«تابناک اقتصادی» بررسی می‌کند؛

مالیات از سود سپرده‌های بانکی، هدف بعدی دولت برای جبران کاهش درآمد‌های نفتی؟ چند درصد از سپرده‌های بانکی بالای یک میلیارد تومان است؟

در آبان ماه سال جاری موضوع مالیات ستانی از سپرده‌های بانکی مطرح شد، ولی وزیر اقتصاد در واکنش به این خبر گفت: در طرح قانون مالیات‌های مستقیم تاکنون چنین موضوعی مطرح و بررسی نشده است. به تازگی دوباره سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه گفت: در کمیسیون تلفیق پیشنهاد دادیم از سپرده­‌های بیش از یک میلیارد تومان، یک درصد از سود سپرده و نه اصل سپرده، در سال مالیات اخذ شود.
کد خبر: ۹۵۳۹۶۳
|
۰۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۳ 23 January 2020
|
114319 بازدید
|

مالیات از سود سپرده‌های بانکی، هدف بعدی دولت برای جبران کاهش درآمد‌های نفتی؟ چند درصد سپرده‌های بانکی بالای یک میلیارد تومان است؟

«تابناک اقتصادی» بررسی می‌کند؛در آبان ماه سال جاری موضوع مالیات ستانی از سپرده های بانکی مطرح شد ولی وزیر اقتصاد در واکنش به این خبر گفت: در طرح قانون مالیات‌های مستقیم تاکنون چنین موضوعی مطرح و بررسی نشده است. به تازگی دوباره سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه گفت: در کمیسیون تلفیق پیشنهاد دادیم از سپرده­‌های بیش از یک میلیارد تومان، یک درصد از سود سپرده و نه اصل سپرده، در سال مالیات اخذ شود. این تصمیم چه تاثیری بر اقتصاد خواهد گذاشت؟

به گزارش تابناک اقتصادی، بعد از تحریم های شدیدی که علیه صادرات نفت ایران اعمال شد و درآمدهای نفتی دولت به شدت کاهش پیدا کرد، افزایش درآمدهای مالیاتی یکی از اصلی ترین گزینه ها برای جبران کاهش درآمدهای نفتی اعلام شد.

با رونمایی از لایحه بودجه سال آینده مشخص شد که دولت برای سال 99 از محل مالیات ستانی درآمدی در حدود 175 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته است که این رقم در مقایسه با درآمدهای مالیاتی مصوب در بودجه سال 98، رشد 25 درصدی را نشان می داد.  

با شروع بررسی لایحه بودجه سال 99 در کمیسیون تلفیق بودجه، سعی شد تا پایه های مالیاتی گسترش یابد تا دولت بتواند آنچه را که برای درآمدهای مالیاتی در سال آینده در نظر گرفته است را محقق سازد. به همین منظور، به تازگی دوباره موضوع مالیات ستانی از سپرده های بانکی از سوی هادی قوامی سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مطرح شد.

موضوعی که در آبان ماه سال جاری نیز مطرح شده بود اما فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد، آن را رد کرده بود. در اوایل آبان ماه سال جاری طی خبری اعلام شد سازمان امور مالیاتی و وزارت امور اقتصادی و دارایی تصمیم به اخذ مالیات از سود سپرده های بانکی و سود سهام دارند. در این خبر آمده بود: در متن پیش نویس اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم پیش بینی شده که دولت بتواند از محل اخذ مالیات از سود سپرده های بانکی و سود سهام درآمدی به میزان 20 تا 30 هزار میلیارد تومان داشته باشد.

بعد از انتشار این خبر فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد طی مصاحبه ای در واکنش به ادعای مطرح شده در در برخی رسانه‌ها مبنی بر برنامه وزارت اقتصاد برای اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی و سود آنها گفت: در طرح قانون مالیات‌های مستقیم تاکنون چنین موضوعی مطرح و بررسی نشده است.

کل سپرده های بانکی حدوداَ چه میزان است و چند درصد از نقدینگی را شامل می شود؟

هر چند که خبرهایی مبنی بر عبور نقدینگی از 2 هزار هزار میلیارد تومان در سال جاری منتشر شده است اما آنچه به عنوان رسمی و بر اساس گزارش های بانک مرکزی می توان گفت تا خرداد ماه سال جاری میزان نقدینگی 1980 هزار میلیارد تومان بوده است.

