آرمان: اسفناج یا اسپیناج گیاه بومی ایران است و از اوایل قرن اول میلادی کم کم به نقاط دیگر دنیا راه یافت. طوری که در تاریخ مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چین و در قرن دوازدهم در اسپانیا کشت میشده است. اسفناج، گیاهی است یک ساله، دارای ساقه ای راست، به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پهن و نرم مثلثی شکل به رنگ سبز میباشد. اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است. دو نوع اسفناج وجود دارد که بهنام پاییزه و بهاره نامیده میشود. اسفناج بهاره،
در فصل بهار کاشته میشود و به اسفناج انگلیسی معروف است. نوع پاییزه آن که به خاک بسیار غنی احتیاج دارد، در پائیز کاشته میشود. گلهای اسفناج به رنگ سبز کمرنگ میباشد. اسفناج چون دارای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنیا معمول است.
خواص غذایی و سلامتی: برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران كمی سرد است و برخی عقیده دارند كه متعادل است، یعنی نه سرد است و نه گرم.
1) برگ اسفناج منبع غنی ویتامین A ، B3 ، C و آهن و پتاسیم میباشد.
2) بدن را قلیایی میكند.
3) خنك كننده است و برای پایین آوردن تب مفید است.
4) ورم روده كوچك را رفع میكند.
5) برای ورم ریه مفید است.
6) ملین است و یبوست را برطرف میكند.
7) برای لاغر شدن و كم كردن وزن مفید است.
8) اسفناج به دلیل داشتن ماده ای بهنام اسپیناسین، هضم غذا را تسریع میكند. این ماده باعث تحریك معده و ازدیاد ترشحات آن میشود.
9) خوردن اسفناج پخته یا بورانی در رفع تشنگی موثر است.
10) غرغره آب خام یا پخته اسفناج، برای از بین بردن ورم و درد گلو مفید است.
11) برای رفع سرفههای خشك، برگ اسفناج را با جو پوست كنده و روغن بادام بپزید و بخورید.
12) آش اسفناج با گشنیز ، برای سردردهایی كه ناشی از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارش است، مفید میباشد.
13) اگر آش اسفناج را با آب لیمو و سماق یا آب غوره بخورید، سردردهای ناشی از اختلال كیسه صفرا را برطرف میكند.
14) خوردن اسفناج از سرطان جلوگیری میكند، مخصوصا در افرادی كه به مصرف الكل و سیگار عادت دارند.
15) تحقیقات دانشمندان نشان داده است كه اسفناج در پیشگیری از سرطان روده بزرگ، معده، پروستات، حنجره و رحم موثر است.
16) اسفناج، كلسترول خون را پایین میآورد.
17) بهترین دارو برای كسانی است كه مبتلا به كم خونی هستند.
18) اسفناج مانند جارو، روده بزرگ را تمیز میكند.
19) ترشحات لوزالمعده را افزایش میدهد.
20) اسفناج، سبزی مفیدی برای تقویت اعصاب است. اسفناج، تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد، بنابراین بهترین دارو برای افراد مبتلا به كم خونی است.
21) اسفناج پخته، برای رفع بیماری آسم و گرفتگی صدا بسیار موثر است.
22) رماتیسم و نقرس را درمان میكند.
23) برای زیاد كردن شیر در مادران شیرده موثر است.
24) سابقا نوعی شربت از اسفناج تهیه میشد كه در معالجه خونریزی ها و كم خونی از آن استفاده میكردند.
25) تخم اسفناج ملین و خنك كننده است.
26) تخم اسفناج برای برطرف كردن ورم كبد و یرقان مفید است.
27) اسفناج، تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد.
28) اسفناج ،چون دارای كلروفیل است، عضلات روده را تحریك كرده و تخلیه مدفوع را آسان میكند.
29) اسفناج اسیدیته خون را کم میکند و عضلات و استخوانها را تقویت مینماید.
30) رعشه و بوی بد دهان را از بین میبرد.
31) قوت غذایی اسفناج از سایر سبزی ها بیشتر است، مشروط بر اینکه آب آن را دور نریزید و از ساقههای نازک و نورسته آن در سالاد استفاده کنید.
32) باعث افزایش اشتها به خصوص در کودکان میشود.
33) برای معالجه کک و مک، اسفناج را در روغن زیتون قرار دهید و بعد روی صورت بگذارید.