آخرین خبرعکس ماهواره‌ای حیرت‌انگیز از رشته‌کوه هیمالیا
1بازدید

ایرانی ها از کی ساندویچ خور شدند؟

ساندویچ و فرهنگ ساندویچ خوری محصول دوران مدرن است گرچه نشانه هایی از آن در تاریخ نیز وجود دارد اما مدرنیسم و به تبع آن کار بیشتر و فراغت کمتر باعث شد که غذای سریع فست فود برای خود جایگاه ویژه ای پیدا کند

به گزارش مهر آنتونی گیدنز جامعه شناس آمریکایی از مک دونالدی شدن به عنوان یک فرهنگ نام می برد که بیشتر کشورها را در بخشهای مختلف درگیر خود کرده است.

اما جدا از این مباحث خوشمزه بودن این نوع غذا باعث همه گیری آن در جوامع مختلف شده است گرچه ساندویچ توان آنرا داشته است که با غذاهای فرهنگ ها و ملتهای گوناگون خود را وفق دهد.

به عنوان مثل برندهای معروف فست فود مثل مک دونالد برگر کینگ و کی اف سی حتما در منوی خود در کشورهای صاحب فرهنگ غذایی چند ساندویچ با غذاهای بومی منطقه دارند اما ایران ....کشور ما در زمره یکی از تولید کنندگان خوب سوسیس و کالباس است.و این محصولات حتی از طرف ایرانیان ساکن خارج کشور به کشورهای اروپایی برده می شود اما این محصولات از کی وارد ایران شد.

پس از انقلاب کمونیستى در شوروی 1917/1296 عده زیا‌دى از ارمنیان روسیه و نیز روس‌هاى سفید یا مخالف انقلاب به ایران سرازیر شدند. کالباس، سوسیس، ژامبون از مواد غذایى مورد علاقه شدید روس‌ها و ارامنه است.. تهیه کالباس به صورت کنونى اما به شکل دستى وسنتى ازدوران بسیار قدیم در یونان و سپس روم و اروپاى قرون وسطى و جدید متداول بوده و با سیر و نمک و پس از کشف جزایر ملوک چین و هند با انواع چاشنى‌ها آن را خوشمزه مى‌کرده‌اند.

ارامنه و روس‌هاى سفیدی که به ایران آمدند و در گیلان و مازندران و استرآباد و تهران مستقر شدندو شروع به تهیه کالباس و سوسیس و ژامبون کردند، آقایان آرزومان ومیکاییلیان دو تن از ارمنیان مهاجر به ایران کارگاه‌هایى نخست در گیلان و سپس در تهران تاسیس کردند و شروع به تهیه کالباس و سوسیس و ژامبون کردند.

تا آن زمان اروپاییان مقیم تهران این مواد گوشتى را از قوطى‌هاى کنسرو که از ارویا به ایران فرستاده مى‌شد بیرون آورده مى‌خوردند ، اما به زودی تولیدات ایران مورد قبول خاطرشان قرار گرفت و دو مؤسسه آرزومانیان و میکاییلیان به کارخانه‌هاى بزرگى تبدیل شدند. شهرت کالباس وسوسیس و ژامبون ایران بدان حد بود که در جنگ دوم جهانى پس از اشغال ایران، انگلیسى‌ها رسما و طى نامه‌ای درخواست موافقت با صدور چندتن کالباس و سوسیس ایران را به خارج برای رفع نیاز سربازان انگلیسى در آفریقا و خاور نزدیک کردند.

نخستین ساندویچ فروشى‌هاى ایران

از دوران جنگ دوم به بعد اولین ساندویچ‌فروش‌ها در تهران و سپس در طول 10 سال در شهرستان‌ها افتتاح شدند که غالب کارکنان آنها ارمنى بودند. نخستین بار در خیابان استانبول یا استامبول تهران چند مغازه که ماهی و ماهی دودی و لوله‌هاى کالباس مى‌فروختند ساندویچ عرضه کردند که بهای آن دانه‌ای پنج قران بود. نان بولکا (سفید بامزه ترشى خمیر)، خیارشور حلبى تبریز، کمى کره که به نان مى‌مالیدند وچند برگ جعفرى تازه خرد کرده. "مغازه خزر" در ا بتداى خیابان استانبول پس از چهار راه فردوسى- استانبول- نادرى در پاساژى واقع بود و مدتی بعد در طبقه زیرین آن رستورانى افتتاح شد که در آنجا چند نوع غذا از جمله سوسیس سرخ کرده یا مغز گوسفند یا کتلت یا ماهى ازون برون یا شیر ماهى را همراه با توده‌اى از سیب‌زمینى پوره خوشمزه که روى غذا و سیب زمینى سس گوجه فرنگى یا کچاپ هم مى‌ریختند به بهای نازل هر پرس شش قران وبعدها 12 ریال و در دهه چهل 18 ریال! عرضه مى‌کردند. آنجا محل جمع شدن و سخن گفتن و وقت گذراندن شعرا، نویسندگان ، روزنامه‌نگاران و دانشجویان و دانش‌آموزان کلاس‌هاى بالاى مدارس متوسطه بود.

