آخرین خبرزمین‌لرزه حوالی بیرم فارس را لرزاند
6بازدید
۱۵

تاملی بر «حذف یارانه خانوارهای با درآمد بالای 2/5 میلیون»؛

۳ ابهامی که این طرح را به سرنوشت خوشه‌های احمدی‌نژاد مبتلا می‌کند!

با توافق نهایی دولت و مجلس در خصوص حذف یارانه پردرآمد‌ها قرار شده است که یارانه درآمدهای بالای 2.5 میلیون تومان از سال آینده حذف شوند. موضوع حذف خانوارهای بالای 2.5 میلیون درآمد مهمترین چالش دولت برای اجرا در سال اینده خواهد بود؛ چرا که در آن چند موضوع مهم نادیده انگاشته شده است.

۳ ابهامی که این طرح را به سرنوشت خوشه‌های احمدی‌نژاد مبتلا می‌کند!

سرانجام انتظار بیش از چهارساله بسیاری از مردم و همچنین تولیدکنندگان برای مشخص شدن وضعیت یارانه های نقدی و پرداخت به همه مردم روشن شد. بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه به تدریج همه کارشناسان و مردم به این نتیجه رسیدند که اجرای این قانون به این سبک نمی تواند هدف اصلی طرح هدفمندی را تامین نماید.

به گزارش «تابناک»، دولت یازدهم در اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها، اقدام به ثبت نام مجدد از مردم برای حذف داوطلبانه کرد که البته کاهش چندانی در تعداد متقاضیان دریافت یارانه نقدی که پیش تر تا 77 میلیون نفر هم تخمین زده می شدند اتفاق نیفتاد. به نحوی که در آخرین آمار اعلامی از سوی رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنان حدود 76 میلیون نفر در هر ماه یارانه نقدی 45 هزار و 500 تومانی دریافت می کردند.

البته بر پایه قانون بودجه سال ۱۳۹۳ دولت اقای روحانی می بایستی یارانه نقدی را صرفا به سرپرستان خانوارهای متقاضی ـ که به تشخیص دولت نیازمند دریافت یارانه باشند ـ پرداخت می‌کرد که مجموع درآمد سالانه آن‌ها، کمتر از رقم تعیین شده از سوی دولت باشد.اما این دولت بر خلاف نص صریح قانون، این بند از قانون بودجه را به دلایلی اجرایی نکرد؛ تا اینکه سرانجام در بررسی لایحه جدید بودجه سال 94 کمیسیون تلفیق مجلس طرح جدیدی را در ارتباط با حذف یارانه بگیران پردرآمد ارائه کرد.

با توافق نهایی دولت و مجلس در خصوص حذف یارانه پردرآمد‌ها قرار شده است که یارانه درآمدهای بالای 2.5 میلیون تومان از سال آینده حذف شوند. بنا بر این مصوبه، از مجموع درآمد حاصل از هدفمندی یارانه‌ها در سال آینده 37 هزار میلیارد تومان به منظور پرداخت نقدی و غیرنقدی موضوع ماده 7 قانون هدفمندکردن یارانه‌ها به 4 گروه پرداخت می‌شود. به این ترتیب مجموع یارانه نقدی قابل توزیع در سال آینده 5 هزار میلیارد تومان کاهش خواهد یافت و این به معنی حذف یارانه نقدی حدود 10 میلیون نفر از ابتدای سال 94 می باشد.

بر  اساس ماده 3 طرح کمیسیون تلفیق چهار گروه می‌توانند یارانه دریافت کنند:

1ـ کلیه خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی یارانه می‌گیرند.

2ـ‌ عشایر و خانوارهای ساکن روستاها

3ـ کلیه بازنشستگان کشوری و تأمین اجتماعی مشروط به اینکه حداکثر مستمری تا 2.5 میلیون باشد.

4ـ‌ کلیه خانوارهایی که برای سازمان هدفمندی احراز شده و درآمد ماهانه آنها زیر 2.5 میلیون تومان است.