نقدینگی خود از دو بخش تشکیل شده است: پول و شبه پول. پول شامل سپرده های دیداری بخش غیردولتی نزد بانک ها و اسکناس و مسکوک در دست اشخاص و شبه پول شامل سپرده های سرمایه گذاری مدت دار، قرض الحسنه پس انداز و سپرده های متفرقه می باشد.

بنابراین با توجه به تعاریف بالا، شبه پول می تواند بیانگر میزان سپرده های بانکی باشد. در خرداد ماه سال جاری میزان شبه پول 1669 هزار میلیارد تومان گزارش شده است. این میزان 84 درصد نقدینگی کشور می باشد.

«تابناک اقتصادی» بررسی می‌کند؛

هر چند که در خبر منتشر شده در آبان ماه، گویا همه سپرده های بانکی مشمول مالیات بودند اما در پیشنهادی که به تازگی در این باره مطرح شده است تنها سپرده های بانکی بالای یک میلیارد تومان مشمول مالیات می باشند. بنابراین تمام رقم شبه پول مشمول مالیات ستانی نمی باشند.

پیشنهاد جدید مالیات ستانی از سپرده های بانکی چه می گوید؟

هادی قوامی سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی طی مصاحبه ای در مورخه 30 دی ماه 1398 درباره دریافت مالیات از سود سپرده‌های کلان بانکی گفت: در کشور ایران متاسفانه سود سپرده­‌های بانکی معافیت مالیاتی دارد. در همین راستا در کمیسیون تلفیق مجلس پیشنهاد دادیم که سپرده­‌های پایین یک میلیارد تومان، همچنان معافیت مالیاتی داشته باشند ولی از سپرده­‌های بیش از یک میلیارد تومان، یک درصد از سود سپرده و نه اصل سپرده، در سال مالیات اخذ شود.

وی ادامه داد: مثلا فردی که 10 میلیارد تومان سپرده در بانک دارد، یک میلیارد تومان آن معاف و بابت 9 میلیارد تومان باقی مانده، اگر سود سپرده 20 درصد باشد، سالانه یک میلیارد و هشتصد میلیون تومان دریافت می­‌کند. یک درصد از سود آن که 18 میلیون تومان می‌­شود را باید مالیات دهد که رقم زیادی هم نمی‌باشد.

چند درصد سپرده های بانکی بالای یک میلیارد تومان می باشد؟

مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی با عنوان بودجه به زبان ساده که به تازگی منتشر کرد، اعلام کرد که نزدیک به 0.1 درصد (یک از هزار) حساب های بانکی شخصی، بالای یک میلیارد تومان موجودی دارند.

اگر بخواهیم به لحاظ تعداد عنوان کنیم که چند حساب بالای یک میلیارد تومان موجودی دارند، باید به صحبت های ولی الله سیف رئیس کل سابق بانک مرکزی مراجعه کنیم. هر چند که آمار کمی قدیمی است اما باید گفت ولی الله سیف رئیس کل سابق بانک مرکزی طی مصاحبه ای در 9 شهریور ماه 1395 اعلام کرد: 447 میلیون حساب بانکی وجود دارد که از این تعداد 439 میلیون مربوط به به اشخاص حقیقی است.

با فرض ثابت بودن حساب‌های شخصی می توان گفت که بالغ بر 439 هزار حساب بانکی متعلق به اشخاص حقیقی بالای یک میلیارد تومان موجودی دارند.

بانک ها سالانه چقدر سود سپرده بانکی پرداخت می کنند و درآمد دولت از محل مالیات ستانی از سپرده ها با رقم های بزرگ چقدر خواهد بود؟

هادی قوامی سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس درباره درآمد دولت در صورت اخذ مالیات از سود سپرده های کلان بانکی، اظهار داشت: 80 درصد سپرده­‌های بانکی، رقم­‌های بزرگ است و در حال حاضر نظام بانکی سالانه 400 هزار میلیارد تومان سود بابت سپرده‌­ها به مردم پرداخت می­کند. 80 درصد این مبلغ، می­‌شود 320 هزار میلیارد تومان. یک درصد این رقم 3200 میلیارد تومان می­‌شود. یعنی دولت می­‌تواند از راه اجرای این طرح سالانه 3200 میلیارد تومان درآمد داشته باشد که عدد قابل توجهی است.

