آخرین خبرشکستِ ترامپ، پناهِ دموکرات‌ها، پیروزیِ ایران
3بازدید
۴۰

از تاکید موکد اصل قانون اساسی تا سوالات بی پاسخ؛

هزینه ثبت نام در آزمون سراسری چهل درصد افزایش یافت!

این اشکال را به وضوح می‌شود از افزایش نرخ شرکت در این آزمون دریافت که هر سال افزوده می‌شود و نرخ گران شدن آن، از نرخ تورم سالانه هم افزون است. آنجا که می‌بینیم هزینه شرکت در آزمون دکترای سال 94 که از فردا ثبت نام آن آغاز خواهد شد، از 31500 تومان سال گذشته به 44 هزار تومان رسیده و تقریبا چهل درصد افزایش نشان می‌دهد؛ چیزی فراتر از نرخ تورم سالانه!

هزینه ثبت نام در آزمون سراسری چهل درصد افزایش یافت!
سرباز و دانشجو هرچند افرادی در دو مسیر متفاوت به نظر می‌رسند، اما در یک ویژگی مشابهند. از هر دو نمی‌توان توقع مالی داشت چون هر دو با اینکه در ابتدای راه استقلال از خانواده به نظر می‌رسند، ولی یا دستشان در جیب پدر و مادر است یا از جمله کسانی هستند که کار می‌کنند و روزگار به سختی می‌گذرانند؛ اینقدر که در قالب مثل های عامیانه از مضیقه مالی شان یاد می‌شود.

به گزارش «تابناک»، هرچه اصل سی‌ام قانون اساسی کشورمان به صراحت بر رایگان بودن آموزش و پرورش تا پایان دوره متوسطه و گسترش وسایل تحصیلات عالی تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان تاکید دارد، در عالم واقع آنچنان شرایطی در جامعه حاکم است که می‌توان مدعی شد این اصل اساسی تا حدود زیادی مغفول واقع شده و نیازمند احیا به نظر می‌رسد.

این را می‌شود به سادگی از گسترش مدارس غیردولتی دریافت که شهریه‌هایشان بسته به سلیقه مالکان دستخوش تغییر می‌شود، یا حتی هزینه‌هایی که در مدارس دولتی به بهانه‌های مختلف از والدین دانش آموزان دریافت می‌گردد و جز اعلام غیرقانونی بودنشان، واکنش خاصی از طرف مسئولان آموزش و پرورش به دنبال ندارد و به نوعی برای همه مان پذیرفته شده به نظر می‌رسد.

این اشکال البته در مقاطع بالاتر تحصیلی با وضوح بیشتری به چشم می‌خورد اما مگر می‌شود تحصیلات متوسطه رایگان نباشد و بعد نسبت به پرداخت وجوهاتی برای اقامت در خوابگاه -که ضرورت تحصیل در دانشگاه است،- گلایه سر داد و یا کاستن از سهمیه های دانشجویان روزانه و جذب تعداد پرشمار دانشجویان شبانه را دستمایه گلایه به مسئولان قرار داد؟

بدین ترتیب به نظر می‌رسد که همگی به غیر رایگان بودن تحصیلات و احتمال اندکِ قرار گرفتن در زمره دانش آموزان و دانشجویان دولتی که هزینه پایین تری می‌پردازند تن در داده‌ و اصل سی قانون اساسی را آرمانی فرض کرده‌ایم، اما آیا این مفروض ما به آن معناست که برای بهره بردن از تحصیلات دولتی باید هزینه بپردازیم؟

اشاره به هزینه های ثبت نام برای آزمون های ورودی مختلف است که سال به سال بر مقدارشان افزوده می‌شود و صرف بودنشان به صورت آشکار با رایگان بودن تحصیلات در تعارض است، چراکه اگر توان پرداختش را نداشته باشیم، نخواهیم توانست در آزمون شرکت کرده و به تبع آن از تحصیلات دولتی محروم خواهیم شد؛ البته درست تر آن است که بگوییم از شانس استفاده از امکانات دولتی برای تحصیلات محروم خواهیم شد!

{$sepehr_album_16661}

به عبارت بهتر، اگر روزگاری کنکور (نسخه امروزی آن را «آزمون ورودی» می‌خوانند) بر مبنای این دانسته عمومی شکل گرفت که امکانات کشور برای عرضه به عموم اندک است و بهتر است شرایطی فراهم آوریم که برگزیدگان از آن بهره برده و نفع بیشتری حاصل آید، حالا تبدیل به مشکلی اساسی شده که نقض غرض، کمترین اشکال آن به شمار می‌آید.

