به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز سه شنبه هشتم مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که آمادگی ایران برای تسهیل شرایط گفت و گو در قفقاز و تیترهای مرتبط با درگیری در قره باغ، هدف گذاری تورم ۲۲ درصدی برای ۱۴۰۰، واکنش ظریف به حمله روزنامه کیهان به مرجع شیعیان عراق و آژیر قرمز کرونا در ۲۶ استان در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده اند.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم:
حسین شریعتمداری مدیرمسئول روزنامه کیهان در یادداشت امروز این روزنامه با عنوان از سر ارادت علاوه بر اشاره به دریافت نادرست از بیانیه آیت الله سیستانی نوشت؛
۱- بعد از انتشار یادداشت کیهان، مسئولان و شخصیتهای بلندپایه عراق، از جمله آقایان رئیسجمهور، نخستوزیر، رئیس دستگاه قضائی، رئیسمجلس، آقای نوریمالکی، آقای حیدر العبادی و... با صدور بیانیههای جداگانه به حمایت از حضرت آیتالله سیستانی برخاستند و ضمن ابراز ارادت به ساحت مقدس مرجعیت، اینجانب و یادداشتی را که نوشته بودم، به شدت محکوم کردند. اعتراض حضرات را میپذیرم و جایی برای خُردهگیری نمیبینم، ولی آنچه در این میان حائز اهمیت است و درخور تقدیر، اتحاد و یکپارچگی مسئولان محترم عراق در دفاع از مرجعیت و حمایت از معظمله است که به یقین، برای مردم شریف عراق امیدآفرین و برای دشمنان اسلام ناامیدکننده و رنجآور خواهد بود و از این روی بایسته شکر.
۲- برخی از منتقدان، یادداشت نگارنده را توهینآمیز نامیدهاند که اتهامی ناروا و به دور از انصاف است چرا که تواضع نسبت به ساحت حضرت آیتالله سیستانی و عرض ادب و ابراز ارادت به ایشان در سطر سطرِ یادداشت یاد شده موج میزند و اینجانب به باور قلبی و نه تشریفات ظاهری، از جایگاه برجسته و قابل تقدیر و احترام ایشان یاد کردهام. به عنوان مثال -و فقط یک نمونه از آن میان- تاکید داشتهام که «با توجه به جایگاه برجسته و قابل احترام حضرت آیتالله سیستانی، این سازمان ملل است که برای توجیه صلاحیت خود به تائید حضرت ایشان نیاز دارد و نه ایشان به سازمان ملل». نسخههای فراوان روزنامه کیهان به وضوح نشان میدهند که همواره از اقدامات حضرت آیتالله سیستانی با تقدیر یاد کردهایم و مخصوصاً نقش ایشان در حفظ استقلال عراق را ستودهایم.
۳- شماری هرچند اندک نیز با اشاره به حضور حضرت آیتالله سیستانی در عراق و اینکه معظمله یکی از مراجع بزرگوار عراق هستند، به نگارنده اعتراض کردهاند که چرا درباره ایشان سخن گفتهای؟! در این خصوص گفتنی است مرزهای جغرافیایی اگرچه معتبر و قابل احترام هستند، ولی نمیتوانند جداکننده امت یکپارچه اسلامی از یکدیگر باشند. آیتالله سیستانی متعلق به جهان تشیع است که گسترهای فراتر از این کشور و آن کشور دارد و به ایران و عراق و لبنان و سوریه و پاکستان و... محدود نمیشود.
شرق در شماره امروز خود نامه سرگشاده صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران به رئیسجمهور دوران اصلاحات را منتشر کرد که طی آن سؤالاتی درباره موضع او و اصلاحطلبان در انتخابات پیشرو مطرح کرده است. متن کامل نامه به شرح زیر است:
سرور ارجمند جناب حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی، رئیس محترم جناح اصلاحطلب ایران
با سلام و تحیات، بدون تردید دیر یا زود جنابعالی مجبور به موضعگیری در قبال انتخابات پیشرو خواهید شد. از یک سو شماری از اصلاحطلبان واحتمالا بخشی از اصولگرایان منتظر فراخوان شما برای شرکت در انتخابات هستند و از سویی دیگر، همانطور که خودتان هم سال گذشته بهدرستی فرمودید، «تکرار میکنم» شما هم دیگر اثری ندارد.