البته بدون شک اجرای چنین مصوبه ای در آینده با مشکلات و ابهامات فراوانی روبرو خواهد بود به نحوی که احتمالاً موجب بروز برخی از نارضایتی ها میان افرادی که مشمول این قانون شده اند را دربرداشته باشد.

در ابتدای اجرایی کردن هدفمندی یارانه ها موضوع خوشه بندی اقتصادی خانواده ها مطرح شد که با اعتراضاتی شدیدی از سوی مردم و کارشناسان روبرو شد. در آن زمان دولت در نهایت مجبور به عقب نشینی شد و اعلام کرد که یارانه را به همه مردمی که ثبت نام کرده اند؛ پرداخت می کند.

با این حال در بند 3مصوبه جدید کمیسیون تلفیق اعلام شده است که « کلیه خانوارهایی که برای سازمان هدفمندی احراز شده و درآمد ماهانه آنها زیر 2.5 میلیون تومان است.» یارانه نقدی تعلق می گیرد. این سخن بدان معناست که خانواده هایی که بیش از 2.5 میلیون درآمد دارند؛ یارانه تعلق نمی گیرد. بنابراین به نظر می رسد که موضوع حذف خانوارهای بالای 2.5 میلیون درآمد مهمترین چالش دولت برای اجرا در سال اینده خواهد بود. چرا که در آن چند موضوع مهم نادیده انگاشته شده است.

1- مهمترین مفهوم کلی که در این مصوبه به ان اشاره شده ؛ کلمه خانواده است. در حالی که در ادبیات هدفمندی یارانه ها از واژه سرپرست خانوار استفاده می شود. درواقع این سئوال مطرح است که درآمد 2.5 میلیونی شامل سایر اعضاء خانواده نیز می شود یا خیر؟ آیا در خانواده ای که زن و مرد و یا حتی فرزند مجرد درآمد دارند؛ در درآمد کل خانواده محسوب می گردد؟!

اگر پاسخ به این سئوال مثبت باشد؛ بدین معناست که دولت بعضی از قوانین فقهی مبنی بر اینکه زن مسئول تامین مخارج خانواده نیست و می تواند ذره ای از درآمد خود را به خانواده اختصاص ندهد را نادیده گرفته ایم.از سوی دیگر ممکن است فرزند مجرد یک خانواده مشغول به کار باشد؛ اما درآمد فرزند خانواده به حساب سرپرست خانواده ریخته نمی شود! بنابراین درآمد فرزند خانواده را نمی توان به حساب سرپرست خانواده گذاشت. نکته ی بعدی اینکه از ابتدا مطرح می شد که یارانه سهم هر ایرانی است. اگر یک نفر به خاطر صرفاً درآمد بالای پدرش از یارانه محروم شود با اصل اولیه یارانه برای هر ایرانی متضاد است.

2- در درآمد 2.5 میلیونی هر خانوار به موضوع تعداد افراد خانواده و همچنین محل زندگی اشاره ای نشده است. این در حالی است که مطمئناً یک خانواده پرجمعیت در یک استان و منطقه برخوردار دارای هزینه بیشتری از یک خانواده کم جمعیت در یک استان کم برخوردار خواهد بود. به عنوان مثال یک کارمند دولت که در بعضی از مناطق شهر تهران زندگی می کند، در طول یک ماه از یک کارمند با همان ویژیگی در یک شهرستان دیگر هزینه بیشتری خواهد داشت.

3- در ادامه بند 3 آمده است که «صرفه جویی حاصل از حذف خانوارهای یارانه بگیر در هر استان برای ایجاد اشتغال مولد و کمک به بنگاه‌های تولیدی همان استان به مصرف می‌رسد». این جمله نیز یکی از موضوعات اصلی اشکال به این مصوبه می باشد. نگاهی به آمار درآمدی افراد در سطح کشور نشان می دهد که اتفاقاً افرادی که از بیشترین درآمد برخوردارند هستند در استان های برخوردار کشور قرار دارند. در واقع اگر فرض کنیم بیشتر افرادی که قرار است از لیست دریافت یارانه ها حذف شوند؛ تهرانی ها باشند؛ کدام عدالت اجتماعی اثبات می کند که این پول صرف همان استان شود. چرا نباید عواید حاصل از هدفمندی و حذف یارانه بگیران پردرآمد به مناطق کمتر توسعه یافته و کم برخوردار اختصاص پیدا کند!؟