این را به وضوح می‌شود از افزایش نرخ شرکت در این آزمون دریافت که هر سال افزوده می‌شود و نرخ گران شدن آن، از نرخ تورم سالانه هم افزون است. آنجا که می‌بینیم هزینه شرکت در آزمون دکترای سال 94 که از فردا ثبت نام آن آغاز خواهد شد، از 31500 تومان سال گذشته به 44 هزار تومان برای امسال رسیده و تقریبا چهل درصد افزایش نشان می‌دهد؛ چیزی فراتر از نرخ تورم سالانه!

این افزایش را در آزمون ورودی کارشناسی ارشد نیز به وضوح می‌توان مشاهده کرد تا این سوال در ذهنمان پر رنگ شود که براستی چنین هزینه هایی برای چه دریافت می‌شود و اصولا ارتباط آن با رایگان بودن تحصیلات چیست؟ آیا کمبود امکانات و وسایل لازم برای تحصیلات، مشکلی‌ست که از طرف متقاضیان تحصیلات به کشور تحمیل شده که دولت مردان تمام و کمال آن را از متقاضیان تحصیلات دریافت می‌کنند یا بالعکس؟

آیا براستی برای شرکت هر متقاضی در آزمون ورودی تحصیلات تکمیلی 44 هزار تومان هزینه می‌شود که چنین مبلغی برای ثبت نام در آن دریافت می‌شود؟ ریز هزینه های آن چیست؟ از همه اینها مهم تر، آیا دولت مردان به این نکته توجه دارند که پرداخت چنین هزینه هایی برای دانشجویان سنگین است و حتی می‌تواند -ولو موردی و محدود،- مانع ادامه تحصیل برخی دانشجویان با استعداد و مستضعف شود؟ برای جبران این نقطه ضعف آزمون های ورودی چه راهکاری اندیشیده شده؟

کافی است کمی در این باره تامل کرده و اوضاع و احوال دانشجویانی که با تحمل سختی های بسیار به ادامه تحصیل مشغولند را به یاد آوریم تا دریابیم که اشکالی بس بزرگ در این زمینه وجود دارد که تاکنون نادیده گرفته شده است؛ اشکالی که به نظر می‌رسد نوعی سودجویی در پس پرده آن وجود دارد که اگر این گونه نبود، هزینه ثبت نام در آزمون دکترای دانشگاه آزاد برای سال آتی، 120 هزار تومان اعلام نمی‌شد، چراکه به سادگی می‌توان دریافت هزینه طراحی سوال، تدارک پرسش نامه، تصحیح آن و... برای هر داوطلب هر چقدر هم که زیاد باشد، چنین اعداد و ارقامی نیست!

شاید بد نباشد از مسئولان بخواهیم برای یکبار هم که شده، ریز هزینه های آزمون هایی از این دست را اعلام کنند؛ آیا این درخواست زیادی از مسئولانی است که از جمله وظایفشان فراهم آوردن وسایل و تجهیزات لازم برای رایگان شدن تحصیلات است؟!

تابناک

تابناک
تابناک
تابناک
تابناک

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

نادر۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۷:۵۰

همه چی گرون میشه اونوقت میگن تورم تا پایان سال به زیر 20 درصد می رسه!!!!!!!! حالا پیدا کنید پرتقال فروش را!!!!!!!!!

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۱:۰۲

حقوق كارمندا چند درصد افزايش خواهد يافت ؟ ميگن 18 درصد آخرش !!!!!!

علیرضا۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۰۱:۲۷

به عنوان یه دانشجو که یه شغله پاره وقت داره وقتی قیمت ورودی کنکور ارشد آزاد رو دیدم فیوز سوزوند.

تقریبا برابر هست با 30% حقوق یک ماه من!

محمد علی۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۳:۵۳

به محضر تابناک عزیز برسونم که امسال درازمون زبان دکتری ثبت نام سه مرحله را دریک روز قرار داده بودند یعنی اگر کسی میخواست در هرسه ازمون شرکت کند باید صد وپنجاه هزار تومان می پرداخت خیلی ها بخاطر احتمال عدم قبولی در ازمون اول مجبور بودند در چند مرحله شرکت کنند حالا اگه در مرحله اول قبول شوند پول ازمونای بعدی از جیبشون میره !!!! به همین راحتی

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۳:۲۷

عیدی دانشجویان کارشناسی ارشد به مناسبت فرارسیدن روز دانشجو!!!

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۲:۵۳

ملت شرکت نکنین
ما که با 15 هزار تومان و با اون شرایط سخت و مصاحبه و رزومه شرکت کردیم رتبه برتر آوردیم و با هزاران مصیبت خوندیم کجا رو گرفتیم حالا شما...با مدرک PhD بیکارم عزیز.

