به گزارش «تابناک»؛ روزنامه های امروز پنجشنبه ۱۵ اسفند ماه در حالی چاپ و منتشر شدند که قرار گرفتن خراسان رضوی و مشهد در شرایط قرمز کرونایی، توصیه رئیس جمهور به نشاط جامعه و گزارش هایی از شادی درمانی در وضعیت کرونازده، پارادوکس کرونایی واشنگتن و سه شنبه بزرگ برای دموکرات های آمریکا، کرونا در کمین مسافران نوروزی از مواردی است که در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده اند.
در ادامه تعدادی از یادداشت ها و سرمقاله های منتشره در روزنامه های امروز را مرور می کنیم؛
روزنامه ایران طی گزارشی در شماره امروز خود کرونا و اقتصاد را موضوع نوشته خود قرار داد و نوشت: این روزها که مردم بشدت از ویروس کرونا هراس دارند، با برخی از اقدامات میتوان جلوی اشاعه آن را گرفت. یکی از اقدامها میتواند خرید اینترنتی باشد. اما خرید اینترنتی با چالشهایی روبهرو است که اگر زیرساخت آن حل شود، برای تمام اقشار جامعه دستیافتنی خواهد بود و مردم هم میتوانند با کاهش رفت و آمد در سطح شهر نسبت به خرید اقلام مورد نیاز خود اقدام کنند. از سویی ارائه دهندگان خدمات که بعضاً بخش خصوصی هستند، هم میتوانند با شرایط بهتری کالاهای مورد نیاز مردم را در اختیارشان قرار دهند.
در این راستا وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ترویج تجارت الکترونیکی وترغیب مردم برای خریدهای غیرحضوری پیشنهاداتی ارائه کرده است که نامه مکتوب آن در سایت شاتا آمده است. اولین پیشنهاد مطرح شده وزارت صمت به وزارت ارتباطات این است که پهنای باند کشور بخصوص در مورد کسب و کارهای اینترنتی (مخصوصاً در شهرهای بزرگ درگیر ویروس کرونا) بهبود و افزایش پیدا کند.
دومین نکتهای که در تجارت الکترونیکی مؤثر است و وزارت صمت بهعنوان حامی تولیدکننده و توزیعکننده از وزیر ارتباطات خواسته، این است که برای کاهش هزینههای مرتبط با ارائه خدمات اینترنتی در پیامکهای ارسالی به عموم مردم کمک شود. سومین نکتهای که وزارت صمت پیشنهاد داده این است استفاده از خرید اینترنتی در پیامکهای ارسالی به عموم مردم ترویج شود. استفاده رایگان یا تخفیف ویژه از خدمات اینترنت مصرفکنندگان برای تعامل با کسب و کارهای اینترنتی هم چهارمین پیشنهادی بود که برای رونق کسب وکار تجارت الکترونیکی مطرح شده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان کرده است که پیشنهادات عنوان شده با هدف حمایت از کسب و کار به منظور کاهش فشار هزینهای در شرایطی که کاهش فروش و درآمد وجود دارد، بهبود زیر ساختهای مرتبط با فروش و توزیع کالا و خدمات و کمک به مصرفکنندگان جهت تأمین پایدار مواد مصرفی به صورت ایمن (ایمن از نظر ریسک ویروس کرونا) است. همچنین در نامه وزارت صمت به وزارت ارتباطات آمده است، که مطابق با این اهداف، یکی از برنامههای وزارت صنعت ترویج استفاده از زیرساختهای تجارت الکترونیک در جهت خرید و فروش کالا و خدمات است. در حال حاضر تا حد زیادی از زیر ساختها در حد مطلوبی در کشور ایجاد شده است، ولی در شرایط پیش آمده، لزوم پیگیری هر چه بیشتر از این زیر ساخت و حمایت از کسب و کارهای فعال در این حوزه و ترغیب مصرفکنندگان جهت خرید اینترنتی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
حنیف غفاری در سرمقاله امروز روزنامه رسالت با عنوان تراژدی تمامعیار در هند نوشت: کشتار بیرحمانه مسلمانان توسط هندوها و فرقههای متوحش و افراطی در هندوستان همچنان ادامه دارد. نارندرا مودی نخستوزیر هند نهتنها اقدامی در دفاع از مسلمانان صورت نمیدهد، بلکه در پشت پرده، مسیر را برای استمرار آزار و اذیت مسلمانان فراهم میکند. چراغ سبز ترامپ به دولت هند در سرکوب مسلمانان، که در جریان سفر اخیر وی به دهلینو رخ داد نیز این روند را تسریع کرده است. صورتبندی تراژدی و بحرانی که امروز در هند و علیه مسلمانان مظلوم و بیگناه رخ میدهد، چندان دشوار به نظر نمیرسد! ظاهرا ماجرا از نقطهای آغاز شد که در آذرماه امسال، لایحه جنجالی ضداسلامی متمم شهروندی، پس از تصویب در مجلس سفلای پارلمان هند، با ۱۲۵ رأی موافق در مقابل ۱۰۵ رأی مخالف در مجلس علیای این کشور نیز تصویب شد. بر اساس مصوبه مجلس سفلی و مجلس علیای هند، به اقلیتهایی که از کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان و بنگلادش به دلایل مختلف ازجمله مشکلات سیاسی و اجتماعی به هند مهاجرت کردهاند، شهروندی هندوستان اعطا میشود. اما این مصوبه، مسلمانان را در دریافت حق شهروندی مستثنا کرده است، حتی اگر تحت ظلم یا تضییع حقوق اجتماعی قرارگرفته باشند.
