مرور روزنامه‌های پنجشنبه ۲۴ تیرماه

اجباری کردن ازدواج یا ازدواج اجباری/ سیاه‌نمایی و یادآوری چند واقعیت/چرخش ۱۸۰ درجه‌ای و یورش به سفره بازنشستگان مظلوم!

نسخه رییسی برای اقتصاد بیمار، سهم مسکن از تسهیلات بانکی فقط ۴ درصد، کوبا قربانی مثلث شوم، تریبون شورای نگهبان در اختیار حقوقدان جوان، وزارت بهداشت در صدر استفاده از واژه‌های نامتعارف، بیمه سهامداران یا دستکاری دوباره بازار؟ همسان‌سازی حقوق بازنشستگان پس از چهارده سال، آغاز واکسیناسیون افراد بالای ۶۰ سال و گلایه‌های رییس‌جمهور، از مواردی است که موضوع گزارش‌های خبری و تحلیلی روزنامه‌های امروز شده است.
کد خبر: ۱۰۶۴۱۲۴
|
۲۴ تير ۱۴۰۰ - ۰۶:۳۰ 15 July 2021
|
20735 بازدید
|

به گزارش تابناک؛ روزنامه‌های امروز پنجشنبه ۲۴ تیرماه در حالی چاپ و منتشر شد که گلایه‌های حسن روحانی و دفاع او از عملکرد هشت ساله در جلسه هیات دولت، دیدار رئیسی با اقتصاددانان، زنگ خطر برای شیر و گوشت و خداحافظی کدخدایی از سخنگویی شورای نگهبان و تداوم دبیری جنتی در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.


در ادامه تعدادی از یادداشت‌ها و سرمقاله‌های منتشره در روزنامه‌های امروز را مرور می‌کنیم؛


چرخش ۱۸۰ درجه‌ای و یورش به سفره بازنشستگان مظلوم!

غلامرضا بنی‌اسدی طی یادداشتی در شماره امروز جمهوری اسلامی نوشت: صداقت، فقط یک فضیلت اخلاقی نیست بلکه یک بایستگی در ساحت حکمرانی هم هست، بایستگیی که اتصاف به آن، شایستگی افراد را هم نمایان می‌کند. این را عرض کردم تا مقدمه‌ای باشد بر شرح نگاهی که در فضای مجازی بین بازنشستگان، به اشتراک گذاشته می‌شود. از نوشته تند فلان روزنامه علیه همسان‌سازی و متناسب‌سازی مستمری بازنشستگان، تا "فاجعه" خوانی لایحه دائمی شدن همسان‌سازی برای دولت جدید، توسط فلان خبرگزاری، تا صحبت‌های فلان نماینده مجلس و... دیگر گفته‌هایی که نشان از نگاه "واقعی" این افراد و جریان به شهروندان و کارگران و بازنشستگان دارد. انگار بعد از ۲۸ خرداد، گفته‌های پیشین خود را کلا "دلیت" کرده‌اند و نمی‌پندارند که "بکاپ" آن در ذهن مردم و حافظه رسانه‌ها صددرصد محفوظ و مظبوط است.

پیشتر بر قابلمه‌های خالی می‌کوبیدند و سفره کوچک شده مردم را بر سر دولت روحانی می‌کوفتند و گلو پاره می‌کردند، اما امروز هنوز دولتشان مستقر نشده چنین ۱۸۰ درجه تغییر مسیر می‌دهند. مردم می‌خواهند بدانند هنوز که دولت جدید سر کار نیامده چه اتفاقی افتاده است که عده‌ای که تا دیروز به‌دولت مستقر، می‌تاختند اکنون که دور با خودشان افتاده است، سخن از تورم‌زا بودن افزایش حقوق بازنشستگان می‌گویند؟ چگونه در مجلس تا قبل از ۲۸ خرداد ۲۰۹ نفر برای همسان‌سازی امضا می‌کنند، اکنون سخن از تورم‌زا و غیر لازم بودن افزایش حقوق به میان می‌آید؟ نتیجه این چرخش قبل از هر چیز بی‌اعتمادی مردم را به دنبال دارد که اگر بدانند معنایش را، جور دیگری رفتار خواهند کرد. امیدواریم دولت جدید به دام صاحبان این نگاه نیفتد و برای احقاق حق مردم در داشتن زندگی بهتر تلاش کند.


