به گزارش «تابناک» روزنامههای امروز دوشنبه پنجم آبان ماه در حالی چاپ و منتشر شدند که توصیههای رهبر انقلاب برای مهار کرونا و اتمام حجت ایشان با اهانت کنندگان و بازتاب بیانات رهبری در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
آخرین گزارشها از وضعیت ترامپ و رقیبش بایدن در انتخابات آمریکا نیز با تیترهای مختلف در روزنامههای امروز مورد توجه قرار گرفته است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
ولی الله شجاع پوریان، مدیرمسئول روزنامه همدلی در سرمقاله امروز این روزنامه با عنوان حقوق متهمان از روی کاغذ تا مرحله عمل نوشت: قانون اساسی تامین حقوق همهجانبه افراد و ایجاد امنیت قضایی عادلانه را برای همه شهروندان از وظایف کلی دولت میداند. یکی از مهمترین شعبههای این حق، حق دفاع متهم از خویش است.
... این حق در مرحله کشف جرم، تحقیقات مقدماتی، تعقیب جرم، دادرسی و حتی اجرای مجازات برقرار است و نمیتوان به صرف مجرم بودن فردی، حقوق او را نادیده گرفت و فراتر از قانون با او برخورد کرد. منشور حقوق شهروندی به عنوان یکی از دستاوردهای مهم دولت دکتر روحانی نیز در سال ۹۵ با تاکید بر حقوق شهروندی ایرانیان در نظام حقوقی کشور ابلاغ شد تا با احیای مواد مندرج در قانون اساسی سیاستها و برنامههای دولت برای پیشبرد حقوق شهروندی پیگیری شود. ماده ۷ این منشور تاکید میکند که شهروندان از کرامت انسانی و تمامی مزایای پیشبینی شده در قوانین به نحو یکسان بهرهمند هستند. همچنین ماده ۹ این منشور اشعار میدارد حیثیت و اعتبار شهروندان مصون از تعرض است. ماده ۶۰ این منشور نیز هرگونه رفتار غیر قانونی مانند شکنجه جسمی یا روانی یا رفتار توأم با تحقیر کلامی یا عملی را مردود میداند.
در تازهترین اقدام در خصوص رعایت حقوق متهمان، ابلاغ سند امنیت قضایی توسط رئیس قوه قضائیه در ۳۷ ماده در مهرماه سال جاری نیز اقدامی درخور تأمل بود. ماده ۸ این سند اصل برابری در مقابل قانون را تاکید میکند. ماده ۱۳ مربوط به حق حریم خصوصی یا ماده ۲۰ با عنوان منع مطلق شکنجه و رفتارهای تحقیرآمیز از جمله موارد مصرح در این سند برای رعایت حقوق متهمان است که در صورت اجرای صحیح از بسیاری از بیعدالتیها و رفتارهای خشونتآمیز و تبعات منفی آن جلوگیری میکند. همه موارد پیش گفته دال بر رعایت حقوق مجرمان و متهمان در آموزههای دینی و فرهنگ غنی تمدن ایرانی نظام حقوقی کشور و رویکردهای دولت محترم است، اما شوربختانه وقوع حوادثی همچون دورگردانی خیابانی اراذل و اوباش به بهانه عبرتآموزی، ماجرای تعرض به دختری جوان در حادثه آبادان و اخیرا مرگ دردناک یک متهم در مشهد نشان میدهد هنوز فاصله زیادی میان قوانین و اجرای آنها در کشور وجود دارد. به یقین این اتفاقات محدود به حوادث فوق نبوده و آخرین آنها نیز نخواهند بود و شایسته است ضمن برخورد قانونی و جدی با هرگونه جرم و جنایت در کشور، با توجه به رعایت کرامت انسانی و حقوق قانونی متهمان به مجرمان نیز جدی گرفته شود تا شاهد اتفاقات ناگواری از این دست نباشیم. اگرچه تلاشهای دستگاههای نظامی و قضایی کشور در ایجاد امنیت کشور قابل تقدیر است، اما اتفاقات ناخوشایندی که برخی از ضابطان قوه قضاییه به دلیل عدم آموزش صحیح، عدم آگاهی از قوانین و مقررات و حقوق متهمین، کاهش آستانه تحمل و نبود روحیه مدارا در میان مجریان قانون و سایر موانع و مشکلاتی را به وجود آورده که اگر در صدد اصلاح و بهبود آن بر نیاییم در سایه گسترش رسانههای جمعی و نمایش این گونه اتفاقات و اشتباهات در فضای رسانههای جهانی عواقب ناگواری را برای نظام حقوقی کشور شاهد خواهیم بود.