مزایا و معایب مالیات ستانی از سپرده های میلیاردی چیست؟

از معایبی که برای مالیات ستانی از سپرده های بانکی از آن یاد می شود، خروج سپرده ها از بانک و برهم خوردن ثبات اقتصادی عنوان می شود. غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه و بودجه طی مصاحبه ای گفت: در کشور ما که نرخ تورم ۴۰ درصد و سود سپرده حدود ۱۵ تا ۱۸ درصد است اگر بخواهیم از سود سپرده‌ها مالیات بگیریم پول‌ها از سیستم بانکی خارج می‌شود بنابراین این کار انجام نمی‌شود.

از مزایای مالیات ستانی از سپرده های بالای یک میلیارد تومان این است که به هر حال دولت درآمدی از این طریق به دست خواهد آورد که رقم تقریبی آن در سال 3200 میلیارد تومان برآورد می شود.

وحید شقاقی شهری عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: در حال حاضر در اقتصاد دولت از تولیدکننده ای که زحمت می کشد و تلاش می کند مالیات های تحت عنوان مالیات بر درآمد و مالیات بر مشاغل دریافت می کند یا مردم عادی که یک ساندویچ خریداری می کنند مالیاتی تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می کنند چرا نباید کسی که سود سپرده میلیاردی دریافت می کند، مالیات پرداخت نکند؟

این استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی در پاسخ به این پرسش که برخی ها می گویند اگر ما از سود سپرده های بانکی مالیات دریافت کنیم آن گاه سپرده گذاران پول های خود را از بانک ها خارج می کنند گفت: در طرح فعلی که پیشنهاد داده شده است، اولاً قرار نیست از همه سپرده گذاران مالیات بر سود سپرده اخذ شود و قرار است به عنوان مثال از کسانی که بالای یک میلیارد تومان سپرده دارند مالیات ستانی شود و ثانیاً قرار نیست از اصل سپرده مالیات اخذ شود بلکه قرار است از سود سپرده آن هم به میزان بسیار ناچیز یک درصد مالیات گرفته شود.

وی افزود: این سپرده هایی که به دلیل مالیات ستانی قرار است از بانک ها خارج شوند، کجا بروند؟ قرار است تبدیل به مسکن، طلا، ارز و ... بشود. خب، وقتی طرح مالیات بر عایدی سرمایه تصویب شود طرف پولش را به هر کدام از موارد فوق تبدیل کند باید مالیات بدهد.

شقاقی شهری ادامه داد: لذا از نظر من این مالیات بر سود سپرده بانکی مناسب است و باید برای سپرده هایی از یک میزان بالاتر اعمال شود تا آن قشری که زندگی آن ها از این سود سپرده ها تامین می شود تحت الشعاع قرار نگیرد.

تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۹۷
ناشناس
|
France
|
۱۷:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
خب داداش خیلی سادست... ملتی که بالای ۱ میلیارد در حساب دارن حساب های بانکی رو تقسیم میکنن تا به زیر ۱ میلیارد بیاد!!!
طرف میره ۵ تا حساب بانکی باز میکنه تو هر کدوم ۵۰۰ میلیون میریزه!!
با اجرای این طرح شرط میبندک تعداد حساب های بانکی از ۴۳۹ میلیون به ۱ میلیارد عدد نزدیک بشه..
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
مطمئن باشیدتجمیع میشودو اثری نمی شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
یعنی با کد ملی نمیشه فهمید هر کس چقدر سپرده داره تو هر بانک ؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
مایی که چند هزار میلیارد سرمایه تو بانک خوابوندیم چکار کنیم؟
منتقد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
وقتی یه طرحی رو تاجگردون بگه بده ، حتما به نفع مردمه !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۴
وقتی امنیت اقتصادی در کشور وجود ندارد
کسی برای بلند مدت و ساختن کارخانه و تولیدی
سرمایه اش را به خطر نمی اندازد
و راحت به بانک می سپرد
بانک هم با آن سوداگری ، طلا و ارز و ملک میکند
و تورم و گرانی هر روز بالاتر میرود
تا نقطه ورشکستگی اقتصاد کشور
برای امنیت سرمایه گزاری ، باید روابط سیاسی با منطقه و دنیا به حالت آرامش و عادی و صلح دربیاید
متاسفانه ، تنش آفرینی تبعاتش در نهایت نابودی اقتصاد ، جامعه و کشور است
و غیر از این اگر بشود
باید در تمام علوم و حقیقت و منطق دنیا شک کرد !؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۹
ياد رضا شفيعي جم در سريال ب ره ره افتادم " پول زور وده "
رحیم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
مالیات کارت های بازرگانی یک بار مصرف ، پزشکان ، ویلاهای لواسان باستی هیلز و کلاک هم هست
قصید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
اگر بخواهیم از سود سپرده‌ها مالیات بگیریم پول‌ها از سیستم بانکی خارج می‌شود

