به گزارش «تابناک» روزنامههای امروز پنجشنبه ۲۲ دی ماه در حالی چاپ و منتشر شد که جهتگیری بودجه ۱۴۰۲ و تحلیلهایی درباره آن، آمادهباشِ کرونایی و هشدار گازی وزیر نفت، مهمانی وزیرخارجه عربستان با حضور مقامات ایرانی و افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارگران و کارمندان در بودجه 1402 در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم:
جواد محرمی طی یادداشتی در شماره امروز جوان نوشت: اخیراً در چند مورد وزیر ارشاد درباره جشنواره فیلم فجر اطلاعرسانی کرده است و این در حالی است که به طور عادی انتظار میرود دبیر جشنواره یا مدیر روابط عمومی به اطلاعرسانی درباره کم و کیف این رویداد اقدام کنند. امسال قرار است پس از سالها جشنواره فجر بخش ملی را همزمان با بخش بین المللی برگزار کند.
جشنواره فجر، اما در دوره چهل و یک با یک چالش جدی نیز روبهروست، آشوب طلبیهایی که در چند ماه اخیر بیشتر به شکل حملات رسانهای گریبانگیر کشور بود، از سوی برخی چهرههای سینمایی پشتیبانی میشد و اگرچه این عده نمیتوانند روی روند برگزاری جشنواره تأثیری جدی بگذارند، اما این مسائل برگزاری این دوره را با حساسیتهای ویژهای روبهرو ساخته است. همین حساسیتها باعث میشود تا انتظار داشته باشیم دبیر جشنواره در این دوره فعالتر باشد و روابط عمومی نیز با رعایت جنبههای دقیق و لحاظ کردن حساسیتهای لازم دائم خود را در معرض رسانهها قرار دهد، اما سکوت طولانی مدت دبیر جشنواره و اطلاع رسانی از سوی وزیر ارشاد روندی است که نمیتواند بیش از این ادامه پیدا کند.
روز گذشته محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد که هنرمندان خارجی برای برگزاری جشنواره فیلم فجر به ایران خواهند آمد، انتخاب آثار جشنواره فیلم فجر در حال انجام است و آثار پس از انتخاب به مرحله داوری خواهند رسید. اسماعیلی عنوان کرد که آثار بسیار خوبی به جشنواره رسیده است و جشنواره در ۳۱ استان برگزار خواهد شد. دستور دادم در شهرستانهای غیر از مرکز استان نیز برگزاری این جشنواره پیشبینی شود. به مناطق محروم نیز نگاه ویژهای داریم و به طور وسیع از سینمای سیار در روستاها استفاده خواهیم کرد.
وزیر ارشاد درباره مردمی بودن جشنواره فجر سخن گفته و عنوان کرده که یک جنبه مهم جشنواره فجر ایجاد نشاط اجتماعی است. هیچ جشنوارهای در دنیا مانند جشنواره فجر مردمی نیست. مردم در جشنواره حضور دارند و انتخاب میکنند. واقع مطلب این است که همین سخنان و اطلاعات را میتوانست دبیر یا مدیر روابط عمومی جشنواره فجر ارائه بدهد و زمانی که وزیر ارشاد خود کار بیان این اطلاعات را درباره جشنواره بر عهده میگیرد این تلقی خود به خود ایجاد میشود که اعتماد لازم به تیم انتخابی برای برگزاری جشنواره فجر وجود ندارد و همین نگرش میتواند اعتبار و جایگاه این دوره از جشنواره را در دیدگاه مخاطب و ناظران با چالش جدی مواجه کند.
