیان دریافت وام، سه ضامن با گواهی کسر از حقوق میخواهند. وی با تاکید بر اینکه متاسفانه در زمینه تضامین بانکی سلیقه ای عمل میشود، در حالی که باید با یک ضامن تسهیلات خرد پرداخت شود، عنوان کرد: در شرایطی که باید جوانان را در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به فرزند آوری تشویق کنیم و برای این منظور تسهیلاتی در نظر گرفته شده است متاسفانه شاهد سنگ اندازی بانک ها در این مسیر هستیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در برخی از بانک در روزهایی خاص اقدام به تشکیل پرونده برای متقاضیان دریافت تسهیلات میکنند که این روند نیز قابل قبول نیست و بانکها باید در تمام روزهای کاری خود خدمات لازم را ارائه نمایند، ادامه داد: بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از تسهیلات دریافتی متقاضیان در حساب بانکی آنها مصدود میشود، در حالی که این موضوع قانونی نیست. وی با بیان اینکه شنیده میشود بانکها ضامن بازنشسته و بالای ۶۰ سال را قبول نمیکنند و این موضوع مسیر سخت دریافت تسهیلات خرد را دشوارتر نیز میکند، گفت: مگر چه تعداد کارمند رسمی در کشور وجود دارد که تمامی بانکها اولویت اخذ ضامن خود را دریافت کسر از حقوق کارمند رسمی دولت قرار داده اند؟
پورابراهیمی: دولت به راحتی میتواند در جامعه آرامش ایجاد کند
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه باید در شرایط تورمی کالای ارزان به مردم داده شود، گفت: باید سفره مردم خط قرمز نظام باشد لذا دولت با تکمیل زیرساخت ها، نسبت به ارائه کارت اعتباری خرید کالاهای اساسی (کالابرگ الکترونیکی) اقدام کند. وی با این توضیح که بخشی از قانون مربوط به تغییر در نحوه تخصیص ارز ترجیحی اجرا و بخشی هم اجرا نشده است، توضیح داد: قسمت مربوط به باز توزیع و پایگاه جامع ایرانیان به درستی اجرا نشده و دولت روش پرداخت یارانه نقدی را در پیش گرفت که در آن پرداخت ها و تعداد خانوارها مشخص است؛ این یعنی دولت بازتوزیع را به روش دیگر متفاوت از مصوبه مجلس اجرا کرد؛ آن هم با این ادعا که زیرساخت ندارد؛ حال اینکه زیرساخت به راحتی قابل حل است. دولت به راحتی میتواند آرامشی در جامعه ایجاد کرده و عین تجربه کارت سوخت را دنبال کند.