به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز چهارشنبه دوم مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که سخنرانی مجازی رئیس جمهور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل با تیترهایی همچون ابزار چانه زنی انتخاباتی آمریکا نیستیم، نه به زورگویی و قلدری و آمریکا نه میتواند مذاکره را برما تحمیل کند و نه جنگ را در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شد.
علاوه بر این، تیترهای اخباری همچون سبقت «دنا پلاس» از مجلس درباره حواشی واگذاری خودرو به نمایندگان مجلس، نشانههای ناامیدی از دور دوم در اردوگاه ترامپ و اعلام خطر وزیر بهداشت درباره شعلههای جدید موج سوم کرونا در صفحات نخست تعدادی از روزنامهها به چشم می خورد.
در ادامه تعدادی از سرمقالهها و یادداشتهای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
مسیح مهاجری، مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی در بخشی از سرمقاله امروز این روزنامه با عنوان مراقب تحریفها باشیم نوشت: در دفاع مقدس مردم ایران در جریان جنگ تحمیلی ۸ ساله، اقسام سهگانه اول تا سوم تحریف امکان وقوع دارند و متاسفانه واقع هم شدهاند. کوتاهی در تشریح جامع وقایع و نقل ناقص آمارها و اقدامات و وقایع، از قسم اول است. افسانهسازیها، تعریف و تمجیدهای اغراقآمیز و جا زدن افرادی که نقشی در دفاع مقدس نداشتند بهعنوان قهرمانان این واقعه، از مصادیق قسم دوم هستند. از اینها زشتتر و خائنانهتر، محو کردن نقش افراد صاحب نقش و عملکردها و وقایع مهم در دفاع مقدس است که از مصادیق بارز و بسیار خطرناک تحریف است.
ایرادهای دو قسم اول و دوم، با نقلها و روایات مختلف و اقدامات تصحیحی قابل جبران هستند، ولی قسم سوم اگر اتفاق بیفتد، به معنای فقدان یک بخش واقعی از دفاع مقدس است که ضایعه بزرگی محسوب میشود. این ضایعه هنگامی عمیقتر و زیانبارتر خواهد بود که دستگاههای رسمی کشور و نظام، مرتکب آن شوند و یا در برابر چنین اقدامی بیتفاوت بمانند و برای تصحیح و جبران آن اقدامی نکنند. متاسفانه این قسم از تحریف در تاریخ دفاع مقدس رخ داده و همچنان در حال رخ دادن است.
یک نمونه از این تحریف، تلاش گسترده جمعی از عناصر حاضر در جبههها و مطلع از جزئیات وقایع دفاع مقدس تا پذیرش قطعنامه است که خوشبختانه رهبر انقلاب اسلامی در سخنانشان، به آن پاسخ دادند و با عاقلانه و مدبرانه دانستن پذیرش قطعنامه، خط بطلانی بر این توطئه کشیدند. افرادی که پذیرش قطعنامه را خیانت معرفی میکردند، آیتالله هاشمی رفسنجانی و بعضی از مسئولین آن سالها را آماج حملات خود قرار میدادند، ولی هدف اصلی آنها امام بود، اما از ترس خشم مردم و برای مصون نگهداشتن خود از برخورد افکار عمومی و طرد شدن از جامعه لبه تیز حملات خود را متوجه این افراد مظلوم میکردند.
حذف کامل نام، تصویر، فیلم، سخن و اقدامات آیتالله هاشمی رفسنجانی نمونه دیگر این نوع تحریف خطرناک تاریخ دفاع مقدس است. در همین مراسم تجلیل، حتی یک عکس از آقای هاشمی رفسنجانی که فرمانده جنگ بود و مقدمات همان پذیرش عاقلانه و مدبرانه قطعنامه را فراهم کرده بود، دیده نشد. در گزارش رئیس ستاد نیروهای مسلح نیز حتی اشارهای به آقای هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از فرماندهان واجبالتکریم وجود نداشت درحالی که هاشمی رفسنجانی برجستهترین نقش را در دفاع مقدس داشت. رسانه ملی و دستگاههای رسمی تدوین تاریخ دفاع مقدس نیز همین روش را سالهاست که در پیش گرفتهاند و متاسفانه این ظلم را به تاریخ ایران و تاریخ دفاع مقدس روا میدارند بطوری که آقای هاشمی رفسنجانی در نمایشگاهها و موزههای دفاع مقدس و یادوارهها و همایشها هم سانسور میشود. تاسف بالاتر اینست که علاوه بر حذف، حتی تهمت و دروغ نیز نثار آیتالله هاشمی رفسنجانی میکنند. اینان، مرتکب خائنانهترین نوع تحریف میشوند و از این واقعیت غافلند که مردان خدوم و خداجو از حافظه تاریخ محو نمیشوند و خدای متعال نیز به وعده خود درباره آنها که فرمود «اِنَّ اللَّهَ یُدَافِعُ عَنِ الَّذِینَ آمَنُوا اِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ کُلَّ خَوَّانٍ کَفُورٍ» (حج ۳۸) عمل خواهد کرد.