علی قنبری اقتصاددان طی یادداشتی در شماره امروز آرمان ملی با عنوان وضعیت اقتصادی سال آینده نوشت: تغییرات صورت گرفته در بدنه دولت گرچه لازم است، ولی کافی نیست؛ چون مسائل اقتصادی تابع روابط خارجی و شرایط و ثبات داخل است. یعنی مسائل اقتصادی را حداکثر ۲۰ درصد مدیریت کارآمد میتواند حل کند؛ بنابراین به نظر میرسد مسائلی مثل عرضه و تقاضا مهم است و علم و تئوری اقتصاد مفید است، اما در حالتی که کشور در ثبات باشد، سرمایه اجتماعی بالا باشد و مردم به دولتها اعتماد داشته باشند و روابط خارجی با کشورمان در بهترین شکل خودش باشد. در حالی که ما هم مسائل متعدد با کشورهای خارجی و هم با همسایهها و هم وضع اقتصادی بیثباتی داریم و هم مسائل داخلی و اعتراضات اخیر دستبهدست هم داده و باعث افزایش سریع رشد تورم و برخی شاخصهای کلان اقتصادی شد؛ بنابراین اگر بخواهیم با توجه به شرایط موجود پیشبینی کنیم، باید گفت مسائل اقتصادی در سال آینده بهتر نخواهد شد. در این شرایط که قیمتهای کالاهای اساسی و کالاهای خوراکی افزایش پیدا میکند، بازار ارز و خودرو و مسکن و طلا همه سیر صعودی دارد امید چندانی به بهتر شدن شرایط اقتصادی نیست و مسائل به صورت غیرعلمی و غیرتئوریک تحلیل میشود و متأسفانه این تحلیلها هم به نتیجه مطلوب نمیرسد. گرچه برخی افراد تغییر کردهاند، ولی با اینکه لازم است، کفایت نمیکند. وضعیت تحریمها و عدم فروش نفت به اندازه کافی به گونهای است که کسب سایر درآمدهای پایدار قطعا با این روندی که بحث بودجهریزی و تامین بودجههای جاری و عمرانی را به روال گذشته داریم، احتمالا کسر بودجه را در پی خواهد داشت. کسر بودجه یعنی افزایش پایه پولی، یعنی افزایش نقدینگی و افزایش تورم و در کنار سایر مسائلی که گفته شد، این مسائل باعث میشود که وضعیت اقتصادی کشور در سال آینده در شرایط مطلوبی نباشد و از این رو به نظر میرسد باید تصمیماتی در رابطه با مسائل ساختاری در استراتژیها و تئوریها و در مبانی مدیریت اقتصادی انجام شود. عمده قولهای آقای رئیسی و دولت سیزدهم در زمینههای اقتصادی محقق نشده است. در بحثهای تورم، رشد اقتصادی، بیکاری، درآمدهای واقعی خانوارها، فقر و بحثهایی که در زمان انتخابات مطرح شد، عملیاتی نشد و همه اینها باعث شده که در سالجاری وضعیت مطلوبی در زمینه رشد اقتصادی نداشته باشیم. رشد اقتصادی بدون تغییراتی که گفته شد در سال آینده هم محقق نخواهد شد. اگر تغییرات اساسی در روند احیای برجام، افایتیاف، لغو تحریمها و کسب درآمدهای پایدار در کشور محقق شود در آن صورت است که وضعیت بهتری خواهیم داشت.
روزنامه خراسان در گزارشی با عنوان یک سال تا اتصال اینترنت ماهوارهای به گوشیها نوشت: با توجه به اظهار نظر وزیر ارتباطات درباره دستگاههای گیرنده استارلینک در ایران، آینده اینترنت ماهوارهای در کشور را بررسی کردهایم.