سیاه‌نمایی و یادآوری چند واقعیت

ژوبین صفاری طی یادداشتی در شماره امروز روزنامه ابتکار با عنوان سیاه‌نمایی و یادآوری چند واقعیت نوشت: حسن روحانی روز گذشته درباره کمبود تخت بیمارستانی در سیستان و بلوچستان و انتقاداتی که در این زمینه مطرح است، گفت: این حرف سیاه‌نمایی است؛ زیرا تعداد سرانه تخت بیمارستانی سیستان و بلوچستان با متوسط کشور برابر است. حال اینکه به گفته نماینده این شهر پیش از ورود وزیر بهداشت بسیاری از بیماران را مرخص کرده بودند در حالی شرایط مساعدی برای ترخیص نداشتند. همچنین وضعیت بهداشتی در بسیاری از روستا‌های سیستان و بلوچستان خوب نیست.
اما شاید لازم باشد خطاب به آقای روحانی رئیس جمهوری چند واقعیت از دوران ریاست جمهوری شان را به اختصار بیان کنیم حتی اگر متهم به سیاه‌نمایی شویم.


آقای رئیس جمهوری روز گذشته از تورم تک رقمی و چند دستاورد اقتصادی و سیاست خارجی در دولت یازدهم گفت که البته به درستی آن را بیان کرد و درنهایت مردم نیز به واسطه همان عملکرد با شعار «به عقب بر نمی‌گردیم» با رای قاطع پای صندوق‌ها آمدند تا وضعیتی به مراتب بهتر را تجربه کنند. اما حالا هرچقدر دولت آمار جمع بزند و از دستاوردهایش بگوید واقعیت، اما از سرخوردگی مردمی می‌گوید که تا سال‌ها از هر وعده‌ای برای فردای بهتر می‌ترسد. واقعیت از اختلاف عمیق طبقاتی می‌گوید که طی این سال‌ها بیشتر شد و پر کردن این شکاف قطعا زمان بر خواهد بود. واقعیت از سیستان و بلوچستانی می‌گوید که سال ۹۶ رای اکثریت را به حسن روحانی داد و بعد از ۴ سال به خاطر عملی نشدن وعده‌هایش رای خود را به رقیب او در سال ۹۶ به صندوق ریخت. حالا، اما آقای روحانی از سیاه‌نمایی می‌گوید. هتاکی، توهین و استفاده از الفاظ رکیک توسط وزیر و مسئولان وزارتخانه‌اش حتی اگر محق باشند واقعیت تلخی است که مردم برای همین بد دهانی‌ها در دولت قبل به او رای دادند. هرچند که به نظر می‌رسد همانطور که اختلافات رئیس جمهوری با آقای نمکی طی ماه‌های گذشته تغییری در روند وضعیت نداشت، تذکر احتمالی رئیس دولت هم اثری نمی‌داشت، اما حداقل انتظار به جای سیاه‌نمایی خواندن نقدها، تذکر در افکار عمومی نسبت به بد دهنی وزیر دولت بود.


هرچند بیان این حرف‌ها در روز‌های پایانی ریاست آقای روحانی اثری در تغییر وضعیت نخواهد داشت، اما بد نیست تا آقای روحانی بداند که طی این ۴ سال تصمیم‌های زیان باری، چون بالا بردن یکباره نرخ بنزین، تغییر نکردن ساختار‌های معیوب و ... را مردم از یاد نبرده‌اند؛ و بهتر آن است که بداند واقعیت موجود، از بین رفتن اعتماد مردمی است که از هزاران دست‌انداز در مسیر بهبود وضعیت خسته شده بود و رای‌اش اثری در تغییر شرایط نداشت.


آقای روحانی، این‌ها سیاه‌نمایی نیستند که‌ای کاش همه چیز را گردن کرونا نمی‌انداختید و کمی واقع‌بینانه کاستی‌های خود و اطرافیانتان را واکاوی می‌کردید. این نوشتار به هیچ وجه به معنای دفاع از سنگ‌اندازانی که طی این سال‌ها تلاش کردند تا تحریم‌ها شدت پیدا کند و دولت شکست بخورد نیست بلکه دفاع از مردمی است که شما می‌توانستید به پشتوانه آن‌ها شاید جلوی آن سنگ‌اندازی‌ها هم محکم‌تر بایستید و خواست مردم را آنطور که بود جامه عمل می‌پوشاندید نه آنطور که از پشت شیشه خودرویتان دیدید. همانگونه که در انتخابات دیدید و گفتید، اما فراموش کردید.


