بین الملل تابناک: نشست شورای وزیران عربستان برای ازسرگیری رابطه با ایران، گفتوگوی جیک سالیوان با بنسلمان درباره ایران و یمن، اذعان دوباره رئیس سیا به تسلیحاتی نبودن برنامه هستهای ایران، کشته شدن ۳ سرباز ارمنستان و ۳ سرباز جمهوری آذربایجان در درگیریهای مرزی و ادعای لندن درباره ورود جاسوسان چینی به انگلیس، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
نشست شورای وزیران عربستان برای ازسرگیری رابطه با ایران
روز گذشته، (سهشنبه، ۱۱ آوریل)، شورای وزیران عربستان سعودی، جدیدترین تحولات مربوط به اجرای توافق عربستان و ایران برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک قطع شده از سال ۲۰۱۶ را بررسی کرد.
یک مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، در گفتوگو با آسوشیتدپرس از گفتوگوی «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی درباره ایران و یمن خبر داده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت، این گفتوگو روز سهشنبه و در بحبوحه وجود نشانههایی از حرکت عربستان سعودی و حوثیهای یمن (انصارالله) به سمت پایان جنگ ۹ ساله یمن انجام شده است.
محمد بن سلمان روابط مخدوشی با دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا بر سر مسائل حقوق بشری و تولید نفت داشته است؛ این تماس تلفنی بعد از آن انجام گرفت که «سعد الجابر»، دیپلمات عربستان سعودی روز یکشنبه با مقامهای انصارالله یمن در صنعا دیدار کرد.
مقام مورد استناد آسوشیتدپرس گفته که «تیم لندرکینگ»، نماینده ویژه دولت بایدن در یمن طی روزهای آینده برای انجام گفتوگوهای بیشتر با مقامهای سعودی راهی ریاض خواهد شد. ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا هفته گذشته به ریاض سفر و با مقامهای اطلاعاتی عربستان دیدار کرده بود.
سفر الجابر به صنعا بعد از توافق ماه گذشته ایران و عربستان سعودی در چین برای احیای روابط دیپلماتیک اتفاق افتاد. حصول این توافق در چین باعث نگرانیهایی در غرب شده است که آن را نشانهای دیگر از تغییر نظم جهانی میدانند.
مقام مورد استناد آسوشیتدپرس گفت: پس از گفتوگوهای روز یکشنبه، مقامهای کاخ سفید از پیشرفتهای محسوس بر سر نقشهراهی جهت حصول صلح در یمن و پایان دادن به جنگ در این کشور دلگرم شدهاند.
این منبع آگاه گفته محور گفتوگوی سالیوان و محمد بن سلمان بیشتر به موضوع یمن اختصاص داشت؛ اما آنها درباره ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان تهران-ریاض و برنامه هستهای ایران نیز گفتوگو کردند.
ویلیام برنز مشهور به بیل برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) سه شنبه شب در اندیشکده بیکر در تداوم هراس از پیشرفت های هسته ای ایران مدعی شد، برنامه هستهای ایران همچنان نگرانی روزافزون است.
رئیس سیا در عین حال اذعان کرد: ارزیابی ما در جامعه اطلاعاتی این است که مقامهای ایران هنوز تصمیمی برای ازسرگیری برنامه تسلیحاتی که در پایان سال ۲۰۰۳ متوقف شد، نگرفته اند.
بیل برنز همچنین ادعا کرد، ارزیابی ما این است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در حال حاضر تمایلی به مذاکره درباره اوکراین ندارد.
وی مدعی شد: پوتین در این مرحله در مذاکرات جدی نیست و این پیشرویهای اوکراین در میدان جنگ است که می تواند چشم انداز دیپلماسی را شکل دهد.
رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اوایل اسفند ۱۴۰۱ نیز در گفتوگو با شبکه سی بی اس در پاسخ به سوال "مارگارت برنان" مجری این شبکه مبنی بر اینکه آیا سران جمهوری اسلامی ایران تصمیمی برای ساخت سلاح هسته ای دارند، گفته بود تا جایی که میدانیم، اعتقادی نداریم که سران ایران تصمیمی برای ازسرگیری برنامه تسلیحاتی که در پایان سال ۲۰۰۳ تعلیق کرده بودند، گرفته باشند.
وی در عین حال با تکرار ادعای غنیسازی ۸۴ درصدی اورانیوم در ایران که در آن زمان ادعا شده بود، مدعی شد، اما دو پایه این ابزار، برنامه غنیسازی ایران بسیار پیشرفت کرده و اگر بخواهند تنها در چند هفته میتوانند به غنیسازی ۹۰ درصدی برسند و سامانههای موشکی نیز که قابلیت حمل سلاح اتمی را دارند، بسیار پیشرفت کرده است.
برنز با بیان اینکه ما شواهدی نداریم که ایران تصمیمی برای ازسرگیری برنامه ساخت سلاح هسته ای دارد، اما در عین حال ادعا کرد سایر ابعاد این چالش، در حال پیشرفت است.