نادر کریمیجونی در بخشی از سرمقاله امروز روزنامه جهان صنعت با عنوان ایرانیان کدام را ترجیح میدهند؛ ترامپ یا بایدن نوشت: برخی از این سیاستمداران البته با صدای بلند فریاد میزنند که برایشان تفاوتی نمیکند چه کسی به کاخ سفید راه یابد، ولی در همان حال در دل آرزو میکنند که ای کاش دوره ریاست جمهوری ترامپ به همین چهار سال که گذشت محدود شود تا آنها بتوانند نفس راحتی بکشند و ملت نیز از فشارهایی که هماکنون تحمل میکنند رهایی یابند. این نکته نیز مهم است که با کنار رفتن ترامپ، لغو تحریمها و عادی شدن مناسبات اقتصادی ایران با دیگر کشورها، به میزان زیادی از فشارهای اقتصادی علیه مردم کاسته خواهد شد و بداقبالیای که هماکنون گریبان اصلاحطلبان را گرفته، برطرف خواهد شد. از این بابت با کنار رفتن ترامپ حالا شانس اصلاحطلبان برای ماندن در قدرت و استیلا بر قوه مجریه بیشتر میشود. دقیقا به همین خاطر است که به نظر میرسد دستکم بخشی از ایرانیانی که خواهان کنار رفتن ترامپ و تغییر مستاجر کاخ سفید هستند، در میان اصلاحطلبان قرار دارند.
اما نقطه مقابل این افراد که آرزوی باقی ماندن ترامپ را در دل دارند، برخلاف دسته پیشین چند گروه هستند که اتفاقا با اندیشههای متضاد خواهان پیروزی ترامپ هستند. در صدر این گروه، براندازان و مخالفان نظام جمهوری اسلامی ایران هستند. چه مخالفان خارجنشین و چه مخالفانی که در داخل کشور برای تحت فشار گذاشتن و تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران تلاش میکنند، عقیده دارند از آنجا که دموکراتها راه مصالحه و همکاری با نظام فعلی ایران را خواهند پیمود و با بازگشت به برجام، تحریمهای اقتصادی- مالی علیه ایران را لغو خواهند کرد، لزوما عمر نظام اسلامی ایران را طولانی و حکومت فعلی را تقویت خواهند کرد. علاوه بر این از آنجا که ترامپ و اطرافیانش احتمالا تحریمها را تقویت میکنند نظام فعلی ایران تضعیف و آماده برانداختن میشود. از این بابت است که مخالفان جمهوری اسلامی به طور کلی به پیروزی ترامپ دل بستهاند. با این حال برخی دلواپسان و تندروهای افراطی در نظام جمهوری اسلامی ایران نیز علاقهمند به پیروزی ترامپ هستند. در اینباره نکته مهم آن است که این تندروها میخواهند «دماغ آمریکا را به خاک بمالند» و از این بابت آرزو میکنند ایران و آمریکا به سوی تخاصم بیشتر حرکت کنند تا امکان نشان دادن «ضرب شست» به واشنگتن فراهم شود. دلواپسان میگویند اگر ترامپ باز هم به قدرت برسد و مانند گذشته جز تحریمهای اقتصادی، کاری علیه ایران نکند آنگاه ایران مقاومت خواهد کرد و آمریکا را ناکام خواهد گذاشت که همین امر به معنای پیروزی ایران بر ایالات متحده در جنگی نابرابر است.
عدهای هم هستند که اگرچه در گروه دلواپسان دستهبندی میشوند، عاقلانه فکر میکنند و اگرچه میگویند برایشان تفاوتی ندارد چه کسی در ایالات متحده به کاخ سفید راه یابد، ولی فراموش نمیکنند که با وجود باراک اوباما، توافق هستهای ایران و ایالات متحده محقق شد و اگر در واشنگتن کسی مانند ترامپ حاکم بود این توافق شکل نمیگرفت. این افراد اگرچه میدانند که لابیهای اعراب و اسراییل در واشنگتن بالاخره از همگرایی تهران- واشنگتن جلوگیری میکند و وجود اختلاف راهبردی و غیرقابل حل بر سر اسراییل مانع از دوستی ایران و آمریکا میشود، اما میگویند با وجود همین اختلافها میتوان دشمنیها را کنار گذاشت، اختلافها را به حداقل ممکن کاهش داد و بر سر این اختلافها منازعه نکرد. روشن است که در این صورت پتانسیل اختلافها برای آغاز یک منازعه به شدت کم میشود و میتوان برخی نقاط مشترک را تقویت و پررنگ کرد.
جناح عامل دلواپسان و محافظهکاران بدینترتیب از قدرتگیری دموکراتها و پیروزی جو بایدن حمایت و دفاع میکند هر چند به آن دل نبسته و در عین حال نیز خود را برای وقوع هر رخدادی- از جمله پیروزی مجدد ترامپ- آماده کرده است.
از این بابت و اگر مجموع تعداد دلواپسان و براندازان که خواهان پیروزی ترامپ هستند را ناچیز بدانیم آنگاه میتوان با اطمینان نسبتا بالایی اظهار کرد که ایرانیان پیروزی بایدن را بر پیروزی ترامپ ترجیح میدهند.
