به گزارش «تابناک» روزنامههای امروز چهارشنبه ۲۱ خرداد در حالی چاپ و منتشر شد که نشست خبری سخنگوی دستگاه قضا و موارد مطرح در این نشست از جمله حکم اعدام برای جاسوس موساد و سیا و گرا دهنده محل تردد سردار سلیمانی از یک سو و آخرین جلسه دادگاه روح الله زم در کنار عناوینی همچون نگرانی برخی جریانهای سیاسی از آمدن احمدی نژاد، درگیری ۱۵میلیون ایرانی با کرونا و تغییر سخنگوی وزارت بهداشت در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده اند.
در ادامه تعدادی از یادداشتها وسرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود با عنوان شنود ممنوع نوشت: یکی از نمایندگان جدیدالورود به مجلس شورای اسلامی گفته است: «من شخصاً از وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه میخواهم بطور مرتب بنده و نمایندگان را چک کنند و حتی مکالماتمان را هم شنود کنند. من حتی حاضرم برای این مساله به این نهادها امضا بدهم، چراکه امنیت این مملکت و کشور برای من مهمتر از خودم است. من از خدا میخواهم یکی مرا کنترل کند و هشدارهای لازم را به من بدهد.»
باور کردن اینکه یک نماینده مجلس خواستار شنود مکالمات خود و سایر نمایندگان شود، بسیار دشوار است، زیرا این خواسته در تضاد آشکار با قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی است. قانون اساسی در اصل ۲۵ مقرر داشته «بازرسی و نرساندن نامهها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هرگونه تجسس ممنوع است مگر بحکم قانون.»
مهمتر اینکه نمایندگان مجلس، در آغاز فعالیت خود، سوگند یاد میکنند مدافع قانون اساسی جمهوری اسلامی باشند. در متن این سوگند که در اصل ۶۷ قانون اساسی آمده، نمایندگان میگویند: «من در برابر قرآن مجید، به خدای قادر متعال سوگند یاد میکنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد مینمایم که پاسدار حریم اسلام و نگاهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم، ودیعهای را که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوا را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشم، از قانون اساسی دفاع کنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهارنظرها، استقلال کشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنها را مدنظر داشته باشم.»
در این متن، بر پایبندی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به احکام شرع، آزادی، دفاع از قانون اساسی و دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران تکیه شده که اقتضای هر چهار مورد، مخالفت با اموری از قبیل شنود مکالمات آحاد مردم اعم از نمایندگان مجلس، سایر مسئولین و کلیه شهروندان است. توضیح اینکه شنود مکالمات، خلاف احکام شرع است، با آزادی منافات دارد، خلاف اصل ۲۵ قانون اساسی است و با دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران که یکی از آنها ممنوعیت شنود مکالمات شهروندان است در تضاد شدید میباشد.
بدین ترتیب، روشن است که نمایندهای که خواستار شنود مکالمات خود و سایر نمایندگان مجلس شورای اسلامی توسط وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه شده، خواستهای برخلاف قانون اساسی، منافی با آزادی، متضاد با دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مخالف با احکام شرع را مطرح کرده است.
درست به همین دلیل است که در ابتدای این مقاله تاکید کردیم باور کردن چنین چیزی بسیار دشوار است و این را هم اضافه میکنیم که امید داریم این خبر صحت نداشته باشد و یا نمایندهای که این مطلب از او نقل شده، هرچه زودتر آن را تصحیح نماید.
نکته بسیار مهم اینست که یکی از وظایف نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نظارت بر اجرای قانون و جلوگیری از انحرافاتی است که ممکن است مجریان، اعم از دستاندرکاران قوه مجریه و قضات و مسئولان قوه قضائیه، در اجرای صحیح قانون دچار آن شوند. وظیفه نظارتی نمایندگان مجلس ایجاب میکند اگر فرد یا دستگاهی درصدد سانسور، شنود مکالمات شهروندان و یا سایر امور منافی با آزادی مردم برآمد، با آن برخورد کنند و مانع چنین انحرافی شوند. اینکه یک نماینده مجلس، خودش خواستار انجام امر خلافی همچون شنود مکالمات شود، کاملاً برخلاف وظیفه نظارتی اوست.
