به گزارش «تابناک» به نقل از نمناک، چغاله بادام (green almond) به میوهی کال یا نارس درخت بادام گفته میشود که پوستی سبز رنگ کرک با مزه ترش و مغزی سفید و شیرین دارد. این میوه کال را میتوان تنها در اوایل فصل بهار یافت. در مدت زمان کوتاهی به طور سریع وارد مرحله تکامل شده و پوسته سبز بیرونی آن، سفت و سخت و دندان شکن میشود. چغاله متعلق به میوه هلو، زردآلو و بادام است. در کنار فواید بسیاری که دارد مضراتی نیز با مصرف آن جذب بدن میشود. بسیاری از خانمهای باردار ویار چغاله بادام دارند، اما ترس از عوارض آن موجب میشود که این سوال را بپرسند، آیا در دوران بارداری مصرف چغاله بادام برای خود و جنین ضرر دارد یا خیر؟
مواد مغذی چغاله بادام
چغاله بادام سرشار از ویتامین C، ویتامین E، آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، ریبوفلاوین، ال کارنیتین، پروتئین و فیبر است. از چغاله بادام پخته میتوان در تهیه خورش و از نوع خام آن بر روی سالاد استفاده کرد.
در هر ۱۰۰ گرم چغاله بادام منابع زیر وجود دارد:
کالری:۵۷۳
کربوهیدرات:۲۱.۱ گرم
پروتئین:۲۱ گرم
چربی:۴۹.۴ گرم
فیبر:۱۰ گرم
طبع چغاله:
چغاله بادام دارای طبع سرد است و به دلیل مناسب بودن مزاج چغاله بادام با فصل بهار، برای اغلب طبع ها، بویژه مزاجهای گرم و خشک بسیار مناسب است. این میوه نارس به نحو مطلوبی میتواند موجب کاهش حرارت و گرمی زیاد بدن افراد گرم مزاج شود. چغاله بادام بیشتر برای افراد با طبع گرم مناسب است یا افرادی که مواد غذایی بسیاری که طبع گرم دارند مانند آجیل و شیرینی مصرف کرده اند.
تلفظ سردی، گرمی، تری و خشکی در مزاج با ترشح در اندازههای مختلف هورمونهای تیروئیدی یا هورمون انسولین توصیف شده است. در طب سنتی خوراکیهایی مشخص میتوانند بر افزایش یا کاهش ترشح این هورمونها تاثیر داشته باشند. بر هم خوردن جزئی تعادل این هورمونها در بدن موجب حالاتی میشود که به دنبال سردی یا گرمی تجربه میشوند. مصرف مواد غذایی با طبع گرم میتواند تاثیر خوراکیهای سرد را در بدن خنثی کند.
چغاله بادام، مضر برای افراد سرد مزاج
چغاله بادام اغلب هضم سنگینی دارد، علاوه بر این باغداران و دلالان با هدف کسب منافع بیشتر، بیش از حد کال و ناررس در اختیار مشتریان قرار میگیرد و افراد در صورت زیاده روی در مصرف آن در اصطلاح عامیانه سردی میکنند و گاه دچار عوارضی از قبیل دل درد، تهوع، اسهال و سردرد میشوند.
بهترین مصلحات، مخصوصا برای افراد سرد مزاج که به خوردن چغاله بادام علاقه دارند انواع خوراکیهایی با طبع گرم همچون پودر زیره، نبات و عسل است که موجب خنثی شدن سردی چغاله بادام میشود.
خواص سلامت و درمانی چغاله بادام
سرشار از آنتی اکسیدان
چغاله بادام غنی از آنتی اکسیدان است که میتواند با دفع سموم بدن موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شود؛ بنابراین برخی از بیماریها و عفونت را میتوان با استفاده از چغاله بادام رفع کرد.
جلوگیری از سرطان معده
چغاله بادام دارای ترکیبات اسیدی است که مانع از آسیب به بافت معده و بروز سرطان میشوند. البته این میوه نوبرانه دارای مقدار کمی ویتامین C است.
تقویت لثه و ریشه دندانها
در قدیم اعتقاد بر این بود که چغاله بادام موجب تقویت لثه و ریشه دندانها میشود و برای خشکی دهان مفید است.
درمان یبوست مزمن
چغاله بادام سرشار از فیبر است که برای تسهیل عمل هضم و دفع مواد غذایی از دستگاه گوارش بسیار مفید است. فیبر برای درمان یبوست مزمن بسیار ضروری است.