البته باید اینجا اذعان کرد که نفس حذف یارانه افراد پردرآمد اقدام درخور تمجیدی است اما این موضوع بدان معنا نیست که بدون بحث های کارشناسی و با عجله طرحی را تصویب نمائیم که سرنوشت آن چیزی جز سرنوشت خوشه های احمدی نژاد و سایر مصوبات و طرح ها نباشد که هیچگاه اجرا نشده و نخواهد شد.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

سلیمی۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۹

1. تصور کنید کارمن یی معلمی 2/3 میلبون حقوق می گیرد او به دنبال ارتقای علمی خود ادامه تحصیل می دهد و فوق لیسانس یا دکترا می گیرد. 200 هزار تومان به حقوقش اضافه می شود در عوض اگر خانواده 4 نفری داشته باشد 200 هزار تومان یارانه اش قطع می شود. پس عملا بهتر بود ادامه تحصیل نمی داد.
2. بسیاری از مغازه داران و کاسبان روزانه درآمدی در حد یک تا دو میلیون دارند ولی در جایی ثبت نمی شود و قابل اثبات نیست اما فیش کارمند یا معلم و استاد که با 2/5 میلیون هم به سختی گذران زندگی می کند در معرض دید همه است.
3. قرار بود با اقزایش قیمت بنزین و گازو برق و .... ما به التفاوت به مردم گردانده شود تا خودشان مدیریت مالی کنند اما با این طرح قشر متوسط هم هزینه افزایشها را می پردازد و هم از یارانه محروم می شود و این کاملا بی عدالتی است.

محمد جواد۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۸

من نمی دانم واقعا این طرح ها تا چه اندازه کارشناسی می شوند اینکه واقع چگونه می توان در آمد خانوارها را با یک عدالت دقیق شناسایی کرد را کاری نداریم فرض کنیم می رویم سراغ یک قشر خاص حقوق بگبر که دریافتی آنها اصطلاحا تابلو است و اولین گروهی هستند که در سیبل قرار می گیرند

1- دو کارمند را فرض کنید یکی در ماه حقوق 2480000 تومانی بگیرد و یکی 2510000 تومان و هر دو مثلا یک خانواده چهار نفره هستند نتیجه چی می شود اولی 180000 تومان دیگر به حقوق اش اضافه می شود و دومی بخاطر 10000 تومان اضافه تر نمی شود ، حالا اگر گفتی برای این یکی یک فکری می کنیم و استثنایی می گذاریم بعد همین مشکل برای 2520000 تومان نسبت 2510000 تومانی پیش می آید و ادامه ماجرا

2 - فرض کنید یک کارمندی 2480000 تومان حقوق ماهیانه او است حال یک افزایش حقوقی 30000 تومانی شامل او می شود یعنی دیگر نباید قبول کند که آن 180000 تومان را از دست ندهد ؟

3 - فرض کنید یک کارمندی با اضافه کاری حقوق اش نزدیک به 2500000 تومان می شود یعنی ایشان باید هر ماه حساب و کتاب ااضافه کاری اش را داشته باشد که یک هو 10 ، 20 هزار تومان از دو نیم میلون اضافه تر نشود و اگر می شود خیلی باشد که ارزشش را داشته باشد که ضرر از دست دادن یارنه را نکند ؟

4 - آیا 2.5 میلیون برای هر ماه حساب می شود یا میانگین مثلا یک ساله است حال اگر حالت اول یاشد که ماه به ماه باید برای همه ایرانیان حقوق های ایشان بررسی گردد آیا امکان پذیر است و اگر مثلا حالت دوم باشد فرض کنیم یک نفر با اضافه کاری 3 ماه اول سال 2550000 باشد که طبیعتا یارانه به ایشان تعلق نمی گیرد بعد ماه چهارم مثلا اضافه کاری نداشته باشد و حقوق وی 2000000 شود نه تنها این ماه شامل یارانه می شود به طور میانگین برای سه ماه قبل هم شامل یارانه می شود یعنی مجری بر میگردد و ماه های قبل را مجدد واریز می کند یا ایشان حق اش ضایع می شود ؟