عبدالله گنجی، مدیر مسئول روزنامه جوان در بخشی از سرمقاله امروز این روزنامه با نقد مستند «کودتای خزنده در سپاه» که اخیرا از بی بی سی فارسی بخش شده است، نوشت:
- از این جلسه چیزی عاید دشمنان نمیشود، چرا که سه ماه و نیم بعد از همین جلسه عملیات بدر با همان فرماندهان سپاه انجام میشود و سه نفر از کسانی که بیبیسی در جلسه ۵ آذر ۱۳۶۳ معترض میداند، به فرماندهی همین فرماندهان و در نهایت فرماندهی امام (ره) شهید میشوند.
- طبیعتاً جنگیدن، با همه پیچیدگیهای آن، منتقدانی در روش و تاکتیک دارد و احتمالاً بیبیسی و حسین باستانی نمیدانند که برای بسیاری از عملیاتها مانند والفجر ۸ برخی فرماندهان لشکر باید قانع میشدند تا وارد عملیات شوند که برخی از آنان هنوز در قید حیات و از مسئولان عالی کشورند و این افتخار سپاه است که اطاعت در آن کورکورانه نبوده و نیست.
-اینکه اگر کسی رئیسجمهور، وزیر، مدیرکل و یا یک فرمانده را قبول نداشته باشد ادامه کار با آن مشکل خواهد بود و این امری طبیعی است. اصل هماهنگی و قبول داشتن جهتگیریهای اصلی یک مدیر شرط اصلی برای همکاری زیرمجموعه با آن مسئول و فرمانده است؛ بنابراین طبیعی است که افرادی که دیدگاههای دیگری دارند از مجموعه فاصله بگیرند.
- آن همه اعتراضی که بیبیسی میگوید، بر چند نفر در تیپ سیدالشهدا تمرکز دارد و این در مقابل دهها تیپ و لشکر سپاه کشوری که همراه هستند بسیار کوچک است و اصل آن نیز طبیعی است.
-آنچه بیبیسی از قول آیتالله منتظری به عنوان «کودتای خزنده در سپاه» یاد میکند، امروز شفاف و قابل قضاوت است. کدام کودتا اتفاق افتاد؟ آیا امثال اکبر گنجی در بیرون از سپاه برای انقلاب فداکاری کردند یا از باورهای اعتقادی هم گذشتند؟ به نظر میرسد طرح کودتای خزنده در آن زمان ریشه در برخورد سپاه با باند مهدی هاشمی دارد. درست است که اولین نامه صریح امام به آیتالله منتظری مبنی بر لزوم برخورد با مهدی هاشمی ۲۵/ ۷ /۱۳۶۵ است، اما امام از سال ۱۳۶۱ هشدار داده بود که مراقب ایشان باشید. به همان اندازهای که سپاه مهدی هاشمی را محدود و واحد نهضتها را جمع میکرد، باند مهدی هاشمی به آیتالله منتظری نزدیکتر میشد. مسئول وقت اطلاعات سپاه در سال ۱۳۶۱ میگوید در دیدار شورای فرماندهی سپاه با امام هر یک از مسئولان واحدها، گزارشی از موضوع، شیوهکار خود و... ارائه کردند. حضرت امام گزارشها را شنیدند، مطالبی فرمودند.