بر اساس این قانون، هندوها، سیکها، بوداییها، جینها، پارسیان و مسیحیانی که قبل از ۳۱ دسامبر ۲۰۱۴ (۱۰ دی ۱۳۹۳) از سه کشور پاکستان، افغانستان و بنگلادش به هند مهاجرت کردهاند، حق شهروندی اعطا میشود. ازاینرو میلیونها نفر در هند قادر خواهند بود در آیندهای نزدیک شهروند این کشور پرجمعیت شوند. از همان زمان تصویب لایحه، مشخص بود که هدف تصویبکنندگان و متعاقبا دولت مودی، تضعیف موقعیت مسلمانان و انزوای سیستماتیک آنها در جامعه هند بوده است. نکته حائز اهمیت اینکه حتی دولت هند، در سایه حمایتهای واشنگتن و رژیم صهیونیستی، به مخالفت سازمان ملل متحد با اجرایی شدن و تصویب لایحه شهروندی اخیر کمترین توجهی نکرده است. جرمی لورنس، سخنگوی حقوق بشر سازمان ملل در نقد این مصوبه نژادپرستانه میگوید: قانون شهروندی جدید هند اساسا ماهیتی تبعیضآمیز دارد و ما نسبت به این مساله نگران هستیم. این قانون، از جامعه مسلمانان هند حفاظت نمیکند و میان آنها و دیگر اقلیتهای مذهبی تفکیک قائل میشود.
بدون شک، نمیتوان نقش رژیم اشغالگر قدس و ایالاتمتحده آمریکا را در این تراژدی تمامعیار منکر شد. بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس و دونالد ترامپ، طی یک سال اخیر ضمن حمایتهای آشکار و پشت پرده از حزب نژادپرست و افراطی بهار اتیا جانتا پارتی (که بانی اصلی تصویب لایحه جنجالی اخیر علیه مسلمانان بوده است)، زمینه را برای مانور حزب حاکم هند علیه مسلمانان فراهم کردند. هدف از واشنگتن و رژیم صهیونیستی از این اقدام، تحتفشار قرار دادن مسلمانان در هند و انزوا و حتی از بین بردن آنها در جامعه هندوستان است. امروزه نهتنها در هند، بلکه در سایر کشورهای دنیا شاهد افزایش حملات سازمانیافته علیه مسلمانان هستیم. تنها در کشور آلمان و در سال گذشته میلادی (سال ۲۰۱۹)، بیش از هزار موردحمله از سوی نژادپرستان علیه مسلمانان صورت گرفته است. این خشونت سازمانیافته، محصول همپیمانی وقیحانه نهادهای سیاسی و امنیتی غرب و رژیم صهیونیستی علیه مسلمانان است. آنچه امروز در هند و علیه مسلمانان میگذرد، خروجی و محصول پروسه اسلام هراسی سیستماتیک از سوی آمریکا، رژیم صهیونیستی و متحدان واشنگتن و تلآویو محسوب میشود.