اجباری کردن ازدواج یا ازدواج اجباری

ابوالفضل نجیب طی یادداشتی در شماره امروز روزنامه اعتماد با عنوان اجباری کردن ازدواج یا ازدواج اجباری نوشت: آنچه نویسنده یادداشت «بحرانی به نام رشد منفی جمعیت» در روزنامه کیهان سه‌شنبه ۲۴ تیر ذیل راهکار برای برون‌رفت از بحران مورد اشاره به عنوان «سختگیری اجتماعی برای افراد مجرد» پیشنهاد می‌کند، آشکار یا به تلویح معنایی جز اجباری کردن ازدواج ندارد. همچنان‌که آشکارا راهکار خودجوش برون‌رفت از این بحران را استهزا و دست انداختن افراد مجرد و به تعبیر سرراست‌تر در ادبیات سیاسی بایکوت کردن افراد مجرد در دوایر دولتی و محل کار و صدالبته فضای خانه مورد تاکید و اشاره قرار می‌دهد. البته نویسنده راهکار‌های موازی ازجمله ارایه تسهیلات و فراهم کردن امکانات شغلی و هم تشویقی برای امر ازدواج و فرزندآوری ارایه نموده‌اند. اما بهتر از هر کس می‌دانند تحقق آن راه‌حل‌ها منوط و معطوف به جامعه‌ای است که شرایط نرمال و عادی دارد، که در این صورت نه نگرانی ایشان موضوعیت می‌داشت و نه نیازی به راهکار‌های سلبی و اثباتی ایشان بود؛ و شاید به همین جهت است که بر راهکار‌های سلبی و اراده‌گرایانه توجه خاص مبذول می‌دارند. آنچه به تندروی و افراطی‌گری در رویکرد‌های سیاسی تعبیر می‌کنیم، بی‌تردید وجهی از منش و راهکار و خاستگاه‌هایی را نمایندگی می‌کند که حصول و رسیدن به آن‌ها همانند هدف‌گذاری‌ها، با روش‌ها و راهکار‌های مناسب با بنیاد‌های فکری قابل حصول است. آنچه ازسوی نویسنده مورد تاکید قرار می‌گیرد، ناظر بر همین برساخت‌های فکری و توامان سیاسی است که با هر معضل و پدیده‌ای با همین منش تنظیم رابطه می‌کند.

از این روی، آنچه در نظر اول از راهکار اجباری کردن تلویحی ازدواج و فرزندآوری به ذهن متبادر می‌شود، همان الگو‌های تاریخ مصرف شده و امتحان پس داده هم درباب اجباری کردن ازدواج و هم فرزندآوری در کشور‌های کمونیستی شبیه چین و هم ممنوعیت ایدئولوژیکی ازدواج در اشل‌های کوچک در سازمان‌های ایدئولوژیک مثل تشکیلات رجوی است. تردیدی نیست آن‌ها که فعلا با لطایف‌الحیل از اجباری کردن ازدواج و با اهرم اعمال محدودیت در عرصه‌های اجتماعی و حتی بایکوت شدن در محل کار و خانه و... سخن می‌گویند، در صورتی که قادر باشند همین راهکار‌ها را به نیابت از مردم به قانون تبدیل خواهند کرد. همچنان که حاکمیت‌های کمونیستی و سازمان‌های سیاسی دنباله‌رو آن‌ها همچون سازمان رجوی در نقطه مقابل اراده‌گرایی برای ازدواج و فرزندآوری، امر ازدواج را به تابو و گناه کبیره در تشکیلات خود تبدیل کردند. آنچه این تفاوت‌ها را رقم می‌زند نه هدف‌گذاری که نفس اراده‌گرایی بر اموری است که به هیچ روی فردیت آدمی برنمی‌تابد. از این زاویه تردید ندارم نگرانی‌های اینچنین دخل و ربطی به دغدغه‌های جامعه‌شناسانه از بابت پیرشدن جمعیت ندارد. در واقع آن‌ها که با دغدغه‌های علمی به این معضل نگاه کرده و می‌کنند، راهکارهای‌شان نیز در امتداد این نگرانی‌ها به همان اندازه عالمانه و به‌روز است. آنچه در نقد وضعیت موجود و نگرانی بابت آن مغفول مانده، نگاه عالمانه به کلیت جامعه و وضع موجود است.

 

