به گزارش «تابناک»؛ روزنامه های امروز پنجشنبه هشتم خردادماه در حالی چاپ و منتشر شد که افتتاح مجلس یازدهم و انتخاب قالیباف به عنوان کاندیدای فراکسیون اکثریت مجلس برای ریاست مجلس در کنار ادامه یادداشت ها و گزارش ها درباره قتل رومینا اشرفی در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده است.
در ادامه تعدادی از یادداشت ها و سرمقاله های منتشره در روزنامه های امروز را مرور می کنیم؛
داود خاضعی نسب طی یادداشتی با عنوان رومینا و پدر هر دو قربانیاند! در شماره امروز آفتاب یزد نوشت: - «رومینای فراری قربانی قساوت پدر شد.» این خبر کوتاه صرفا ظاهری از فاجعهای .تکاندهنده در شهر تالش است. اما واقعیت ماجرا و شدت فاجعه فراتر از یک جمله و یک شهر است. در واقع رومینا، پدرش و خانواده آنها قربانی جهل و تعصب نابجا و به جای مانده از فرهنگ دنیای دیروز و همچنین آسیبها و ناهنجاریهای اخلاقی و اجتماعی حاصل از فرهنگ دنیای جدید شدهاند.
این خانواده اولین و آخرین قربانیهای رویارویی و مصاف این دو باور و گفتمان فرهنگی متفاوت از دو نسل متفاوت نیستند. سال هاست که جدال حاصل از تقابل این دو فرهنگ قربانی میدهد.
دوگانه سنت و مدرنیتهای که هنوز نسبت دقیق این دو برای جامعه ما مبهم مانده است و هر چند همچون برخی جوامع دیگر تلفیق فرهنگ و سنتهای اخلاقی و انسانی به ارث رسیده از گذشته که نشانی از هویت ملی ماست با علم، دانش و تکنولوژی حاصل از مدرنیته و دنیای جدید میتواند بستری برای شکوفایی و ترقی جامعه ایرانی در حوزههای اجتماعی و اقتصادی باشد اما آسیبها و تضادهای ارزشی و اخلاقی و فاصله گفتمانی این دو فرهنگ، بیشاز فرصتسازی حاصل از همراهی آنها برای رشد و پویایی، به تهدید و بحرانی جدی برای خانوادههای ایرانی تبدیل گشته است.
امروزه علاوه بر خانواده رومینا خانوادههای زیادی را در شهرهای مختلف شاهدیم که میتوانستند مامن آرامش و امنیت و اخلاق باشند اما... .
سقوط ارزشهای اخلاقی و فروپاشی کانون خانواده همچون بیماری واگیر دار قابلیت انتقال به تمام جامعه و اپیدمی شدن را دارا میباشد. و این تزلزل رو به گسترش بنیانهای خانواده، بیش از هر زمانی خطر انحطاط فرهنگی را گوشزد میکند.
از این رو بیش از هر زمانی باید به فکر آموزشهای تخصصی، توانمندسازی خانوادهها و در عین حال اقدامات ایجابی و بسترسازیهای قانونی برای مصونیت جامعه از آسیبهای اجتماعی و همچنین اصلاحات فرهنگی اساسی بود.
اصلاحات فرهنگی که اگر با آسیب شناسی شفاف علمی و واقع بینانه و با پوشش صحیح رسانهای از خانوادهها شروع شود مقدمه و متضمنی برای اصلاحات سیاسی و اجتماعی بزرگتر در جامعه نیز خواهد شد.
فراخوان کرباسچی برای موکول کردن رقابتهای سیاسی به وقتی دیگر
غلامحسین کرباسچی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی طی یادداشتی با عنوان ضرورت همکاری ملی فراتر از تبصره های قانونی در روزنامه ایران نوشت: بیتردید میتوان اذعان نمود که مجلس یازدهم در بیسابقهترین شرایط بحرانی امروز شروع بهکار کرد. شرایطی بحرانی برای کشور و برای جهان و برای بشریت، نیاز به توضیح نیست که کشور چگونه در بحران عمیق اقتصادی ناشی از تحریم و کسر بودجه بىسابقه ٥٠درصدی و تورم و بیکاری فلج کننده گرفتار بود که بیماری عجیب وعالمگیر کرونا از راه رسید و اتفاقاتی را باعث شد که در یکصد ساله اخیر هم مشابه آن در تاریخ ثبت نشده است.