امیرعلی ابوالفتح در بخشی از یادداشت روز روزنامه خراسان با عنوان درسهایی از «سه شنبه بزرگ» نوشت: بر اساس قوانین حزب دموکرات، هر نامزدی که بتواند تا پایان رقابتهای انتخابات درون حزبی، حداقل ۱۹۹۱ امتیاز کسب کند، به عنوان نامزد نهایی به دور پایانی انتخابات ریاست جمهوری راه خواهد یافت. از این رو، هنوز زود است تا تکلیف نامزد نهایی حزب دموکرات و رقیب دونالد ترامپ جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا مشخص شود. تا پایان رقابتهای درون حزبی، بیش از ۳۰ ایالت و منطقه ماورالبحار آمریکا باید انتخابات مقدماتی برگزار کنند. ممکن است در ادامه این انتخابات، سندرز بار دیگر جایگاه پیشین خود را به دست آورد. درعین حال پیش بینی میشود تا پایان انتخابات مقدماتی، هیچ یک از نامزدها موفق نشود به حد نصاب ۱۹۹۱ رای نمایندگان متعهد برای تصاحب عنوان نامزد نهایی حزب دموکرات در کنوانسیون ملی برسد. دراین صورت، سرنوشت انتخابات مقدماتی در دستان سوپر دلیگیتها یا نمایندگان غیرمتعهد قرار خواهد گرفت که فارغ از نتایج انتخابات در ایالت ها، به نامزدهای مد نظر خود رای میدهند. پیش بینی میشود که اغلب سوپر دلیگیتها که در زمره نخبگان سیاسی و حزبی به شمار میآیند، به بایدن رای دهند تا معاون رئیس جمهوری سابق، سناتور چپ گرا و منتقد سیستم سیاسی در آمریکا را از گردونههای رقابت خارج کند.
با این حال، انتخابات این دور از رقابتهای مقدماتی دموکراتها تاکنون چند نکته مهم را نمایان ساخته است. اول این که ابرثروتمندانی مانند مایکل بلومبرگ یا تام استایر صرفا با توزیع بی محابای پول در پویشهای انتخاباتی قادر نیستند انتخابات را بخرند. بلومبرگ با ثروتی حدود ۶۰ میلیارد دلار، تاکنون حدود نیم میلیارد دلار خرج تبلیغات کرده، اما موفق نشده است بیش از ۱۲ دلیگیت را از آن خود کند. اکنون بلومبرگ با خروج از گردونه رقابتها، بزرگترین زیان مالی یک نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاریخ آمریکا را رقم زد. دوم این که پشتیبانی تمام قد سران و نخبگان حزبی موسوم به «تشکیلات «از بایدن لزوما پیروزی قاطع نامزد مد نظر را تضمین نمیکند. با توجه به این که سه تن از نامزدهای انتخابات مقدماتی دموکراتها طی ۴۸ ساعت پیش از آغاز رای گیریها در روز «سه شنبه بزرگ «به نفع بایدن کنار رفتند، به نظر میرسید این نامزد محبوب جناح میانه روی حزب پیروزیهای گسترده تری را به دست آورد. با این حال، هنوز بایدن برای نشستن بر صندلی رئیس سابق خود در کاخ سفید باید بیش از پیش تقلا کند. در نهایت این که تبلیغات گسترده علیه سندرز به عنوان فردی سوسیالیست، انقلابی و حتی یهودستیز، موجب نشد تا نماینده طیف تحول خواه جامعه آمریکا مقهور ائتلاف تشکیلات سیاسی و حامیان پرقدرت آن شود. از این رو به نظر میرسد جدال جریان مرکزگرای حزب دموکرات به نمایندگی جو بایدن و جریان چپ گرا و ترقی خواه حزب به نمایندگی برنی سندرز در هفتههای آینده شدت بگیرد. سران حزب دموکرات نگران هستند که شعارها و وعدههای سندرز، در نهایت ثبات سیاسی و حزبی را در آمریکا برهم زند و به شورش فکری تودههای خشمگین از وضع موجود در این کشور بینجامد. برخی حامیان طیف مرکز گرای حزب دموکرات حتی با شکست در برابر ترامپ جمهوری خواه راضی هستند تا این که سندرز چپ گرا به کاخ سفید راه یابد. به عنوان مثال، کریس متئوز، مجری معروف ام اس ان بی سی بعد از پیروزی سندرز در انتخابات نوادا گفت: «بهتر است دموکراتها چهار سال دیگر ترامپ را در کاخ سفید تحمل کنند تا این که سندرز به پیروزی برسد». اما این که در نهایت، آیا بخش وسیعی از رای دهندگان دموکرات حاضر شوند توصیه برخی از سران حزب را برای کنار گذاشتن سندرز اجابت کنند، نیاز به گذشت زمان و برگزاری انتخابات مقدماتی در ایالتهای باقی مانده آمریکا دارد.