باز هم می خواهید مثال بزنم ببینید چه مشکلاتی پیش خواهد آمد ؟

ناشناس۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۶

همین دو نیم میلیون خوبه چون همه کارگر ها زیر یک و نیم میلیون حقوق میگیرن

هادی۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۶

در واقع هر کی با حرف دولت از دریافت یارانه انصراف داد کلاه سرش رفته. من از دریافت یارانه با در آمد ماهانه دو میلیون انصراف دادم ولی یکی از همکارانم که چند شغله هست و در آمد بالای ده میلیون داره هنوز داره یارانه می گیره. اصلا خبری از اون جریمه ی سه برابری و اینا نیست. من که فقط از عمل به درخواست دولت احساس حماقت می کنم.

آیدین۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۵

کاملا تصمیم نا عادلانه است دو لت آمار بسیاری از پر در آمدها را ندارد وفقط میخواهد مانند پاداش و عیدی دادنش سر حقوق بگیرها کلاه بگذارد

رضا حکم ابادی۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۵

یارانه از بیت المال پرداخت می شود و همه باید به صورت برابر از ان بهره مند شوندهر چند برای به اصطلاح مرفهین مبلغی حساب نمی شود ولی حق انهاست و نباید نادیده گرفته شود.هر چند بحث در این خصوص خود جای تعجب دارد.موضوع کاملا روشن است

اقا رضا۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۱

سلام
تا دیروز اشکال میگرفتید چرا به همه میدید حالا میگید چرا حذف کردند. بالاخره چکار باید کرد که شما راضی بشید.؟

وحید۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۱۹:۵۷

حالا بشینید تا دولت محترم یارانه مرفهین بی درد را قطع کند ؟

احمد۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۱۹:۵۳

آقای حسین 19/37دقیقه اومدی حرف بزنی راه رفتی بلد نیستی چیزی بگی خوب نگو

سعید۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۱۹:۵۰

آقا کار خوبیه الکی اشکال نگیر تو این چند وقت به همه جامون فشار اومد بعضی ها با در آمد های آنچنانی و خانه و چند ماشین لوکس مثل ما همین یارانه را میگیرند

ابرام۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۱۹:۴۵

ایا درسته همه از متخصص تا کارگریارانه دریافت کنند.دولت به خاطر منافعش حذف نکرد پردرامدهارا ولی واقعادم مجلس گرم که دولت تدبیرو امید را مجبوربه حذف پردرامدها میکنه.

ناشناس۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۷

اولا که مجلس مجبور نکرد دوم هم اینکه حتی اگر مجلس هم دولت رو مجبور به کاری کنه یک حرکت صدرصد غیر اخلاقی هست. چون سابقه مجلس نشون داده که در تصویب بدون بررسی کردن طرح ها ید طولی داره ولی نتیجه و انتقادات بی فکری های نماینده ها رو باید دولت تحمل کنه.

حسین۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۱۹:۳۷

فقط قطع کردن یارانه گردن کلفت ها مطرح نیست . باید یارانه های گرفته شده را هم پس بدن . آخه این که نشد مملکت که ما یارانه نگیریم و با سختی مواجه بشیم بعد یه عده از بی درایتی دولت به همین سادگی سوء استفاده کنن. این بود دولت تدبیر و امیدتون ؟؟

نادر۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۷

اقا مطمئن باشید گردن کلفت ها راهی دیگر برای جبران پیدا می کنند. این شاغلان با تخصص بالا، تحصیلات بالا و کلا زحمتکشان هستند که چوب تلاش خود را می خورند.

مه صفا۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۱۹:۳۶

کدام خوشه ها !!!

..........خوشه های خشم !!!! خشم ملت !!!

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.