شب جمعه در ساندویچ‌فروشى‌هاى خیابان‌هاى استانبول و نادرى و لاله زار و لاله زارنو غلغله‌اى بود. ساندویچ از سال‌های حدود 1335 به شهرستان‌ها نیز انتقال یافت.

رفتن به ساندویچ فروشى و بى‌آبرویى

در سال‌هاى اول افراد محترم و آبرومند رفتن به ساندویچ‌فروشى‌ها را دون شأن مى‌دیدند و حداکثر رضایت مى دادند به چلوکبابى و چلوخورشتى بروند. همان طور که د ر عصر ناصرى نیز رفتن به رستوران و چلوکبابى کارى خلاف آبرو تلقى مى‌شد و مى‌گفتند فلانی سفره درست و حسابى ندارد که به دکه نان وکباب یا دکان چلوکبابى مى‌رود اما کم کم رفتن به دکان ساندویچ‌فروشى متداول شد و امروز بسیا‌رى از خانم‌ها و آقایان وجوانان خوردن ساندویچ را بر صرف غذا در خانه ترجیح می‌ددهند. حتی در حدود سال‌های دهه 40 گفته مى‌شد که تعداد کارگران ساندویچ‌فروشى‌ها تنها در شهرستان رشت به 16000تن رسیده است. در دهه 1340 در بلوار کشاورز یک ساندویچ‌فروشى بزرگ به نام 444 افتتاح شده بود. همچنین ساندویچی بزرگ آندره

استقبال گسترده در دهه 40 و 50

در تهران طی دو دهه 1330 تا 1350 تعداد ساندویچ‌فروشى‌ها ازده‌هزار گذشت. در اوایل دهه 1340 ، همبرگر وارد بازار غذای ایران شد. تاپس همبرگر در بلوار ناهید ، خیابان جردن (آفریقا) ، اولین همبرگرها را با بهای سه تومان ، عرضه می‌کرد که با یک بطری پنج ریالی نوشابه و یک پاکت سیب‌زمینی به بهای پنج ریال ، قفیمت کل غذا از 40 ریال بیشتر نبود ، وقتی همبرگز تاپس بهای غذای خود را گران کرد و چهل ریال بابت یک همبرگر گرفت ، غوغایی در تهران برپا شد. شهرداری دخالت کرد و دستور بازگشت به بهای سابق را داد که صاحب همبرگرفروشی زیر بار نرفت و به جای همبرگر ، پیتزا عرضه کرد که گران‌تر بود.

همچنین ساندویچ فروشی بزرگ آندره در قسمت جنوبی تئاتر شهر نیز از معروفترین ساندویچی ها بود که صفهای طویل آن در هنگام ظهر یا غروب مثال زدنی بود

اولین پیتزا در ایران در خیابان ویلا و همزمان در خیابان شاه عباس آن زمان در نیمه سال‌های دهه 1340 عرضه شد که آن را پیتزای پنتری نام نهادند. البته پیتزا داوود هم با طرفداران خود از مدعیان پیش کسوتی در این عرصه است.

در دهه‌های 1325 تا 1355 ساندویچ‌فروشی دیگری در تهران شهرت چشم‌گیری داشت که در ابتدای خیابان لاله‌زار نو ، جنب سینما متروپل قرار داشت ، در دو دکان ، ساندیچ‌های کالباس آن به خوشمزگی و مرغوبیت جنس شهره بود. این ساندیچ‌فروشی «اختیاری» نام داشت و دو برادر ارمنی آن را اداره می‌کردند. بوی کالباس و عطر خیارشور سیردار این مغازه پای هر رهگذری را سست می‌کرد.