خب خارج کنند بانکها این سودها را که پرداخت میکنند با احتکار ، انحصار و خرید ها چند ده هزار میلیاردی املاک و

بالاکشیدن قیمت آن بدست می آورند که آن هم از جیب مردم می رود چه بهتر که روش سود دهی کثیف صدمه بخوره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۴
یعنی فقط اگر این طرح در مجلس استارت بخورد
اکثر مردمی که سپرده دارند
به بانکها هجوم برده و مطالبه پولشان را خواهند کرد
و بانکها باید اعلام ورشکستگی کنند
چون پولها را ملک خریده اند و ندارند که بدهند
و از طرفی قیمت دلار و طلا و ملک بشدت بالا خواهد رفت
اینکار تیر خلاص به اقتصاد بیمار کشور است
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
این سپرده هایی که به دلیل مالیات ستانی قرار است از بانک ها خارج شوند، کجا بروند؟ قرار است تبدیل به مسکن، طلا، ارز و ...

کل مغز ایرانی ها تو همین سوداگری ها میچرخه

تو کشورهای توسعه یافته سود بانکی نزدیک صفر هست، چیزی به اسم بازار طلا و سکه و این مزخرفات ندارن برای

همین مردم مجبورن برای سود کردن واقعی کار واقعی انجام بدن که ریسک هم داره و با ریسک کردن مغزهای خود را

از آکبندی در آورده و با استفاده از مغزهای خود آن را قوی تر میکنند شما استاد های اقتصاد این چیزها رو به مردم

ایران یاد بدید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۴
با سیاست های فعلی
حباب های وشتناک بخش مسکن
کسی جرات خرید مسکن ندارد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۴
سعید ! تو که خیلی میفهمی اولا" آیا کارتولیدی داشتی یا داری تا مشکلاتش رو بدونی چقدر زیاده ؟ثانیا اجاره مکان کاروکسب بسیارسنگینه وثالثا" همه کس که توان راه اندازی کار تولیدی نداره"
ناشناس
|
Czechia
|
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
نه خيلي بهشت برين تو ايران درست كرديد! مي برم ملك مي خرم تو تركيه اقامت و پاسپورت زن و بچمم رو هم مي گيرم...حداقل كسي با چه مي خورم و چه مي پوشمم كاري نداره! والا...
پاسخ ها
علی کرمانشاه
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۵۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۴
صدای دهل از دور خوشه آنجا که میروی واسه همه چیز مالیات بسته شده و بیش از 50% مالیات از شهروندانشان میگیرند قیمت سوخت بقدری مالیات آن سنگین است که اکثر خانواده‌ها از ذغال سنگ استفاده میکنندکه مالیات کمتری بدهند بنزین و گازوئیل بیش از ۷۰٪مالیات آنرا میگیرند مالیاتسوخت چند برابر قیمت سوخت میشود خرید روزانه در فاکتورمالیات۲۰٪ الی ۴۰٪ بابت خریدکالای مصرفی دریافت میشود بزرگترین بدبختی مردم کشورهای بزرگ صنعتی اروپایی و امریکا مالیات است و هیچ راه فراری ندارد حتی مسئولین دولتی بارها بخاطر فرار مالیاتی زندانی و جریمه سنگین میشوند در این کشورها باید برای نقدینگی و ثروت خود توجیع داشته باشی وگر نه بعنوان پولشویی دارایی توقیف میشود تا معلوم شود از کجا آورده‌ای وای بر کسی که پول بدون دلیل دشته باشد فورا دولت دست روی آن میگذارد.تنها ایران و کشورهای جهان سوم هرچقدر پول داشته باشید آزادانه در بانک میگذاری و سود میگیری و کسی هم نمزگوید از کجا آورده ای واقعا ایران گوشه‌ای از بهشت دنیا است مشروط به آنکه بدنبال غربی کردن آن و نفوذ خارجی ها در آن نباشیم چون کشور را مثل قوانین خودشان اداره و برنامه ریزی میکنند و باید برای هرلیوان آب که میخوری مالیات بدهی و روی چاه‌های آب روستایی و کشاورزی هم کنتور میبندند و مالیات مصرف میگیرند برای آبی که متعلق به خداوند و روستا و کشاورزی و خوراکی است.بهترین گزینه برای کشورگردانی قانون اسلام است که به نفع جوامع بشری است نه صنف دولت و سرمایه داری اروپایی.ملتهای دنیا حسرت ایران را میخورند ...
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۵
همین الان برو، معطل نکن. اردوغان منتظرته
منتقد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
سودهای 18 درصد بانک از کجا میاد !؟

