بین الملل تابناک: گفتوگوی امیرعبداللهیان و بورل درباره توافق با آژانس، صدور قطعنامه پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بیانیه آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان علیه سوریه، تعویق نشست چهارجانبه ایران، روسیه، ترکیه و سوریه و واکنش وزیر خارجه آمریکا به توافق ریاض و تهران، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گفتوگوی امیرعبداللهیان و بورل درباره توافق با آژانس
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با وزیر امور خارجه کشورمان، بر لزوم تسریع اجرای توافق اخیر ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص حلوفصل مسائل پادمانی تاکید کرد.
روز پنجشنبه، «جوسپ بورل» با انتشار پیامی در توئیتر، ضمن اشاره به تماس تلفنی خود با حسین امیرعبداللهیان، عنوان کرد: همکاری جدی با آژانس اتمی و اجرای سریع توافق به دست آمده ضروری است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران هفته پیش، در پی سفر دو روزه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران توافقاتی را در خصوص حلوفصل مسائل پادمانی صورت دادند که بر اساس آن، ایران داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد چنانچه مقتضی باشد، فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن قرار شد در جلسات فنی بین دو طرف مورد توافق قرار میگیرد.
منابع خبری، دیروز از احتمال سفر تیم فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران در روزهای آینده، در چارچوب توافق اخیر ایران و آژانس خبر دادند.
لارنس نورمن، خبرنگار ارشد نشریه والاستریت ژورنال روز چهارشنبه، با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: من دریافتهام که تیم فنی آژانس آخر هفته راهی تهران خواهد شد. هفته آینده، تصویر روشنتری درباره روند اجرای توافقات بهعمل آمده با ایران حاصل خواهد شد.
گروسی هفته پیش در حاشیه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خبرنگاران گفته بود که تیم فنی این سازمان به زودی برای شرکت در جلسات با ایران در خصوص حل وفصل مسائل پادمانی، راهی تهران میشود.
صدور قطعنامه پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پارلمان اروپا در تداوم تلاشهای نافرجام برای افزودن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نهاد رسمی نظامی ایران در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی اروپا، قطعنامهای مداخلهجویانه را در خصوص مسمومیت دختران دانشآموز ایرانی تصویب و به این بهانه درخواست خود علیه سپاه را تکرار کرد.
در این قطعنامه که با ۵۱۶ رای موافق، ۵ رای مخالف و ۱۴ رای ممتنع به تصویب رسید، آمده است: دوباره از شورای اروپا درخواست می کند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کند و فهرست تحریم های اتحادیه اروپا را - از جمله در چارچوب مکانیسم های تحریم جهانی حقوق بشر اتحادیه اروپا - به همه کسانی که مسئول نقض حقوق بشر در ایران هستند، گسترش دهد.
نمایندگان پارلمان اروپا در این قطعنامه همچنین خواستار تحریم رئیس جمهوری ایران و دادستان کل کشور شدهاند.
آنها دیماه گذشته هم در تداوم مواضع مداخلهجویانه در امور داخلی ایران، به یک گزارش ادعایی درباره حوادث اخیر ـ که در آن درخواست نامتعارف افزودن نام سپاه پاسداران فهرست سازمانهای تروریستی خارجی اتحادیه اروپا مطرح شده بود ـ رای دادند.
این در حالی است که تصمیمات پارلمان اروپا پیشنهادی محسوب شده و تصمیم نهایی را شورای اروپا میگیرد. شورای اروپا هم در خصوص مواردی نظیر این مورد بر مبنای اجماع و نه اکثریت تصمیمگیری میکند. در واقع قطعنامه پارلمان اروپا سندی غیر الزامآور است و نمیتواند شورای اروپا را ملزم به اجرای آن کند.
جمهوری اسلامی ایران پیشتر نسبت به تحرکات ضد ایرانی اروپا به ویژه علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان نهاد نظامی رسمی کشورمان هشدار داده بود. مقامات کشورمان با بیان اینکه سپاه پاسداران یک نهاد نظامی رسمی کشور بشمار میرود، هشدار دادهاند که تحریم آن اقدامی غیرقانونی خواهد بود.
