بین الملل تابناک: انتقال سه پیام اتحادیه اروپا به ایران در دیدار بورل با امیرعبداللهیان، بیانیه شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا درباره همکاری ایران با آژانس، نزدیک شدن عربستان و انصارالله به توافق برای پایان دادن به جنگ، بیانیه عمان درباره تبادل زندانیان ایران و آمریکا و اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انتقال سه پیام اتحادیه اروپا به ایران در دیدار بورل با امیرعبداللهیان
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بامداد چهارشنبه به ارائه توضیحاتی درباره دیدار با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد پرداخت.
بورل در صفحه توئیتر خود نوشت: «من سه پیام اصلی را به امیرعبداللهیان منتقل کردم؛ نخست: بازداشت خودسرانه اتباع اروپایی را محکوم کرده و خواستار آزادی آنها هستم. دوم، باید راهکار دیپلماتیکی برای مساله هستهای ایران از طریق برجام یافت. سوم، همکاری نظامی ایران با روسیه متوقف شود.»
سرویس اطلاعرسانی اتحادیه اروپا نیز طی بیانیهای درباره این دیدار نوشت: «بورل در نقش خود به عنوان هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، فوریترین موضوعات مرتبط با روابط دوجانبه اتحادیه اروپا و ایران و تحولات اخیر در مورد برجام را مطرح کرد.»
در این بیانیه آمده است: «بورل، محکومیت شدید اتحادیه اروپا علیه بازداشتهای خودسرانه بسیاری از شهروندان اروپایی، از جمله دو تابعیتیها در ایران را ابلاغ کرد. او بار دیگر از امیرعبداللهیان خواست تا تمامی شهروندان اتحادیه اروپا آزاد شوند؛ بنابراین، اتحادیه اروپا همچنین به دخالت در امور داخلی ایران پرداخته و مدعی شد: موضع اتحادیه اروپا در مورد وضعیت بسیار نگرانکننده حقوق بشر در این کشور بدون تغییر میماند. ایران باید تضمین کند که آزادیهای اساسی رعایت میشود.»
این بیانیه درباره گفتوگوهای دوطرف درباره برجام نیز توضیح داد: «بورل بر اهمیت دنبال کردن مسیر کاهش تنش تاکید کرد. در این زمینه، او از ایران خواست در تصمیم خود برای لغو مجوز رسمی چند بازرس با تجربه آژانس بینالمللی انرژی اتمی و بهبود همکاری با آژانس تجدید نظر کند.»
وی با بیان اینکه اتحادیه اروپا قویاً از آژانس اتمی و کار آن حمایت میکند، افزود: «بورل اعتقاد راسخ خود را مبنی بر لزوم یافتن راهکار دیپلماتیک برای موضوع هستهای ایران در چارچوب برجام اعلام کرد.»
در پایان این بیانیه آمده است: «بورل بار دیگر از دولت ایران خواست تا ادامه همکاری نظامی خود با روسیه در جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی علیه اوکراین را متوقف کند.»
بیانیه شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا درباره همکاری ایران با آژانس
بهرغم همکاری مستمر و کامل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا در بیانیهای خواستار همکاری ایران با این نهاد بینالمللی شدند.
به گزارش رویترز، دبیرکل و وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با یکدیگر دیدار و بیانیهای مشترک منتشر کردند.
در پی اظهارات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ـ که روز دوشنبه از ایران خواست تا در رابطه با تصمیم خود مبنی بر عدم دسترسی برخی بازرسان ارشد آژانس به سایتهای ایران تجدید نظر کند ـ در بیانیه مشترک خود خواستار همکاری کامل تهران با آژانس اتمی شد.
پس از این اظهارات گروسی، تروئیکای اروپا (فرانسه، انگلیس، آلمان) و آمریکا نیز روز دوشنبه در بیانیهای خواستار همکاری کامل ایران با آژانس انرژی اتمی شدند.
جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته در پی تصمیم فرانسه، انگلیس و آلمان، مبنی بر لغو نکردن تحریمهای موشکهای بالستیک ایران که براساس برجام باید در اواسط اکتبر صورت میگرفت به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که انتصاب چند تن از بازرسان آژانس را که برای راستی آزمایی فعالیتهای هستهای تحت پادمانهای NPT تعیین شده بودند، لغو میکند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران در واکنش به درخواست رافائل گروسی از ایران برای تجدید نظر درخصوص لغو انتصاب چند بازرس آژانس گفت: اقدام اخیر ایران بر اساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس ( INFCIRC 214) صورت گرفته است و جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد، کشورهای غربی از سیاست سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کنند.
کنعانی تاکید کرد: البته جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر ضرورت بیطرفی آژانس، به همکاریهای مثبت خود در چارچوب توافقات انجام شده، ادامه خواهد داد.
نزدیک شدن عربستان و انصارالله به توافق برای پایان دادن به جنگ
وزیر دفاع عربستان سعودی از دیدار با هیأت انصارالله یمن «برای تکمیل تلاشها با هدف حمایت از روند صلح در یمن» خبر داد.