سرور ارجمندم، قبل از موضعگیری پیرامون شرکت یا عدم شرکت در انتخابات، میبایستی به این پرسش پرداخت که هدف از شرکت در انتخابات کدام میباشد؟
ممکن است کسری از اصلاحطلبان، هدفشان از شرکت در انتخابات حضور در مناصب رسمی باشد؛ اما نگارنده قویا چنین باوری درمورد حضرتعالی ندارم. میماند اینکه اگر تصمیم به شرکت در انتخابات گرفته شود، به واسطه تحقق اهداف و آرمانهای سیاسی و اجتماعی است. یقین دارم بزرگترین آرمان سیاسی جنابعالی بهعنوان بزرگ جریان اصلاحات، تحقق دموکراسی در ایران است؛ اما بهتر از من میدانید که عدالت، قانون، توسعه اقتصادی و رفاه بدون دموکراسی تحقق نمییابند. اگر هدف از شرکت در انتخابات را دموکراسی تعریف کنیم، آیا امروز دموکراسی در جامعه ایران نمود بیشتری از ۲۰ سال پیش دارد؟ شاخصههای مختلفی را میتوان برای سنجش در نظر گرفت. گسترش تحزب، آزادی مطبوعات، انتخابات با رعایت همه مؤلفههای قانونی و این دست شاخصها امروز در ایران به نسبت ۲۰ سال پیش چه تغییری کرده؟ بماند این پرسش که اگر آن ۲۴ میلیون رأیدهنده در ۲۹ اردیبهشت ۹۶ به حسن روحانی از جنابعالی بپرسند در نتیجه دعوت شما و رأی ملت چه اتفاقی افتاد، چه پاسخی میتوان داد؟
علی قنبری استاد دانشگاه تربیت مدرس طی یادداشتی با عنوان نفت و تورم در بودجه ۱۴۰۰ در شماره امروز ایران نوشت: بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۰ روز گذشته به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد و در قالب این بخشنامه رئیس جمهوری چارچوب و سیاستهای پیشبینی شده برای لایجه بودجه سال آینده را اعلام کرد. بر اساس این بخشنامه و اظهارات روزهای اخیر رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به نظر میرسد که بودجه سال آتی نسبت به موارد مشابه پیشین خود مبتکرانه باشد.
تأکید دولت روی سیاستهای انقباضی پولی و در مقابل سیاستهای مالی انبساطی است و یکی از برنامههای متفاوتی که رئیس سازمان برنامه و بودجه به آن اشاره کرده، اجرای طرح «پیش فروش نفت» در ۱۴۰۰ است. اقدامی که میتواند از طریق فروش اوراق منابعی را برای سرمایهگذاری در بخش عمرانی و زیرساختی کشور فراهم کند. با نگاهی به سند دخل و خرج کشور در سالهای اخیر میتوان دریافت که وابستگی بودجه به نفت بسیار کاهش پیدا کرده است و این مسأله برای اقتصاد ایران میتواند مطلوب ارزیابی شود. اگرچه در کاهش وابستگی بودجه به نفت، تحریمهای امریکا نقش داشت، اما اکنون تاب آوری بودجه ایران در میان کشورهای نفتی منطقه در برابر فشارهای خارجی افزایش یافته و اتفاق خوبی است.
البته در همین حال، بخشی از اقتصاد کشور که تابع فروش نفت و تأمین ریال مورد نیاز از این طریق است. از جمله بخش زیرساختها که اگر منابع به آن تزریق نشود، مشکل ساز خواهد شد. اما با توجه به تحریمها منابع مورد نیاز این بخش تأمین نمیشود و اگر این روند ادامه دار باشد، اقتصاد کشور با مشکل مواجه خواهد شد و توسعه به عقب خواهد افتاد. کما اینکه میبینیم رشد اقتصادی کشور مطلوب نیست و اقتصاد کوچک کشور مدام در حال کوچکتر شدن است. به طور معمول، در ایران هرگاه منابع مالی محدود میشود، نخستین بخشی که با کاهش بودجه مواجه خواهد شد، بخش زیرساختها و عمران است. بودجه عمرانی را کم میکنند تا هزینههای جاری از جمله حقوق کارمندان پرداخت شود. اما طرح «پیشفروش نفت» میتواند به تأمین منابع مورد نیاز در زمینه توسعه زیرساختها کمک کند و اگر این اتفاق بیفتد، میتواند برای سایر بخشهای اقتصاد نیز مفید باشد. به این ترتیب که توسعه زیرساختها از طریق فروش ریالی نفت به مردم میتواند چرخهای پروژههای عمرانی، زیرساختی و صنعتی را به گردش درآورد و با ایجاد اشتغال موجب بهبود فضای اقتصادی کشور و معیشت مردم شود. البته باید توجه شود که این منابع به سمت هزینههای جاری سوق داده نشود تا درنهایت به رسیدن دولت به اهدافش نظیر مدیریت نقدینگی، کاهش نرخ تورم و ایجاد رشد اقتصادی کمک کند.
در عین حال باید برنامهریزی و به دقت بررسی شود که چگونه طرح پیشفروش نفت باید اجرا شود تا با استقبال مردم همراه باشد. یکی از مهمترین پیش نیازهای اجرای این طرح مهم اقتصادی در نظر گرفتن منافع مردم در کنار نیازهای دولت است.