گرمای یکباره هوا و افزایش مصرف آب پایتخت نشینان در روزهای گذشته بالاخره باعث قطعی و افت فشار آب در برخی بخشها شد و با وجود بهتر شدن وضعیت، اما مقامات آبفای پایتخت می گویند تهران هنوز در وضعیت هشدار مصرف بالای آب قرار دارد و در صورت عدم رعایت شهروندان مشکل کم آبی جدی خواهد بود.
به گزارش مهر، گرمای کم سابقه هوا در تهران و سایر شهرها و افزایش یکباره مصرف آب شهروندان بالاخره باعث شد تا این روزها بخشی از پایتخت نشینان تجربه بی آبی را برای ساعات طولانی پشت سر بگذارند و دستیابی به آب شرب برای بخش هایی از شهر در ساعاتی از روزهای گذشته امکانپذیر نباشد. یکی از راهکارهای موقتی به کار گرفته شده در این حالت استفاده از تانکرهای آبرسانی بود که در برخی نقاط شهر مشاهده شد.
برخی از شهروندان نیز با یک درجه تخفیف افت محسوس فشار آب را که در واقع زنگ خطری برای قطعی کامل آب بود را تجربه کردند. در واقع اهمیت حیاتی آب برای مردم باعث شد تا فورا بروز بحران آبرسانی به شهروندان به اخبار مهم رسانه ها تبدیل شود و خیلی زود دهان به دهان در بین شهروندان بچرخد.
شستشوی خیابان در زمان قطعی آب!هرچند مدیران بخش آب کلانشهر تهران باید زودتر از وقوع مسائل آبی برای مردم هشدارهای جدی تری را به مردم می دادند، اما نباید از یاد ببریم که رفتار برخی شهروندان در اینگونه موارد نیز می تواند تعیین کننده باشد. متاسفانه با وجود بروز مسائل کم آبی در شهر تهران طی روزهای گذشته، اما برخی دیگر بدون دغدغه نسبت به عدم رعایت مصرف درست آب اصرار دارند.
درست در زمانی که هزاران نفر در گوشه ای از شهر با قطعی و یا افت فشار آب مواجه می شوند، در گوشه دیگری از شهر برخی با خیال آسوده در حال اسراف آب و استفاده های غیرضروری هستند. اگر واقع بین باشیم ادغان می کنیم که در صورت رعایت تک تک مردم، عبور از اینگونه مسائل چندان دشوار نخواهد بود.
اینکه شهروندی پس از 2 روز متوالی قطعی 10 ساعته آب بدون هیچگونه احساس مسئولیتی اقدام به شستشوی کامل خیابان و کوچه، ماشین، آبیاری باغچه و شستشوهای غیرضروری می کند در نهایت باعث باقی ماندن شرایطی بحرانی برای هزاران نفر دیگر می شود.
بنابراین رعایت میزان مصرف، احترام به حقوق سایرین و تنظیم رفتار مصرفی مردم در مواقع بروز بحران می تواند تعیین کننده باشد. در روزهای گذشته مقامات وزارت نیرو اعلام کرده اند اگر در تهران تنها 5 تا 10 درصد از میزان مصرف کاسته شود می توان به راحتی از مشکل به وجود آمده عبور کرد.
تهران هنوز در وضعیت هشدار قرار داردبر این اساس، با وجود ادامه گرمای هوا و باقی ماندن شرایط فعلی دمایی تا یکی دو هفته آینده این خطر که دوباره اختلالاتی در آبرسانی به شهروندان به وجود بیاید دور از انتظار نیست. در هر صورت مناطقی از تهران در روزهای گذشته با قطعی 10 تا 17 ساعته آب مواجه شده اند و طبق گفته مقامات آبفای استان، تهران هنوز در شرایط هشدار قرار دارد.
محمد پرورش در اینباره گفت: مصرف 3 میلیون و 420 هزارمترمکعب آب در یکروز برای تهران تجربه بی سابقه ای بود که به ثبت رسید. در سال های گذشته تجربه مصرف بالای 3 میلیون و 350 هزارمترمکعب در 7 روز از سال بوده که امسال تاکنون 22 روز را با این وضعیت سپری کرده ایم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با تاکید بر اینکه فقط دمای هوا باعث افزایش یکباره مصرف آب شده است اظهار داشت: برای 8.5 میلیون نفر جمعیت شهر تهران، روزانه سرانه 400 لیتر آب شرب در نظر گرفته می شود.