مبارزه با کلسترول بد
تعداد کمی از مواد غذایی مانند چغاله بادام توانایی مبارزه با لیپوپروتئین کم چگالی یا کلسترول بد میباشند و در صورت مصرف منظم از این مغز، میتوان به راحتی سطح کلسترول خون را کنترل کرد.
کاهش وزن
این نوع بادام با اینکه از خانواده مغزها است، اما دارای چربیهای سالم است که به شکستن و تجزیه چربیهای اضافه و کاهش وزن کمک میکند. کالریهای چغاله بادام به گروه کمیابی تعلق دارند که به کاهش وزن و لاغر شدن افراد کمک میکنند.
جلوگیری از گرفتگی عضلات
یکی از فواید مهم چغاله بادام جلوگیری از گرفتگی عضلات است که در صورت عدم افراط و رعایت برخی نکات بهداشتی میتوان از آن بهره لازم را برد. این میوه سبز کال و نارس دارای ماده سرشاری به نام کلروفیل است. این ماده به تولید منیزیم در مسیر کانال گوارشی بسیار کمک میکند و از آنجا که منیزیم برای کاهش گرفتگی عضلات نقش بسزایی دارد، خوردن متعادل آن میتواند تا حدی در بهبود گرفتگی عضلات مفید واقع شود.
تامین مواد مغذی بدن
مصرف به اندازه چغاله بادام تمیز و بهداشتی به صورت کمپوت، خورش یا ترشی تا حدودی مواد مغذی بدن را تامین میکند.
حفظ تعادل pH
چغاله بادام یک درمان عالی برای حفظ تعادل pH در بدن است. گاه سیستم کلی بدن به دلیل ترشح مایع اسیدی معده و روده، اسیدی میشود که میتواند منجر به مشکلات شدیدی مانند پوکی استخوان، کمبود انرژی، ضعف سیستم ایمنی، افزایش وزن و ... شود، زیرا سیستم بدن بیشتر به قلیایی بودن تمایل دارد. بادام سبز یک پروتئین قلیایی است که میتواند به قلیایی ماندن بدن کمک کند.
مفید برای سیستم عصبی
چغاله بادام غنی از مواد مغذی مهم است که برای سیستم عصبی بسیار مفید میباشد. ال کارتینین و ریبوفلاوین، دو عنصر اصلی موجود در این نوع بادام هستند که موجب تغذیه مناسب سلولهای مغزی و عصبی میشوند؛ بنابراین افزودن این مغز به برنامه غذایی موجب تقویت عملکرد مغز و سطح ذهنی میشود.
تنظیم سطح قند بدن
بعد از هر وعده غذایی، سطح گلوکوز (قند) در جریان خون افزایش پیدا میکند که برای سلامتی مناسب نمیباشد. بادام سبز با خاصیت افزایش ترشح هورمون انسولین و تنظیم سطح قند به بدن کمک میکند.
کیا چغاله بادام بخورن و کیا نخورن؟
پاک سازی پوست
همانطور که ذکر شد چغاله بادام غنی از آنتی اکسیدانهای مفید است. ویتامین E مهمترین آنتی اکسیدان موجود در چغاله بادام است که با دفع کامل رادیکالهای آزاد و مواد سمی انباشته شده به دلیل آلودگیهای محیطی میتواند موجب پاک سازی بدن شود، درنتیجه پوست، صاف و تمیز با درخششی طبیعی خواهد شد.
درمان جوش، آکنه و جوشهای سرسیاه
چغاله بادام خواص بی نظیری دارد که شامل پاکسازی بدن، تصفیه خون و نیز درمان مشکلات پوستی از جمله آکنه، جوش، جوشهای سر سیاه و سایر مشکلات مزمن پوستی میشود.
تغذیه پوست
این میوه سبز رنگ دارای مقدار آلفا-توکوفرول (جز اصلی ویتامین E) میباشد که یک ماده مفید و بسیار مغذی برای سلامت پوست است. مصرف منظم و مداوم چغاله بادام موجب تغذیه سلولهای پوست و سلامت آنها میشود.
به تعویق انداختن پیری
ویتامین E یک ماده ضد پیری طبیعی است؛ بنابراین با استفاده از ویتامین E موجود در چغاله بادام میتوان از پیری زودرس پوست و سایر اندامهای بدن مانند چین و چروک، خالهای سیاه و رنگی و خطوط عمیق روی پوست جلوگیری کرد. در صورت دوست نداشتن طعم چغاله بادام از روغن آن برای ماساژ پوست بدن و صورت استفاده کنید.
