یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری مواد غذایی خشک کردن است. زیرا علاوه بر اینکه مواد فاسد نمی شوند از حجم و وزن آنها کم می شود که باعث می شود راحت تر نگهداری شده و حمل شوند. از قدیم رسم بوده است که برای حفظ میوه ها و استفاده از خواصشان، آنها را خشک می کنند که به آنها خشکبار می گویند. از انواع خشکبار می توان به برگه زردآلو، برگه هلو، برگه کیوی،برگه سیب،گیلاس خشک،گلابی خشک ، آلو بخارا وانجیرخشک اشاره کرد.
می توان برای خرید خشکبار می توان از روش های مختلفی استفاده کرد. اگر دوست یا آشنایی در زمینه فروش خشکبار دارید و یا عجله دارید می توانید به فروشگاه دوستتان و یا یک فروشگاه معتبر در نزدیکی محل سکونتتان بروید. معمولا اگر آشنایی در این زمینه دارید می توانید تخفیف مناسبی نیز بگیرید گرچه در روش های دیگر نیز امکان تخفیف های مناسبتی وجود دارد. اگر از لحاظ زمانی در محدودیت نیستید می توانید از روش خرید اینترنتی خشکبار از سایت زربار نیز اقدام کنید. خوبی این روش این است که می توانید برندهای مختلف را براحتی با هم مقایسه کنید.
انجیر یکی از مهمترین انواع خشکبار است که مصرف بسیار زیادی دارد و معمولا برای بهره گیری از خواصش آن را بصورت خشک مصرف می کنند..انجیر خوراکی نوعی از گیاهان گلدار از خانواده انجیران است. انجیر خوراکی نام های دیگری هم دارد از جمله: تین،سروقی،انجیر شیرازی، فک، فکیوس ، فرکاتوس و زوکزون.
استان فارس بزرگترین تولید کننده انجیر دیم در جهان است که محصول بسیار با کیفیتی را دارد. رویش انجیر قدمتی بسیار زیاد در ایران دارد. انجیر در منطقه جنوب خراسان نیز رویش خوبی دارد. در سال 2017 تولید انجیر بالاتر از یک میلیون تن بوده است. کشور ترکیه به همراه مراکش و مصر 54 درصد انجیر خوراکی جهان را تولید می کنند.
علاوه بر اینکه انجیر را بصورت خشک شده استفاده می کنند می توان از آن در تهیه مربا و بستنی و یا به شکل تازه،کمپوت و مارمالاد استفاده کرد.سرکه انجیر هم طعم خوبی دارد که برای سالاد استفاده می شود.انجیر دارای فرآورده های متنوعی از جمله آب انجیر،شربت انجیر،مسقطی انجیرو ترشی انجیر می باشد.
انجیر به گرمای زیاد مقاوم بوده اما به سرما حساس است. در هوای خشک و گرم دم میوه از بین می رود و اندازه اش کوچک شده اما بسیار شیرین می شود. انجیر در هوای مرطوب محصول مرغوب تری می دهد. بخصوص برای تهیه انجیرخشک بهتر است آنها در هوای مرطوب به عمل آمده باشند.
انجیر باید هرس شود تا میوه اش بزرگتر شود. از روش های تکثیر درخت انجیر قلمه زدن، پاجوش و خواباندن شاخه و پیوند می باشد.
انجیر نیز مانند هر محصول دیگری دچار آفت می شود. از جمله آفات آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در طب سنتی گفته می شود که خاصیت انجیر گرم و تر است. انجیر سرشار از ویتامین ها بخصوص B1 می باشد و مقادیر زیادی پتاسیم را داراست. برگ های انجیر دافع کرم روده هستند . دم کرده آن نیز تسکین دهنده سرفه است. در طب جدید شربت آن برای رفع یبوست کودکان استفاده می شود. در زیر لیستی از فواید انجیر که در طب سنتی ذکر شده آمده است:
آلو بخارا از انواع خشکبار است .از نام های دیگر آن می تواند به صمغ فارسی،اجاس،آلو زرد، آلوبرقانی، پرونو،پروفوس و عین البقر اشاره کرد. آلو بخارا در طب سنتی دارای طبع سرد و تر است. روش تهیه آن به این صورت است که آلو قطره طلا را کمی در آب می جوشانند، سپس بعد از خنک شدن پوست آن را می کنند و در آفتاب خشک می کنند.
آلوبخارا توسط آفتاب، دستگاه خشک کن و یا به روش تیزابی خشک می شود. در روش تیزابی که بیشتر در استان های آذربایجان شرقی و غربی انجام می شود،مقداری آب به همراه پودر کربنات پتاسیم خوراکی و روغن سبزه را ترکیب می کنند که به آن تیزاب گفته می شود. سپس آلو را درون آن قرار می دهند تا پوست آن نازک بشود و منافد کوچکی درآلو بوجود بیاید که درنهایت منجر به خشک شدن آن می شود.درنهایت آلوها را در معرض آفتاب شدید قرار می دهند تا کاملا خشک شود.
در آلو بخارا مقدار زیادی نیاسین، ویتامین آ و ویتامین B6 وجود دارد و منبع فیبر گیاهی است. این میوه توان آفرین دارای پتاسیم و آسپرین نیز می باشد.ماده ای در آلو بخارا وجود دارد که باعث تحریک روده بزرگ و عملکرد بهتر آن می شود، بنابراین آلوبخارا یک ملین و از بین برنده یبوست است.
در زیر برخی موارد موثر آلو بخارا بر سلامتی که در طب سنتی آمده است بیان می گردد:
میوه جات خشک شده یا همان خشکبار نیاز متفاوتی با دیگر اقسام آجیل دارند. خشکبار ها عموما بافت گوشتی و فیبری دارند که برای تازه ماندن باید راهکارهای دیگری برایشان در نظر گرفت. چند مورد از این راهکار های موثر را در زیر بیان می کنیم.
برگرفته شده از سایت آجیل و خشکبار زربار (https://zarbarnuts.com/خشکبار/)
انتهای رپرتاژ آگهی/