از سویی دیگر بلیههای طبیعی سیل و زلزله و گردوغبار و آفات طبیعی دیگر و مشکل آب و هوا و... و تنشهای سیاسی داخلی و بینالمللی و تهاجم روانی و تبلیغاتی پرحجم شبانهروزی و پیامد همه اینها تأثیرات مخرب روحی و عصبی که منشأ بیماریهای حاد فراگیر روانی در بسیاری از اقشار جامعه شده است. در چنین شرایطی که تنها به بخش کمی از آنچه واقعاً هست اشاره شد، رهنمود رئیس محترم جمهوری و رئیس محترم سنی مجلس برای همکاری مجلس جدید و دولت در چارچوب قانون اساسی که شعاری همیشگی بهنظر میرسد و بارها در این دههها در مقدمه هر مصاف سختی از زبان طرفین ماجرا تکرار شده به هیچ وجه کافی نیست در شرایطی که برای حل فقط یک مشکل از این همه، یعنی همان کرونا، قویترین دولتهای جهان با همه امکانات فنی و اقتصادی و ارتباطات جهانی و اتوریته حکومتی، به زانو درآمدهاند نمیشود اینجا فقط به همین حرفهای کلیشهای قناعت کرد و با تعارف و رودربایستی و انشاءالله و ماشاءالله نارساییهای زندگی مردم را مرتفع و گرههای پیچیده درهم را باز کرد، برای مردمی که این همه تنش و دلهره روانی را از داخل و خارج تحمل میکنند و این بار سنگین فشار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را بهدوش میکشند، به هیچوجه روا نیست که بار دیگر از رسانههای حقیقی و مجازی باز شاهد تاختن این دستگاه و آن مقام به یکدیگر باشند و به مچگیریهای بیحاصل و دامن زدن به تبلیغات و آگراندیسمانهای هر روزه نقطهضعفها مشغول شوند.
به یقین اگر امروز تمام حکومت و هم ارگانها و دستگاههای نظام با تمام توان و صرف همه امکانات برای کم کردن آلام مردم و رفع بخشی از گرفتاریهای متنوع هر روزه آنها بپردازند بازهم بعید است که در میانمدت امیدوار به وضعیت بهتری بود و تنها روزنه امید همراهی و همکاری خود مردم است که آنهم در شرایطی قابل تحقق است که واقعاً همدلی و یکپارچگی همه دستگاهها و نهادهای حکومت را شاهد باشند. به نظر میرسد وظیفه مبرم همه نیروهای فعال کشور در شرایط کنونی عبور از همه اما و اگرهای سیاسی و جناحی است. با هر سلیقه سیاسی و حتی فکری و عقیدتی باید با درک شرایط حاد کشور به کار و تلاش بیوقفه و هماهنگ همت گماشت و به دور از تعارفات سیاسی و ملاحظات معمول همراهی و یکدلی را مدنظر قرار داد.
