به گزارش «تابناک»؛ این پرسش زمانی مهمتر جلوه میکند که بدانیم به فاصله چند هفته از بحرانی شدن بسیاری از نقاط کشورمان بر اثر سیلاب، هنوز بسیاری از پلهای تخریب شده جایگزین نشدهاند و ارسال کمکها به مناطق سیل زده با کمک قایق و بالگرد صورت میگیرد.
وضعیتی که در خوزستان بیشتر بروز و نمود دارد، چون شمار زیادی از روستاهای این استان در محاصره آب قرار گرفته و برای دایر کردن ارتباط با این مناطق، قایقها و بالگردها به فعالیتی شبانه روزی مشغولند؛ فعالیتی مداوم و همراه با سختی که جایگزین پلهای تخریب شده گشتهاند.
صحبت درباره پلهایی است که برخی شان به قدری سست بودهاند که با نخستن بالا آمدن سطح آب در رودهایی چون کارون از مدار استفاده خارج شده اند؛ پلهایی که بعضا از نوع پلهای شناور بودهاند که اساسا تاب آوری بسیار اندکی به سیلابی شدن جریان رود دارند؛ سازههایی ناکارآمد که باید مدتها پیشتر برچیده و جایگزین میشدند.
دستور کار مهمی که غفلتی بزرگ در اجرایی کردن آن صورت گرفته، اما از آن دردناکتر زمانی است که بدانیم در محدود نقاطی که ساخت پلهای ثابت و جایگزین در دستور کار قرار گرفته هم اوضاع در سیلاب اخیر مطلوب نبوده است. مناطقی مانند روستای دیلم در حدفاصل شوشتر ـ اهواز که مدت هاست ساخت پلی بزرگ و مدرن در مجاورت آن بر کارون در دستور کار قرار دارد تا رابط میناب و شعیبیه باشد.
پروژهای کلان که شواهد حکایت از شکست خوردن آن دارد؛ شکستی که پیش از افتتاح این سازه مسجل شده، چون با بالا آمدن آب کارون در هفتههای اخیر، سازه جدید در مقاطعی زیر آب رفته و از آن مهم تر، بالا آمدن سطح آب نشان داده که دو سمت این سازه در محلهایی جانمایی شده که بستر رود به شمار میآید نه حاشیه آن.
کافی است نیم نگاهی به تصاویر زیر بیندازید و این نکته را مد نظر قرار دهید که عکسها در زمانی گرفته شده اند که سطح آب کارون حدود یک متر کاهش داشته تا دریابید ماجرا از چه قرار است. روایت تلخ سازهای که اگر ساخته شده بود و در ساخت آن، محاسبات دقیق نقش ایفا کرده بود، میتوانست بسیاری از روستاهای محاصره شده با آب در این روزها را نجات دهد.
سازهای که سازندگان آن به مانند طراحان و کارفرمایان ساختش، به اصول مهم بی توجه بوده اند و در نتیجه، کارگاه ساخت این پل پیش از رسیدن آب به عرشه آن زیر آب رفته و غرق شده است. تصویری کاریکاتور گونه و تلخ از هدررفت سرمایههایی که قرار است زیربنای زندگی شماری از هموطنانمان در مناطق غربی کارون در این محدوده جغرافیایی باشد.