از بین بردن لکههای پوستی
اگر چغاله بادام به طور روزانه مصرف شود برای بهبود رنگ پوست و از بین بدن لکههای پوستی بسیار مفید است. چغاله بادام خواص بسیاری برای پوست دارد مانند نرم کردن پوست صورت و بدن و حفظ لطافت آن. آنتی اکسیدانهای موجود در چغاله بادام با محافظت از پوست در برابر اشعههای مضر فرابنفش خورشید موجب جوانی و شادابی پوست میشود.
جلوگیری از ریزش مو
اگر مبتلا به عارضه ریزش مو هستید حتما چغاله بادام را در برنامه غذایی خود قرار دهید. جلوگیری از ریزش مو یکی از خواص چغاله بادام برای سلامت موها است. این میوه نارس سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدانهایی است که موجب تقویت ریشه موها و جلوگیری از ریزش موها میشود.
کمک به رشد سریع موها
علاوه بر جلوگیری از ریزش مو، یکی دیگر از خواص چغاله بادام کمک به رشد سریع موها است. چغاله بادام از پروتئین، ویتامین E، روی و دیگر مواد مغذی، غنی است و این مواد در رشد سریع موها تاثیر بسیاری دارند. برای داشتن موهای بلند و ضخیم، چغاله بادام مصرف کنید.
درخشش و زیبایی موها
اگر احساس میکنید که موهای شما کدر و بد رنگ شده است از چغاله بادام یا روغن چغاله بادام استفاده کنید. پروتئینهای موجود در چغاله بادام باعث افزایش جریان خون در پوست سر میشوند که در نهایت منجر به تحریک رشد موها و نیز درخشش و براق شدن آنها میانجامد.
خواص چغاله بادام در دوران بارداری
درمان کم خونی
چغاله بادام سرشار از آهن است که برای درمان کم خونی در دوران بارداری و رفع خستگی زنان باردار مفید میباشد.
رشد مغز جنین
ریبوفلاوین موجود در چغاله بادام برای رشد مغز جنین مفید است.
بهبود رشد عضلات و استخوانهای جنین
چغاله بادام دارای مقادیر بالای کلسیم است که برای بهبود رشد عضلات و استخوانهای جنین ضروری است. همچنین کلسیم موجب کاهش خطر ابتلا به پره اکلامپسی در دوران بارداری میشود.
درمان یبوست در زنان باردار
فیبر زیاد چغاله بادام برای پیشگیری و درمان یبوست در زنان باردار بسیار مفید است.
جلوگیری از لخته شدن خون
چغاله بادام حاوی فسفر است که میتواند از لخته شدن خون در دوران بارداری جلوگیری کند.
عوارض مصرف چغاله در بارداری
نکتهی مهمی که در ادامهی این بخش از سلامت نمناک لازم دانستیم عنوان کنیم در مورد عوارض مصرف چغاله بادام در دوران بارداری است، خانمهای بارداری که ویار چغاله بادام دارند باید در خوردن آن احتیاط کنند، زیرا مصرف بیش از اندازه چغاله بادام، مشکلات گوارشی مانند نفخ و اسهال در خانمهای باردار ایجاد میکند که بیش از هر زمان دیگری خطرناک است. همچنین در این دوران، مصرف نمک را نیز باید کنترل کنند تا دچار فشار خون نشوند.
مصرف چاغاله در دوران شیردهی
مادرانی که فرزند شیرخوار دارند نباید مواد غذایی نفاخ مانند چغاله بادام را مصرف کنند، زیرا عوام نفاخ در این گونه مواد غذایی از طریق دستگاه گوارش جذب میشود و از طریق خون وارد شیر مادر میشود، بنابراین کودک پس از خوردن شیرمادر دچار نفخ و دل درد میشود که با توجه به حساسیت این دوره از مراحل رشد برای کودک خطرناک میباشد.
عوارض مصرف چغاله بادام
بروز بیماریهای گوارشی
شستشوی غیر صحیح فروشندگان دوره گرد با آب جوی یا چاه میتواند عامل بروز بیماریهای گوارشی مانند حصبه شود. این بیماری نوعی عفونت باکتریایی است که قابل انتقال از طریق مصرف آب یا غذای آلوده به انسان میباشد. بیماری حصبه در کودکان و افراد بالای ۶۰ سال رایجتر است. عوارض بیماری حصبه شامل خونریزی دستگاه گوارش، کاهش شدید آب و املاح بدن، سوراخ شدن روده ها، هپاتیت و عفونت استخوانها میباشد.