مسیح مهاجری، مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز این روزنامه با عنوان جبران کنید، نوشت: بعد از آنکه رئیسجمهور روحانی در آستانه سالروز رحلت پیامبر اکرم و شهادت امام حسن مجتبی علیهماالسلام مطالبی درباره صلح امام حسن مطرح کرد، عدهای به جای انتقاد از او، متوسل به اهانت شدند و با مقاله، سخنرانی، توئیت، برگزاری همایش و حتی از تریبون مجلس به او تاختند. بعضی از این افراد، از اینهم تجاوز کردند و رئیسجمهور را مستحق اعدام دانستند. در پاسخ به این اهانتها و تهدیدها، رهبر انقلاب اسلامی، روز شنبه این هفته گفتند: هتک حرمت حرام است و با انتقاد تفاوت دارد، ضمن اینکه امروز کشور بیش از هر زمان دیگری به همکاری و اتحاد و انسجام نیاز دارد. ممکن است انتقاد درستی داشته باشید، انتقاد کنید اشکالی ندارد، اما انتقاد با اهانت و هتک حرمت متفاوت است. این کار غلط است. اینگونه رفتارها و هتک حرمت، روش آمریکائیهاست که در مناظرهها و کارهای مطبوعاتی، خود را در دنیا رسوا کردهاند تا جائی که یک شخصیت برجسته سیاسی آنها میگوید دنیا با هراس و تحقیر به ما نگاه میکند. روش ما اسلامی و قرآنی است، یعنی انتقاد بیان میشود، اما هتک حرمت انجام نمیگیرد.
این، دومین بار است که رهبری در عمر ۵ ماهه مجلس یازدهم، نمایندگان این مجلس را مورد عتاب قرار داده و روش بعضی از آنها را حرام شرعی اعلام میکنند. عدهای از نمایندگان، بعد از آنکه رئیسجمهور را به اعدام تهدید کرده و در قم با گرد آوردن عدهای از افراطیون در همایشی خواستار استیضاح او شدند، طرح استیضاح را در مجلس مطرح و دهها نفر نیز آن را امضاء کردند. در خارج از مجلس نیز بعضیها با قلم و بعضی دیگر با سخن، تا توانستند نسبت به رئیسجمهور بیحرمتی کردند. این اقدامات بود که موجب واکنش رهبری شد و ایشان صریحاً این روش را غیراسلامی، حرام و روش آمریکائی دانستند و مرتکبین را از این قبیل اقدامات نهی کردند.
اکنون در میان گذاشتن یک سوال و یک توصیه را لازم میدانیم. سوال این است که افرادی که مکرراً مرتکب حرام شرعی میشوند و به توصیه رهبری هم عمل نمیکنند، چگونه صلاحیت حضور در مجلس را دارند و چگونه خود را انقلابی میدانند؟
این افراد، میدانند شرایط کنونی کشور بسیار حساس است و نباید برخلاف اتحاد و انسجام سخن گفت و اقدامی کرد. با اینحال، دقیقا برخلاف اتحاد و انسجام عمل میکنند و سخن میگویند و همایش بدون مجوز و خلاف امنیت برگزار میکنند و بالاترین مقام اجرائی کشور را به جرم اظهارنظر به اعدام تهدید میکنند و برای استیضاح او تا جمعآوری امضا پیش میروند. اینان که با الفبای امنیت آشنائی ندارند، چگونه خود را شایسته حضور در مسند قانونگزاری و تامین امنیت کشور میدانند؟ رئیسجمهور، چیزی برخلاف اسلام نگفت بلکه همان نرمش قهرمانانه موردنظر و عمل رهبری را در پرتو سیره امام حسن مجتبی علیهالسلام تفسیر کرد. کسانی که این تفسیر را قبول ندارند میتوانند آن را بدون توسل به اهانت و تهدید با تکیه بر منطق و استدلال رد کنند نه اینکه با انتشار کلیپهائی در فضای مجازی، رئیسجمهور را به معاویه تشبیه نمایند و فحاشان را عمارهای زمان بنامند!
توصیه ما به این افراد اینست که خطاهای گذشته را جبران کنید. منظور این نیست که از رئیسجمهور یا هرکس که به او اهانت کردهاید عذرخواهی کنید. نه آنها به این عذرخواهی نیازی دارند و نه این عذرخواهی مشکل شما را برطرف میکند. کار درست اینست که قلمها و زبانهایتان را به زیور عفت و اعتدال و انصاف آراسته کنید. در آنصورت، میتوانید به این سفارش رهبری که گفتند: «روش ما اسلامی و قرآنی است، یعنی انتقاد بیان میشود، اما هتک حرمت انجام نمیگیرد» عمل کنید و این، بهترین راه جبران است.
امروز، جامعه ما نیازمند رعایت اخلاق اسلامی است. این درست نیست که عدهای چه در مجلس و چه در خارج از مجلس تحت عنوان زیبای انقلابیگری شعار مرگ بر آمریکا بدهند، ولی با دیگران به روش آمریکاییها برخورد کنند. شعار علیه آمریکا لوازمی دارد که یکی از آنها پایبندی به اصول و ارزشهای اسلامی و ضوابط اخلاقی در برخورد با دیگران است. فقط در صورت رعایت این اصول و ضوابط و ارزشهاست که میتوانید خود را انقلابی بدانید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.