یعنی بانکهای ما در این وضعیت اقتصادی در تمامی سرمایه گذاری های خود بیش تر از 18 درصد سود میکنند که فقط

18 درصد دارن به مردم میدن !؟

با بالا بردن بازار مسکن ، و انحصار در آن ، گران کردن کالا و خدمات به صورت مصنوعی پدر مردم رو در میارن تا این

سودهای غیر منطقی رو ببرن
منتقد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
هر چند وقت یک بار یک موسسه مالی به خاطر همین سودهای کلانی که رد نمیاره داره ورشکست میشه دولت دست

میکنه تو جیب مردم یهویی 150 هزار میلیارد تومن میده به شاکی ها !! 6 برابر گرونی بنزین! این همه سر بنزین سرو

صدا درست کردید چرا اینا رو هیچ کس نمیبینه
پژمان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
مردم ما تنها راه پول در آوردنشون تو زندگی همین سودا گری هاست

سود بانکی !
دلالی طلا !
دلالی ارز !
دلالی مسکن !

دولت چیز دیگه ای به مردم یاد نمیده !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
هیچ چیزی نمی‌تونه جای درآمدهای نفتی رو بگیره و کسری بودجه بسیار شدید است.با این حال اگر مسئولان و آقازاده‌ها در خارج از کشور کمی فداکاری کنند و مقداری از دلارها و طلاهایی رو که در گاوصندوق‌های خونه‌هاشون در ایران و یا حساب‌های خارج از کشور خودشون دارند، به داخل کشور منتقل و برای تأمین کسری بودجه صرف کنند و از نهادهای خاص که هیچ مالیاتی نمی‌دهند، به صورت واقعی مالیات گرفته شود و از ریخت‌وپاش‌های اضافی مثل شبی ۲۰۰ میلیون دادن به مهران مدیری برای چرت‌وپرت گفتن و از این دست کارها جلوگیری شود، نه تنها کسری بودجه تأمین می‌گردد بلکه بودجه‌ای عظیم برای ساختن کشور تأمین خواهد شد.
البته چنین امری بعید است که اتفاق بیفتد و مطمئناً مسئولان به این سمت حرکت خواهند کرد که از قشر فقیر و مستضعف و کارگر مالیات بگیرند و چون گرفتن این مالیات به صورت مستقیم امکان ندارد، مسئولان با کاهش ارزش پول ملی به صورت غیرمستقیم از این قشر مالیات گرفته و مستضعف و فقیر در سال آینده و سال‌های آینده مستضعف‌تر و فقیرتر خواهد شد و قشر پولدار و متموّل که همان مسئولان و خانواده‌های اونها و وابستگانشان باشند، پولدارتر و متموّل‌تر خواهند شد.
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
نظرسنجی
اگر پدر/مادر یک دختر باشید، با ازدواج دخترتان با پسری که درآمد ماهانه اش ۲۰ میلیون تومان باشد...