به تدریج و از سال 1332 به بعد در سراسر تهران ، دکاکین ساندیچ‌فروشی گشایش یافت و ساندیچ‌فروشان علاوه بر کالباس و سوسیس و ژامبون ، ساندیچ‌های مانوسی با ذائقه ایرانی مانند کتلت ، استیک ، سالد اولویه ، مغز ، مرغ ، تغم‌مرغ و کوکوسبزی را عرضه می‌کردند. ساندیچ‌فروشی به تدریج در ایران به صورت یک شغل عمومی و گسترده درآمد.

امروزه اگرچه ورود برندهای معروف فست فود با مشکلاتی همراه بوده است اما برندهای وطنی سعی می کنند با افزایش کیفیت و تقلید از منوی آنها برای خود بازار خوبی دست و پا کنند و اتفاقا موفق هم بوده اند.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

مجید مهری۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۲۱:۳۰

در ایران کهن یک نوع خوراک با نام "بزم آورد " بوده که تقریبا مانند ساندویچ بوده ودر هنگام نبرد به سپاهیان میدادند. همچنین " گازیک" که همه ما آن را قاضی تلفظ میکنیم وفقط به نان وپنیر و... ختم میشود در واقع همان ساندویچ است. پس بجای ساندویچ بگوییم " گازیک" یا " بزم آورد"

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۲۱:۱۳

اولین بار سال 55 در حالی که شش سالم بود مرحوم پدرم در حالیکه چند ورق کالباس خریده بود وارد خونه شد و گفت این نون خارجی هاست و بعد یک یک ورقه داد به من.از مزش خوشم نیومد چون هیچ شباهتی به مزه نون نداشت!یادش بخیر! بابامو می گم!بعدها ساندویچ می خریدیم 25 ریال...

امیر هوشنگ۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۲۰:۱۱

مطلب خوبی بود

ali۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۸:۵۱

باریکلا

بابك۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۸:۴۵

نه كي اف سي نه برگركينگ و نه مكدوناكد به پاي فري كثيفه كه هيچ به پاي ساندويچ سر كوچه مون هم نميرسه اينو نه از تعصب ميگم من همه رو بارها امتحان كردم

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۷:۴۸

اين كلمه دكاكين كه تقريبا در اخر متن امده يعني چه؟

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۲۲:۱۴

مترادف مغازین است!
نویسنده محترم باید از به کار بردن جمع مکسر عربی خودداری کند.

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۲۱:۰۰

ناشناس عزیز دکاکین جمع مکسر دکان داران است .

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۷:۲۱

‫یاد کالباس آرزومان سیر دار با نان سفید بخیر،دیوانه کننده بود.آنها دیگر وجود ندارند.

علی۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۶:۲۰

ساندویچ کوکو سبزی محشره!!!!!!!!

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۵:۲۳

هوس کردم
دهنم آب افتاد

korosh۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۵:۲۲

یادش به خیر اولین ساندویج کالباسی که خوردم در سال 1346 بود در حالیکه هفت ساله بودم چه مزه ای داشت .

جواد۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۴:۵۹

ممنون. مطلب جالبی بود.

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۴:۵۰

بابا گشنمون شد...

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۴:۱۶

اولین ساندویچ فروشی ایران در شهرستان رشت توسط چند ارمنی تاسیس شده بود، نه در تهران.

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۴:۰۹

افزایش قیمت ها تو دو دهه ی 1340 و 1350 ایا به اندازه ی افزایش قیمت ها توی دو سال الان بوده؟

میرندا۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۳:۳۸

بسیار عالی بود

رها۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۳:۳۶

از وقتی که مرغ گرون شد

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۳:۲۱

عشق من بندری

شاهین۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۲۰:۵۴

بی انصاف دل ما را آب کردی ، بخصوص با فلفل و پیاز داغ فراوان .

مسعود۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۳:۱۲

خیلی قشنگ وجالب بود.خودم ساندویچ وطنی روبیشتردوست دارم وازبرندهای جدیدبااسم های عجیب غریب وگران اصلا خوشم نمیاد

ناشناس۱۳۹۱/۰۶/۱۷ ۱۳:۰۵

تا اونجایی که من شنیدم سوسیس و کالباس ایرانی از ضایعات مرغ تهیه می شن که مضر هستن.

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.