محمد کشوری کارشناس فضای مجازی در گفتگو با خبرنگار تابناک در خصوص اینکه وضعیت فعلی فیلترینگ قابل تداوم است یا نه، گفت: با توجه به صحبتهایی که در زمان انتخابات و بعد آن انجام شده است خیلی واضح است که مطالبات بخش زیادی از مردم را دولت جدید میتواند اصلاح کند این موضوع فیلترینگ به شکل گذشته قابل تداوم نیست، بر این موضوع رفع فیلترینگ همه اتفاق نظر دارند حتی کاندیدایی هم که رای نیاورده است.
وی افزود: به خاطر ندارم کسی از وضعیت فعلی فیلترینگ دفاع کرده باشد؛ همه معتقد بودند که فیلترینگ باید اصلاح شود حالا جزئیات و روشها با یکدیگر تفاوت دارد چیزی که مسئله است آقای رئیس جمهور تاکید داشتند که این وضعیت باید درست شود.
این کارشناس فضای مجازی در خصوص رفع فیلترینگ توسط دولت، تصریح کرد: اینکه گفته شود؛ دولت فیلترینگ را رفع کند به نظر بنده نکته دارد نکته اول این است که قطعا دولت باید مسئله رفع فیلترینگ را صرفا به حیطه وزارت ارتباطات یا باز کردن تنها یک پلتفرم نبیند مسئله فیلترینگ باید با تعامل نه با تغافل حل شود.
کشوری با بیان نکته دوم خود در رفع فیلترینگ، ادامه داد: نکته بعدی این است که شخص رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی فضای مجازی و رئیس شورای عالی امنیت ملی باید یک پیگیری ویژهای داشته باشد؛ یعنی این که مسئله رفع فیلترینگ را اگر تنها بر عهده یک وزیر بگذارند قابل حل نیست هرچند که وزیر هم نقش محوری دارد یا شورای عالی هم نقش مهمی دارد، ولی شخص خود رئیس جمهور باید در این مسئله اهتمام داشته باشد و از امکانات و اختیاراتی که در اختیارشان است استفاده کند.
وی، اظهار کرد: اگر رئیس جمهور بخواهد این موضوع رفع فیلترینگ شدنی شود مسئله رفع مشکل فیلترینگ را صرفا نباید برای باز کردن یک یا دو سایت تقلیل دهند کلا در فیلترینگ ما مشکلات جدی داریم که این مورد را میتوانیم با سیاست گذاری درست حل کنیم. از جمله که در موضوع مرجع اعلام فیلتر و مرجع رفع فیلتر باید بازنگریهایی شود سیاستهایی گذاشته شود که مشکلاتی که موجب وضع فعلی اینترنت شده را حل کند.
این کارشناس فضای مجازی، ادامه داد: مانند مثال به جای ماهی ماهیگیری یاد داده شود در مسئله فیلترینگ نیز هم همین گونه است به جای اینکه صرفا با یک اقدام بخواهیم کاری را انجام دهیم باید سازوکارهای این مسئله را اصلاح کنیم.
کشوری با بیان اینکه یکی از سازوکارهای رفع فیلترینگ، کمیته فیلترینگ است، گفت: همان طوری که در روزهای اخیر مشاهده کردید وزیر ارتباطات دولت سیزدهم تاکید کرد ما قصد داشتیم؛ گوگل پلی و یوتیوب را باز کنیم، ولی همه اعضا کارگروه موافق نبودند خب اولین مشکل همین جاست اعضا چه کسانی بودند و چه نظری دادند؟ چه کسی موافق و چه کسی مخالف بود؟ یعنی نه تنها از مفاد بحث در این جلسه هیچ کس مطلع نیست؛ بلکه از اینکه چه کسانی و چه دستگاههایی رای موافق و مخالف دادند هم مطلع نیستند بنابراین در حداقلیترین شیوه خودش هم ما شفافیت را نداریم ما اصلا مصوبات کمیته فیلترینگ را نداریم و نمیدانیم، زیرا جایی منتشر نشده است که چه مصوبهای در چه تاریخی چه سایتها یا پلتفرمها مخصوصا پلتفرمهای بزرگ را فیلتر کرده است. یکی را کمیته فیلترینگ فیلتر میکند دیگری را دستور قضایی یکی را شورای امنیت کشور فیلترینگ میکند این وضعیت فعلی است به نظر من اولین گامی که رئیس جمهور میتواند اصلاح کند این وضعیت است.
این کارشناس فضای مجازی عنوان کرد: اصلیترین شکل اصلاح این است که مصوباتی که باعث فیلتر پلتفرمها شده است؛ مفادش منتشر شود تا ببینیم به چه نحوی رفع فیلتر شود. برای اینکار قاعدتا باید از جاهایی که حساسیت کمتر و اجماع بیشتری دارد، شروع شود.
کشوری خاطر نشان کرد: بنده فکر میکنم با شفافیت در این موضوع فیلترینگ، درصد قابل توجهی از مسیر طی میشود کسی که رای میدهد چه موافق و چه مخالف اگر بداند که رای او منتشر میشود و همگان از این رای مطلع میشوند خیلی حساب شدهتر و با تدبیر رای میدهد در نتیجه خود این عمل شفافیت گام بسیار مهمی است. در مورد خود پلتفرمها باید یک به یک در خصوص موضوعات فنی، تبعاتش و مسائل آن نیز صحبت شود و به یک برنامه زمان بندی مشخص به سمت حل مسئله پیش رود.