محبوبه۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۲:۱۱

کنکور دکتری سراسری شد که از هزینه هایی که دانشجو میده کم بشه ولی باور کنین چند برابر شد. چون هر دانشگاهی هم قبول شین باید هزینه مصاحبه اونو بدین و فرم صلاحیت عمومی و هزارتا هزینه دیگر. باور کنید بیکارم پول ندارم و بدتر از همه دیگه روم نمیشه از کسی پول بگیرم مجبورم شرکت نکنم.

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۳:۳۶

هنوز بهتر از اون زمان هست که برای هر دانشگاه باید بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومن پرداخت میکردید. در ضمن مصاحبه هزینه نداره!

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۰:۲۶

قیمت نان 40 درصد
بنزین 40 درصد
کنکور 40 درصد
شیر 40 درصد
قطار 40 درصد
بقیه موارد 40 درصد
افزایش داشته؛ اونوقت میگن رشد تورم رسیده به زیر 20 درصد. اینا دقیقا چی رو برای تورم محاسبه میکنن؟

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۳:۲۲

یاد اون زمانا بخیر که دولت عیدی 20 درصد گرانی را فقط در عید نوروز می داد. حالا در طی سال چند بار عیدی میدهند!!! نباید خوشحال باشیم؟!

داوطلب بی پول۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۰:۲۵

سلام
خدایش برا من پرداخت چنین پولی خیلی سخته .
شاید بتونم روز آخر ثبت نام کنم شایدم نه.

ژورنالیست۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۸:۱۴

سلام
من هم داوطلب کنکور دکتری هستم و از این قیمت متعجب شدم، اما استناد شما به اصل 30 قانون اساسی سفسطه ای بیش نیست.
مطابق اصل 30، دولت موظف است «گسترش وسایل تحصیلات عالی تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان» فراهم کند. به نظر شما با وجود صدهاهزار فارغ التحصیل بیکار و اعزام فارغ التحصیلان به کشورهای دیگر جهت جستجوی کار، هنوز به سد حد خودکفایی نرسیده ایم؟! اگر رسیده ایم، دلیلی برای رایگان بودن بعد از این تحصیلات دانشگاهی وجود ندارد.
برای افرادی هم که توان مالی لازم را نداشته اما استعداد لازم را دارند، در تمامی نقاط دنیا ساز و کاری با عنوان بورس تحصیلی در نظر گرفته شده که دولت ما نیز می تواند آن را مد نظر قرار دهد. نه اینکه عده ای با بیت المال در دوره های روزانه تحصیل کنند و ...

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۳:۳۵

با نظرتون موافقم! شاید بشه با بالا بردن هزینه، جلوی این هجوم بی معنی به مقاطع تحصیلات تکمیلی رو گرفت. الان توی خیابون بگی آقای دکتر، صد نفر برمیگردن نگاه میکنن. تازه خانم دکتر هم نگفتی!!

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۲:۴۹

دکتر برو دکتر!!!

خورزو خان۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۷:۳۱

کم کم داریم تحصیل تو ایران داره بر میگرده به عصر ساسانی که فقط واسه بچه پولدارا بوده

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۷:۲۲

داشنگاه ازاد که 120 هزار تومن میگیره!

عسل۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۰۸:۱۹

منظورشون دانشگاست

سجاد۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۷:۲۰

جانا سخن از دل ما میگویی
واقعا دانشگاه آزاد شورش رو درآورده . ر جوری هم حساب کنید بازم خیلی زیاده

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۷:۱۴

لطفا خبری نیز از هزینه آزمون MSRT وزارت علوم و هزینه ثبت نام در سامانه جذب این وزارت خانه بگیرید و بپرسید چطور و بر چه اساسی افزایش می سابد؟؟

این وزارت خانه آیا در و پیکر ندارد که هر ترم هزینه ای گزاف را از متقاضی گرفته و هیچ پیگیری در قبال دعوت و یا دعوت نشدن به مصاحبه را انجام نمی دهد؟

گاها در پرتال شخصی می بینید که پرونده شما از زمان شهریور 90 تاکنون به دانشگاه مربوطه ارسال شده و و صعیت شما هیچ تغییری نکرده!!!

از شما تقاضا دارم این موضوع را پیگیری کنید.

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۶:۴۳

وقتی همزمان با افزیش 100 درصدی قیمت نان در شیراز هزینه پارکینگهای روباز سطح شهر از 700 تومان به 1000 تومان یعنی بیش از 40 درصد افزایش یافته! چه انتظاری از سازمان سنجش دارید؟!!!

محسن۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۶:۰۰

آفرین بر تابناک، حرف دل ما رو زدی، مرحبا به تو...