وزارت امور خارجه عربستان امروز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که ریاض از نتایج مثبت مذاکرات جدی در مورد دستیابی به نقشه راه برای حمایت از مسیر صلح در یمن استقبال میکند.
شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی نوشت: من با هیات صنعا که برای تکمیل تلاشها با هدف حمایت از روند صلح در یمن به ریاض سفر کرده، دیدار کردم.
وی افزود: «در جریان دیدارم با هیات مذکور، تأکید کردم که عربستان در کنار یمن و مردم برادرش میایستد و مشتاق است طرفهای یمنی را به نشستن بر سر میز گفتوگو برای دستیابی به یک راهحل سیاسی جامع و پایدار در یمن نظارت سازمان ملل متحد کند.»
این شاهزاده مسئول پرونده یمن ابراز امیدواری کرد که «مذاکرات جدی به اهداف خود برسد و طرفهای یمنی با هم جمع شوند و صفوف را متحد کنند.»
هیات انصارالله هفته گذشته وارد عربستان سعودی شد؛ این اولین سفر رسمی از این نوع به ریاض از زمان آغاز جنگ در یمن در سال ۲۰۱۴ است.
گفتوگوها بر بازگشایی کامل بنادر و فرودگاه صنعا تحت کنترل انصارالله، پرداخت دستمزد کارکنان دولتی، تلاشهای بازسازی و تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای خارجی از یمن و دستیابی به توافقی متمرکز است که به سازمان ملل اجازه میدهد تا روند صلح سیاسی گستردهتری را از سر بگیرد.
محمد عبدالسلام، سخنگوی گروه انصارالله یمن نیز در مورد سفر هیات صنعا به ریاض و دیدار آن با مقامات سعودی از جمله شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع یمن اظهار نظر کرد.
محمد عبدالسلام در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «X» نوشت: «در چارچوب تلاشهای ستودنی برادران پادشاهی عمان برای حمایت از صلح و پایان دادن به بحران انسانی، هیات ما پس از ورود به ریاض، جلسات گستردهای با طرف سعودی برگزار کرد و در آن برخی گزینهها و جایگزینها در راستای حل اختلافات پیشآمده مورد بررسی قرار گرفت. تسریع در پرداخت حقوق و رسیدگی به وضعیت انسانی که مردم یمن از آن رنج میبرند، به گونهای که منجر به راه حلی عادلانه، جامع و پایدار شود، از جمله مسائل مورد بررسی بود.»
رئیس هیات ملی مذاکره کننده، همچنین توضیح داد که پرونده بشردوستانه، پرونده اصلی است که هیات ملی در حال کار روی آن است که پرداخت حقوق همه کارکنان، بازگشایی فرودگاه و بنادر و آزادی همه زندانیان و بازداشت شدگان را شامل میشود.
هیات مذاکره کننده ملی با همراهی میانجی عمانی پس از پنج روز مذاکره با طرف سعودی در ریاض، سه شنبه به صنعا، پایتخت بازگشت.
بیانیه عمان درباره تبادل زندانیان ایران و آمریکا
وزارت خارجه عمان سهشنبه شب (۱۹ سپتامبر) با انتشار بیانیهای از تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا استقبال و ابراز امیدواری کرد که این اقدامات مثبت که موجب حفظ ثبات منطقه خواهد شد، ادامه یابد.
در این بیانیه آمده است: «سلطنت عمان از آزادی متقابل اتباع ایرانی و آمریکایی استقبال و از همکاری عالی جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا با تلاشهای سلطنت عمان و کشور قطر در این زمینه قدردانی و ابراز امیدواری میکند که گامهای مثبت در راستای حفظ ثبات منطقه و تحکیم اصول صلح و امنیت بینالمللی ادامه یابد.»
اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران
دولت بایدن روز سهشنبه تحریمهای جدیدی علیه ایران و اتباع کشورهای روسیه، چین و ترکیه در ارتباط با ساخت هواپیماهای بدون سرنشین اعمال کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا طی بیانیهای اعلام کرد که تحریمهای جدید علیه هفت فرد و چهار نهاد در چهار کشور مذکور به خاطر تلاشهای نظامی و حمایتهای مالی از ساخت پهپادهای نظامی در نظر گرفته است.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانه داری آمریکا در این بیانیه ساخت چنین پهپادهای نظامی برای استفاده روسیه در منطقه را موجب بیثباتی امنیت جهان خطاب کرد.
وی افزود: ایالات متحده به اقدامات خود علیه شبکههای خرید پهپاد ایران ادامه میدهد و سعی میشود از صادرات این تجهیزات به خارج از ایران جلوگیری شود.
واشنگتن پیش از این، پنج شرکت و یک فرد چینی را به خاطر فروش قطعات به ایران برای ساخت پهپاد تحریم کرده بود.