پرورش خاطر نشان کرد: این در حالی است که میزان سرانه مصرف آب هر نفر در کشورهای اروپایی روزانه 100 تا 150 لیتر است. تاکنون مصرف روزانه 3 میلیون و 200 هزارمترمکعب را پایدار کرده بودیم که این میزان در روزهای گذشته افزایش یافته است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو ادامه داد: مردم باید میزان مصرف خود را حداکثر تا 15 درصد کاهش دهند تا بتوانیم از شرایط فعلی عبور کنیم. هو اکنون برای آبرسانی به شمال غرب تهران چند مرحله پمپاژ صورت می گیرد؛ با این حال بالا رفتن مصرف آب مشکل ساز شده است.
400 هزار نفر مشکل افت فشار دارندوی تاکید کرد: مردم تهران هر روز به اندازه دریاچه چیتگر آب مصرف می کنند و با این وضعیت ذخیره آب نیز از دست رفته است. طبق اعلام سازمان هواشناسی تا 15 روز دیگر نیز شرایط گرمی هوا را به شکل فعلی خواهیم داشت.
مدیرعامل آبفای استان تهران اظهار داشت: بحرانی که هم اکنون در شهر تهران داریم، بحران مصرف آب است با این حال 95 درصد شهر تهران مشکل قطعی و یا افت فشار آب را متوجه نشدند. در بخش هایی هم که مشکل ایجاد شده بود اعلام کردیم مردم رعایت کنند.
به گفته پرورش، در پنج شنبه هفته گذشته 3 میلیون و 400 هزارمترمکعب آب در تهران مصرف شد. با اینکه همیشه به اندازه 50 درصد مصرف آب تهران ذخیره وجود دارد اما به دلیل گرمای روزهای اخیر، ذخایر به مصرف رسید و در این حالت تولید و مصرف برابر می شود.
این مقام مسئول در وزارت نیرو تصریح کرد: در شاریط فعلی برای آبرسانی به تهران 200 هزارمترمکعب کم می آوریم و حدود 400 هزار نفر با مشکل افت فشار آب مواجه هستند. هم اکنون تمامی تصفیه خانه ها و چاه ها با همه ظرفیت در حال کار هستند.
وی خاطر نشان کرد: با این حال، در روز گذشته وضعیت ذخیره آب نسبت به روزهای قبل تر از آن به میزان 80 هزارمترمکعب بهبود یافته است. با این حال برنامه ای برای قعط نقطه ای آب در تهران وجود ندارد اما اگر بارش ها به وضعیت فعلی باشد برای سال آینده باید برنامه ریزی کنیم.
دما کم شود مشکلی نخواهد بودعلیرضا نوذری پور با تاکید بر اینکه تمام تلاش و اقدامات بر این است که قطعی آب اتفاق نیافتد گفت: البته در ساعات گرم و در صورت عدم رعایت میزان مصرف، در شبکه های ضعیف تر امکان افت فشار و قطعی آب وجود دارد.
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب استان تهران اظهار داشت: برای بخش های پرمصرف غیرمسکونی برنامه ریزی شده است. به صورت کلی آبرسانی به این بخش ها مانند پارک ها محدود می شود و آبرسانی از طریق تانکر صورت می گیرد.
نوذری پور خاطر نشان کرد: در هر صورت وضعیت فعلی تا دو هفته خواهد بود و با پایین آمدن دمای هوا به زیر 40 درجه، مشکلات این بخش حل خواهد شد. در روزهای گذشته مصرف آب به ازاء هر نفر از 350 لیتر نیز بالاتر رفته در حالی که این میزان در دنیا 150 لیتر است.
این مقام مسئول در آبفای استان تهران تاکید کرد: با اینکه میزان ذخیره آب سدها کم شده ولی مشکل چندانی در تولید آب نداریم. مردم باید میزان مصارف غیرضروری خود را کاهش دهند و دست کم 5 تا 10 درصد از میزان کلی مصارف کاسته شود.
وی ادامه داد: اگر از 3 میلیون و 350 هزار لیتر مصرف روزانه فعلی 10 درصد کم شود دیگر مشکلی نخواهد بود. مردم باید این روزها از شستن کوچه، آب دادن به باغچه، درختان و شستشو های غیرضروری جلوگیری کنند.