هنگامی که احساس خشکی در بدن شکل می گیرد، به طور معمول دلیل آن روشن است: مصرف آب کافی نیست، میزان نمک بیش از اندازه است یا فوقالعاده سخت ورزش کردهاید. اما خشکشدن دهان ممکن است نشانهای از اشاره بدن به یک بیماری نیز باشد.
به گزارش ایسنا، «عصر ایران» به نقل از رودال ارگانیک لایف، هر وضعیتی که تعادل آب یا نمک را در بدن انسان بر هم بزند میتواند محرک تشنگی باشد. اگر به میزان کافی آب مینوشید (یکی از نشانههای آن رنگ زرد روشن تا شفاف ادرار است) اما همچنان احساس کمآبی میکنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا دلیل دقیق این شرایط مشخص شود.
دیابتبیماری دیابت میتواند خطر کمآبی بدن را افزایش دهد، بهویژه اگر از ابتلا به بیماری آگاه نباشید. هنگامی که سطوح قند خون بیش از اندازه افزایش مییابد، بدن به منظور افزایش تولید ادرار و خلاصشدن از شر گلوکز اضافی، فشار بیشتری بر کلیهها وارد میکند. تکرر ادرار، یکی از نشانههای شایع ابتلا به دیابت، موجب احساس تشنگی افزایشیافته میشود. این شرایط به افزایش نوشیدن مایعات منجر میشود که مشکل را پیچیدهتر میکند. اگر با احساس تشنگی بیش از اندازه و تکرر ادرار مواجه هستید و نشانههای دیگری مانند کاهش وزن بدون دلیل، خستگی یا تحریکپذیری را نیز تجربه میکنید با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش خون میتوانید از ابتلا به دیابت مطلع شوید.
دیابت بیمزهاگرچه دیابت بیمزه ارتباطی با دیابتی که میشناسیم و از آن متنفریم ندارد اما دارای برخی نشانهها و علائم مشترک هستند که از آن جمله میتوان به کمآبی بدن و پرکاری مثانه اشاره کرد. دیابت بیمزه به واسطه یک عدم تعادل هورمونی در بدن که بر جذب آب تاثیرگذار است، شکل میگیرد. از آنجا که آب زیادی به واسطه افزایش دفع ادرار از دست میرود، احساس تشنگی در فرد افزایش مییابد زیرا بدن تلاش میکند مایع از دست رفته را جایگزین کند. از آنجا که انواع مختلفی از دیابت بیمزه وجود دارد و میتواند به واسطه بیماریهای دیگر شکل بگیرد، پزشک آزمایشهای مختلفی را برای تشخیص بهترین گزینه درمانی انجام خواهد داد.
دوره قاعدگیدر دوره قاعدگی ممکن است نیاز به افزایش مصرف آب را احساس کنید. این شرایط طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. سطوح استروژن و پروژسترون میتوانند هر دو بر حجم مایع تاثیرگذار باشند. افزون بر این، باید از دست دادن خون را نیز مد نظر قرار داد، به ویژه اگر دورههای قاعدگی سنگین را تجربه میکنید که از عوارض جانبی این شرایط افزایش تشنگی است.
خشکی دهانخشکی دهان که به نام زیروستومیا (Xerostomia) شناخته میشود، اغلب به اشتباه با تشنگی بیش از حد اشتباه گرفته میشود. این وضعیت، یک خشکی غیر طبیعی غشاهای مخاطی در دهان به واسطه کاهش جریان یا تغییر در ترکیب بزاق است. اگر غدد بزاقی به اندازه کافی بزاق تولید نکنند، این شرایط میتواند به علائم آزاردهنده دیگر مانند بوی بد دهان، دشواری در جویدن و بزاق غلیظ و چسبناک منجر شود. خشکی دهان میتواند یک عارضه جانبی داروهای تجویزی، داروهای آلرژی و داروهای سرگیجه و بیماری حرکت باشد. همچنین، چندین بیماری میتوانند به خشکی دهان منجر شوند و از اینرو، مراجعه به پزشک همواره انتخابی منطقی محسوب میشود.
کمخونیاز دست دادن خون مداوم یا ناگهانی - به دلیل مسائلی مانند قاعدگیهای سنگین و خونریزی زخمهای داخلی - دلیل شایع کمخونی محسوب میشود. در این شرایط، بدن گلبولهای قرمز را سریعتر از توانایی خود در جایگزینی آنها از دست میدهد و تلاش میکند از دست دادن مایع را با تحریک تشنگی جبران کند. یکی از دلایل معمول قاعدگیهای سنگین ترشح کم تیروئید است. بخش قابل توجهی از افرادی که درجاتی از کمبود تیروئید را تجربه میکنند، بانوانی با احساس تشنگی بسیار هستند. معاینه جسمانی و انجام آزمایش خون به تشخیص ابتلا به کمخونی کمک خواهد کرد و درمانی که ارائه میشود به نوع تشخیص پزشک بستگی خواهد داشت.
فشار خون پاییناسترس مزمن موجب میشود غدد آدرنال بدن انسان عملکرد درستی نداشته باشند که ممکن است به فشار خون پایین در زمان استرس شدید منجر شود. این شرایط میتواند موجب سرگیجه، افسردگی، اضطراب و همچنین تشنگی بیش از اندازه شود. تشنگی روشی است که بدن برای افزودن آب بیشتر به خون در تلاش برای افزایش فشار خون استفاده میکند. تنها راه حل بلندمدت برای این شرایط کاهش و مدیریت بهتر استرس است.
رژیم غذایی شمامواد غذایی که ادرارآور هستند (کرفس، مارچوبه، چغندر، لیمو، خربزه، زنجبیل و جعفری) میتوانند احساس تشنگی را در انسان ایجاد کنند زیرا موجب افزایش دفع ادرار میشوند. اگرچه این قبیل مواد غذایی از فواید سلامت بسیاری سود میبرند اما این اثر را دلیل دیگری برای افزودن طیف گستردهای از میوهها و سبزیجات به رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. بر همین اساس، نیازهای تغذیهای خود را پوشش میدهید و احساس تشنگی را کنترل میکنید. همچنین با مصرف مواد غذایی سرشار از مایع مانند جو دوسر و برنج قهوهای که در زمان پخت آب بیشتری جذب میکنند میتوانید به ایجاد تعادل در مقیاس کمک کنید.