ع. کاردار- شرکت اسپیس ایکس از فعال شدن نسل جدید اینترنت ماهوارهای استارلینک خبر داد که بدون استفاده از دیش بهطور مستقیم به تلفنهای هوشمند متصل میشوند. روز گذشته هم وزیر ارتباطات وجود دستگاههای دریافت اینترنت ماهوارهای نسل اول در کشور را تایید کرد. اینترنتی که برای استفاده نیاز به تجهیزات دارد. با این اوضاع که نسل اول از راه رسیده و نسل دوم اینترنت ماهوارهای هم چند وقت دیگر مستقیم به گوشی هوشمند وصل میشود، تکلیف ما با این فناوری چیست؟ روز شنبه در همین صفحه، مطلبی منتشر شد درباره ممنوعیت ویدئو در دهه ۶۰ که شهید مرتضی آوینی در مقالهای به آن پرداخته بود. جان صحبت شهید آوینی این بود: «تردیدی نیست که ما نمیتوانستیم از ورود ویدئو به کشورمان جلوگیری کنیم، چنانکه نتوانستهایم مانع ورود هیچ یک از محصولات فناوری غرب بشویم و راستش من تردید دارم که اگر هم میتوانستیم، آیا چنین عملی درست میبود یا نه.» حرف اصلی مطلب این بود که دربرابر فناوری روز نمیتوان مقاومت کرد. چه بسیار فناوریها که در ابتدا با مخالفت روبهرو شدند، ولی بعدها تبدیل به وسیلهای شدند با قابلیتهای مفید دلخواه، از ویدئو گرفته تا اینترنت و... و شبکههای اجتماعیاش و این روزها اینترنت ماهوارهای. آنچه مسلم است اینترنت ماهوارهای بر فراز سر ماست و دیر یا زود دروازهاش به روی کاربران ایرانی باز خواهد شد. پس چه بهتر به جای ندیدن واقعیتها و برخوردهای سلبی همچون فیلترینگ به قول شهید آوینی با این پدیدههای غیر قابل انکار اجتناب ناپذیر مواجهه فعال داشته باشیم.
تقریبا از زمانی که محدودیت و فیلترینگ اینترنت در ایران بیشتر شد، صحبت از اینترنت استارلینک هم جدیتر به میان آمد. تا جایی که روز گذشته وزیر ارتباطات از فعال شدن اینترنت ماهوارهای در ایران خبر داد. وزیر اظهار کرد: در جریان این موضوع نیست که چه تعداد دستگاه گیرنده اینترنت استارلینک در کشور فعال شده، اما به عدد «نزدیک به هزار» اشاره کرد و گفت: «استقبال از اینترنت ماهوارهای مشروط به رعایت قواعد سرزمینی جمهوری اسلامی ایران است.» هفته پیش هم مهدی محبی، رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی ارتباطی و لوازم جانبی تهران به نقل از یک مقام مسئول، تعداد دستگاههای فعال استارلینک در ایران را که بهطور قاچاق وارد شدهاند، حدود ۸۰۰ عدد اعلام کرده بود.
استارلینک یک گروه ماهوارهای است که شرکت اسپیسایکس (به مدیریت ایلان ماسک) برای فراهم کردن اینترنت فضایی فراهم کردهاست. این مجموعه، از هزاران ماهواره کوچک در مدار پایینی زمین تشکیل شده که با کمک فرستنده و گیرندههای زمینی کار میکنند. این سرویس که تقریبا از سال ۲۰۲۰ خدماترسانی رسمیاش را آغاز کرده است، روز به روز مشغول توسعه و افزایش دامنه کاربری خود است و به نظر میرسد با فراگیر شدنش شکل استفاده از اینترنت و به ویژه اینترنت اشیا را در جهان به کلی تغییر خواهد داد.
و، اما نسل دوم اینترنت ماهوارهای میرسد
نسل دوم ماهوارهها قادرند با برقراری ارتباط لیزری، از ایستگاههای زمینی بینیاز شوند و سرعت انتقال داده را هم افزایش دهند. شرکت مخابراتی T-Mobile در سال ۲۰۲۴ اولین اپراتوری خواهد بود که قرار است با همکاری استارلینک چنین خدماتی را برای گوشیهای هوشمند ارائه دهد. شرکت مخابراتی T-Mobile اعلام کرده به زودی تقریبا در هر جایی که کاربر بتواند آسمان را ببیند، پوشش کامل اینترنت ماهوارهای ارائه میدهد. چندین سال است تلفنهای ماهوارهای در جهان برای مناطق دورافتاده مانند کوهستانها استفاده میشود که با راه افتادن اینترنت ماهوارهای روی گوشیهای هوشمند، این قابلیت جایگزین خواهد شد. آن طور که از شواهد و قراین پیداست ارتباط ماهوارهای بهزودی به یکی از موضوعات مهم در دنیای گوشیهای هوشمند تبدیل خواهد شد. راهی که گریزی از آن نیست و از امروز باید خود را برای پذیرش و استفاده بهینه از آن آماده کنیم.