مهمتر اینکه روا دانستن شنود مکالمات، مفاسد زیادی دارد که جامعه را به پرتگاه میبرد و زمینه را برای خفقان و پدید آمدن دیکتاتوری فراهم میسازد. شنود، نهتنها امنیت نمیآورد، بلکه ضدامنیت است و نماینده مجلس باید با تمام توان در برابر این کار ممنوع، فسادانگیز، خلاف اخلاق و ضدامنیت بایستد. اگر کسی به خودش اعتماد ندارد نباید نماینده شود و وقتی نماینده شد باید مدافع قانون و حقوق مردم باشد.
علی مومنی طی یادداشتی در شماره امروز جوان با عنوان سود نجومی احتکار کالا نوشت: مجموع واحدهای مسکونی در کشور حدود ۳۰ میلیون واحد است، این در حالی است که تعداد خانوارهای موجود در کشور حدود ۲۵ میلیون خانوار است که جامعه مستأجر در کشور حدود ۷ میلیون ارزیابی میشود. در این بین، حدود یک دهم از واحدهای مسکونی در ایران خالی از سکنه است و میلیونها واحد مسکونی نیز کممصرف است که در غالب خانههای دوم، سوم و... اشخاص حقیقی و حقوقی قرار دارد. آمار خانههای خالی در ایران نشان میدهد که طی ۱۵ سال گذشته پیوسته بر حجم خانههای خالی از سکنه افزوده شدهاست، بهطوری که در دهه ۸۰ خانههای خالی موجود در کشور به ۲۰۰ هزار واحد نمیرسید، اما هم اکنون حدود ۳ میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه داریم، این در حالی است که روند تولید مسکن نیز در کشور کند شدهاست و همین موضوع برای صاحبان خانههای خالی از سکنه فرصتی ایجاد کردهاست تا قیمت را تا میتوانند بالا ببرند.
روند قیمت مسکن هم نشان میدهد که قیمت این کالادر ایران آنقدر افزایش یافتهاست که برخی از مردم حتی در حواشی شهرها نیز نمیتوانند خانه تهیه کنند در این میان روند روبه رشد قیمت مسکن نشان میدهد که دپوکنندگان مسکن نهتنها مالیاتی برای دپو کردن سرمایه ارائه ندادهاند، بلکه از محل رشد قیمتها عایدی بسیار خوبی داشتهاند؛ و قتی اقتصاد ایران رشدی ندارد و در عوض پیوسته حجم نقدینگی در حال جهش است، تورم ایجاد میشود و قیمت کالاهای موجود در اقتصاد جهش میکند، از این رو در پی دپوی ۳ میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه در کشور، امروز شاهد این موضوع هستیم که عدهای به جای سرمایهگذاری در بخش تولید، روی حوزه دپوی کالاهای بادوامی، چون خودرو، ماشینآلات و لوازمخانگی فعالیت میکنند تا از محل تورم قیمت این کالاها منتفع شوند.
رفتار فوق اختلال عظیمی در بازارها به راه انداختهاست، به طوری که دیگر عرضه کالا متناسب با تقاضا در برخی بازارها موضوعیت ندارد، از اینرو شاهد این موضوع هستیم که از طرفی قیمت در بازارها بالا میرود، از طرف دیگر نیز بازار با کمبود عرضه روبهرو میشود. به نظر میرسد باید سریع از ابزار مالیاتی بر عایدی سرمایه بهره برد تا عایدیهایی که از محل دپوی سرمایه در قالب کالاهای مختلف ایجاد میشود، دیگر جزو سود اشخاص به شمار نیاید و سرمایه به جای انبار کردن کالای مصرفی، روی تولید متمرکز شود.