بیانیه آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان علیه سوریه
مقامات آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس در بیانیهای مشترک اعلام کردند، هرگز روابط خود را با نظام بشار اسد عادی نخواهند کرد و هرگز تحریمها را تا زمان پیشرفت به سمت راه حل سیاسی برنخواهند داشت.
به گزارش سایت النشره، این کشورها در حالی این بیانیه را منتشر کردند که بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه روز سهشنبه به مسکو سفر کرد و با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ملاقات داشت، این اولین سفر رسمی اسد به خارج از منطقه خاورمیانه از زمان زلزله ماه فوریه است.
در این بیانیه مشترک مداخلهجویانه، آنها مدعی شدند: "نظام اسد دست به ارتکاب جنایت در حق مردم سوریه زده و به «تروریستها» اجازه داده امنیت منطقهای را تهدید کنند."
قانون سزار که کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۰ صادر کرد درباره تحریمهای اقتصادی و حقوقی بود که شامل ۳۹ شخصیت دولتی سوریه در راس آنها بشار اسد و همسرش اسماء اسد میشد.
این قانون هر فرد غیرسوری را که با نظام اسد همکاری، یا به هر شکلی از آن حمایت کند، تحت تحریم قرار میدهد. این قانون مشخصا روسیه، چین و ایران را به دلیل همکاری با نظام سوریه تحت تحریم قرار میدهد.
تعویق نشست چهارجانبه ایران، روسیه، ترکیه و سوریه
نشست معاونان وزرای خارجه روسیه، ترکیه، ایران و سوریه که قرار بود این هفته برگزار شود، به تعویق افتاد.
به گزارش العربی الجدید، یک منبع در وزارت خارجه ترکیه پنجشنبه گفت که نشست معاونان وزرای خارجه روسیه، ترکیه، ایران و سوریه که قرار بود این هفته برگزار شود، به تعویق افتاد.
به گزارش میدل ایست نیوز، مولود چاوشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه هفته گذشته گفته بود که معاونان وزرای خارجه چهار کشور این هفته در مسکو با هدف حل بحران سوریه دیدار میکنند.
رسانهها پیشتر گزارش داده بودند که معاونان وزرای خارجه چهار کشور، ۱۵ و ۱۶ مارس دیدار میکنند.
منبع مذکور در وزارت خارجه ترکیه گفت، این نشست به دلایل فنی به تعویق افتاد.
واکنش وزیر خارجه آمریکا به توافق ریاض و تهران
با گذشت چند روز از توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، سرانجام «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا درباره این توافق واکنش نشان داد.
بلینکن در جریان یک کنفرانس خبری در دانشگاه «آدیس آبابا» در حین سفر به اتیوپی در خصوص ازسرگیری روابط تهران و ریاض ابراز خوشبینی کرد.
وزیر خارجه آمریکا در ابراز خوشبینی خود نیز بار دیگر شک و شبهاتی درباره پایبندی ایران به تعهداتش مطرح کرد و گفت: «اگر این توافق واقعاً محقق شود و به ویژه اگر ایران به تعهداتی که ظاهراً مطرح کرده، عمل کند، باز هم مثبت خواهد بود.»
وی ادامه داد: «از دیدگاه ما، هر آنچه بتواند به کاهش تنشها، جلوگیری از درگیری و مهار اقدامات خطرناک یا ثباتزدای ایران کمک کند، چیز خوبی است.»
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین به نقش چین در ازسرگیری روابط تهران و ریاض اشاره کرد و گفت: ««من فکر میکنم این ارزشمند است که کشورها در جایی که میتوانند، اقدام کنند و مسئولیت پیشبرد امنیت و پیشبرد روابط صلحآمیز را بر عهده بگیرند.»
پیش از این نیز روز سه شنبه هفته جاری، «جان کربی» هماهنگ کننده امور راهبردی در کاخ سفید در خصوص توافق تهران و ریاض گفته بود: «امیدواریم که توافق بین تهران و ریاض به توقف جنگ در یمن منجر شده و باعث توقف حملات علیه سرزمینهای عربستان سعودی شود.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.