قمیشی۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۵:۵۲

ای کاش مشکل فقط گرونی این ثبت نامها بود بقول قدیمی ها این نیز بگذرد....؟؟

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۵:۴۷

واقعا شورشو درآوردن! جوان بیکار این پولارو باید از کجا تهیه کنه؟ اینطوری از جوونا حمایت میکنید؟

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۵:۳۴

سالها پیش من بطور پاره وقت در سازمان سنجش کار میکردم آن زمانی که داوطلبان با پست مدارک را ارسال میکردند و از اینترنت خبری نبود و تک تک مدارک توسط افرادی مثل من چک میشد اما الان همه مراحل مکانیزه شده از پرداخت پول تا اسکن عکس و ارسال آنها و بررسی بسیاری از موارد، که قبلا صدها نفر اناجم میدادند الان نرم افزار انجام میدهد پس هزینه باید بسیار بسیار کمتر از این مبالغ نجومی باشد.
...

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۳:۳۳

هزینه فقط ثبت نام نیست. در محاسباتتون هزینه سرورهای مورد استفاده، پهنای باند، اس ام اس ارسالی به داوطلب، کاغذ مصرفی جهت چاپ دفترچه آزمون و پاسخنامه، شخصی سازی دفترچه که هزینه بالایی داره، هزینه دریافتی حوزه های امتحانی جهت هر داوطلب رو محاسبه نکردید.

دانشجو۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۵:۰۱

اين تازه اولشه. نتايج اوليه كه بياد براي شركت در مصاحبه هر دانشگاه بسته به سليقه اون دانشگاه بايد حدود 100 هزار تومن ديگه هم داد.

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۰۰:۳۲

هر دانشجو به 5 تا دانشگاه واسه مصاحبه دعوت می شود که هر دانشگاه هزینه ی بین 50هزار تا 100 هزار تومان می گیره و به علاوه ی هزینه ی ایاب و ذهاب هر استان که بخاد بره میشه 500 هزار تومن یعنی دو میلیون و پونصدهزار توامن

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۴:۵۵

دیگه هر چی رایگان هم بود پولی شده.. ...

آشنا۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۴:۲۷

افزایش 40درصدی نان و40درصدی هزینه ثبت نام کنکور یعنی چه ؟آیادرآمد مردم ازجمله طبقه متوسط به پایین چنددرصد افزایش یافته ؟انصاف داشته باشید.

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۰:۱۶

به اميد روزي كه مستضعفي روي زمين نباشد ...

دکترعلی۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۴:۱۳

درود بر تابناک که حرف دل ما رو زد.
هزینه شرکت در آزمون دکترای دانشگاه آزاد 120 هزار تومن شده!!! دیگه پول نداریم تو امتحانش شرکت کنیم :(

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۲:۵۹

هزینه های ترمی مقطع دکتری هر ماه کمتر از 3 میلیون درترم نیست چطوری پول 120 هزار تومنو نداری
دروغگو

عسل۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۰۸:۱۷

شما که هزینه پرداخت دفترچه این دانشگاه رو نداری چطوری میخوای پول ترم هارو پرداخت کنی.....

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۴:۰۷

تابناک عزیز!
چرا افزایش نرخ سایت جذب هیات علمی را نمی گویی که شهریور ماه امسال هزینه آن به یک باره دوبرابر شد و از 17 هزار تومان به یک چیزی حدود 31 هزار تومان افزایش یافت. و ای کاش این افزایش تأثیری در بررسی متقاضیان جذب بود.
بدون هیچ بررسی و جلسه مصاحبه فقط در سایت اعلام می کنند فاقد صلاحیت لازم دانشگاه مورد نظر!!!
چه کسی پاسخ می دهد؟ پس چرا هزینه بررسی را دو برابر می کنید؟!!!

كريمي۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۴:۰۵

واقعا هزينه هاي دانشگاه آزاد بالاتر است. مسئولين بايد نظارت و كنترل بيشتري داشته باشند.

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۴:۰۳

روحانی مچکریم. سال دیگه 80 درصد گران کنید.

عسل۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۰۸:۱۶

سال دیگه جانم!!!!!!! والا ما که شاهد افزایش روزانه قیمتها هستیم.....

ناشناس۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۳:۵۷

ای بابا چی میگی تابناک.هزینه یه امتحان زبان برای دوره دکتری(هم وزارت علوم و هم وزارت بهداشت)شده 50 هزار تومان.آخه اینا فکر نمی کنند یه دانشجو از کجا باید بیاره تا جیب اینا پر شه.بخدا واگذارشون می کنم.

عسل۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۰۸:۱۵

از یارانه جانم 45500 خودتونم لطف میکنی 500 میزاری روش که بشه 50 این است حساب و کتاب برخی مسئولین........

پوریا۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۳:۵۰

خیلیا بخاطر این مبلغ بالا شرکت نمی کنن. واقعا ظلمه به دانشجوها

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.