تفکیک کردن معضل ازدواج و فرزندآوری از مشکلات کلان کشور با هر انگیزه و هر میزان نگرانی نه‌تن‌ها دردی درمان نمی‌کند، که بی‌بضاعتی فکری ما را در حل مهم‌ترین معضلات روز جامعه به رخ می‌کشد. آنچه نویسنده فراموش کرده یا در خوش‌بینانه‌ترین حالت نخواسته مورد توجه قرار دهد، اینکه ازدواج حتی در اسلام و نه الزاما در آنچه ایشان به سنت تعبیر می‌کنند، امری اختیاری است و انجام آن منوط به تمکن تضمین شده حداقلی است و آنچه ایشان در باب سلبریتی‌ها و با همان ادبیات نامتعارف درخصوص قبح‌زدایی از ازدواج ادعا می‌کنند، مثل بسیاری موضوعات و مباحث بر همان مدار خلط مبحث و پاک کردن صورت مساله اصلی و توپ انداختن به زمین دیگران است. این‌که ایشان بر اساس چنین ذهنیتی بر این تصور هستند که پایین آمدن نرخ ازدواج و کاهش فرزندآوری ناشی از لاابالی گری و سرخوشی نسل جوان امروز است، به نوعی اصرار بر سرپوش گذاشتن بر نقش و مسوولیت کسانی است که باعث وضعیت موجود شده‌اند. ختم کلام در جامعه‌ای که به تاکید مسئولان آن هر ۵ دقیقه یک طلاق انجام می‌شود، بهتر است به‌ جای اجباری کردن ازدواج، مقدمتاً همان تسهیلات و امکانات و زمینه‌های تشویقی را در اختیار خانواده‌هایی قرار بدهیم که به دلیل فقر و نکبت هر روز و دقیقه در حال متلاشی شدن هستند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۲۱
انتشار یافته: ۱۸
ناشناس
|
New Zealand
|
۰۶:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
شما مسائل اجتماعی و اقتصادی مردم رو بهبود ببخشید مطمئن باشید خود به خود آمار ازدواج و فرزندآوری بالا می ره وقتی کسی امیدی به آینده نداشته باشه طبیعیه که رغبتی به ازدواج و فرزندآوری نخواهد داشت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
بله جناب روحانی همه چی سیاه نماییه از کمبود تخت های بیمارستانی در زاهدان تا تورم موجود ... ما خیلی بدیم که این همه اقدامات مثبت دولت تدبیر رو نمی بینیم و سیاه نمایی می کنیم!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
البته فقط روحانی مقصر نیست همه مقصر هستند قبلی ها و خوشبختانه دولت جدید همه مشکلات را حل مکند بزودی اشاالله!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
ازدواج کنیم و بچه بیاریم بعد طلاق بگیریم خوبه؟
شما بچه میخوایید دیگه.بچه براتون میاریم.فقط باید بهزیستی زحمت نگهداریش رو بر عهده بگیره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
صداقت، اصلا فضیلت اخلاقی نیست. در بعضی موارد صداقت باعث رنج و درد مردم بیگناه می شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
شما که توان مدیریت ساده ترین و بدیهی ترین خواسته های این مردم را ندارید بنابراین فازتون چیست؟؟؟؟
میخواهید بدبختا رو زیاد کنید که چی بشه؟؟؟
برای همین جوونا شما کمترین شغل رو میتونید تامین کنید؟؟؟

واقعا که
براتون متاسفم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
درد تجرد كمه درد گرسنگي كمتره ؟ با اعصابمونم بازي كنن اقا من ميخوام ازدواج كنم ١٥٠ تومن پول پيش ميخوان اقا ندارم اين را بده عوضش برات كار كنم ماهي ١٠ تومنم بده نامردم ازدواج نكنم اين فرمايشات مال اينه كه من شكمم سير باشه بعد برم خوش گذرونی بعد شما با اين قانون من را بع راه بياري من كه تو راه هستم مطيع دستور گرفتاري ها را حل كن خلاص خودم زن ميگيرم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
نه که حالا خیلی هم ملت مختار هستند، همیشه باید بین بد و بدتر انتخاب کنند که خیلی فرقی هم با اجبار ندارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
چنان سخن می گویند که انگار روحانی چهل سال است رئیس جمهور مملکت است . و پیش از این هشت سال مملکت گل و بلبل بوده .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
۳۲ سال تفکر روحانی بوده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
نه ولی بعد ازین قراره گل وبلبل بشه !!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
نتیجه ازدواج اجباری فرار بیشتر مردم از ایران است.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۴:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
یکی نیست به پروفسور شریعتمداری رئیس کیهان بگه کجای دنیا برای تشویق به ازدواج گفته می شود که به مجردها سخت گیری کنید. خدایا تو مغز این آدم ها چی میگذره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
بعد از برحام کلی دلار آمد به ایران همه را بر داشتین و هر کجا که دوست داشتین خرج کردین. به دولت هم گفتین یارانه ها را حذف و قیمت ارز را ازاد و.... هزینه های خودش را تامین کند حالا هم با این حرفها میخواهید مشکلات گذشته و اینده را بندازید گردن روحانی در حالیکه روحانی تنها سیاست مدار ایرانیه که با قواعد بین‌المللی آشناست. هر چند میدونم منتش نمی کنید ولی برای حرف واقعی مردم را بدونید فرستادم شاید هم میدونید چه خبره
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