کشته شدن ۳ سرباز ارمنستان و ۳ سرباز جمهوری آذربایجان در درگیریهای مرزی
رسانههای جمهوری آذربایجان اعلام کردند، در جریان درگیریهای عصر امروز در مرز ارمنستان سه نظامی این کشور کشته شدند.
وب سایت خبری «ئولکه.آذ» به نقل از رسانه هراپاراک ارمنی گزارش داد، در جریان درگیریهای امروز در مرزهای دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان، سه نظامی ارمنی نیز جان خود را از دست داده و تعدادی نیز مجروح شدند.
بنا به گزارش این رسانه، در جریان درگیری عصر امروز که در محدوده شهر لاچین جمهوری آذربایجان و روستای تغ شهر گوریس ارمنستان رخ داد، احتمال افزایش شمار تلفات و کشته شدگان دو طرف وجود دارد.
رسانههای آذری و ارمنی با اشاره به تداوم تنش و تیراندازی در مرزهای دو کشور، طرف مقابل را آغازگر درگیری امروز خواندند.
تارنمای ئولکه.آذ اعلام کرد که وزارت دفاع ارمنستان نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرده و طرف آذری را آغازگر این درگیری عنوان میکند.
اما وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان با صدور بیانیهای، طرف ارمنی را به اقدامات تحریک آمیز در پس زمینه درخواست جدی برای مذاکرات توافقنامه آتش بس ۲.۵ سال پیش متهم کرد و گزارش داد: درگیری امروز نشان داد که ارمنستان به روند صلح علاقهای ندارد.
وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان همچنین طرف ارمنی را به نقض تمامیت ارضی خود و نیز تهدید صلح و امنیت در منطقه متهم و ارمنستان را مسئول عواقب درگیری امروز عنوان کرد.
رسانههای آذری همچنین مدعی شدند که طرف ارمنی علاوه بر توپخانه، از پهپادهای نظامی نیز در درگیری عصر امروز (سهشنبه) استفاده کرده است.
همچنین به گزارش خبرگزاری آرمن پرس، وزارت دفاع ارمنستان نیز در اطلاعیه جدیدی اعلام کرد که از ساعت ۱۹:۵۵ وضعیت در خط مقدم همچنان نسبتاً پایدار است.
یک مقام مسئول در وزارت دفاع ارمنستان درباره درگیریهای امروز (سهشنبه) گفت: فعلا از ما خواسته شده تا از انتشار اطلاعات تائید نشده در مورد تلفات طرف ارمنی خودداری کنیم و وزارت دفاع در مورد تلفات طرف ارمنی بیانیه تکمیلی خواهد داد.
چارلز میشل، رئیس شورای اروپا پیشتر در تماس تلفنی با رهبران جمهوری آذربایجان و ارمنستان، از افزایش تنشها میان این دو کشور ابراز نگرانی کرده بود.
رئیس شورای اروپا در این تماس از رهبران دو کشور خواسته بود، به دنبال راهکارهای سازش باشند و از هرگونه اقدام تشدید کننده تنش در قفقاز جنوبی خودداری کنند.
ادعای لندن درباره ورود جاسوسان چینی به انگلیس
یک نشریه انگلیسی گزارش کرد، سرویس اطلاعات داخلی این کشور به وزرای کابینه انگلیس هشدار داده، جاسوس های چینی در حال نفوذ به این کشور با استفاده از کسب شهروندی کشورهای ثالث و استفاده از دسترسی بدون روادید آنها به بریتانیا هستند.
نشریه تایمز انگلیس به نقل از منابع ارشد دولتی نوشت، سرویس اطلاعات داخلی انگلیس، ام.آی.۵، اسناد و مدارکی ارائه کرده که بر مبنای آنها اتباع کشورهای متخاصم با لندن از جمله چین بعد از به دست آوردن شهروندی کشورهایی با تسهیلات ورود بدون روادید شهروندانشان به بریتانیا وارد این کشور شدهاند. به نوشته نشریه تایمز، سرویس ام.آی.۵ اظهار نگرانی کرده، ماموران دولت چین نیز احتمالا جزو همین افراد باشند.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، این مساله، وزارت کشور انگلیس را به تکاپو انداخته تا محدودیت های جدید در زمینه روادید علیه چند کشوری که مورد استفاده جاسوسان چینی برای ورود به خاک بریتانیا هستند، وضع کند.
با این حال در ادامه این گزارش ادعا شده، وزارت امور خارجه انگلیس، جلوی این طرح را گرفته و متعاقب این اتفاق چند تن از وزرای دولت لندن برای جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه انگلیس از لقب "آقای سست عنصر" استفاده کردهاند.
بر طبق این گزارش، سرویس اطلاعاتی ام.آی.۵ انگلیس همچنین ادعا کرده، ماموران سرویس های ویژه روسیه هم احتمالا از همین شیوه برای ورود به خاک بریتانیا استفاده میکنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.