مهدی هاشمی (مسئول واحد نهضتها) ضمن گزارش خود به شیوه صدور انقلاب و... اشاره کرد. حضرت امام پس از صحبتهای مهدی هاشمی مطالبی را عنوان فرمودند که عمدتاً در رد نظرات او بود. لحن حضرت امام در عدم تأیید و نارضایتی از او به حدی آشکار و صریح بود که سبب تعجب همگان و ناراحتی مهدی هاشمی شد. در بخش پایانی جلسه چند تن از حاضران به منظور گزارش سری از اوضاع کشور نزد حضرت امام ماندند، من نیز به عنوان مسئول واحد اطلاعات سپاه جزو این جمع بودم، حضرت امام فرمودند: «مواظب مهدی هاشمی باشید.» سال ۶۲ امام خواستار بررسی وضعیت سپاه اصفهان، قهدریجان و فلاورجان شدند که طبیعتاً مسائل مهدی هاشمی بررسی و محدود میشد و بازتاب آن در بیان آیتالله منتظری نمایان میشد. امام سال ۱۳۶۲ از ارتباط مهدی هاشمی با بیت آیتالله منتظری از اطلاعات سپاه سؤال میکند و توصیه به برخورد میکند. حال بیبیسی بدون اینکه بفهمد از اعتراض به فرماندهی جنگ به تقابل طرفداران آیتالله منتظری با بنیانگذاران سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در سپاه میرسد که بحث کاملاً سیاسی است. خوشبختانه امروز پس از ۳۶ سال صحنه قابل قضاوت است. جایگاهها، افراد، وضعیت فکری و... همه روشن است. نمیدانیم این به اصطلاح مستند برای شبکه ملکه چه دستاوردی داشت؟ میتوان گفت با کاه کهنه باد دادن صرفاً نانی برای بیکاران درست میشود و حاصل دیگری ندارد.
علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل بینالملل طی یادداشتی در شماره امروز آرمان ملی نوشت: روسای جمهور ایران و آمریکا در هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل امسال متفاوت از سالهای گذشته و به صورت مجازی سخنرانی کردند. دونالد ترامپ برخلاف همیشه، این بار کوتاه و مختصر صحبت کرد و بیشتر نگاه انتقادی داشت و مخصوصا در آغاز سخنانش از کلمات بسیار توهینآمیزی نسبت به چین استفاده و این کشور را متهم کرد که خاستگاه کرونا بوده و پروازهای داخلی خود را متوقف و پروازهای خارجی که باعث انتقال کرونا بوده را متوقف نکرده است. لحن توهینآمیز و شدید ترامپ در انتقاد از چین از این حیث ناپسند است که درافتادن آمریکا با این کشور از نظر اقتصادی و سیاسی اشتباه است، منتها، چون جمهوری خواهان اصولا و ذاتا ضد گرایشهای چپ هستند، در آستانه انتخابات از گرایش چپ انتقاد کرد که به جناح تندروی دموکرات هم برخورد میکند.
درمورد ایران هم طبق معمول در سخنان کوتاهی که داشت، انتقاد کرد ولی در اینکه در آینده چه خواهد کرد، تا حدودی صبوری به خرج داد تا همه درها را به سمت مذاکره با ایران نبندند. ولی از طرف دیگر شاید بتوانیم این کوتاه بودن صحبت ترامپ را یک نوع بیاعتنایی به سازمان ملل و کشورهای عضو این سازمان بدانیم. با توجه به اینکه ترامپ و مخصوصا حزب جمهوریخواه خیلی گرایشهای چندجانبهگرایانه ندارند و با نهادهای بینالمللی شدیدا مخالفند برای اینکه این سازمانها مانعی در راه حرکت آمریکا به سمت اهداف خیالیشان میشوند. یک نوع خودخواهی و خودستایی در قاموس و قواعد حزب جمهوریخواه همیشه وجود داشته منتها ترامپ این موضوع را بر مردم آمریکا و جهان خیلی آشکار کرد. اینکه فقط این آمریکاست میتواند خلاف مقررات بینالمللی تصمیم بگیرد و دیگران را هم تهدید کند که اگر با تصمیمش همراه نباشند، مورد تحریم واقع میشوند! اما دکتر روحانی از خیلی گذشتهها شروع به صحبت کرد و نوعی شکایت در آغاز صحبتهایش آشکار بود که ایران را از همه اتهاماتی که بدان وارد شده، مطهر میکرد.
از طرف دیگر تا آنجا که سابقه داشت، کمتر به آمریکا پرخاشگری کرد که به نظر میخواست همه درها را نبندد. حتی پیام خیلی مختصر هم در لابهلای صحبت خود داشت که در آینده هر رئیسجمهوری سر کار بیاید، حاضر به مذاکره بر سر برجام هستیم. مشابه صحبت وزیرخارجه کشورمان طی شبهای گذشته که شرط پرداخت غرامت برای مذاکره از سوی جو بایدن را خاطرنشان کرد! اظهارنظرهایی که درمجموع خیلی پرخاشگرانه نبود، ضمن اینکه تشکر از حمایت روسیه و چین به فراموشی سپرده نشد و جای تشکر از اتحادیه اروپا در این میان از آن جهت که معتقدم باید دروازههای ارتباط با اتحادیه اروپا را همیشه باز نگه داریم، خالی بود.