حسن هانیزاده تحلیلگر مسائل بینالملل طی یادداشتی که در شماره امروز روزنامه آرمان ملی منتشر شده نوشت: با توجه به نقش ایران در کمک به دولت ونزوئلا برای شکستن تحریمهای ظالمانه علیه این کشور، تیم ترامپ به شدت عصبانی شده و همین مساله موجب شده است که وزارت خزانهداری آمریکا چندین کشتی را که به ایران خدمات میرسانند، مورد تحریم قرار دهد. تحریمهای آمریکا در حوزههای مختلف به دلیل شرایط منطقه و بحران فراگیر آمریکا تقریبا شکسته شده و این تحریمها نقش خود را از دست دادهاند و به همین دلیل تلاش خزانهداری آمریکا برای اعمال تحریم علیه کشتیرانی ایران، بیشتر جنبه تبلیغات و پروپاگاندای انتخاباتی برای دونالد ترامپ دارد و خیلی در حوزه کشتیرانی ایران موثر نخواهد بود. ایران دارای روابط گسترده با ونزوئلا بوده و متعهد است به این کشور کمک کند و از یک منظور انسانی، پنج کشتی حامل مواد سوختی و بنزین به این کشور ارسال کرده و در چارچوب قوانین بینالمللی هم هیچگونه اقدامی خلاف قوانین بینالمللی انجام نداده است. به همین دلیل آمریکاییها بهرغم بحران داخلی کشورشان برای فرافکنی و توجه افکار عمومی سعی دارند افکار عمومی را متوجه ایران کنند لذا این تحریمها نشانه درماندگی تیم ترامپ است. ایران همچنان به سیاست کمک به مردم و دولت ونزوئلا ادامه خواهد داد و دونالد ترامپ استراتژی مشخصی در رابطه با ایران ندارد.
در طول نزدیک به چهار سال گذشته تمام توجه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و مایک پمپئو، وزیر خارجه نسبت به ایران بوده و بهگونهای رفتار میکنند که در جهان فقط ایران هست درحالی که دونالد ترامپ در بسیاری از پروندههای جهانی و منطقهای با شکست مواجه شده: طرح معامله قرن با شکست مواجه شد، شناسایی بیتالمقدس به عنوان پایتخت اولیه رژیم صهیونیستی با مخالفت جامعه جهانی مواجه شد و شورش اخیر مردم آمریکا که در تاریخ ایالات متحده بیسابقه بوده درحقیقت جایگاه دونالد ترامپ را به شدت متزلزل کرده است. اکنون در طول چهار ماه باقیمانده از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به نظر میرسد که دونالد ترامپ به شدت دنبال ایجاد یک پروسه تبلیغاتی برای پیروزی در انتخابات آینده است ولی برآیند گزارشات نشان میدهد شانس رئیسجمهوری فعلی آمریکا، دونالد ترامپ برای پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ به شدت تنزل یافته و این احتمال وجود دارد که دونالد ترامپ بر اثر حوادث اخیر آمریکا مثل ناکامی در بحران کرونا و همچنین کاهش درآمدهای نفتی و اقتصاد شکننده آمریکا که بر اثر کرونا هفت تریلیون دلار از درآمدهای خودش را از دست داده و اکنون ۴۰ میلیون بیکار در ایالات متحده وجود دارد، چهار سال بعدی ساکن کاخ سفید نباشد. مجموعه این حوادث، دورنمای سیاهی فراروی دونالد ترامپ برای پیروزی در انتخابات قرار داده و این احتمال وجود دارد که در انتخابات آینده شکست بخورد و حتی خطری که ایالات متحده را تهدید میکند این است که این احتمال افزایش یافته حتی انتخابات برگزار نشود و آمریکا به سمت جنگ داخلی و همچنین جدایی ایالتها حرکت کند. خطری جدی که تمام ایالات متحده را تهدید میکند و به همین دلیل دونالد ترامپ به هر شیوهای متوسل میشود تا بتواند از این بحران خارج شود و سعی میکند از ایران به عنوان برگ برنده انتخاباتی استفاده کند.