رقابتهای سیاسی را به وقت دیگری موکول کرد و ما و منی معمول این سازمان و آن نهاد یا این قوه و آن قوه را رها کرد و اگر جلسهای بهعنوان سران قوا تشکیل میشود از شخص رئیسجمهوری و سران دیگر این وحدتنظر و یکرنگی به خالصترین شکل آن را امید داشت. این روند همکاری و هماهنگی بسیار فراتر از مسائل شکلی مطرح شده در قانون اساسی و یا تمسک به مواد و تبصره های دیگر قوانین است در این صورت امید به تحقق رؤیایی است که رئیس جمهوری تلویحاً به آن اشاره کرد. واقعاً این دفعه میتوان امیدوار به تحقق این رؤیا بود؟
نمایندگی مجلس؛ بردن بار مردم یا بستن بار خود؟
محمد صرفی در بخشی از یادداشت روز روزنامه کیهان با عنوان بردن بار مردم یا بستن بار خود، نوشت: اگر بخواهیم برای پیام دیروز رهبر انقلاب یک نقطه محوری و اصلی که باید در تمام مسائل مورد توجه نمایندگان باشد، تعیین کنیم، آن این فراز از پیام است که از نمایندگان مجلس و همگان «تلاش فکری و عملی در باب معیشت طبقات ضعیف، به مثابه اولویت» مطالبه میشود. تلاش فکری و عملی برای ارتقای معیشت طبقات ضعیف و محروم پیش از هر چیز، زمینههایی را میطلبد. نمایندهای که خود را برتر از مردم میپندارد و نمایندگی را فرصتی مغتنم برای بستن بار خویش میبیند، چگونه میتواند برای معیشت طبقات ضعیف تلاش فکری و عملی کند؟ چنین فردی، نماینده مردم عادی و طبقات ضعیف نیست. او نماینده یا به عبارت دقیقتر گماشته سلاطین خودرو و سکه و ارز و... است.
بسیاری از مشکلات و ناکارآمدیها ناشی از آلودگیهای شخصی است. جریان و طرفهای زیادی برای آلوده کردن نمایندگان انگیزه دارند. از انگیزههای سیاسی گرفته تا مالی. آیا نمایندهای که برای گرفتن امتیاز شخصی - مورد مشهور آن گرفتن آپارتمان در شمال پایتخت- امضای خود را از استیضاح پس میگیرد، و یا آن که بهدلیل رابطه و زد و بند میتواند وام کلان و میلیاردی دریافت کند و... از روز اول آلوده بودند؟ به احتمال بسیار زیاد خیر. مهمترین عوامل آلودگیها و انحراف از اهداف پاک و والای اولیه به ضعف نظارت و مراقبت برمیگردد. اولین کسی که در این زمینه مسئولیت دارد، خود فرد است.
تقوای فردی و خودمراقبتی نقشی بسیار مهم و کلیدی در این خصوص دارد. پس از آن ناظران بیرونی در این خصوص نقش دارند. پروندههای پیشین نشان میدهد متأسفانه هیئت نظارت بر نمایندگان به عنوان مرجع نظارتی درونی مجلس و سایر نهادهای نظارتی خارج از مجلس در این زمینه آنطور که باید و شاید به وظیفه خود عمل نکردهاند و کارنامه قابل قبولی ندارند.
نشستن بر صندلی سبز بهارستان نباید فرد و دیگران را دچار این توهم کند که بهدلیل جایگاه نمایندگی، میتواند بسیاری از کارها را انجام داده و از چشم نظارت و ترازوی عدالت در امان باشد. یکی از اصلیترین کارکردها و وظایف مجلس شورای اسلامی نظارت است. کسی و مجموعهای میتواند این وظیفه را به درستی و با قاطعیت انجام دهد که در عملکرد و پرونده خود وی شائبه و لکه تاریکی وجود نداشته باشد. کسی که با دقت و سختگیری بر خود و مجموعه خود نظارت مستمر دارد، میتواند وظیفه نظارت بر دیگران را نیز به درستی و با دقت انجام دهد.
هفته آینده سالگرد رحلت حضرت امام خمینی(ره) است. بزرگمردی که بیش از سه دهه از عروج ایشان میگذرد اما بیانات و رهنمودهای ایشان چنان زنده و با طراوت هستند که گویی امروز بیان شدهاند. ایشان دیماه سال 1359 در سخنانی قابل تأمل میفرمایند؛ «الان این روسا، رئیسجمهور، رئیس مجلس، روسای دادگاهها و... همه اینها در معرض امتحاناند. و این امتحان از امتحان در نقص اولاد و انفس بالاتر است. خودشان توجه کنند به اینکه قبل از رسیدن به این مقام و بعد از رسیدن به این مقام، چقدر در حالشان تفاوت حاصل شده است.» امتحان چهار ساله 276 نماینده مجلس یازدهم رسماً از دیروز آغاز شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.